Pozdrav svim majstorima (i segrtima) na forumu. Evo ja kao novi clan resio da za svoj problem resenje, ako je moguce, nadjem na ovom forumu.
Naime, pre 15-ak dana mi je stigao dugo iscekivani cnc ruter, od livenog aluminijuma, plastificiran radnog hoda 760x600mm, sa mikrostep drajverom ali bez radnog alata (glodalice) i bez radnog stola... Problem sa radnim stolom sam resio tako sto sam qpio blazuljku 900x700 (toliko mi je dugacka i siroka masina) i izbusio par rupa da mogu srafovima pritegnuti obradak... No, ostao je problem glodalice... Ja sam imao neki biax od 135w ali to je toliko slabo da sam samo stiropor sa njim mogao da prosecam

I sad bih qpio neq jacu glodalicu tipa KRESS, DeWalt... itd... Nista preterano ni jako ni sqpo al da mogu na miru bar drvo da obradjujem... (verovatno bi mogao i aluminijum ali sa drugim glodalom)... Prihvat za alat mi je sirok 46mm. Da napomenem da sam totalni laik sto se tice alata, u softver i racunare se razumem odlicno. Zvao sam par ljudi (majstora) koji su mi se onako doslovno smejali preko telefona kad cuju moje pitanje "Gde mogu da qpim frezer za cnc masinu?" A susretao sam se sa pojmovima kao sto su glodalica, frezer, ceona glodalica, ceona brusilica, radni motor, obradni motor... itd... Tako da ni sam ne znam sta da pitam... Znaci gde mogu da kupim taj alat, po kojoj ceni i kojih karakteristika, koje marke...? itd... Preporuke. Saveti.
Hvala! :buga: