Akku Busilica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
*Nebojsa*
Zarezivač olovaka

Akku Busilica

Post by *Nebojsa* »

Prije svega zelim sve da Vas pozdravim posto sam nov ovdje i htio bih da pohvalim ovaj fantasticni sajt,stvarno,svaka cast.
E,a sada pitanje :)
Naime,imam 3 akku busilice,jedna je skroz nova marke Black&Decker od 14,4V,zatim Meister Craft od takodje 14,4V i ovu trecu-problematicnu Kumas od 7,2V.
Problem je u tome sto mi je kod Kumas-a crkla baterija.Imao sam isti problem i sa Maister-om ali sam na njoj sam promnjenio baterije koje sam ludom srecom jedva nabavio.Problem je nastao kada sam prije par dana htio da promjenim baterije i u ovoj drugoj busilici jer su mi ove koje sam nabavio bile velike i nisu mogle da stanu u kuciste.E,onda sam od brata (koji je uzgred fotograf),uzeo 8 Vartinih AA baterija od po 2200 ma/h i sve sam to lijepo napravio i spakovao.Kada sam stavio bateriju na punjac (originalni od 7,2V),i nakon 12h punjenja ubacio bateriju u busilicu radila je dosta sporije nego sto treba!?
Nakon toga sam stavio bateriju na punjac od 14,4V,punio je 1h,vratio u busilicu i radila je kao svajcarski sat,ali se punjac grejao malo vise nego sto treba!?
E,sad,nakon sto sam Vas ovoliko smorio,da pitam...Znaci,da li moze ta baterija od prakticno trenutnih 9,6V da naskodi punjacu ili obratno i da li postoji mogucnost da nekako pojacam njen originalni punjac od 7,2V za 2,4V,odnosno,9,6V?
Hvala Vam unaprijed i sve najbolje :)
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Normalno da može,a da prepravljaš punjač zbog baterija ne isplati ti se ( bar ja tako mislim ),čak ne vidim upošte isplativost cele operacije ali šta je tu je. Å to ne vidiš da kupiš neki krš ispravljač na buvljku sa regulacijom ( 1.5V-3v-6v-7.5V-9v-12v ) i njega iskoristiš kao punjač.
Trebao si lepo da kupiš nekog einhella jer ne verujem da je taj model nešto bolji od einhella i rešiš problem za malte ne iste pare a bez za***ancije.;)

Pozdrav Misko.
*Nebojsa*
Zarezivač olovaka

Post by *Nebojsa* »

Pozz Misko.
Vidis,problem i jeste to sto ne znam bas gdje da nadjem taj punjac sa regulacijom a da pritom daje 1,5A :(
Drugo,ne bih se bas slozio sa tobom da je Einhel bas u rangu sa Kumas-om (Kumas Link),i vjeruj mi,koliko mi je posla taj Kumas uradio i sto je i meni cudno,i dan danas radi bez premca,bas zato sam se i odlucio na ovu nimalo jeftinu avanturu-mijenjanje baterija :)
Kao sto rekoh,busilica sad radi savrseno,uz 2,4V kloliko sam joj prakticno dodao,prosto cupa sve pred sobom a da pritom baterije traju dosta duze :)
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Prijatelju ti za te 3 akubusilice mogao si da kupis jednu profesionalnu (makita,DeWALT,BOSCH,AEG itd ) i sad bi te manje bolela glava al dobro ajd , pa sto se tice punjaca imas da kupis napajanje na koje stelujes voltazu i struju ali sad neznam dali ti se to isplati ako se razumes malo u elektroniku mozes i sam da napravis
Image

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako ne gresim te AA od 2200mA su Ni-Mh baterije (za razliku od uobicajenih Ni-Cd).
Ni-Mh baterije imaju sasvim drugacije rezime punjenja od Ni-Cd i zahtevaju posebne punjace.
Verovatno bi neko od elektronicara kojih ovde ima podosta mogao da ti napise vise.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Da u pravi si Bole , nebi onda mogao da punis baterije sa ovim napajanjem , ali ima isto ovako slicna za litijumjonske i NI-Mh baterije

