Podmazivanje kliznih povrsina od Al legure

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
faber
Šegrt

Podmazivanje kliznih povrsina od Al legure

Post by faber »

Sve sam na SR pazljivo pregledao, pretrazio i procitao i nisam nasao resenje za moj problem. Zato moram da vas pitam za savet makar me neko oopet potkacio sto pocinjem novu temu koja je vec raspravljana.

Kupio sam Wabeco stalak za busilicu koji je sav od nekakve aluminijumske legure pa cak i osnova. Jedino od celika je nazupcena traka integrisana u stub naravno aluminjumski. Konzola koja nosi busilicu naravno aluminijum. Stalak je dobar nema lufta sve fino radi. Kad je vec tako ne bih da ga pokvarim neprimerenim odrzavanjem i koriscenjem. Pitanje je kojim sredstvom (mast, ulje) da obezbedim podmazivanje kliznih delova od materijala iste vrste u ovom slucaju aluminjumska legura. na guglu sam nasao neke informacije ali to su maziva americkih proizvodjaca sto je za mene nedostupno naravno. Za neke Al legure sam nasao da se ne tretiraju sa WD40.

Moguce je da bi "kucno ulje" AKA ulje za sivace masine zavrsilo posao ali ja bih da cujem sta misle uvazene kolege.

Hvala unapred.

Ziveli :skool:
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pozdrav.

Nesekiraj se u vezi nove teme taman i ako ima neka tema vezana uz tvoj problem-pitanje neko možda zna pa će postaviti link.

I ja sam dosta puta tražio pojedinu temu i znam da postoji da sam čitao ALI ipak kad tražim nisam našao.::neznam::

Ja sam za takve neke stvari koristio mast u spreju ima ih raznih vrsta ima i za lance za motore dosta dobra tako da vidi malo po trgovinama rezervnih auto djelova tamo se nađe tih masti u spreju.:prsgore:
Čovijek sniva a Bog realizira!
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

faber wrote:Pitanje je kojim sredstvom (mast, ulje) ..
Od ulja mozes za (automobilske motore), od masti koristi litijimsku i to je to.
Ako zelis posebnu edukaciju i bas specijalizovane masti proprati sta radi firma http://www.oks-germany.com/en/products/ ... 6e1a148e33

Oni su bezmalo industriski standar (ali je to akademski nivo upotrebe, u smislu cene, za tvoju upotrebu).
Drugim recima ne rade tako mala pakovanjca koja vecini treba za po kuci i do pijace, sto bi se reklo :D

p.s

Ako pricamo o stalku jel lici na ovako nesto https://www.wabeco-remscheid.de/index.p ... humbnail=1

Elem ako ti cini posebno zadovoljstvo, udri im jedan meil sa pitanjem direkt u fabriku pa vidi sta ce reci.Mozda ti i promotivno posalju neku tubicu ;)
Last edited by ArtCool on 31 Oct 2012 12:29, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mozda probati sa silikonskim sprejem?
Prednost je sto se na njemu ne skuplja prasina, ko na uljima i mastima, a u stolariji prasine ima gde god se okrenes.
faber
Šegrt

Post by faber »

Hvala strkicu, artkulu i mbolu na pomoci.

ArtCool taj stalak za koji si pitao da li je kao moj pripada izgleda novijem prozvodnom programu. Gledao sam naime njihov sajt i imam utisak da su potpuno napustili Al leguru i presli na celik i gus.

Ovo je slika stalka koji sam kupio.

Image

Naravno obratio sam se i Wabecu za savet. Njihov odgovor je:

Dear Mr. Jovanovic,

we only use commercial grease you can buy in your local stores.

Thank you for your inquiry.

Best regards

Sandra Laribi

Walter Blombach GmbH

Am Blaffertsberg 13

42899 Remscheid

Telefon phone +49 2191 59733

Fax fax +49 2191 59742

E-Mail E-Mail slaribi@wabeco-remscheid.de

Internet home page www.wabeco-remscheid.de

Geschäftsführer: Birgit Lennartz

Amtsgericht Wuppertal Handelsregister HRB 11191

Ust-IdNr.: DE120808780 - St.-Nr. 5126/5852/0030 - ILN no. 40 05725 000003

Von: Predrag Jovanovic [mailto:fabersd@open.telekom.rs]
Bereitgestellt: Dienstag, 30. Oktober 2012 10:25
Bereitgestellt in: Export
Unterhaltung: Technische Beratung
Betreff: Technische Beratung

Dear Sirs

Recently I have bought second hand drill stand made of aluminium alloy. It is in perfect condition.
There is problem: I do not know how to lubricate sliding surfaces on aluminium column.
Kindly please tell me what type of oil or grease should be used.

Thank you in advance.

Best regards

Predrag Jovanovic
Last edited by faber on 01 Nov 2012 12:54, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Vala predano si se dao da nadjes odgovor, sto samo pokazuje da ti je stalo do stvari koju si uzeo.
Za svaku pohvalu :tummenupp:

Kod nas ima predstvanistvo OKS-a, oni bi ti mogli dati odgovor na pitanje koje te interesuje.
Ne znam da postoji firma sa boljom pokrivenoscu specificnosti zahteva u oplasti lubrikanata.Doduse ne znam ni da li ima skuplja, ali to vec ide u rok sluzbe :ironisk:

p.s

Ja sam imao decenisku dusevnu patnju koju specijalizovanu mast da stavim u brusilice, jel su tu zahtevi bas extremni, i konaco sam se smirio sto sam nasao da u Bosch servisu prodaju za na palac tu mast i tako resio problem.
A recimo tubica od 200ml koliko mi se cini da je pre mogla da se kupi minimalno je bila nekih 4000 dinara :spyfoordig:

Sada su mi iz kante koja je imala valjda nekih 10l (gde sam djuture preracunao da vredi) koliko polovan auto :smejanje:, dobi malo pakovanje od senfa po pristojne novce.

Bojim se da to OKS ne radi, ali nemoze se protiv planine i zena nikako :skratta:
Post Reply