Ubodne testere do oko 100E - Šta valja?
- Belgradearmourer
- Šegrt
Ubodne testere do oko 100E - Šta valja?
Planiram da nabavljam ubodnu i računam da ne dam više o oko 100E za nju.
Planiram da je koristim za rezanje drveta (mahom šper 12-16mm, ređe pločast materijal 18-36mm i drvo do 50mm max) i metala tamo gde mi drugi alati (el. makaze, brusilica, ručne makaze) manje odgovaraju.
Kako sam do sad naučio na teži način, obično alatu više prija da bude predimenzionisan za najveće predviđeno opterećenje.
U mom slučaju to je daska dvocolara od tvrdog drveta i 4-5mm gvožđa kao maksimalna opterećenja.
Prelistavši par pređašnjih tema o ubodnim testerama, uočio sam da su liveno postolje i motror min. snage 500-700W (u mom slučaju oko 700) obavezani za ozbiljniji rad. Verovatno ću praviti vođice za prave rezove i sistem za stonu montažu.
Dakle, da li nešto ovako odgovara redu veličine cena i da li ima nešto bolje za slične pare ili slično za manje para?
http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... 0154585ma/
SKIL MASTERS F0154585MA
Ulazna snaga 710 W
Podešavanje putanje 0+4
Radna sposobnost u drvetu 100 mm
Radna sposobnost u aluminijumu 20 mm
Radna sposobnost rezanja u čeliku 8 mm
Dužina hoda 23 mm
Brzina bez opterećenja 0 - 3000 pomaka/min
Težina 2,3 kg
Inače, planiram nabavku još nekoliko mašina među kojima mi je ubodna na dnu spiska za nabavku, te cena jeste ograničavajući faktor.
Planiram da je koristim za rezanje drveta (mahom šper 12-16mm, ređe pločast materijal 18-36mm i drvo do 50mm max) i metala tamo gde mi drugi alati (el. makaze, brusilica, ručne makaze) manje odgovaraju.
Kako sam do sad naučio na teži način, obično alatu više prija da bude predimenzionisan za najveće predviđeno opterećenje.
U mom slučaju to je daska dvocolara od tvrdog drveta i 4-5mm gvožđa kao maksimalna opterećenja.
Prelistavši par pređašnjih tema o ubodnim testerama, uočio sam da su liveno postolje i motror min. snage 500-700W (u mom slučaju oko 700) obavezani za ozbiljniji rad. Verovatno ću praviti vođice za prave rezove i sistem za stonu montažu.
Dakle, da li nešto ovako odgovara redu veličine cena i da li ima nešto bolje za slične pare ili slično za manje para?
http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... 0154585ma/
SKIL MASTERS F0154585MA
Ulazna snaga 710 W
Podešavanje putanje 0+4
Radna sposobnost u drvetu 100 mm
Radna sposobnost u aluminijumu 20 mm
Radna sposobnost rezanja u čeliku 8 mm
Dužina hoda 23 mm
Brzina bez opterećenja 0 - 3000 pomaka/min
Težina 2,3 kg
Inače, planiram nabavku još nekoliko mašina među kojima mi je ubodna na dnu spiska za nabavku, te cena jeste ograničavajući faktor.
Snaga od 710 vati, je spic klasa u apsolutnom smislu i mahom se vezuje za najskuplje modele danasnjice ( neracunajuci egzoticni Mafel)
Za novac koji si naveo moze se naci (nasao si) data snaga ali ne znam kakav je kvalitet u mehanickom smislu.
Tvrda daska od dva cola je za svaku ubodnu izuzetan zahtev od posla, jel je prepust i tangencijalni pristisak koji se prenosi na obrtni deo masine (tockic-vodjicu znacajan).
Verovatno taj Skil koga si naveo bi mogao biti najbolji izbor (za taj novac)...
P.s
Inace uvek kada se spomene 700 i neki vat samo mi je napameti Bosch 135CE (od kako sam je uzeo u ruke ne mogu da dodjem sebi), sve ostalo mi deluje da je od presovane slame...
