FESTOOL DOMINO

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Marko Enter
Majstor majstora

FESTOOL DOMINO

Post by Marko Enter »

Jel ima neko mozda iskustva sa ovom alatkom , alatka kosta oko 560 eura a kofer (sortiment) sa keksicima 160 eura 1100 komada u koferu ,evo u prilogu neke slike alatke
Image
Image
Image

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Skoro smo pricali o njemu, ali niko se jos nije odvazio da ga kupi (ovde je ako se ne varam oko 700 i kusur Eur).
Za neke vrste spojeva, pogotovu u punom drvetu, bi trebalo da je izuzetan, odnosno da ima sve dobre strane i keksa i klasicnog tipla, posto ustvari i jeste mesanac te dve stvari.
Gde god sam citao prikaz, hvalili su ga. Samo cena mu je bas otrovna.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ma bre, ja vise ne verujem u te recenzije. Tutnu siromahu dva rucna alata i ima da ih hvali 3 godine. Ja sam pitao na sajmu koliko kosta i rekose mi 720 ili 760 evra, ne secam se. Kofer sa kesima niko nije pominjao. E sad, vidi koliko trebas kuhinja da odradis da bi ti se isplatila jedna ovakva masina?!
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa sad, nisu sve recenzije koje sam citao bile domace (ustvari domacih je bilo mozda jedna ili dve). Bilo je tu i onih iz recimo USA ili UK, a tamo nisu bas sirotinja (pogotovu novinari, mada dobro, uvek ima ono: a da ti dam ja dvaput dovoljno).
No ovo i nije namenjeno za "obicne" kuhinje vec pretezno za puno drvo, recimo ramove od vrata, stolove i slicne stvari. Napolju rad prilicno naplacuju, pogotovu ako je u pitanju kvalitetna izrada, tako da se njima verovatno brzo isplati. A ovde... sta da se radi, tu smo gde smo.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

mbole wrote:ovde je ako se ne varam oko 700 i kusur Eur.

Gde god sam citao prikaz, hvalili su ga. Samo cena mu je bas otrovna.
U Nemackoj kosta 560 eura a kofer sa keksima 160 eura a glodala za njega 25 eura komad
Znaci u Srbiji je 700 eura prilicno skupo za nase uslove , ovde u nemackoj skoro svaki stolar to ima

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ocigledan primer onog sto sam napisao je Marc Spagnuolo aka "Wood wisperer". Od prve epizode stalno prica o festool-u, samo njega koristi, stalno se vide kutije od tog alata, a onda, u jednoj epizodi, on na njihovom standu vrsi prezentaciju nekog alata. Malo cudna podudarnost?! Inace za sve ostalo se slazem sa mbole-tom.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

velja wrote:Ocigledan primer onog sto sam napisao je Marc Spagnuolo aka "Wood wisperer". Od prve epizode stalno prica o festool-u, samo njega koristi, stalno se vide kutije od tog alata, a onda, u jednoj epizodi, on na njihovom standu vrsi prezentaciju nekog alata. Malo cudna podudarnost?!........
Ovo je cesta pojava, i mislim da stvarno treba imati puno iskustva u koriscenju interneta da bi covek mogao realno da na njemu sagleda kvalitet bilo kog proizvoda pre nego sto "nasedne" i kupi ga (nebitno je da li su javni forumi u pitanju, proizvodjacki sajtovi ili casopisi)

Konkretan primer ne mora da pokaze da je Festool Domino los proizvod, naprotiv... svakom proizvodjacu je u interesu da svoj proizvod u koji je ulozio ogroman novac za razvoj, i prodaje... zato ga je i razvijao.... da bi to uspeo, mora skrenuti paznju na proizvod... ciju paznju? pa paznju stolara... :) kako ce to da uradi? pa ovo je jedan od nacina... :)

