Ger za potrebe uramljivanja
Ger za potrebe uramljivanja
Pozdrav svima!
Ovih dana sam se dao u potragu gera, još pre par godina sam imao neki einhelov model koji je bio bož' pomozi, triput više vremena sam trošio na podešavanje i pogađanje ugla. Takođe sam skoro pozajmio ger sličnog kvaliteta kao i einhel...znači užas. Ger mi treba za potrebe uramljivanja, majka slika i hteo bih malo da je podstaknem na prodaju jer opremanje kod uramljivača je preskupo.
Za oko mi je zapala Makita ls1040, nekako najsigurnije rešenje ali opet nemam tolko novca trenutno. Takođe vidim da je neko pomenuo i Metabo kgs 210 kojeg sam našao u oglasima za 130e pitanje je da li taj Metabo reže precizno? Takođe me zanima kakvi su gerovi od bosch-a i skill-a tj. da li u toj hoby varijatni može da se postigne zadovoljavajuća preciznost reza pod 45stepeni? Na šta teba obratiti pažnju prilikom kupovine nekog modela?
Ovih dana sam se dao u potragu gera, još pre par godina sam imao neki einhelov model koji je bio bož' pomozi, triput više vremena sam trošio na podešavanje i pogađanje ugla. Takođe sam skoro pozajmio ger sličnog kvaliteta kao i einhel...znači užas. Ger mi treba za potrebe uramljivanja, majka slika i hteo bih malo da je podstaknem na prodaju jer opremanje kod uramljivača je preskupo.
Za oko mi je zapala Makita ls1040, nekako najsigurnije rešenje ali opet nemam tolko novca trenutno. Takođe vidim da je neko pomenuo i Metabo kgs 210 kojeg sam našao u oglasima za 130e pitanje je da li taj Metabo reže precizno? Takođe me zanima kakvi su gerovi od bosch-a i skill-a tj. da li u toj hoby varijatni može da se postigne zadovoljavajuća preciznost reza pod 45stepeni? Na šta teba obratiti pažnju prilikom kupovine nekog modela?
Preciznost i lep rez mozes jedino postici profesionalnim masinama,vidim da si naveo neke firme gerova ,ali one se u uramljivackom poslu ne kotiraju mnogo,na tom polju mislim na uramljivanje OMGA bilo koji model je mercedes medju gerovima .Po zanimanju sam uramljivac osim sto treba da je dobar ger,jako je vazno da i testera bude dobra a ona kosta oko 50 eur,shell ili kako se vec pise.Ali posto si pocetnik taj makitin ger bi ti za pocetak pomogao .A ako hoces da ulozis novac ulozi u masinu za spajanje jer ti je ona isto vazna .Evo kako izgleda jedan profesionalni ger za uramljivace.

na ovakvom geru secem svaki dan po 8 sati dnevno je u ful radu.

na ovakvom geru secem svaki dan po 8 sati dnevno je u ful radu.
Last edited by ljubisa o on 09 Mar 2009 21:42, edited 1 time in total.
Rad je molitva.
Ovakav bez postolja kosta negde oko 550 eur,moze da se nabavi preko nekih firmi iz Beograda,prateca oprema ga cini skupim ,postoje aluminiski lenjiri ,usisivac za piljevinu,sa postoljem,tako da na kraju moze da dodje do nekih 1500 do 1700 eur.
Last edited by ljubisa o on 09 Mar 2009 22:01, edited 1 time in total.
Rad je molitva.
Ja sam radio sa DeWaltom i ekstra je dobar i robustan,nesto i sa Boschom a za ovu firmu koju navodite nisam cuo.
Preporucio bih DeWalt.Inace apsolutno kvalitetan rez kao u industriji samo se postize laserom.A naravno svi tezimo industriskoj zavrsnoj obradi.
Pozz.
Preporucio bih DeWalt.Inace apsolutno kvalitetan rez kao u industriji samo se postize laserom.A naravno svi tezimo industriskoj zavrsnoj obradi.

Pozz.
Last edited by ArtCool on 10 Mar 2009 01:16, edited 1 time in total.
Uf bre sad sam video cene na USA sajtu OMGA, pa bre covek rece da nema para previse a vi njemu preporucujete industriski alat po cenama da se user...
Kod nas bi sve kostalo u evrima pa jos malo vise, uzas.Ovo se isplati kupiti samo ako se radi par miliona ramova i to za USA trziste na 20 god.
I ja volim Mercedes ali nevolim da dam 70.000 evra.
Kod nas bi sve kostalo u evrima pa jos malo vise, uzas.Ovo se isplati kupiti samo ako se radi par miliona ramova i to za USA trziste na 20 god.

I ja volim Mercedes ali nevolim da dam 70.000 evra.

