Glodalica - Bosch GMF 1400 CE Professional
aha..da..samo ime mu govori..služi za kopiranje..
znači..original stavljaš na dio koji obrađuješ..i prsten klizi po originalu..da..šabloni...
je..nisam još kupio..sad je došlo vrijeme za narudžbu...samo..nikad nisam imao glodalicu u ruci pa mi se teško odlučiti..kad neznam..koja sve glodala da kupim..jasno mi je da ću kupiti fi 35..
do sad sam kod elemenata za kuhinju..upuštanje lesonita..taj dio radio sa keksericom..a sad planiram taj dio raditi sa glodalicom..ako je ploča iverice položena vodoravno, glodalica na njoj..koji je najbolji način da se pobere rub za lesonit?..sa kojim glodalom?..treba li još možda kakav dio osim glodala?..logički mi dolazi u obzir glodalo sa ležajem..onda taj dio bez problema pokupiš..samo..nisam primjetio..da postoji ta matematika..da se pokupi 3 mm sa takvim glodalom..dakle..griješim...
budući da sad radim samo sa iveralom..
je li omjer cjene i kvalitete glodala..između HW i HS...realan?
što se tiče izglodane, izbušene >>količine rupa..tu mislim na glodalo fi 35..
e..i da..nema ništa protiv ako malo izmijenite naslov ove teme..
tipa..Glodalica - Bosch - Festool
ipak ima više teksta i linkova o Festool nego o Boschu...
znači..original stavljaš na dio koji obrađuješ..i prsten klizi po originalu..da..šabloni...
je..nisam još kupio..sad je došlo vrijeme za narudžbu...samo..nikad nisam imao glodalicu u ruci pa mi se teško odlučiti..kad neznam..koja sve glodala da kupim..jasno mi je da ću kupiti fi 35..
do sad sam kod elemenata za kuhinju..upuštanje lesonita..taj dio radio sa keksericom..a sad planiram taj dio raditi sa glodalicom..ako je ploča iverice položena vodoravno, glodalica na njoj..koji je najbolji način da se pobere rub za lesonit?..sa kojim glodalom?..treba li još možda kakav dio osim glodala?..logički mi dolazi u obzir glodalo sa ležajem..onda taj dio bez problema pokupiš..samo..nisam primjetio..da postoji ta matematika..da se pokupi 3 mm sa takvim glodalom..dakle..griješim...
budući da sad radim samo sa iveralom..
je li omjer cjene i kvalitete glodala..između HW i HS...realan?
što se tiče izglodane, izbušene >>količine rupa..tu mislim na glodalo fi 35..
e..i da..nema ništa protiv ako malo izmijenite naslov ove teme..
tipa..Glodalica - Bosch - Festool
ipak ima više teksta i linkova o Festool nego o Boschu...
Last edited by blum on 13 Mar 2009 10:26, edited 1 time in total.
Kolega, ne mora se sve kupovati...
Žlebove za leđa od lesonita možeš praviti "bilo kojim" ravnim glodalom.
Na glodalici podešavaš dubinu rupe, a sa paralelnom vođicom rastojanje od ivice.
Niti jedan posao glodalicom (ili jako retko) nećeš završiti u jednom prolazu. Ili je potrebno više prolaza po širini, ili po dubini.
HSS glodala izbegavaj u velikom luku! Ona su za mekana drva (čamovina) i amatersku (vrlo retku) upotrebu. I tada traju jako kratko. HSS je jedino isplativo za neka retka profilna glodala koja se koriste jednom godišnje za par metara profila. U HM varijanti koštaju pravo malo blago, tako da HSS "može da prođe"
Na glodalici podešavaš dubinu rupe, a sa paralelnom vođicom rastojanje od ivice.
Niti jedan posao glodalicom (ili jako retko) nećeš završiti u jednom prolazu. Ili je potrebno više prolaza po širini, ili po dubini.
