Oštrenje burgije za klap šarke
Oštrenje burgije za klap šarke
Nisam siguran da je ovo pitanje za ovu temu ali nisam našao da je iko ovo pitao do sada. Ukoliko jeste izvinjavam se i ujedno molim administratora da ovaj post premesti tamo gde treba i da me o tome obavesti da bi video odgovor.
Mene interesuje da li je neko oštrio, kako, čime i da li je ikako i kako je moguće naoštriti burgiju fi 35 mm za klap šarke.
Ukoliko je to nemoguće ili je skopčano sa nekim preteranim umećem jer ima neko preporuku za neku "super-extra-ultra" kvalitetnu ovu burgiju koja se ne tupi tako lako i gde je i po kojoj ceni mogu kupiti...
Pozz svima
Mene interesuje da li je neko oštrio, kako, čime i da li je ikako i kako je moguće naoštriti burgiju fi 35 mm za klap šarke.
Ukoliko je to nemoguće ili je skopčano sa nekim preteranim umećem jer ima neko preporuku za neku "super-extra-ultra" kvalitetnu ovu burgiju koja se ne tupi tako lako i gde je i po kojoj ceni mogu kupiti...
Pozz svima
Last edited by saša on 13 Dec 2009 16:52, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
sasa ja sam kupio metabo burgiju za sarke fi35 pre 5 godina(u plasticnoj providnoj kutiji oblika valjka) u wobyhausu i do sada sam je samo jednom ostrio a neznam koliko hiljada rupa sam izbusio(svaka klap sarka u univeru,mdf,masivu pa cak i u univeru oblozen al-lajsnama)znaci najbolji kvalitet do sada.probao sam ih par komada ali ova je vrh.
cena je tada bila 80DM.
za nepoverovati,kupi je neces se sigurno kajati.
ne pokusavaj da ostris ni u ludilu.ni pod tackom razno i nedaj nekim kvaziostracima da ne zazalis.
pozdrav!!!
cena je tada bila 80DM.
za nepoverovati,kupi je neces se sigurno kajati.
ne pokusavaj da ostris ni u ludilu.ni pod tackom razno i nedaj nekim kvaziostracima da ne zazalis.
pozdrav!!!
Last edited by singer on 13 Dec 2009 17:16, edited 1 time in total.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Burgija za sarke ima isuvise slozenu geometriju da bi mogla da se naostri rucno. Pored toga sama seciva su od vidije, tako da i to imas problem da trebaju odgovarajuci brusevi.
Jedini za koje znam a mislim da bi to mogli da naostre (nisam siguran da to rade) su Gavro i sinovi koji ostre cirkulare, a nalaze se preko puta sajma.
E sad, na zalost, pretpostalvjam da bi cena tog ostrenja verovatno bila skuplja nego sto je nova kvalitetna burgija.
Metabova burgija ti je kod woby-a oko 3500 Din: http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... =625129000
Verovatno ima i bosovih, pogledaj u Merkuru, a mozda ih pravi i CMT (ne mogu da se setim da li je CMT pravio burgiju ili glodalo).
Ako hoces jos kvalitetnije, potrazi odgovarajuce CMT-ovo ili Festovo glodalo (znaci glodalo ne burgiju). Osim njih ne znam da ih bilo ko drugi pravi. Ustvari nisam bas siguran ni za CMT, ali cini mi se da sam ga nasao svojevremeno. Cena je reda 80-tak evra.
Njih mozes da koristis u glodalici, tako da radis daleko brze, a i sam rez je daleko cistiji, a mozes i da ih koristis u busilici.
Obrnuto NIKAKO NE SME!!! Znaci burgiju ne smes da stavis u glodalicu (imas sve sanse da ti zavrsi po sred glave). Pogledaj koliki je maksimalni dozvoljeni broj obrtaja, za burgije je negde oko 2500-3000 obrtaja a za glodala negde oko 20000-25000.