Bez obzira koliko je proizvod dobar... treba mu reklama... jer ne znaju svi stolari da Domino sistem postoji... treba ih obavestiti... itd... :)
Last edited by boggy on 06 Mar 2008 10:57, edited 1 time in total.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

velja wrote:Ocigledan primer onog sto sam napisao je Marc Spagnuolo aka "Wood wisperer". Od prve epizode stalno prica o festool-u, samo njega koristi, stalno se vide kutije od tog alata, a onda, u jednoj epizodi, on na njihovom standu vrsi prezentaciju nekog alata. Malo cudna podudarnost?! Inace za sve ostalo se slazem sa mbole-tom.
Mark je dobio festool domino pre nego što je domino uopšte izašao na tržište, i to se može videti na nekim forumima koje on posećuje, kao i u blogovima koje je pisao. Inače, naravno da ga Festool prati i on predstavlja njih kao što neki drugi poznati stolari (govorim o usa) stoje ispred raznih firmi koje proizvode alate i ostalo. Ali, ono što sam hteo da da kažem jeste da tu nema podudarnosti, već čovek stvarno radi sa njima, i to nije skrivano.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

hm... vec letimican pregled "propagandnih" filmova o Festool DF500Q glodalici, mi govori da je alatka napravljena upravo da unapredi keksaricu gde god to ima smisla... a ne da bude "isto to samo malo drugacije"... na stranu sada nacin glodanja kanala... koji je prica za sebe... ovde se neko svojski potrudio... i to se vidi...

Najvaznija stvar koja mi se dopada je rucka kojom se steze i drzi granicnik... kod obicne keksarice se alatka drzi samo za motor koji se pomera napred nazad i mora se gurati... a gurati i drzati cvrsto nije, barem meni, uvek jednostavno... a da se pri tom ne mrdne na jos neku stranu osim "napred-nazad"...

Ja je ne bih kupovao, jer mi moja keksarica sa "BiTurbo Supersonic" adapterom :lol: odradjuje posao vrlo dobro... iako je Einhell u pitanju... takodje imam problem da opravdam cenu DF500Q kao i vecina clanova ovog foruma... ali znajuci koliko kosta Lamello keksarica... cena Festool Domino alatke je, izgleda, veoma pazljivo definisana i licno ne mislim da je preterana ;)
Last edited by boggy on 06 Mar 2008 13:12, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Svojevremeno sam bio u dilemi: da li kupiti keksericu ili dati kojih dvjestotinjak eura više za domino.

Odlučih se za keksericu, što zbog cijene, a što zbog toga jer su keksi dostupni u svakoj prodavaonici okova dok za domino rijetko tko od trgovaca da je i čuo. Tako ako ostanem kojim slučajem bez keksića. mogu za 15 minuta imati novu kutiju u radionici, dok mi za domino treba barem dva ako ne i tri dana dok ne dodju na moju adresu.

Slijedeća stvar je ta što iako recenzije daju prednost dominu u čvrstoći i kvaliteti spojeva pred keksima, u iveralu teško da se može postići veća kvaliteta i čvrstoća spoja od one koja se postiže keksima. Ako i imamo tu mogućnost dominom, ne vidim razlog zbog kojeg bi to i trebali činiti, jer je iverica takav materijal kakav je: prije će se raspasti negdje na sredini nego na mjestu gdje smo je zalijepili. A izmedju ostalog, kad malo bolje promislimo, kad se sve skupa sastavi, nitko ne vidi da li je spojeno keksom ili dominom, ali se pozna na računu. Keks košta oko pola eura, a domino duplo više.

Druga je priča ako se bavimo izradom okvira, stepeništa, rukohvata (gelendera) i masivnog namještaja, ali za tu vrstu posla veću korist imamo od dobre kombinirke, koja za razliku od domina odradjuje posao od početka do kraja, jer njome vrlo jednostavnije riješavamo spojeve okvira i korpusa nego dominom.
A kad cijenu kombinirke podijelimo s brojem mogućih operacija, odmah se vidi razlika u isplativosti naspram Dominu koji je u principu specijaliziran za svega par ograničenih radnji.

