Jeftine keksarice

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
boggy
Majstor majstora

Jeftine keksarice

Post by boggy »

Zanima me upotrebljivost jeftinih keksarica prilikom "keksanja" pod 45 stepeni.

Naime, greske u visini secenja se mogu izbeci tako sto se pazi u odnosu na koju stranicu se oslanja kekserica (procitah to na forumu)... ali da li mogu nastati problemi (i koliki) ako se kanal iseca pod (malko) pogresnim uglom?

Pod "jeftine keksarice" podrazumevam Womax W-DF850, Einhell BDF850, i ako ima jos koja u toj klasi,... ne znam, a voleo bi da znam koja bi bila najmanje losa za te pare, za ovu konkretnu primenu,... sta jos predlazete? :)

hvala i pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 12 Jan 2008 04:30, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ne znam kakva je ona vomax, jer te firme nema na našem tržištu, ili je barem ja nisam vidio.
Å to se einhela tiče, imam silom prilike dvije, prvu sam kupio jer kao početnik nisam imao mogučnost kupiti pošteni alat. Drugu sam kupio jer mi je stara riknula (nakon 3 godine, skoro svakodnevnog rada), a kako je bila subota poslije podne, a ja sam morao završiti posao do ponedjeljka, imao sam mogućnost kupiti jedino einhelovu u dućanu s kineskom robom.
A tjedan dana prije sam gledao u dućanu novu DeWaltovu, i razmišljao sam da li da je uzmem odmah ili mjesec kasnije kad će mi financijski više odgovarati. I eto! Zašto stara nije riknula u toku tjedna, a ne usred vikenda?

Ti einhel strojevi rade dosta dobro, teški su i imaju izdržljiv motor koji se ne grije u toku duljeg rada što je prednost.

Mane su im nepreciznost koja se može popraviti tako da keksericu rastaviš i ponovo je pažljivo sastaviš. Ponekad treba postupak ponoviti i par puta. Graničnik ili klapna za frezanje pod nepravim kutevima kod te kekserice se zna pomaknuti prilikom rada (kut ostaje dobar, ali se pomiće cijeli mehanizam po visini). To sam riješio bušenjem nekoliko rupica kroz koje gurnem metalni osigurač pa sve štima.

Sve u svemu, einhel kekserica radi dobro i precizno, ako je uspiješ popraviti kad je doneseš novu iz dućana.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Hvala Zorane :)

Evo nadjoh neke slicice, kekserica sto sam ih pronasao.

Womax:

Image
Image

Einhell:

Image

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 15 Jan 2008 02:31, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

ova womaxova čini mi se kvalitetnijom od einhela.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja imam einhell-ovu 2 godine i napravio sam oko 300 rezova sa njom sa prvom testerom. Kad sam je kupovao pa se raspitivao po radnjama da li imaju "keksaricu" svi su pitali jel' to "heftalica"? Toliko o znanju prodavaca, elem, nista na njoj nisam podesavao niti menjao od kada sam je kupio. Platio sam je 40 evra a samo adapter (mehanizam) za keksaricu koji se montira na bilo koju brusilicu kostao je tada 60 evra, logika je bila da kad crkne, kupim brusilicu od 1000 dinara isto einhell, i zamenim . Ah, da, einhell ima plasticne biksne u vecini svojih uredjaja umesto lagera.

Velja
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Gde da kupim testeru,posto sam ofrkao zube,a ne kupuje mi se nova masina?
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Bilo je u Wobyhaus-u jeftino (oko 400-500 din). Ozbiljnije su oko 50evra
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Kupljena Einhell kekserica danas... u WobyHaus, 3600din (~45EUR), poslednja... skinuli su mi sa kuka za eksponate (koferce musavo i prashnjavo)... videcemo kako ce da radi...

eto...