Last edited by ArtCool on 10 Mar 2009 01:24, edited 1 time in total.
uf uf... malo da spustimo loptu na zemlju, mislim, znam da mi predlažete najbolje al ipak je ovo previše za mene. Kao što rekoh i Makita mi je za sada nedostižna. Ovim ne mislim da se bavim profesionalno al naravno ne želim ni ramove kroz koje duva promaja. Znači najbitinije mi je da postolje sa pozicijama uglova
45 - 90 - 45 bude zadovoljavajuće precizno i rez da je ok. Mislim da je kolega forumaš Becka rekao da ima Metabo kgs 210 pa mi to nekako zvuči ok al bih hteo da čujem i vaše komentare po pitanju B&D, Iskra Ero, Skill...
Dali se možda odlučiti na polovan ger? Å ta je to kod gerova što najčešće ode od stalne upotrebe?
A da, što se tiče spajanja imam jednu na nožni pogon, ručno rađenu kod nekog mašinca, koristim iste one uloške za spajanje kao i pneumatske mašine i to fino funkcioniše.
pozdrav!
45 - 90 - 45 bude zadovoljavajuće precizno i rez da je ok. Mislim da je kolega forumaš Becka rekao da ima Metabo kgs 210 pa mi to nekako zvuči ok al bih hteo da čujem i vaše komentare po pitanju B&D, Iskra Ero, Skill...
Dali se možda odlučiti na polovan ger? Å ta je to kod gerova što najčešće ode od stalne upotrebe?
A da, što se tiče spajanja imam jednu na nožni pogon, ručno rađenu kod nekog mašinca, koristim iste one uloške za spajanje kao i pneumatske mašine i to fino funkcioniše.
pozdrav!
Pa sadJa sam izuzetno zadovoljan sa De Waltom.AL postolje 45 step levo i desno plus naginjanje po vertikalnoj osi.Ako sam se dobro izrazio.

X i Y - ose su horizontalne
Z - osa je vertikalna
Po jednoj horizontalnoj osi se gura obradak uz vertikalni oslonac.
Po drugoj horizontalnoj osi se vrši vertilano naginjanje (tvoj opis), obično samo na jednu stranu i rez je pod nekim uglom na radnu površinu (obično 45 stepeni).
Po vetikalnoj osi se se rotira glava za +- 45 stepeni, levo i desno i rez je normalan na radnu površinu gera.
Skuplji modeli ger testera imaju i mogućnost pomeranja glave po drugoj horizontalnoj osi napred i nazad (onoj po kojoj se glava naginje vertikalno) i na taj način se povećava širina obratka na kome se može vršiti poprečni rez.
Valjda sam bio jasan

Metabo gerovi su profi mašine. Model kgs 210 se ne nalazi u njihovom aktuelnom katalogu, što znači da je star, ali ne i loš. Novi modeli imaju ugrađene lasere. Cene novih modela su 450+ €
- Marko Enter
- Majstor majstora
A zasto nebi uzo lepo rucni ger ??? ako radis samo tako za uramljivanje tu neces presecati velike grede, imas za cca 100 evra bas dobar i precizan ger, a ako oces na struju video sam jedan malecki od Elektra Beckum za 85 evra i on je dobar i precizan(to je inace metabo)
pozdrav
Marko
pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata 

Metabo:
Mislim da je ovaj kgs 210 sa laserom ili se varam, a kolko taj laser zaista znači i kolko je precizan??! Slabo sam našao informacija o ovom geru njemu na netu. Jedan se nudi u oglasima i baš me golica danima mada bojim se polovnog, ... ne znam nisam pametan.
Marko:
Ne bih se odlučio na ručni ovako na neviđeno, možda kad bih video kako to funkcioniše u praksi i promenim mišljenje ali mislim da zahteva baš dobru koncetraciju i pažnju kad se ručno geruje kao i dosta vremena u polusavijenom položaju što na moju visoku visinu i ne prija
, imaš li neki konkretan model da predložiš?
Ovaj malecki što kažeš mi zvuči primamljivo gde ga ima u ponudi u N.Sadu, wobyHaus???
A šta je sa B&D, Iskra Ero, Skill mislim da su tu negde oko 200€ ima li neko mišljenje o njima?
Pozdrav!
Mislim da je ovaj kgs 210 sa laserom ili se varam, a kolko taj laser zaista znači i kolko je precizan??! Slabo sam našao informacija o ovom geru njemu na netu. Jedan se nudi u oglasima i baš me golica danima mada bojim se polovnog, ... ne znam nisam pametan.

Marko:
Ne bih se odlučio na ručni ovako na neviđeno, možda kad bih video kako to funkcioniše u praksi i promenim mišljenje ali mislim da zahteva baš dobru koncetraciju i pažnju kad se ručno geruje kao i dosta vremena u polusavijenom položaju što na moju visoku visinu i ne prija

Ovaj malecki što kažeš mi zvuči primamljivo gde ga ima u ponudi u N.Sadu, wobyHaus???
A šta je sa B&D, Iskra Ero, Skill mislim da su tu negde oko 200€ ima li neko mišljenje o njima?
Pozdrav!
Mislim da kod kuće imam strari Metabo katalog oz 2005/2006 g u PDF-u. Pogledaću pa ću ti javiti u vezi lasera.Metabo:
Polovna mašina je OK, ukoliko nije mnogo rabljena i ukoliko nema "srivenih" mana koje ne možeš da proveriš na prvu ruku, a kupuješ je "po viđenju". Nemam savet po tom pitanju

Å to se tiče lasera, ukoliko je precizan i daje tanak usmeren snop može da bude od veeeelike koristi. U suprotnom, bolje da ga nema