Koje rende i koja ubodna za hobi upotrebu?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
era1
Dodavač alata

Koje rende i koja ubodna za hobi upotrebu?

Post by era1 »

Pozdrav svima,

nov sam na forumu pa koristim priliku da vas sve pozdravim!

Počeo sam da pravim neke sitnice od drveta (merdevine, klupu, sto...) uglavnom koristeći ručne alate iz svoje i komšijskih garaža, pa sam ponesen entuzijazmom odlučio da nabavim barem nešto osnovno od električnih alata kako bi rad bio precizniji i brži.

Za početak bi kupio ubodnu testeru i elektično rende. Treba mi alat za hobi upotrebu, ali istovremeno da traje i da me pouzdano posluži. Cenom me je privukao Einhell ali sam na forumu pročitao mnoštvo razočaravajućih iskustava, pa me interesuje šta bi mi vi preporučili? Koja marka koji model i slično bi zadovoljili hobistu? Trebaju mi preporuke iz iskustva.

Nije presudno da bude ultra povoljna cena već da traje i radi pouzdano, ali istovremeno ne očekujem alat za profesionalce. Recimo ako je Einhell rende 5000 odvojio bih npr. 7000-8000 za nešto pouzdanije.

Pozdrav svima!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Mozda zeleni Bosch?
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Pozdrav druže odakle si ? To bi bilo korisno znati čisto zbog zbog preporuke inače Moj savet ti je najlon pijaca i polovna roba. Moj savet ti je da ubodna ima snage znači preko 700w i malo jače ništa ispod toga to važi i za rende Neka moja preporuka novog alata ti je GMC u woby hausu ubodna a rende takođe tamo pre par dana sam baš prolazio malo tamo po hobi alatima i video od Womaxa staro i novo rende noviji model mnogo masivnije i bolje odrađen model inače imaju i neki svoj profi program zelenog womax-a takođe nije na odmet pogledati i pitati za cenu Opet jači je od matrixa u svakom pogledu i bolji ,poboljšali su se donekle ! Za ubodnu na pijaci ? , za neku profi spremi od 80 do 100 jura i moj savet samo Bosch bilo ih je jedno vreme od 45 do 50 jura ali matori modeli bleken deker , makita , wurt, ryobi.... inače ako nađeš na b.potoku ili najlonu na neku makitu koja nije mator model kupuj Ako ti je BG bliži ove nedelje stižu momci koji donose samo profi alate mogu ti dati broj , kada stigneš na b.potok da ih nađeš moguće da imaju nešto što bih ti odgovaralo Inače oni donose U većini slučaja Maffel, Makita,Milwaukee, De Walt baš pro alate ! A i u novom sadu takođe ,par njih koje možeš pitati imam telefone od njih
Last edited by MapleMan on 24 Aug 2011 08:40, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
era1
Dodavač alata

Post by era1 »

Iz Uzica sam, ali nije to ogranicavajuci faktor posto mi je posao na tockovima.
Ovo sto si rekao za snagu iznad 700w mi dosta koristi i sada je izbor suzen. Ne bi gledao polovno zato sto nisam dovoljno strucan da ocenim sta je u dobrom stanju a sta ne. Pre bi uzeo nesto novo.

Zeleni Bosch sam gledao i zakljucio da sve sto ima motor preko 500w i dubinu reza preko 65mm kosta preko 9000 a to mi je za povremenu ametarsku upotrebu skupo.

Kako su se pokazali Womax i GMC alati i da li bi ih stavili ispod ili iznad Einhella? Po karakteristikama i cenovno bih rekao da su iznad (zeleni womax) i cini mi se da je to ono sto mi treba. Svakako cu otici da pogledam rende i ubodnu koju si preporucio u Wobiju.
Last edited by era1 on 24 Aug 2011 11:05, edited 1 time in total.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Evo taj GMC Image

Uploaded with ..us To je moj 850 w pazario sam ga novog pre godinu dana ,jaka je i šljaka dobro ima i laser inače to je neka australiska firma nisu loši daleko bilo.
era1
Dodavač alata

Post by era1 »

E hvala na slici, nasao sam je na sajtu wobija. Ici cu da pogledam, a usput da snimim i rende!
malli
Majstor početnik

Post by malli »

Nije znanje znanje znati već je znanje znanje dati.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

MapleMan wrote:Moj savet ti je da ubodna ima snage znači preko 700w i malo jače ništa ispod ...
Sto pogresno savetujes coveka i bespotrebno mu izbacujes zelenog Boscha koji je ultra odlican u klasi snage 400-500 wati...

