Buka frezera
Buka frezera
Zimus sam uzeo CNC masinu “EMAX†da bi isecao unikatne oblike iz PVC a (u pitanju je meki PVC debljine 2mm). U pocetku je sve izgledalo obecavajuce, ali su se u medjuvremenu izdefinisala i dva problema
1. buka koju pravi frezer
2. podizanjem temperature okoline na iznad +25 C materijal za secenje postaje mlitav I gubi se na preciznosti secenja.
Postoje li ideje za resavanje ovih problema !
1. buka koju pravi frezer
2. podizanjem temperature okoline na iznad +25 C materijal za secenje postaje mlitav I gubi se na preciznosti secenja.
Postoje li ideje za resavanje ovih problema !
Sto se tice frezera vidi dali je odgovarajuci za tu namenu da nije nabudzen neki ko zna kaki,za temperaturu moras obezbediti sistem ventilacije i hladjenja verovatno ti je mala prostorija a frezer je 1500-2ooow pa on sam oslobadja temperaturu a proveri i glodalo dali je odgovarajuce.To je neko moje misljenje ali javice se idrugi da daju dijagnozu.
Buku frezera može da stvara i situacija kada frezer nije dobro pričvršćen pa pri 10-ak ko/min dolazi do stvaranja ušeparajuće buke. Antifoni (slušalice protiv buke) bi trebalo da budu obavezan deo opreme pri radu.
Za grejanje ti je radmit rekao uglavnom sve. Tu bih ja dodao još i sijalice. Ako koristiš neke reflektorke, eto još jednog grejnog tela. Obezbedi dobru ventilaciju, a po potrebi i klimu i taj ćeš problem rešiti.
Ne znam sa kakvim plastikama radiš (malo mi je neobično to sa 25 stepeni, nije to neka temperatura), ali imaj u vidu da, ako su termoplastične, toplota glodala bitno može da utiče na njihovu plastičnost. Tu ti je jedini lek direktno vazdušno hlađenje obratka ili česti prekidi (ili zamene glodala).
Za grejanje ti je radmit rekao uglavnom sve. Tu bih ja dodao još i sijalice. Ako koristiš neke reflektorke, eto još jednog grejnog tela. Obezbedi dobru ventilaciju, a po potrebi i klimu i taj ćeš problem rešiti.
Ne znam sa kakvim plastikama radiš (malo mi je neobično to sa 25 stepeni, nije to neka temperatura), ali imaj u vidu da, ako su termoplastične, toplota glodala bitno može da utiče na njihovu plastičnost. Tu ti je jedini lek direktno vazdušno hlađenje obratka ili česti prekidi (ili zamene glodala).
Ja jos mislim da njega najvise zeza grejanje alata temperatura prostora i do 50 tak stepeni nebi trebala da stvara neke deformacije pogotovu na PVCu.Za hladjenje alata kod obrade metala se koristi emulzija,kod drveta nafta ,a za plastiku probao bi sa sapunom ali nisam siguran. Probaj da smanjis brzinu na frezeru ako se vrti na 18000 to topi plastiku nerezeje.
Dragi moji forumasi, cast mi je ako mogu tako da Vas nazovem. Iako sam sa temom malo izasao izvan redovnih sema stolara, raduje me Vasa zelja da se pomogne. Iz Vasih diskusija vidim sta je potrebno pojasniti u mojim pitanjima :
1. BUKA Problem je sto vidim da buka smeta mojim komsijama u dvoristu. Trazeci resenje, zadihtovao sam vrata i prozore. Kada sam bio u situacijama isprobavao sam frezere u tudjem vlasnistvu, i konstatovao prilicnu razliku u nivou buke koju prave kada su na leru (bez opterecenja). Pregledavajuci njihove tehnicke listove nisam naisao na nista sto bi mi omogucilo da iz njih zakljucim koji je tisi. Izgleda da je praksa iskusnih majstora jedino uputstvo.
2. Mlitavost materijala na temperaturama iznad 20-25 C. Predmet moga rada je PVC. PVC koji mi srecemo u praksi moze biti meki i tvrdi. Tvrdi se u tim temperaturnim uslovima sasvim pozitivno ponasa. Nazalost predmet mog rada je meki PVC. Manje komade jednostavno strpam u frizider do momenta obrade I sve je u redu. Problem je kod rada sa vecim komadima, napr: 100 * 50 cm. Imao sam predlog za vakum komoru. Cini mi se da je to lose resenje jer prakticno nemam ponavljanje istog lika.
Za mlitavost materijala, sam se vise pozalio nego sto se nadam da postoji resenje (ekonomski opravdano), ali za buku mislim da bi mogla postojati zavisnost od marke proizvodjaca, jacine ….. ili tako nesto.
1. BUKA Problem je sto vidim da buka smeta mojim komsijama u dvoristu. Trazeci resenje, zadihtovao sam vrata i prozore. Kada sam bio u situacijama isprobavao sam frezere u tudjem vlasnistvu, i konstatovao prilicnu razliku u nivou buke koju prave kada su na leru (bez opterecenja). Pregledavajuci njihove tehnicke listove nisam naisao na nista sto bi mi omogucilo da iz njih zakljucim koji je tisi. Izgleda da je praksa iskusnih majstora jedino uputstvo.