Za novac koji si naveo moze se naci (nasao si) data snaga ali ne znam kakav je kvalitet u mehanickom smislu.
Tvrda daska od dva cola je za svaku ubodnu izuzetan zahtev od posla, jel je prepust i tangencijalni pristisak koji se prenosi na obrtni deo masine (tockic-vodjicu znacajan).
Verovatno taj Skil koga si naveo bi mogao biti najbolji izbor (za taj novac)...
P.s
Inace uvek kada se spomene 700 i neki vat samo mi je napameti Bosch 135CE (od kako sam je uzeo u ruke ne mogu da dodjem sebi), sve ostalo mi deluje da je od presovane slame...
Last edited by ArtCool on 31 Jan 2012 02:13, edited 1 time in total.
- Belgradearmourer
- Šegrt
Hmm... ArtCool, boš koji pominješ je oko 3 puta skuplji nego što mi budžet dozvoljava.
Siguran sam da je značajno bolja od Skilla. Pošto mi stolarija nije glavni posao, moraću da se odreknem nabavke pro stolarskog alata.
Inače, trenutno koristim neku kinesku ubodnu od oko 300W i teško joj je da izađe na kraj sa 12mm bukovog špera, a uz to je i razlokana skroz.
U suštini, i ne očekujem profesionalni kvalitet testere za pare koje planiram da potrošim, ali takođe ne očekujem ni profi upotrebu.
Å to se debele daske tiče, računam da ću je vrlo malo rezati, tek možda 5-10 metara reza godišnje, ako ne i manje.
Razlog tome je to što planiram da koristim ubodnu za priručno pravljenje nameštaja za radionicu, a opet, komšijin ručni cirkular mogu da upotrebim kad skratim materijal dovoljno da se može preneti do radionice. O, da, Å to se preciznosti rezanja tiče, sve što ubodna ne može da izvede, u mom slučaju može da popravi stacionarna trakasta šmirgla.
Ima li još ko neku preporuku za nešto bolje što može da se nabavi za ove pare ili neko iskustvo sa Skillovim ubodnim testerama?
Siguran sam da je značajno bolja od Skilla. Pošto mi stolarija nije glavni posao, moraću da se odreknem nabavke pro stolarskog alata.
Inače, trenutno koristim neku kinesku ubodnu od oko 300W i teško joj je da izađe na kraj sa 12mm bukovog špera, a uz to je i razlokana skroz.
U suštini, i ne očekujem profesionalni kvalitet testere za pare koje planiram da potrošim, ali takođe ne očekujem ni profi upotrebu.
Å to se debele daske tiče, računam da ću je vrlo malo rezati, tek možda 5-10 metara reza godišnje, ako ne i manje.
Razlog tome je to što planiram da koristim ubodnu za priručno pravljenje nameštaja za radionicu, a opet, komšijin ručni cirkular mogu da upotrebim kad skratim materijal dovoljno da se može preneti do radionice. O, da, Å to se preciznosti rezanja tiče, sve što ubodna ne može da izvede, u mom slučaju može da popravi stacionarna trakasta šmirgla.

Ima li još ko neku preporuku za nešto bolje što može da se nabavi za ove pare ili neko iskustvo sa Skillovim ubodnim testerama?
Propratio sam ja dobro odmah sto si napisao, nego cesto bude problem sto se (iz razumljivih razloga), javljaju zahtevi za snagom-kvalitetom obrade ali po ceni koja mahom ne dozvoljava taj nivo.Belgradearmourer wrote:Hmm... ArtCool, boš koji pominješ je oko 3 puta skuplji nego što mi budžet dozvoljava.
Recimo za cenu oko 100 evra mogu se naci dobre masine snage 400-450W (Makita, Bosch, Metabo...), e sad da li one sa tom snagom (a uzmimo da su mehanicki dobro koncipirane) mogu da se bore sa Skilom koji je na steroidima i sa mehanikom pod znakom pitanja, ja to ne znam.
