od glodalice do keksarice
od glodalice do keksarice
Pronasao sam u katalogu Woodworking (USA) bit koji kada se postavi u glodalicu zamenjuje mocnu alatku zvanu keksarica.
Da li neko ima iskustva sa ovom adaptacijom. Ja sam hobi stolar a juce sam celo pre podne bezuspesno pokusavao da kupim jeftinu keksaricu a iole pristojnu. svi trgovci se vade da je to hobi alat. sta to znaci ako je hobi treba da bude neprecizan. ja imam svoje, verovatno pogresno vidjenje hobi lata a to je nezniji, osetlniviji, kraceg radnog veka ali precizan. pa zamislite situaciju kada bi ste kupovali metar i trgovac vam kaze ovo je profesionalni i mere na njemu su tacne a ovaj drugi je amaterski i on je obelezen od oka.
Da li neko ima iskustva sa ovom adaptacijom. Ja sam hobi stolar a juce sam celo pre podne bezuspesno pokusavao da kupim jeftinu keksaricu a iole pristojnu. svi trgovci se vade da je to hobi alat. sta to znaci ako je hobi treba da bude neprecizan. ja imam svoje, verovatno pogresno vidjenje hobi lata a to je nezniji, osetlniviji, kraceg radnog veka ali precizan. pa zamislite situaciju kada bi ste kupovali metar i trgovac vam kaze ovo je profesionalni i mere na njemu su tacne a ovaj drugi je amaterski i on je obelezen od oka.
Nisi daleko od istinepa zamislite situaciju kada bi ste kupovali metar i trgovac vam kaze ovo je profesionalni i mere na njemu su tacne a ovaj drugi je amaterski i on je obelezen od oka.

Postoje i dodaci za rotacionu brusilicu koji glume keksericu.
Vrhunske kekserice koštaju 300+ evra, tako da to teško da spada u jeftin alat. Skupi su noževi, mehanizam koji ne klacka... Ima članova foruma koji rade sa "žutim" modelima i, koliko vidim, radi im posao.
ma nista ne fali tim jeftinim keksarama:):)
kad pazaris samo pazi da nigde nema lufta(na klizim caurama i slicno)
ona ce tebi odraditi posao.
nebi ti preporucio oberfrezer(glodalicu)za keksanje jer je nezgodna za rukovanje jer kad ulazis u materijal celu masinu zanosis(guras)pa moze da "pobegne":rolleyes::rolleyes:
po meni kupi keksaru neces imati problema(brzo ces se navici)pa ti nece pasti napamet da keksas frezom.
:)
kad pazaris samo pazi da nigde nema lufta(na klizim caurama i slicno)
ona ce tebi odraditi posao.
nebi ti preporucio oberfrezer(glodalicu)za keksanje jer je nezgodna za rukovanje jer kad ulazis u materijal celu masinu zanosis(guras)pa moze da "pobegne":rolleyes::rolleyes:
po meni kupi keksaru neces imati problema(brzo ces se navici)pa ti nece pasti napamet da keksas frezom.

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
- dragisa dragisa
- Majstor
Ovo je izgleda najbolja definicija hobi (amaterskog) alata koji se prodaje u Srbiji!bobadn wrote:... pa zamislite situaciju kada bi ste kupovali metar i trgovac vam kaze ovo je profesionalni i mere na njemu su tacne a ovaj drugi je amaterski i on je obelezen od oka.
PS Vidim da je i metabo slično reagovao, ali nisam mogao da se uzdržim od komentara.
Last edited by dragisa dragisa on 20 Dec 2009 10:28, edited 1 time in total.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Postoje i dodaci za rotacionu brusilicu koji glume keksericu.
Video sam u katalogu on line LouisTools.de u Wolfcraft katalogu. taj dodatak me neverovatno podseca na Skil-ovu keksaricu. da se vratim na osnovnu temu. gledajuci Woodcraftov katalog za decembar 09 cini mi se da to glodalo za keks tiple i nije tako komplikovano tj dubina urezivanja u materijal je definisana veličinim lezaja koji se menja ispod noza i na taj nacin dobijamo 0, 10 ili 20. gore pomenuti katalog svima toplo preporucujem ja se se prijavio on line i za menje od sedam dana na kucnu adresu dobio stamapno izdanje naravno besplatno. veoma su poslovni. sto se tice pomeranja cele glodalice pri pravljenju zlebova mislim da to nije problem. kuglicnim lezajem odredite dubinu ulazka noza u materijal, na glodalicu montirate paralelni vodic koji ne fiksirate srafom na postolju glodalice vec mu dozvolite da se sipke slobodno krecu kroz njega a sam paralelni vodic fiksirate rukom na obradku ili malom stegom. naravno ovo je moje teoretsko razmisljanje nisam probao u praksi.
