maktec

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
šantjer
Majstor

maktec

Post by šantjer »

Ima li netko iskustva sa maktec alatima? Pozitivna ili negativna.
Razmišljam nešto o nekoj aku bušilici ili odvijaču pa naiđoh na neku akciju staro za novo sa maktecom.
Usput, što je to udarni odvijač? Ima (po katalogu) puno veći moment od standardne aku bušilice/odvijača ali koliko sam shvatio nije za bušenje već zamo za "vijačenje"
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Zavijaz/odvijac koji koriste mehanicari/vulkanizeri, obicno mu je glava sa cetvrtastim nastavcima kao na gidori!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ko sto sasa napisa, princip rada je kao kod pneumatskih pistolja koje koriste vulkanizeri (naravno tamo je pogon na komprimovani vazduh, a ovde na sturuju).
Prave se u svim velicinama, od bas malih (dimenzije malih srafilica) do bas kabastih.
Ovi koje koriste stolari rade se sa "normalnim" sestougaonim prihvatom od 1/4"

Imas i garniture tipa jedna obicna srafilica/busilica + jedna udarna srafilica.
PorterCable
Šegrt

Post by PorterCable »

Koristio sam busalica Maktec MT 601, profesionalni rad skoro svaki dan po nekoliko sata non stop, (busenje u aluminiumske profile i slicne stvari) Vrlo dobra i zdrava, nikakav problem nekoliko godina. Planiram da kupim ista, t.j. model 607 koji je jaci a mali od 601. Cena je super.
Maktec imaju neke stvari skupi, ali neke su super. Kao ova busalica.
Last edited by PorterCable on 16 Nov 2012 20:13, edited 1 time in total.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Hvala na odgovorima. Kod nas je u toku akcija tih alata "staro za novo" sa 25% popusta.
Primjerice, aku bušilica/odvijač MT071E (42/24 Nm momenta) košta s popustom cca 170 E, udarni odvijač MT 690 E (130 Nm) cca 180 E (isto s uključenim popustom).
Čini mi se da su prihvatljive cijene ali nisam nikad prije čuo za te alate, ne znam ni gdje sam pokupio katalog, pa se evo propitujem :).
Koliko sam vidio po netu, čini mi se da su bolji od nekih hobi varijanti.
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

šantjer wrote:Hvala na odgovorima. Kod nas je u toku akcija tih alata "staro za novo" sa 25% popusta.
Primjerice, aku bušilica/odvijač MT071E (42/24 Nm momenta) košta s popustom cca 170 E, udarni odvijač MT 690 E (130 Nm) cca 180 E (isto s uključenim popustom).
Čini mi se da su prihvatljive cijene ali nisam nikad prije čuo za te alate, ne znam ni gdje sam pokupio katalog, pa se evo propitujem :).
To su ti makitini hobi alati, kao plavom boschu zeleni.
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

ST STOLAR wrote:
šantjer wrote:Hvala na odgovorima. Kod nas je u toku akcija tih alata "staro za novo" sa 25% popusta.
To su ti makitini hobi alati, kao plavom boschu zeleni.
ni pod razno
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

da zivne malo ova tema
pisao sam par redova u delu cirkular za 100eura , pa se pomenuo maktec
i evo me ovde
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

ipak se tamo komentar odnosio samo na cirkular
ovde cu o sve :) ali maktec
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

na sto sam do sad naisao u prodaji alata
naravno od moje strane gledista , neprofesionalno , mada mogu i profesionalci da potvrde :)

primer br.1 ubodna pila maktec mt431 450w
slobodno proverite
odaberite bilo koju od konkurenata iste (ili priblizno iste) jacine bosch , plavi zeleni , metabo .....
kako radi maktec , koje su vibracije , a onda ove druge
neuporedivo je
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

kako je maktec makita , (ali makita sto je nekad bila ) , a ne hobi alat nalik zelenog boscha recimo govori i rucno rende maktec Mt 191 580w
on , ima plavog brata , do milimetra istog .....
to Vam ostavljam za domaci zadatak
e jbg .......po meni jedina mana BOJA
nikako da je ,,svarim,,
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Maktec je Makitina hobi varijanta , i kao takva se prodaje .
Ono što je plavom Boschu - zeleni Bosch , to je Maktec - Makiti .
Naravno da vanjski dizajn dijele i Maktec i Makita , no nisu baš posve isti :) .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

svaka ti je na mesto , i tako to ispada , ko sto kazes
ALI .....daleko od toga da je maktec hobi varijanta necega
trziste i ciljne grupe rade svoje , pa danas svaka velika ,,marka,, kao bozem zeli pomoci hobistima
pa se tako i pojavio maktec ,
a ustvari ono sto se nekad radilo u UK kao ,,plavo,, od 2007 ili nesto ranije preseljeno u PRC i promenjena boja
a radi 8 sati bez prekida i pita ima li jos
to su bili dobri modeli , u vrhu rucnih alata za svoje vreme
pa se moze od ovoga izvuci da ne samo vanjski dizajn nego i ono unutra dele makita i maktec
nije se makita puno trudila da uvede svoj ,,hobi,, alat , koji ustvari nije hobi :)
ili na kratko rezervni delovi za maktec ne postoje , sve je to makita
Toma
Precizni šegrt

Post by Toma »

nemam nista od maktec-a ali bila mi je interesantna njihova glodalica
http://alatimilic.hr/shop/Vertikalna-Gl ... =glodalica.
Samo nema regulator brzine i to joj je velika mana.
Ali sad kad gledaš,mozes stvarno super alata naci jako povoljno.Pristup alatu je sada omogucen svakom a nekako mi se cini da sve manje ljudi ga zna koristit.Ja nisam profi vec hobi majstor i uvik mi je sve cisto.Najvise me nervira kad bi nekom posudia nesto a on mi vrati prasnjavo i sa mrljama piture.Nekidan posudim na kratko štemalicu i to ispred mene je koristia,i on je vuce po podu i bez razloga je izgrebe.Ka šta ima veze,to je samo alat.
Onda gledam neke štemaju po 1 sat u komadu,dlijeto takne i opasno ga opece po podlaktici od vrucine.Izbaci termo zaštita i on kaze aj neka se malo oladi.Prođe 5 minuta i nastavi lupat.
Ocu rec da je za vecinu einhell jer ne zasluzuju nista vise.Mozes imat najbolji ali kad ti ispadne iz ruke,vuces ga za kabel ili ne cistis on ce propast .Vecina se tako i ponaša.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Bas je cudno da ta glodalica ima prihvat 12 mm i snagu za veca glodala, a nema regulator brzine.
Post Reply