Ekscentar brusilica

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
djuro2
Majstor majstora

Ekscentar brusilica

Post by djuro2 »

Kupio bih Bosch GEX 150 AC. Kosta nekih 200 eura. Ima li tko mozda bolji prijedlog u tom cjenovnom rangu?
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Uzmi bosch zbog servisa kod nas jer to nisu male pare koje dajes.Ima boljih firmi RUPES ili DE walt recimo ima ih jos al nemaju servise kod nas koji mogu da brzo odgovore na moguce servise i kvarove zato ti preporucujem da uzmes bosch.
http://www.axminster.co.uk/product-Bosc ... -22176.htm
jel ovaj model
Last edited by ljubisa o on 24 May 2009 22:02, edited 1 time in total.
Rad je molitva.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

ljubisa o wrote:Uzmi bosch zbog servisa kod nas jer to nisu male pare koje dajes.Ima boljih firmi RUPES ili DE walt recimo ima ih jos al nemaju servise kod nas koji mogu da brzo odgovore na moguce servise i kvarove zato ti preporucujem da uzmes bosch.
http://www.axminster.co.uk/product-Bosc ... -22176.htm
jel ovaj model
Je taj model bih kupio. Ne znam sto je bolje od Boscha zato i pitam, ali znam da imaju servis skoro pa svugdje. Ne bih kupovao neku "egzotiku" pa da se poslije trazim gdje rezervni dio nabaviti. Sto je sa Makitom ima li ona stogod u toj kategoriji za ponuditi?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pre nego što se odluičiš da potrošiš 200 €, pogledaj tekst o ovim alatkama.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

metabo wrote:Pre nego što se odluičiš da potrošiš 200 €, pogledaj tekst o ovim alatkama.
Proucio tekst, ali ono sto se u njemu ne spominje su konkretni modeli. Ne bih dao previse novaca, ali isto tako ne bih htio da mi usred posla otkaze stroj.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Poenta teksta nije na modelima nego na vrstama i potrebama. Za model ćeš morati sam da se odlučiš :( , ali svakako uzmi u obzir servisnu mrežu. Pogotovo, ako ćeš tu alatku pošteno da opteretiš.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Ima i Makitin model ali na nju imas garanciju 1 god,i neresen status dilera jer svi kazu da su ovlasceni dileri,a servisom se bavi samo jedan u gradu ,ostali nose kod njega,ali nebitno.
Jako me zacudio odnos cena za makitine modele,recimo kod nas model neki recimo aku busilica ili bilo sta drugo u novom sadu je za 12v oko 12000din ili 126 eur,cirkular makita oko 250 eur,a da u crnoj gori u podgorici busilica aku je od 18v dve baterije 132 eur,cirkular rucni 150 eur,ceo ger oko 200 eur,ne mogu da verujem da je toliko razlika u trzistu,ili se kinez umesao ili nesto nije uredu,kod boscha toga nema,takvih oscilacija u ceni.Bosch ima ozbiljan servis ,brzo i efikasno se dolazi do delova i brzo se popravlja,a dali je bolji od makite neznam.
Japancima verujem kod hitacija i panasonika to znam da nema kopija i da je dobro.
Rad je molitva.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Po onome sto sam cuo (naravno nije provereno), Crna Gora je dosta specificna.
Naime imaju dva uvoznika, koji se kolju medjusobno i obaraju cene do besvesti.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

neresen status dilera jer svi kazu da su ovlasceni dileri
Treba razlikovati pojmove distributer i diler. Distributer je obično jedan za neko područje i on je veza sa proizvođačem, ili nekim regionalnim nad-distributerom. Dilera nože biti n i oni nabavljaju robu od distributera. Distributer ne mora obavezno da bude i prodavac u maloprodajnoj mreži. Distributer je taj koji kontroliše neko tržište i on obično i diktira cene.

Sa dilerima radi "na rabat", i tako se postiže uravnoteženost prodajnih cena, ali ne i zarada. Dileri svoje rabate kriju kao "zmija noge" i oni, na račun svojih rabata, mogu da organizuju razne akcije. Naravno, to mogu da urade i distributeri dajući ekstra rabate na prodatu robu u određenom periodu.

Ako u nekom području figurira više distributera (namerno ili "slučajno") tada može doći do "rata cenama" između distributera i tada krajnji potrošači profitiraju.

Kada se sve ovo prevede na ekscentar brusilicu to znači da se treba opredeliti za onu za koju je definisana garancija, servis i obezbeđeni rezervni delovi. Ezoterija je lepa, ali ne i praktična kada su u pitanju alati. U našim uslovima, kada to nije Beograd ili Novi Sad, obično ovlašćeni serviseri "pokvarenu" robu primaju od dilera (kojima krajnji potrošač donese pokvareni alat) ili nekom kurirskom službom. nakon popravke, alat se na isti način vraća. Najbolja varijanta je da se oko ovih "detalja" raspita pre kupovine alata i da se tada donese odluka o trošenju 200 €.