U zivotu mu nece za hobi upotrebu trebati vise, kakav GMC kakvi bakraci :butter:

Ja radim sa zelenim Boschom (amaterski) od 450 vati i odlicno radi...to sto si mu preporucio spada u sam svetski vrh snage motora i koristi se za dubine od preko 8 cm, a ja neznam ko bi tako nesto seko u kucnoj upotrebi...

Dakle zeleni Bosch je odlicno i najkvalitetnije resenje bez premca i sasvim je dovoljno...kakvi kinezi, njihovi servisi i ostali bakraci...

A sto se tice polovadezi to ni u ludilu za amatera :arg:

Alat koji si pobrojao je izakan do bola iako je kuciste prebrisano, mahom se kupuje za par desetina evra preko eBaya u Nemackoj a servis maffela i Wurtha je EXTREMNO skup (nista ispod 50 evra) ne racunajuci tockic ili neki sraf...

p.s

Ne postoji na celom svetu jeftin alat po pijaci da nije izakan sem u slucaju da nekom treba za nedaj boze neku nuzdu ili je deknuo pa sve djuture prodaje za 10 evra...

Inace po Bubanj potoku mahom alat prodaju ciganjasi i to je vecinom staro po 10 i vise godina...to nikako...samo novo.

p.s.2

Dalje,
ono sto je bolje kod recimo Boscha je sto ubodna ima kuciste koje je dosta vitkije od GMC-a .
I samim tim se lakse manipulise i radi sa alatom!

Recimo neki modeli B&D su grotesno masivni i to bespotrebno....

Po pitanju rendea opet zeleni Bosch ali nije jeftin...
Last edited by ArtCool on 25 Aug 2011 05:03, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Deder da vidim ima li ovoga http://service.mafell.de/index.php?IdTr ... duct=23158 na pijac za 100 jura :tummenupp:
Last edited by ArtCool on 25 Aug 2011 05:04, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Artcoole najpre pozdrav dugo te nije bilo.
evo i site sa cenom, cisto da se vidi o cemu pises http://www.mafell24.de/query.php?cp_sid ... _cat=12966 .
i ja bih se slozio da je za hobi upotrebu 500 w sasvim dovoljna. Moja ima 500w i nije se preterano zamarala i sa colaricom.Sekao sam i aluminijum od 8mm i gvozde od 4mm, mada ovo ide jako spoooooro.
Sto se tice nabildanih gabarita opet se slazem da su manje prakticniji. Pre nedelju dana sam gledao model Hitachija u "robot" dizajnu. Fali sam par cm duzine i sirine da bi usao u kategoriju rucnih cirkulara. Stari model zelene boje bio je dosta manji.

Era1 i moj glas ide za zelenu Bosch ubodnu, ali za dobar rez veooooma vazne su testerice sa ovim modelom imao sam dobre rezultate http://www.screwfix.com/p/makita-t101ao ... f-5/44767# i bosch ima ovu "T" seriju (101)
interesantno je da dosta pocetnika nagrne na ubodnu. Tacno je da ima sirok spektar upotrebe, ali u praksi veoma malo jedino za rezenje krivina
Za pravilinijske rezove ne moze se uporediti sa rucnim cirkularom, niti po brzini niti po preciznosti reza. Dalje malo je modela koji rezu cistih 90stepeni (ovo ne vazi za gore spomenuti Mafell)
Ako imas rucni cirkular i ubodnu onda za rende moze zeleni Bosch. Ako nemas rucni cirkular i planiras rezati samo ubodnom onda ces rende dosta koristiti da bi koregirao "precizne rezove" ubodne testere pa zato potrazi neko kvalitetnije od zelenog Boscha.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

ArtCool wrote:
MapleMan wrote:Moj savet ti je da ubodna ima snage znači preko 700w i malo jače ništa ispod ...
Sto pogresno savetujes coveka i bespotrebno mu izbacujes zelenog Boscha koji je ultra odlican u klasi snage 400-500 wati...

