Misko wrote:Uf bre boggy već sam se uplašio da te neću videti tvoj doprinos ovoj temi.;)Nemoj sad da se uobraziš pa da te nema nego malo prokopaj nešto, nekog j... li ga daj isčeprkaj nekog ko nešto zna o ovom malo više.

.....
Sta god, meni CNC obrada treba za razne stvari, prvo aluminijum pa evo sad.. dosao i
medijapan na red...
Ja volim takav nacin pripreme, jer ako je masina dobra, i jos vaznije, ako je covek koji njom upravlja i programira, vest, iskusan i sposoban (realno, a ne da se ponasa kao da vozi Boeing 747... mislim... kao nadobudna neznalica)... onda to sto moze CNC da odradi se ne moze tako lako zameniti klasicnim metodama... moze... ali je veliko pitanje da li je na klasican nacin skuplje... ako se zeli isti efekat i kvalitet obrade (ponavljam, ako je masina redovno odrzavana i ako covek koji njom upravlja ZNA sta radi).
Drugi kvalitet sto je stvarno skracen put od projekta do konacnog rezultata... prilicno... takodje je drasticno poboljsan kvalitet od komada do komada... ponovljivost rezultata je odlicna... za neku manju seriju je znacajno i postaje jeftinije sto je serija veca...
Nevolja sa CNC masinama za MDF kojih ima po stovaristima plocastog materijala, sto obicno nemaju cilj da rade nesto precizno, nego da rezu krivolinijski po lukovima relativno velikog precnika, i saraju relativno jednostavne konture po frontovima plakara.. tako da je pravi podvig naci CNC koji ima ikakva ravna cilindricna glodala manja od Ø10.... i to im je jedini nacin da isplate masinu... posto priprema traje nekoliko minuta, s obzirom da su konture jednostavne... ili je cak samo tekst... mozda crtez Miki Mausa.. ili cega vec... Iz tih razloga,... mislim da nema neke preterane zelje vlasnika tih masina da se bakcu sa "sitnurijom".... jer im se ne isplati... priprema moze trajati i po par dana... nekada... tako da taj servis koji oni nude je skucen na par "trivijalnih" poslova koji CNC moze uraditi... o bilo cemu ozbiljnijem... nece ni da razgovaraju... jer ne mogu da naplate, i to bi zahtevalo vece znanje coveka koji upravlja masinom.
Prema tome, pozdravljam
ideju o CNC masinama, jer je i sam imam (ideju!

), samo imam problem da opravdam njenu cenu, odnosno... da mi se to isplati za neko konacno vreme... cak i u slucaju da na njoj radim i aluminijum i medijapan... treba mi za oba materijala...
Za sada se zadovoljavam uslugama (veoma!) retkih radionica.... koje REALNO mogu da urade prakticno SVE u granicama mogucnosti konkretne masine kojom raspolazu.... ali su te masine po pravilu daleko manje od onih mrcina po stovaristima plocastog materijala...
A ako bude uslova i potreba... to je verovatno jedna od prvih vecih sledecih investicija... a posto se tu stvari rapidno menjaju, sada necu da gubim vreme da bistrim tu tematiku, jer cu za koju godinu mozda to morati ponovo da radim... ispocetka...
E sad.... ako se pojavi nekakav "Einhell" CNC koji je 5-10x jeftiniji od nekog "normalnog"... i koji ima sve sto treba... samo malo rasklimatano... onda vec predpostavljate... prisraficu ga ja vec k'o onu
shugu od keksarice, da radi kao sto Bog zapoveda