Video sam u katalogu on line LouisTools.de u Wolfcraft katalogu. taj dodatak me neverovatno podseca na Skil-ovu keksaricu. da se vratim na osnovnu temu. gledajuci Woodcraftov katalog za decembar 09 cini mi se da to glodalo za keks tiple i nije tako komplikovano tj dubina urezivanja u materijal je definisana veličinim lezaja koji se menja ispod noza i na taj nacin dobijamo 0, 10 ili 20. gore pomenuti katalog svima toplo preporucujem ja se se prijavio on line i za menje od sedam dana na kucnu adresu dobio stamapno izdanje naravno besplatno. veoma su poslovni. sto se tice pomeranja cele glodalice pri pravljenju zlebova mislim da to nije problem. kuglicnim lezajem odredite dubinu ulazka noza u materijal, na glodalicu montirate paralelni vodic koji ne fiksirate srafom na postolju glodalice vec mu dozvolite da se sipke slobodno krecu kroz njega a sam paralelni vodic fiksirate rukom na obradku ili malom stegom. naravno ovo je moje teoretsko razmisljanje nisam probao u praksi.
Ja imam ali od CMT-a,zadovoljan sam svakim dinarom koji sam dao(nije bilo jeftino)Pronasao sam u katalogu Woodworking (USA) bit koji kada se postavi u glodalicu zamenjuje mocnu alatku zvanu keksarica.
,ali moram priznati da je i ne koristim(stoji u nekoj kutiji sa glodalima),
malo je zahtevna za rad sto se tice sigurnosti,
kupio sam amatersku keksaricu dao 40evra i radim sa njom sve vise i vise,da se nosim mislju da pazarim jednu plavu.
Keksarica u 90% slucajeva ustvari i jeste mala ugaona brusilica na koju je dodata ona skalamerija kojom se podesava dubina i mesto na kom ce noz da udje u dasku.
Ja sam kupio jednog kineza u Woby-ju (cisto da probam kako to izgleda), i za divno cudo dosta je precizan. Jedino sto se dere ko magarac (kilavi presovani zupcanici nije pomogla ni zamena masti.). Kostala je nesto smesno (reda 30-tak evrica). Konstrukcijski se malo razlikuje od uobicajenih, posto kao vodjice sluze dve okrugle sipke, a ne kanali sa strane. Usled toga ima daleko manje klackanja, a i kad se jednog dana pojede na tom mestu jednostavno je napraviti caure i ubaciti ih.
Uradio sam par spojeva sa njom i vise je nego zadovoljavajuce. E sad koliko ce da traje, videcemo, to je uvek lutrija.
Iskreno mislim da se ne isplati uzimati dodatak za glodalicu. Dosta je teze za rad.
Ja sam kupio jednog kineza u Woby-ju (cisto da probam kako to izgleda), i za divno cudo dosta je precizan. Jedino sto se dere ko magarac (kilavi presovani zupcanici nije pomogla ni zamena masti.). Kostala je nesto smesno (reda 30-tak evrica). Konstrukcijski se malo razlikuje od uobicajenih, posto kao vodjice sluze dve okrugle sipke, a ne kanali sa strane. Usled toga ima daleko manje klackanja, a i kad se jednog dana pojede na tom mestu jednostavno je napraviti caure i ubaciti ih.
Uradio sam par spojeva sa njom i vise je nego zadovoljavajuce. E sad koliko ce da traje, videcemo, to je uvek lutrija.
Iskreno mislim da se ne isplati uzimati dodatak za glodalicu. Dosta je teze za rad.
pitanje za mboleta? koju si uzeo keksaricu u Wobyju? ja sam gledao Womax i to onu bez kofera cena oko 2700din. deluje mi bolje uradjeno od skuplje u koferu. samo ima mali problem. te dve sipke koje sluze kao vodjice za kolica ne uspevaju da odrze kolica u istom polozaju na obe strane kod svake vodjice. skala sa strane koja je u mm necitka do koristenja lupe. ostalo ne znam nisam je palio. da li je neko radio sa novom plavom Einhelovom keksaricom.