Jedini za koje znam a mislim da bi to mogli da naostre (nisam siguran da to rade) su Gavro i sinovi koji ostre cirkulare, a nalaze se preko puta sajma.
E sad, na zalost, pretpostalvjam da bi cena tog ostrenja verovatno bila skuplja nego sto je nova kvalitetna burgija.
Metabova burgija ti je kod woby-a oko 3500 Din: http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... =625129000
Verovatno ima i bosovih, pogledaj u Merkuru, a mozda ih pravi i CMT (ne mogu da se setim da li je CMT pravio burgiju ili glodalo).
Ako hoces jos kvalitetnije, potrazi odgovarajuce CMT-ovo ili Festovo glodalo (znaci glodalo ne burgiju). Osim njih ne znam da ih bilo ko drugi pravi. Ustvari nisam bas siguran ni za CMT, ali cini mi se da sam ga nasao svojevremeno. Cena je reda 80-tak evra.
Njih mozes da koristis u glodalici, tako da radis daleko brze, a i sam rez je daleko cistiji, a mozes i da ih koristis u busilici.
Obrnuto NIKAKO NE SME!!! Znaci burgiju ne smes da stavis u glodalicu (imas sve sanse da ti zavrsi po sred glave). Pogledaj koliki je maksimalni dozvoljeni broj obrtaja, za burgije je negde oko 2500-3000 obrtaja a za glodala negde oko 20000-25000.
kolko sam ja razumeo,sasi treba da se naostri postojeca burgija,i da sazna posto i gde ima nova kvalitetnija.
slazem se sa momcima da ces kod gavre na senjaku naostriti burgiju za 200-300din(sto kaze radmit)i to je to pichi dalje a nove smo ti rekli nasa iskustva pa ti oceni.
mbole neznam zasto coveku predlazes glodalo fi35 za oberfrezer kad mu treba burgija za sarke?:|
slazem se sa momcima da ces kod gavre na senjaku naostriti burgiju za 200-300din(sto kaze radmit)i to je to pichi dalje a nove smo ti rekli nasa iskustva pa ti oceni.
mbole neznam zasto coveku predlazes glodalo fi35 za oberfrezer kad mu treba burgija za sarke?:|
Last edited by singer on 13 Dec 2009 21:51, edited 1 time in total.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Zato sto je to bas glodalo za sarkesinger wrote:mbole neznam zasto coveku predlazes glodalo fi35 za oberfrezer kad mu treba burgija za sarke?

http://www.festool.net/mediandoweb/inde ... ge=English
Ovo sam iskreno mislio da je dosta skuplje. Ako je tako onda se ne isplati kupovati novu, bar jos neko vreme. A kad se ova istrosi toliko da vise ne moze da se ostiri, onda kupiti kvalitetniju.radmit wrote:Pa ostrenje te burgije ili glodala je 200-300 din
gavro group bul.vojvode misica49.011-36-93-080,011-36-93-202.
veki alati bul.kralja aleksandra 520a.011-8127-400,011-8117-881.
ja sam kod njih ostrio i zadovoljan sam.
ako neko ostri testere za univer i predrezace i ostalo oni su medju najjacima.
pozdrav!!!
veki alati bul.kralja aleksandra 520a.011-8127-400,011-8117-881.
ja sam kod njih ostrio i zadovoljan sam.
ako neko ostri testere za univer i predrezace i ostalo oni su medju najjacima.
pozdrav!!!
imas jos "beokal" oblakovska 23a 011-369-01-05,011-369-24-72:):)
Last edited by singer on 14 Dec 2009 16:51, edited 1 time in total.
Ako je oštrenje ovih burgija 200-300 dinara, onda je sve to neisplativo jer toliko ili nešto više košta nova isto tako nekvalitetna koja se brzo istupi.
U k onkretnom slučaju rešenje je koristiti ili kvalitetniju, ovu metabovu koja je negde napred preeporučena i koja košta oko 3500 dinara ili napraviti šablon za frezer pa običnim glodalom od 12 mm izbušiti rupu, a kad se ovo glodalo istupi, kupiš novo isto tako i tako...U svakom slučaju oštiriti ove nekvalitetne burgije je neisplativo...barem po meni...