Neko sa licnim iskustvom da ima taj Skil bilo bi idealno

skil je u vlasništvu boscha , ja imam cirkular skilov 1200W i već cca 6 godina radi besprijekorno . Skil Masters je nova linija poluprofesionalna, znači po karakteristikama bi trebalo biti bolje nego zeleni bosch , a to daje i po snazi .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
U Hr je propalo dosta trgovina, pa sam prilikom zatvaranja jedne uspio nabaviti DeWalt ubodnu pilu za malo manje od 110€.
Nema tako dugo da sam ju kupil pa ne mogu reci kak se ponasa pri zahtjevnijim poslovima, ali kod isprobavanja se pokazala preciznom.
Takodjer mozda nekome bitno ima sistem mijenjanja listova bez alata.
Nema tako dugo da sam ju kupil pa ne mogu reci kak se ponasa pri zahtjevnijim poslovima, ali kod isprobavanja se pokazala preciznom.
Takodjer mozda nekome bitno ima sistem mijenjanja listova bez alata.
U Srbiji isto, gola katastrofa,riba wrote:U Hr je propalo dosta trgovina....
ali kod nas kada trgovine propadaju spuste cene za max 10%:arg: (a pre toga su ih podigli za 20% :forvonad: )
Inace bezalatni sistem promene imaju danas sve firme sa sds prihvatom alata.
Last edited by ArtCool on 31 Jan 2012 22:42, edited 1 time in total.
A gledaj, rascijepiti je jedno, a rezati uzduž i poprijeko nešto drugo. Rezao sam s njom i tvrđe drvo (doduše ne znam više koliko debelo) i veselo je radila. Može se i sa manje snage postići isto ali sam rezni alat, u ovom slučaju pila, mora biti oštar.Å trkić wrote:Jelovu fosnu moj prijatelj rscjepi na glavi ali doslovno.
PS
Onda bi tvoj prijatelj mogao glumiti u vesternima.

Mislim, opali ga neko u salunu stolicom, drvo pršti na sve strane, a on se samo počeš i nastavi tučnjavu dalje.
E to je druga stvar, kao i u svemu , ako nemaš kvalitetna svrdla badave ti profi bušilica :oskyldig: , tako i kod ubodne pile , ako nemaš kvalitetne pilice , možeš imati najjači model ubodne na svijetu ali ništa od toga , ili bježi ukoso ili pali, otkida, ....
ma nije toliko bitna ubodna pila ( u biti je - prihvate SDS preporučeno izbjegavati - pogotovo pri piljenju debljih i tvrđih materijala) nego same pilice koje se u zavisnosti o poslu mijenjaju ( brzi rez, krivi rez , bez otkidanja , ....)
ma nije toliko bitna ubodna pila ( u biti je - prihvate SDS preporučeno izbjegavati - pogotovo pri piljenju debljih i tvrđih materijala) nego same pilice koje se u zavisnosti o poslu mijenjaju ( brzi rez, krivi rez , bez otkidanja , ....)
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
Ni ja ne kapiram sto bi izbegavali SDS?
Na Festu mam SDS sistem i nikada mi se nije desilo da nesto popusti, a rezao sam od drveta, preko aluminijuma do 4cm debelog poliamida (koji je ekstremno gadan za rezanje).
Imam i jednu staru B&D kod koje se testerica priteze srafovima, i samo gledam kad ce da oblazne navoj.
O lagodnosti upotrebe SDS-a u odnosu na srafove mislim da nema smisla pricati.
Na Festu mam SDS sistem i nikada mi se nije desilo da nesto popusti, a rezao sam od drveta, preko aluminijuma do 4cm debelog poliamida (koji je ekstremno gadan za rezanje).
Imam i jednu staru B&D kod koje se testerica priteze srafovima, i samo gledam kad ce da oblazne navoj.
O lagodnosti upotrebe SDS-a u odnosu na srafove mislim da nema smisla pricati.