Za preporuke servisera postoje ovakve specijalizovane konferencije i forumi i to su mesta gde treba dolaziti do informacija "iz prve ruke", a da to nije reklamiranje.
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

neznam za druge brusilice ..ja sam uzo festool-ovu ..ebiga ne sjecam se kolko para al imo sam i neki popust od susjeda koji isto kuhinje radi. ETS 150/5 EQ-Plus ja sam se preporodio.ima i smanjivanje i povecavanje brzine..ma zakon stvar
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

rushinbrain wrote:neznam za druge brusilice ..ja sam uzo festool-ovu ..ebiga ne sjecam se kolko para al imo sam i neki popust od susjeda koji isto kuhinje radi. ETS 150/5 EQ-Plus ja sam se preporodio.ima i smanjivanje i povecavanje brzine..ma zakon stvar
Nemam bas priliku kupiti Festool, a i nisam taj rang da mi treba takav alat. Realno za moj obim posla mozda bi i neki slabiji model ili jeftiniji bio dovoljan, ali zafrknuo sam se jednom kupujuci alat i kupio preslab. Mislio ma necu ja to puno koristiti, a kad eto zao mi sto jos malo vise para nisam dao i kupio si posteno. Uz ovu brusilicu dvojim se i izmedju BOSCH GKS 55CE i BOSCH 65CE. Opet ista dvojba trebam li vise i jace :)
Mislim pilu i brusilicu u isto vrijeme kupiti da se cjenkam za veci popust. Rekli su mi da je za cash 10% ako kupujem ova dva u isto vrijeme mislim da bih morao dobiti bar 15%.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Uz ovu brusilicu dvojim se i izmedju BOSCH GKS 55CE i BOSCH 65CE
Moja preporuka je da uzmeš cirkular sa listom od 190 mm. On zadovoljava sigurno sve radioničke potrebe. Rezanje 45+mm pod 45 stepeni tada nije nemoguća misija. Pogotovu ako nemaš odgovarajuću stonu testeru. A i izbor listova za testeru nije za zanemarivanje. U "klasi 190" izbor je prilično velik.

Ali to nije tema, pa da ne idemo off-topic.
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Imam tu brusilicu oko pet godina i dosta je upotrebljavam (nisam profesionalac).U vreme kada sam je kupio na testovima u "Woodworking magazine" bila je ocenjena kao najbolja po kriterijumu cena/ kvalitet, znaci ne apsolutno najbolja.Imao sam povremeno problem sa imbus zavrtnjem koji drzi rotacionu plocu (ekscentar) da mi je u radu otpusti.Zamenio sam ga sa "srafom" boljeg kvaliteta i sve je u redu. Sve u svemu nije losa ali mislim da je masinu od istog proizvodjaca sa istom oznakom + TURBO bolja, ima 600W u poredjenju sa ovom od 340W i slicna je Festovoj sa horizontalnim motorom ali je i dva puta skuplja.
O Bosch cirkularima ne znam nista ja imam Festo i Makitu.Jedino sto bi ti preporucio bez obzira na model je da uzmes cirkular sa mogucnoscu vodjenja.

Pozdrav
Stevan
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Vec kad sam se "otvorio" da kazem jos nesto generalno oko mog izbora cirkulara .
Davno sam video u nekoj staroj stolarskoj knjizi dijagram o izboru broja obrtaja osovine u zavisnosti od precnika testere.
Zasnivao se na preporuci da se najbolji rez dobija ukoliko je obimna brzina, brzina na zubu cirkulara 50-60 m/sec i formulama V=RW i W=2*3.14*n
Gde je:
V-brzina na zubu noza (50-60) m/sec
R-Poluprecnik noza u metrima, za slucaj D=190mm R=o.o95m
W-Ugaona brzina (Radijan)
n-Broj obrtaja u minutu

Broj obrtaja se racuna za brzinu 50m/sec i prcnik testere D=190

n=50 *30/0.095*3.14
n=5028 o/min

Za precnike testere D=230mm, D=250 i D=300

obrtaji su respektivno: n=4155 o/mi n=3820 o/min n=3184 o/min

Mozda sam otkrio toplu vodu a mozda ce neko i da koristi.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

stevan1846 wrote:Imam tu brusilicu oko pet godina i dosta je upotrebljavam (nisam profesionalac).U vreme kada sam je kupio na testovima u "Woodworking magazine" bila je ocenjena kao najbolja po kriterijumu cena/ kvalitet, znaci ne apsolutno najbolja.Imao sam povremeno problem sa imbus zavrtnjem koji drzi rotacionu plocu (ekscentar) da mi je u radu otpusti.Zamenio sam ga sa "srafom" boljeg kvaliteta i sve je u redu. Sve u svemu nije losa ali mislim da je masinu od istog proizvodjaca sa istom oznakom + TURBO bolja, ima 600W u poredjenju sa ovom od 340W i slicna je Festovoj sa horizontalnim motorom ali je i dva puta skuplja.
O Bosch cirkularima ne znam nista ja imam Festo i Makitu.Jedino sto bi ti preporucio bez obzira na model je da uzmes cirkular sa mogucnoscu vodjenja.

Pozdrav
Stevan
Jeli brusni papir od 150mm i 125mm jednako dobavljiv? Jos se dvoumim izmedju promjera 125mm i 150mm za brusilicu.

Mogucnost vodjenja? To mislis vodjenje po vodilici za rucnu pilu ili nesto drugo?
A kada vec pitam, mislim odmah i kupiti list pile od BOSC Opti line sa 48 zubaca. Jesu li te BOSCH pile ok ili ima netko alternativu?
Post Reply