U zivotu mu nece za hobi upotrebu trebati vise, kakav GMC kakvi bakraci :butter:

Ja radim sa zelenim Boschom (amaterski) od 450 vati i odlicno radi...to sto si mu preporucio spada u sam svetski vrh snage motora i koristi se za dubine od preko 8 cm, a ja neznam ko bi tako nesto seko u kucnoj upotrebi...

Dakle zeleni Bosch je odlicno i najkvalitetnije resenje bez premca i sasvim je dovoljno...kakvi kinezi, njihovi servisi i ostali bakraci...

A sto se tice polovadezi to ni u ludilu za amatera :arg:

Alat koji si pobrojao je izakan do bola iako je kuciste prebrisano, mahom se kupuje za par desetina evra preko eBaya u Nemackoj a servis maffela i Wurtha je EXTREMNO skup (nista ispod 50 evra) ne racunajuci tockic ili neki sraf...

p.s

Ne postoji na celom svetu jeftin alat po pijaci da nije izakan sem u slucaju da nekom treba za nedaj boze neku nuzdu ili je deknuo pa sve djuture prodaje za 10 evra...

Inace po Bubanj potoku mahom alat prodaju ciganjasi i to je vecinom staro po 10 i vise godina...to nikako...samo novo.

p.s.2

Dalje,
ono sto je bolje kod recimo Boscha je sto ubodna ima kuciste koje je dosta vitkije od GMC-a .
I samim tim se lakse manipulise i radi sa alatom!

Recimo neki modeli B&D su grotesno masivni i to bespotrebno....

Po pitanju rendea opet zeleni Bosch ali nije jeftin...
Grešiš druže do jaja ... al nema veze ! Inače taj GMC je na popustu i sada i nije ni 6 soma više Ja reko lepo čoveku bosch je dobar ! a što se tiče pijace i ganic roses braće ! to tek nema veze sa vezom.? Alat koji donose donose ljudi koji rade po građavinskim firmama preko. Većina to istrguje dok je na inostranom radu praktično uloži keš koji je zaradio i pazari pa preproda na komade a kupi đuture a ako te baš interesuje upravo mi se vratio komša iz švedske sa privremenog rada sve ovo što vidiš u radnjama kod nas NOVO Pro alati je debelo u većini ,zaostalo za modernim i kvalitetnim alatom koji je nama i dalje nedostupan jer ti nemaš dnevnicu od 120 € kao tamo da bih dao za neku aku bušilicu 900 € koja će ti se isplatiti. Znaš care ? Ja nisam prodavac alata ali dosta znam ! Å to me nikad nesprečava da uletim i kupim neki polovan alat ako je pro ! jer što se tiče opravke sve ZA MENE je P. Dim ! Nema tog alata koji se neće odraditi da bude ko nov i to opet za male pare I Maffel i Festool i kusur ostali !! I služiće. Svaki hobby alat je početna patnja ,problema ? A ako savetuješ ubodnu od 450w nekome bolje da oma kažeš da čovek kupi i ručnu testeru jer će snjome pre iseći neko parče štafle ,sa 450w ubodnom možeš seći laminat i furnir i ništa više !
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

dikar wrote:Artcoole najpre pozdrav dugo te nije bilo.
evo i site sa cenom, cisto da se vidi o cemu pises http://www.mafell24.de/query.php?cp_sid ... _cat=12966 .
i ja bih se slozio da je za hobi upotrebu 500 w sasvim dovoljna. Moja ima 500w i nije se preterano zamarala i sa colaricom.Sekao sam i aluminijum od 8mm i gvozde od 4mm, mada ovo ide jako spoooooro.
Sto se tice nabildanih gabarita opet se slazem da su manje prakticniji. Pre nedelju dana sam gledao model Hitachija u "robot" dizajnu. Fali sam par cm duzine i sirine da bi usao u kategoriju rucnih cirkulara. Stari model zelene boje bio je dosta manji.