Imam i Einhell i Womax, obe ispravne. Svakoj sam razmontirao mehanizam, podesio sta treba, povadio sta ne radi ispravno... podmazao i ponovo sastavio... na Womaxu iz kofera podizac "na dugme" ne radi od pocetka, zato sto je neko izbusio rupu u kucistu koja nije u centru... itd.bobadn wrote:.............. ja sam gledao Womax i to onu bez kofera cena oko 2700din. deluje mi bolje uradjeno od skuplje u koferu. samo ima mali problem. te dve sipke koje sluze kao vodjice za kolica ne uspevaju da odrze kolica u istom polozaju na obe strane kod svake vodjice. skala sa strane koja je u mm necitka do koristenja lupe. ostalo ne znam nisam je palio. da li je neko radio sa novom plavom Einhelovom keksaricom.
S obzirom na sve to,... obe keksarice su montirane (zasrafljene) u MDF kalupe i svaka od njih sluzi za po jednu (i samo jednu) funkciju... jedna je keksanje "na ger" a druga je keksanje "pod 90".... obe imaju oslonac za materijal koji se keksa samo sa donje strane... i ne moze se vise raditi "iz ruke", nego se materijal mora doneti, podici, staviti u sablon, namestiti pa onda keksati. Tada je to precizno do one mere do koje je to meni neophodno... svi ostali pokusaji su propali, da li zato sto sam ja vrljav ili zato sto ti alati nisu savrseni.... meni, licno, trenutno nije bitno.
Sto se tice preciznih i nepreciznih metara... pa imao sam prilike da se susretnem sa nepreciznim... i takve i slicne dogadjaje pamtim. Mozemo "diskutovati" ovde do prekosutra, ali za 50EUR za jednu keksaricu se mogu dobiti SAMO svi delovi na broju... ovo je stvarno tacno... imam barem desetak zutih alata... i nikada nije falilo nista.
Medjutim, ako zelimo alat gde je odlivak doradjen u nekim pristojnim tolerancijama (onaj ekscentricno izbusen sraf je omasio centar za 1mm!!! znaci... buseno je iz ruke,.. "od oka", mrzelo ga i da obelezi centar)... onda to definitivno ne moze da se dobije za 50EUR u slucaju keksarice... ne zato sto ja to ne ocekujem a priori... nego sto to nisam uspeo da dobijem do sada... doduse kupio sam samo dve keksarice.
inace... obe keksarice su do sada iskeksale dva kartona keksova.... sto je oko 4000 rupa, nozevi su menjani dva puta. Ni jedna ne pokazuje da ce uskoro da crkne...
eto... uz ove uslove ja sam dobio alatke koje mogu precizno i veoma brzo da odrade posao za manje novca... uz moj trud i rad... ali pri tom... nisam siguran ni da bi lamello keksarica (600+ EUR) meni pomogla da to uradim kako valja iz ruke, jer sam trapav... a nju busiti i stavljati u kalup je potpuno besmisleno... te mislim da ovaj jeftin alat zato i postoji... da bude nekome hobi alat... ili da bude nekome polufabrikat za slozeniji alat ili sta vec... jer nije frka probusiti kuciste ... cak i pogresiti... alat je jeftin nema velike stete.
Last edited by boggy on 21 Dec 2009 05:03, edited 1 time in total.
Hvala mbole ne treba slika. Pogledao sam je danas samo sam u proslom javljanju promasio cenu , kosta oko 3700din. potpuno si u pravu za osovine koje sluze kao vodjice. mnogo je stabilnija od ostalih. Bio sam i u URADI SAM. oni imaju Varo keksalice. cena oko 4700 din. moje licno misljenje je da uz tu alatku treba da ide i CD Tome Zdravkovica sa naglaskom na pesmu Dotako sam dno zivota. Prodavac je bio maksimalno preusetljiv, uzeo covek alat i pokusao da je utegne na licu mesta. nakon 45 min ja sam odustao a on nije nista napravio. jedino da dodjem posle novaka. No mislim da ce izbor pasti na Womax.