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 15 Jan 2008 19:20, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Prvi utisci....
zoranp wrote:...
Mane su im nepreciznost koja se može popraviti tako da keksericu rastaviš i ponovo je pažljivo sastaviš......
Hm... nisam je jos rastavio,.. ne smem da pocinjem jer nemam jos vremena, ali sam malko samo hteo da vidim kako to ide... i prvo sto sam primetio da su srafovi "fabricki" neravnomerno zategnuti... recimo neki levi je stegnut divljacki... desni takav nije.... onda ... glodalo/testera, je za moj ukus prelabavo stegnuto, pogotovo sto sam primetio da navoj nije "levi" kao na brusilicama, i da se ne steze "sam od sebe" :/ :rolleyes:....

Tako da.. ako nista drugo.. treba je rastaviti i ravnomerno stegnuti srafove, posto je izgleda usrafljena stihijski, bez postovanja procedure sile zatezanja i nepazljivo.

Isto planiram da uradim i sa Womax W-KGS 210 ger cirkularom... posto mi i on deluje "rasklimatano"... i on je stigao veceras :D

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 15 Jan 2008 23:49, edited 1 time in total.
milos
Šegrt

Post by milos »

Ne znam da li treba da rastavljate vasu keksaricu, einhell nije profesionalna masina ali nije bas toliko losa kao sto ljudi govore, kada su je pravili trudili su se da stede na svim materijalima, ali nije istina da nemaju lagere kao sto sam procitao negde na forumu. Problem je sa ogradom, ne znam precizan izraz, tj. mora se paziti da bude paralelna. Drugi proizvodjaci stavljaju sinu koja ne dozvoljava da ograda ne stoji paralelno. Napravis par probnih rezova, nastelujes je malo i to je to. Ja sam uzeo isto Einhell keksaricu, posto nisam imao nameru da je koristim svakodnevno nije mi se davalo 300e za makitu ili 700e za lamello. Kada sam je kupovao bio sam sumnjicav da ne bacim 50e za taj Einhell posto sam bas sumnjao u njega. Medjutim pokazalo se da je to prilicno dobra masina ukoliko zaista shvatite da je to hobi alat koji treba mnogo vise da se pazi nego profesionalni, krace vreme rada, pazljivo odlaganje, ne daj Boze da padne ili nesto slicno, ako se dobro pazi to je zaista solidan alat. Srecan rad
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ima Miloš pravo.

Nemoj odmah da ju rastavljaš.
Prvo malo probaj raditi njome, napravi nekoliko spojeva.
Pa ako nije precizna tada je malo podesi.
Može biti da će raditi super, pa neće biti potrabe ništa dirati.
Eventualni provjeri da li je sve pritegnuto, ne treba krvnički pritezati vijke.

Usput kupio sam novu šajbu za keksanje, 12 zuba, vidia, 40 eura.
Ulazi u materujal ko u putar.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

zoranp wrote:....
Eventualni provjeri da li je sve pritegnuto, ne treba krvnički pritezati vijke.

....
Pa tako nesto i radim... obe masine su bili eksponati u prodavnici, imajte to u vidu... ;)
Par ozbiljnijih zapazanja:
Glodalo na frezi je bilo labavo stegnuto...
Poluga blokade osovine na geru je ispala iz lezista, jedva sam je vratio...
itd...
zoranp wrote:Usput kupio sam novu šajbu za keksanje, 12 zuba, vidia, 40 eura.
Ulazi u materujal ko u putar.
Sjajno!
:lol: sad mozes da keksas i betonske ploce :P

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 16 Jan 2008 11:48, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

boggy wrote:Sjajno!
:lol: sad mozes da keksas i betonske ploce :P

pozdrav

bogi
Pa, i kupio sam je zato jer ću se sad baviti i piljenjem betonskih deka za prozore i stepeništa:P
:lol:
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Ovako, stigao sam da se pozabavim keksaricom napokon...

Utisci:

1. skoro sve crvene "crte" koje je proizvodjac obelezio su pogresne... ne puno, ali dovoljno. Referentna mi je bila crta "sredina" bliza osovini glodala, ona naspramna koja treba da nam pokaze "prav ugao" je otisla u levo za par milimetara. Leva i desna crta za polozaj sredine glodala u odnosu na materijal su bile izvitoperene, jedna je otisla milimetar gore a druga milimetar dole... iskreno.. nisam do sada radio sa keksaricom, i ne znam koliko su ove crte uopste ljudima bitne... ali ako ih je vec neko nacrtao... trebale bi barem da budu tacne.

