Sviđaju mi se ručke. Jednostavne su a izgledaju izdržljive
ali onda će mi brdo piljevine završiti pod remenom i u remenu!?sasasasa wrote:Radije radi bez poklopca i čisti piljevinu po potrebi. Tako si sigurniji. A i lakše je skidati remen valjaka kada koristiš ravnjaču.
i mene je iznenadilo. Remen ima utore u koje se zavuće piljevina koja se onda pomalo urezuje u remen. Teško je to očistiti iz tih utora, pa mi se čini bolje da sprječim ulaz piljevine u pogonski dio. Lanci su sad podmazani silikonskim uljem za lance. Originalno su bili namazani s nekom maščobom ,al su se u međuvremenu okupali u razređivaču i sad su ok. Remen je suh, ali se piljevina svejedno zalijepi.sasasasa wrote:Zar ti je remen masan? Ne vidim zašto bi se inače išta lijepilo za njega. Čim si podmazao zupčanike?
Nije mi se još desilo da mi se "ureže" piljevina u remen, tako da ne znam šta da ti kažem povodom toga. Vjerujem da je to baš rijetka situacija.
Kada skineš poklopac sa mehanizma lakše će se prljati, ali će se isto tako lakše i čistiti. Par poteza četkom i miran si. Ovako sa poklopcem, nikad nećeš znati da li se šta gdje zaglavilo.
Plus, remen valjaka je, na ovom mašinama, "slaba karika". Lako se zagrije, olabavi ili zaglavi pa traži često mijenjanje. Najbolji način da mu produžiš život je da ga skidaš za vrijeme oblanja. Ako bi skidao i vraćao poklopac svaki put kad mijenjaš operaciju na mašini...
Ah da, mehanizam uvijek podmazuj suvim mazivom, nikako sa tovatnom masti jer nikad nećeš očistiti piljevinu kako treba. Ne pitaj me kako znam
Hvala, ne bi mi nikad palo na pametmbole wrote:Mozda i par jacih magneta radi posao.
Ako mozes negde da nadjes stare hard diskove, mozes da ih dobijes za dzabe (sto su stariji diskovi, magneti su veci i jaci).
Sve osim remena. Na ovoj je deblji od onog koji sam imaona Einhellu.sasasasa wrote:Mehanizam isti kao u einhella
zar ova nema produžetak ploče?