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Pa ovako da pogledaša za početak na sledećoj adresi www.radioklub.co.yu
za sad su mi jedino oni pali na pamet iako to ne znači i da su najpovoljniji.;)
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Vidi, druze, stvari su malo komplikovane po pitanju punjenja razlicitih tipova baterija. Najbitnije je da znas: gde su bile NiCd stavljaj NiCd nikako NiMH. NiCd jesu stara tehnologija ali one 'ladno rade na 0 stepeni celzijusa sto ostale ne mogu tako lako, dalje, struja kratkog spoja je kod njih daleko ispred ostalih tehnologija baterija (to ti je bitno za start alata). Mnogi su se polakomili za kapacitetom NiMh baterija ali nije to jedini parametar koji je bitan. Te baterije ne mozes da ostavis beskonacno na punjacu da se pune strujom "curenja" (1/14-tina ili manje od C)...
Vrlo zgodna tema za seminarski rad.

Velja
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

ala je ovo komplikovano
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

velja wrote:Te baterije ne mozes da ostavis beskonacno na punjacu da se pune strujom "curenja" (1/14-tina ili manje od C)...
Velja
Meni punjac koji je dosao uz srafilicu, ima mogucnost da bateriju ostavis na njemu, i da je "odrzava". Baterije su Ni-Mh. Doduse punjac nije od jeftinih.
Pored kapaciteta, Ni-Mh imaju i prednost da "ne pamte" to jest mozes da ih ispraznis do pola i da ih odmah punis, a da im se ne smanji kapacitet. Za ovo sa niskim temperaturama nisam znao.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Moze da odrzava tako sto kad jednom napuni potpuno iskljuci punjac, meri napon i povremeno ukljucuje punjenje kad detektuje da su se baterije samoispraznile za recimo, 5%. NiCd mozes stalno da punis sa malom strujom i da im nista ne bude (to je bilo kod starih bezicnih telefona, te otuda: "kad dodjete kuci punite 14 sati pa tek onda koristite"). NiMH bi se naduvale kad bi se tako punile.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Ja nemam primedbu na njihovo trajanje,sve ih porazbivasmo,jos nismo nasli nacin da nam slucajno ili greskom ne padnu.
Da li moze makita(u izuzetnom stanju)da se prebaci na "kabal",posto obe baterije ne drze?
pinokio
Precizni šegrt

Post by pinokio »

Sto da ne! Potreban ti je ispravljac koji moze da isporucuje bar 5 ampera i napon na koji ti radi makita.Volt ili dva manje vise nije toliko ni bitno,samo je vazno da ne pretjerujes s duzinom kabla 1,5-2 m maximalno i sto deblji to bolje! Nije bas nesto posebno prakticno ali funkcionise odlicno u radionici. Pazi na polaritet pri spajanju napajanja.
*Nebojsa*
Zarezivač olovaka

Post by *Nebojsa* »

Uhhh,hvala Vam svima na odgovorima,izgleda da je ovo "Visa matematika",uglavnom,punim tu sadasnju bateriju na 14V,greje se punjac malo vise nego sto se greje na "svoju",bateriju a i busilica radi perfektno.
Ono sto me zanima,a vidim da Vas ovdje ima dosta koji se dobro razumijete u to je sledece:
Razmisljao sam da na buvljaku kupim onaj ispravljac 3-12V,znate,onaj crni veliki kao za sintisajzere i sl.
E sad,posto se ne razumijem najbolje u to interesuje me da li neko od Vas zna da li bi taj ispravljac mogao da puni ovu bateriju,odnosno,koliko li otprilike ampera daje taj krs?
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Da neveruješ ali o tom kršu sam ti i pisao u prethodnom postu, nekada sam ga imao i za divno čudo iako mu je deklarisano bilo negde ako se ne varam 0,5A slao mi je 1,5A.Å ta da im radiš zaigraju se pa ga urade malo jače.:lol:
Znači trebalo bi da ti snagom završi posao.;)

Pozdrav Misko.
Last edited by Misko on 03 Mar 2008 19:41, edited 1 time in total.
Post Reply