2. Polozaj kanala za keks od gornje povrsine kada se izreze varira otprilike 0.3mm, i to najvise zavisi od polozaja ruke onoga koji radi.... posto donja "kolica" po kojima motor "brusilice" sheta napred-nazad, imaju otprilike toliki zazor (gore-dole).

3. Sirina kanala je oko 4.5mm tako da odstupanja pod tackom 2. mogu da ne budu znacajna posto je kanal shiri od keksa za 0.5mm (u ovo nisam siguran .. samo nagadjam.

4. Pokusao sam da keksam shper plocu... i primetih da se materijal "pali"... pitanje je da li se shper ploca uopste keksa? Trenutno imam neki materijal koji bi brze sklopio keksanjem nego srafovima (manje obelezavanja i manje busenja, nema upustanja za srafove).. Sa medijapanom je bilo sve ok.

5. Ceoni mehanizam za uglove i ostalo, se moze setati na svakom srafu (kojima se steze za osnovu) malo gore i malo dole.. pa se tako moze stegnuti... time se moze izbeci da kanal za keks ne bude paralelan sa gornjom ivicom.. odnosno.. prilikom sklapanja treba paziti na to.
Takodje, skidanjem tog prednjeg mehanizma, skala za polozaj kanala sa keks u odnosu na gornju povrsinu ploce moze vise da ne vazi.. tako da i tu treba biti oprezan...

6. Generalni savet od mene, kao pocetnika, je, keksati sa Einhelom oba komada koji se spajaju iz jednog istog pokusaja.. bez promene i ispustanja iz ruku i gasenja masine, tako se moze bolje postici ca je kanal u istoj visini na oba komada... (bez obzira na to sto smo izabrali da se apsolutna greska "potire".... i u tom slucaju mozemo napraviti gresku zbog zazora u "kolicima" po kojima ide motor napred-nazad, a kada nesto izadje van ili se uvuce unutra za 0.3mm to se i vidi i oseca pod prstima, tako da se mora obradjivati pogotovo ako se lakira direktno... i ako to moze da se izbegne... meni je to super! :) )

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 21 Jan 2008 19:24, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Malo sam popravio klackanje keksarice na uvijanje ruke....
Pricam o kanalu (vodjicama) kojim motor ide napred (guran rukom) i nazad, povlacen federom...
Desni kanal je bio siri za otprilke 0.3mm od levog... kada se gleda keksarca onako kako se normalno koristi.
Kada se to razmontira, prethodno se otkace opruge, i odsrafi podesivi limiter za dubinu, tada se moze videti da po vodjici ide plasticni profilisani deo, koji se usrafljuje... to su resili plastikom verovatno da ne bi trebalo podmazivanje... te ako se keksarica rasklimata vremenom, onda mozete pretpostaviti zasto se to desilo.. "pojela se plastika" :lol:
Elem, kada se plasticni lezajevi otpuste, odvijanjem srafova, moze se primetiti da plasticni lezajevi mogu da se jos malo rasire van i udju dublje u kanale, pa se onda stegnu srafovima, te sam to i uradio... keksarica se drasticno ucvrstila posle toga, ali vise nije klizala po kanalu nego je zapinjala... stavio sam mrvicu masti za podmazivanje lagera, u kanal i to je vratilo lakocu kretanja na staro stanje...

Posle ove "operacije", keksarica vise nije klimala, odnosno klimala je jako malo i ako se bas jako zakrene.. sto se u radu bas i ne desava....

Eto ... mozda nekom pomogne ovo moje pisanje... mada... s obzirom na to sta je kod mene bilo u pitanju... kod drugih moze biti nesto deseto.

Odusevljavaju me sa jeftinim zutim/crvenim/plavim/crnim alatima... apsolutno se dobije SVE, sve sto treba... osim sto eto... ponekad nije svaki element bas u nekoj preciznoj toleranciji.... :) ... ALI, barem oni koji spremaju komplete.. ne zabusavaju i znaju da broje... a i to je nesto... nije totalni haos :P
Last edited by boggy on 08 Nov 2008 01:47, edited 1 time in total.
Post Reply