Hvala na odgovorima u svakom slučaju.
Pozz
U k onkretnom slučaju rešenje je koristiti ili kvalitetniju, ovu metabovu koja je negde napred preeporučena i koja košta oko 3500 dinara ili napraviti šablon za frezer pa običnim glodalom od 12 mm izbušiti rupu, a kad se ovo glodalo istupi, kupiš novo isto tako i tako...U svakom slučaju oštiriti ove nekvalitetne burgije je neisplativo...barem po meni...
Hvala na odgovorima u svakom slučaju.
Pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
taj "Veki" je prodavo odnosno preprodavo alat po sajmovima, bubanj potoku i najlonu na haubu od auta - eeeeeeee sta je trgovina a ja mogu da se oderem od radnje naravno postene - od sad cu da naplacujem ne samo "ruke" nego i "noge"
pozzzzzzz ljudi evo zabelelo se a i blize se preznici - presence, butkica, sarmica, kiseo kupus (rasol) itd

pozzzzzzz ljudi evo zabelelo se a i blize se preznici - presence, butkica, sarmica, kiseo kupus (rasol) itd

Te nekvalitetne nemaju vidiju pa se u nuzdi mogu naostriti obicnom ravnom turpijom za metal!!!
Iz ruke polako prati ugao koji je vec odredjen na burgiji i uspjeces sigurno!
Nema ti tu neke velike teskoce, isto kao i obicnu burgiju za metal samo sto je ova nepristupacna pa ne moze na tocilu vec mora rucno!
Iz ruke polako prati ugao koji je vec odredjen na burgiji i uspjeces sigurno!
Nema ti tu neke velike teskoce, isto kao i obicnu burgiju za metal samo sto je ova nepristupacna pa ne moze na tocilu vec mora rucno!
pa ja vise neznam sta da kazem,ili ce lola ostriti burgiju kod pro ostraca ili kupiti novu kvalitetnu to je na njemu da odluci.
hrpa nas mu je dala alternative to jest iskustva i savete pa cak i brojeve i adrese,e sad ako ce da ostri burgiju za klap sarke rucno onda jebes poso,jer to nemoze niko zato sto se mora progresivno ostriti kupa za centar,plocice za rezanje i jos predrezace.pa ko to moze ja cu ga poljubiti u dupe:mad::mad:
ako je kupio i obicnu od alatnog celika ili reznog celika cim je dovati nekim tocilom za ostrenje unistice je jer nema te ruke za isti posmak.
znaci ako sad nema para da kupi novu nek ostri staru(zamisli 200-300din):P
pa valjda ce na tom poslu sto radi zaraditi za ostrenje,ako ne nek ide cuvati ovce,a ako radi iz hobija kako moze to biti skupo(2-3 pakle cigarica);)puno pozdrava iz sneznog N.Sada
hrpa nas mu je dala alternative to jest iskustva i savete pa cak i brojeve i adrese,e sad ako ce da ostri burgiju za klap sarke rucno onda jebes poso,jer to nemoze niko zato sto se mora progresivno ostriti kupa za centar,plocice za rezanje i jos predrezace.pa ko to moze ja cu ga poljubiti u dupe:mad::mad:
ako je kupio i obicnu od alatnog celika ili reznog celika cim je dovati nekim tocilom za ostrenje unistice je jer nema te ruke za isti posmak.
znaci ako sad nema para da kupi novu nek ostri staru(zamisli 200-300din):P
pa valjda ce na tom poslu sto radi zaraditi za ostrenje,ako ne nek ide cuvati ovce,a ako radi iz hobija kako moze to biti skupo(2-3 pakle cigarica);)puno pozdrava iz sneznog N.Sada
Last edited by singer on 14 Dec 2009 19:36, edited 1 time in total.