Disk bruslica-šlajfarica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Strkic
Moderator
Moderator

Disk bruslica-šlajfarica

Post by Strkic »

Jednom davno smo o ovome nešto raspravljali ALI da ga bem nemogu naći već mi oči ispale čitajući teme i naslove rekoh možda nađem ali nema,ili sam ja ćorav.Biće ovo drugo najprije.:groota:
Naime puklo me da idem malo u izradu neke mašinice a pošto nam treba radi izrade podnica za košnice odlučili smo se za disk bruslilicu jer je najjednostavnije za napraviti.
Imamo nekih ljepih profilića od 2mm lima od njih bismo sastavili postolje imamo i jedan motor neznam točno kolko je jak ali tu negdje oko 1 kw.
Jedini problem je oliti nedoumica od čega napraviti disk?Imam nekog pleksiglasa od 11 mm debljine ili neku šperploču uzeti za to,šta Vi mislite šta bi bilo bolje?
Ali to nije sve,nabavio sam jednu manju osovinu za cirkular ali je po meni mala nije za nešto ozbiljnije pa sam mislio da smontiram tu osovinu i na jedan kraj nje stavim disk a drugi kraj da bude pogon za trakastu šlajfaricu nešto nalik ovome

http://boyegroup.en.made-in-china.com/p ... 46-2-.html

Pa pošto moje iskustvo sa ovakvim stvarima i nije baš nešto preterano ja bih Vas zamolio da mi pomognete sa svojim iskustvom i prijedlozima.:buga:
Čovijek sniva a Bog realizira!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Moze sper 8mm, a ja koristim i pertinaks od 5mm (disk fi 300).Mozedisk da se stavi i
umesto lista testere na cirkularu. Ja uglavnom postavljam na horizontalnu busilicu
Image
Image
Image
Nekad ih montiram i na frezer, zavisno od potreba, bitno da su brzine do 3000 obrtaja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bilo je u Shop Notes kompletnih nacrta, i to u par varijanti. Ne znam tacno u kom broju.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nasao sam. U broju 96 ima varijanta koja koristi pomocno vratilo. Oni su na jednu stranu stavili disk a na drugu zicanu cetku. Mozes da to preradis pa da na drugu stranu stavis pogon za trakastu.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Hvala na pomoći jedino je nedoumica bila oko materijala za disk ali vidim da može i šper i da radi posao stoga treba zasukati rukave i to je to.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Samo uzmi deblji sper jer kad budes brusio grejace se pa kriviti i stabilnije je sa bar 18kom odnosno 18mm debljinom.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Блажујка је за те ствари баба-рога!
Дођох, видех, побледех
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

blažujka najbolja što reče sloba
za sve je kriv Toma Sojer
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Hvala na informacijama.A sa druge strane jel bi se isplatilo malo zezati pa napraviti onu kombinaciju kao na sliki znači i disk i traku,mislim kad već idem se igrati pa da nešto i napravim?
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Kako se ne isplati i te kako uradi ako mozes. Ja sam na kruznoj traci jos nabacio dodatak za brusenje stapova. To ne znaci da treba i ti da uradis, ali posle toga ideje ce se radjati za razne nadogradnje.
TAMANAMUS
Precizni šegrt

Post by TAMANAMUS »

runer wrote:Kako se ne isplati i te kako uradi ako mozes. Ja sam na kruznoj traci jos nabacio dodatak za brusenje stapova. To ne znaci da treba i ti da uradis, ali posle toga ideje ce se radjati za razne nadogradnje.
Daj da vidimo kako to izgleda:D
Svaka batina ima dva kraja
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Moram potraziti gde je pa da slikam jer odavno to ne radim ali kad uhvatim vremena potrzicu delove i sastaviti pa slikati.
Post Reply