Tako da se isplativost, spomenute mašine svodi na to da bi je bilo dobro imati kada bi cijelo radno vrijeme jedan čovjek provodio u izradi spojeva za gelendere.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

zoranp wrote:..........
A kad cijenu kombinirke podijelimo s brojem mogućih operacija, odmah se vidi razlika u isplativosti naspram Dominu koji je u principu specijaliziran za svega par ograničenih radnji.
.......
DA! S ovim se slazem, jer se SAMO keksaricom (bez obzira ko je proizvodi) moze uraditi jos nekoliko operacija, ukljucujuci one za koje keksarica uopste nije namenjena... i naravno, pod uslovom da te operacije nekome mogu zatrebati... sto cesto jeste slucaj ako gledamo na ovu alatku iz naseg ugla... i bilo bi lepo da Festool DF500Q moze jos nesto da radi osim pripreme komada za lepljenje...

Tako se namena ove alatke suzava... ali svejedno mislim da ce kupci za Domino sistem postojati... sigurno... mada nece biti brojni kao u slucaju keksarice.
Last edited by boggy on 06 Mar 2008 13:50, edited 1 time in total.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Pa dobro ajde sad da se ne lažemo, sistem Domino je odličan sisitem za kojim bi posegnuo svaki stolar pod uslovom da ga rade firme kao što su einhell i ostali ( pa makar i kvalitetniji ) jer bi mu se i cena onda normalizovala na nekih 200-300 eura,što bi složićemo se odgovaralo mnogima.
Ali dok ne dođe do tog lepog trenutka o kome je i mBole pisao ( prodati licencu) treba se zadovoljiti i keksericom, jer je Domino ipak kao što neko reče i predviđen za masiv a ne Univer.;)
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Nije da se ne slažemo, jer domino je odličan sistem i sigurno bolje funkcionira od keksa. Ali pitanje je samo u ekonomičnosti, ako uzmemo u obzir udio masiva u ukupnom poslu kojeg napravim.
Dvije ili tri kuhinje s masivnim frontama i tri stepeništa na betonsku podlogu ili metalnu konstrukciju godišnje ne opravdavaju kupnju tog stroja. Sad imam za izradu nešto malo masiva i dva stepeništa i kosa mi se diže na glavi kad se sjetim bajcanja, lakiranja, brušenja, čišćenja radione od prašine, pa čišćenja i brisanja prašine na daskama u medjufazama lakiranja itd. itd.
Kad na kraju podvućeš crtu i napraviš obračun, shvatiš da se masiv uopće ne isplati raditi, ako usporediš broj sati rada u usporedbi da isti taj proizvod radiš od iverala.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Da zorane to je sasvim tačno, ekonomska moć potrošače svugde u okruženju je jako loša, a opet i kada seto jednom reši dešavaće se sledeća priča: "ako se malo podsetimo kada su nam dragi rođaci odlazili preko pa nam pričaju kako tamo na zapadu svake dve do tri godine ljudi menjaju nameštaj, e pa normalno kad je od univera i jeftin je pa ljudima "dojadio" dizajn pa eto". Jedinio na zapadu stolari mogu naplatiti masiv, mada obzirom na evropske integracije ako uzmemo broj pridošlih "gladnih" članica nisam siguran da će ta priča potrajati, jer se preko njih ruši cena rada.

Pozdrav Misko.:)
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Svi smo mi sa bivših prostora malo previše opterećeni time kako je to tamo na zapadu.
I tamo se radi i živi. Da li netko može uzeti 1000 eura ili 100 eura za isti posao tu i tamo, to nemanikakve veze, ako sve to potrošiš za tjedan dana. Čak je bolje onome tko zaradi 200 eura, ali mu poslije tjedan dana ostane 100.

Vrhunski majstor će uvijek imati posla, a što će raditi i kojim materijalom, to ovisi o trenutačnom trendu na tržištu.
Možda za par godina dodje u modu masiv, pa ćemo svi kupovati, kompresore, pištolje, domino glodalice isl.

A kako su trenutno u modi minimalizam, ravne linije, aluminij i plexiglas, vozi Miško po tome dok ljudi to žele i mogu da plate. A tko hoće masiv, neka izbroji tri puta više.
Drugačije se ne može, lijepo je iz ljubavi napraviti koji stolić ili ormarić, ali kad te prodje entuzijazam, tada se pitaš gdje je lova. Ako se ne pitaš sam, pitaće žena, a tada nestane i ono malo entuzijazma što je ostalo.
Post Reply