Era1 i moj glas ide za zelenu Bosch ubodnu, ali za dobar rez veooooma vazne su testerice sa ovim modelom imao sam dobre rezultate http://www.screwfix.com/p/makita-t101ao ... f-5/44767# i bosch ima ovu "T" seriju (101)
interesantno je da dosta pocetnika nagrne na ubodnu. Tacno je da ima sirok spektar upotrebe, ali u praksi veoma malo jedino za rezenje krivina
Za pravilinijske rezove ne moze se uporediti sa rucnim cirkularom, niti po brzini niti po preciznosti reza. Dalje malo je modela koji rezu cistih 90stepeni (ovo ne vazi za gore spomenuti Mafell)
Ako imas rucni cirkular i ubodnu onda za rende moze zeleni Bosch. Ako nemas rucni cirkular i planiras rezati samo ubodnom onda ces rende dosta koristiti da bi koregirao "precizne rezove" ubodne testere pa zato potrazi neko kvalitetnije od zelenog Boscha.
Dikar pozdrav takodje :tummenupp: lepo sto smo se slozili, ipak ne treba biti entuzijasta i preporucivati nesto sto je najskuplje na svetu po svaku cenu...

E sad koliko prica sa masinama od preko 450-500w nepije vodu govori ova stvar http://www.festool.com/EN/Products/Page ... 00-EBQ-Set koja se koristi za hard core pro upotrebu i ima samo 500w !!!

A verujem da bi mnogi menjali Boscha ili Makitu od 7oo i kusur wati za nju.

Ja o tem ne bi dalje nista...
Last edited by ArtCool on 25 Aug 2011 15:25, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

@Muppet show :D
A ako savetuješ ubodnu od 450w nekome bolje da oma kažeš da čovek kupi i ručnu testeru jer će snjome pre iseći neko parče štafle ,sa 450w ubodnom možeš seći laminat i furnir i ništa više !
Ja iskljucivo ubodnu koristim da secem papir i to cca 80gr/m2 ...

Image

...pa sada neka vidi covek sta mu volja...

Sto bi rekla stara narodna "Sta je covek bez 120 kila i ubodna bez 2kW-a"

p.s

Evo i moje...bas ko sto rece od 450W :cool:...
Sasvim lepo i neglomazno lezi u ruci.

Image

Inace takvi su i noviji modeli http://www.bosch-do-it.com/productspeci ... aws/rs/sr/

I jos poneka slikica...

Image

Image
Last edited by ArtCool on 25 Aug 2011 16:14, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Artcoole ipak ovaj GMC nije tek tako za otpisivanje. U klasi DIY veoma dobro kotiraju u belom svetu. Negde sam sreo podatak da imaju saradnju sa RYOBI-jem i nemacko-bugarskim Sparky-jem. (par frezera, rende i sl)
Imaju veoma savremeni dizajn (meni se dopada) mada ovo nije tako bitno. Dobar deo alata ima magnezijumsko kuciste
Na sajtu nemaju vise Maple-ov model od 850w
http://www.gmctools.com/

Era kod novih modela ubodnih testera skoro svi proizvodjaci su ugurali lasere. Ovo je cisto marketinski stos da bi se njihov model prodao. U parksi mala je fajda od lasera. Za dobar pravolinijski rez treba vodilica.

Artcole zaboravio si da napises koju testericu koristis za rezanje hartije 80gr/m2 ?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ArtCool wrote:E sad koliko prica sa masinama od preko 450-500w nepije vodu govori ova stvar http://www.festool.com/EN/Products/Page ... 00-EBQ-Set koja se koristi za hard core pro upotrebu i ima samo 500w !!!

A verujem da bi mnogi menjali Boscha ili Makitu od 7oo i kusur wati za nju.
Heh gde nju nadje :)
Ipak ona ima "malo" drugaciji motor, nego kod svih ostalih, tako da njenih 500W nije bas direktno uporedivo, sa ostalima.
Koliko sam uspeo da shvatim ec-tec motor je u sustini 12-to polni asinhroni motor, kome elektronika odradjuje "pripremu" odgovarajuce struje Mozda gresim, ali u svakom slucaju nije obican. Za pocetak uopste nema cetkice.

No, slazem se da za ono zasta ce se najcesce koristiti ta ubodna, nema preterano smisla prelaziti 500W.
Post Reply