2. Mlitavost materijala na temperaturama iznad 20-25 C. Predmet moga rada je PVC. PVC koji mi srecemo u praksi moze biti meki i tvrdi. Tvrdi se u tim temperaturnim uslovima sasvim pozitivno ponasa. Nazalost predmet mog rada je meki PVC. Manje komade jednostavno strpam u frizider do momenta obrade I sve je u redu. Problem je kod rada sa vecim komadima, napr: 100 * 50 cm. Imao sam predlog za vakum komoru. Cini mi se da je to lose resenje jer prakticno nemam ponavljanje istog lika.
Za mlitavost materijala, sam se vise pozalio nego sto se nadam da postoji resenje (ekonomski opravdano), ali za buku mislim da bi mogla postojati zavisnost od marke proizvodjaca, jacine ….. ili tako nesto.
Sto se buke tice jedino mozes sa spindlom sa vodenim hladjenjem ,jer ti motori su skoro bezsumni,ali buku pri obradi materijala sa glodalom ne mozes da smanjis.Buka je u svakom slucaju manja.
Mozes uraditi termo zvucnu izolaciju,ubaciti klima uredjaje ,a moras paziti i na procenat vlage u prostoriji,jer ni ona ne valja kada je prevelika.
Mozes uraditi termo zvucnu izolaciju,ubaciti klima uredjaje ,a moras paziti i na procenat vlage u prostoriji,jer ni ona ne valja kada je prevelika.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Upravo sam juce cuo iz jos jednog izvora da su vodom hladjene freze prakticno bezsumne dok su u leru. No one su za mene potpuno novi pojam. Gde bih mogao da se malo vise informisem o njima ?
Sto se tice manje brzine glodala, do sada nisam video freze sa manje od 9000 ob/min. Da li se ova brzina moze smanjiti sa nekim dodatnim zahvatom elektronicara…..?
Sto se tice manje brzine glodala, do sada nisam video freze sa manje od 9000 ob/min. Da li se ova brzina moze smanjiti sa nekim dodatnim zahvatom elektronicara…..?
Zahvaljujem se na trudu onih koji su ucestvovali u ovoj diskusiji.
Posao sam za tragom priloga HAK1. To mi zvuci kao veoma moguce resenje. Sa vremenom sam dosao do poluinformacije da neki “ badza “ ili mozda firma iz CACKA prodaje vodom hladjene spindle, po veoma prihvatljivim cenama. Nazalost jos uvek bezuspesno jurim kontakt telefon I detaljnije informacije o pravim uslovima ugradnje, troskova I efekta smanjenja buke.
U medju vremenu uradio sam ono sto sam mogao, a to je razudjenje reflektujucih povrsina (staklo, glatki beton) uz pomoc naboranih zavesa I sl.
Posao sam za tragom priloga HAK1. To mi zvuci kao veoma moguce resenje. Sa vremenom sam dosao do poluinformacije da neki “ badza “ ili mozda firma iz CACKA prodaje vodom hladjene spindle, po veoma prihvatljivim cenama. Nazalost jos uvek bezuspesno jurim kontakt telefon I detaljnije informacije o pravim uslovima ugradnje, troskova I efekta smanjenja buke.
U medju vremenu uradio sam ono sto sam mogao, a to je razudjenje reflektujucih povrsina (staklo, glatki beton) uz pomoc naboranih zavesa I sl.
Zdravo
Mislim da je EuroTechno firma iz Sremske Kamenice. www.eurotechno.co.rs
Ako su to cijene,rebalo bi da su povoljne.Da ne zna neko adresu toga iz Cacka.Cuo sam i ja za njega,ali ga ne mogu nikako naci.
pozdrav
Mislim da je EuroTechno firma iz Sremske Kamenice. www.eurotechno.co.rs
Ako su to cijene,rebalo bi da su povoljne.Da ne zna neko adresu toga iz Cacka.Cuo sam i ja za njega,ali ga ne mogu nikako naci.
pozdrav
Zvao sam ove iz eurotehna ,nemaju obradne motore sa vodenim hladjenjem,a i ne prodaju uopste djelove ,vec samo gotove masine.
Da ne zna neko informaciju gdje bi se mogla kupiti obradna glava sa vodenim hladjenjem,za cnc,jos ako je u okruzenju,bilo bi ekstra.
Pozdrav
Da ne zna neko informaciju gdje bi se mogla kupiti obradna glava sa vodenim hladjenjem,za cnc,jos ako je u okruzenju,bilo bi ekstra.
Pozdrav
- SZR.JohnnyB
- Dodavač alata
- SZR.JohnnyB
- Dodavač alata
Sto se tice EuroTechno imao sam lose iskustvo prilikom kupovine CNC-a, skupi su podosta (1800x1000x150) fakturisali su mi na 1.640,000,00 din (u cenu uracunat PDV), kod Nislija sam bolje prosao za 1.320,000,00 din sam dobio CNC obradive povrsine 2200x 1450x 180 sa dva bocna motora, ali sam se ipak odlucio da mi odrade remont rampe i prebace na mehanicki prenos sa jednim motorom, jedino sto me muci je snaga obradne glave, jer mi se cini da ovu koja je ugradjena ne smem bas mnogo da naprezem sto se tice upada u materijal i obrade masivnijih reljefa. Moju masinu mozete videti na pocetnoj strani njihovog sajta
http://www.cnc-serbia.com/
http://www.cnc-serbia.com/