HSS glodala izbegavaj u velikom luku! Ona su za mekana drva (čamovina) i amatersku (vrlo retku) upotrebu. I tada traju jako kratko. HSS je jedino isplativo za neka retka profilna glodala koja se koriste jednom godišnje za par metara profila. U HM varijanti koštaju pravo malo blago, tako da HSS "može da prođe"
da..tomislavm wrote:Ineče takve stege imam, odnosno čitav komplet koji uključuje kutnik, stege, šine za spajanje i još par sitnica u systeineru.Više manje ih ne koristim previše...baš za neke specijalne slučajeve....u svakom slučaju nije ih loše imati i tu i tamo zatrebaju.
Vodilica od 800mm je prekratka po meni.
Iveral uništava glodala nevezano koliko su kvalitetna.
hvala na informacijama..
da..shvaćam da se nešto može podešavati..a čuj..kad se nezna..onda se nezna..nisam je nikad imao u ruci..otud takva pitanja..metabo wrote:Kolega, ne mora se sve kupovati...
Kupi si glodalicu za 200kn i radi s njom dok ne skužiš što je glodalica, čemu služi, kako se s njom radi i Å TO TI TOČNO TREBA.blum wrote:da..shvaćam da se nešto može podešavati..a čuj..kad se nezna..onda se nezna..nisam je nikad imao u ruci..otud takva pitanja..
Nakon toga kupi kvalitetniju glodalicu.
Last edited by tomislavm on 13 Mar 2009 13:26, edited 1 time in total.
Koja je razlika da li odmah kupi kvalitetniju glodalicu ili kasnije, sem što će da baci 200 kunaKupi si glodalicu za 200kn i radi s njom dok ne skužiš što je glodalica, čemu služi, kako se s njom radi i Å TO TI TOČNO TREBA.
Nakon toga kupi kvalitetniju glodalicu.

Činjenica 1: Glodalica mu treba
Činjenica 2: Može i hoće da kupi kvalitet
Činjenica 3: Festool je bingo
Ako treba selektivno da daje pare to su onda dodaci i glodala.
I najkvalitetnije glodalo relativno brzo propada u iverici i treba ga redovno čistiti nakon upotrebe.
Kolega blum, moj ti je savet da ne odustaješ od Festoola, ako misliš da se ozbiljno baviš poslom.
Za početak kupi ravno glodalo od 8 ili 10 mm i vidi šta sve možeš sa njim da radiš. To ne mora da bude festool glodalo, ima i jeftinijih HM (Bosch, Metabo..), a isto tako kvalitetnih.
Zatim malo pogledaj PDF koji smo okačili (Pogledaj sekciju FAQ na forumu), tamo ima i tekstova o glodalima (ako ne znaš engleski i slike su dovoljne). Pa polako dokupljuj komponente sistema i potrošni materijal.
Ne da ima nego je sigurno najbolje rješenje..ako sam ne znaš koje ti glodalo treba definitivno nema potrebe trošiti novac na Festool.blum wrote:datomislavm wrote:Kupi si glodalicu za 200kn i radi s njom dok ne skužiš što je glodalica, čemu služi, kako se s njom radi i Å TO TI TOČNO TREBA.
Nakon toga kupi kvalitetniju glodalicu....ima nešto i u tome
Pogotovo što trebaš kupiti poprilično opreme da u pravom smislu iskoristiš prednosti Festool sistema.
A sa 1010 si ograničen i veličinom glodala koja ćeš moći upotrebljavati zbog max prihvta 8mm.
Radi malo, upoznaj glodalicu kao alat u praksi, nađi poslove koje sa njom misliš raditi i pribavi odgovarajuća glodala.
Kad ti jeftina glodalica bude predstavljala veliko ograničenje zamijeni ju bez žaljenja za bolji model.
Do tada ćeš već sam imati ideju što ti treba i koji to proizvođač nudi.
Sve poslove koje on misli raditi može i sa glodalicom za 200kn...samo malo sporije nego sa nekom puno skupljom.metabo wrote:Koja je razlika da li odmah kupi kvalitetniju glodalicu ili kasnije, sem što će da baci 200 kunai da potvrdi ono što već zna.
Set glodala koje će dobiti vrijedi 200kn tako da taj novac sigurno nije bačen, koliko skupih glodala će uništiti prije nego skužći neke stvari ..puno više od 200kn.
Nisam siguran u čemu je to Festool bolji od Bosch-a za negko tko samo glodalicu kupuje. Pogotovo što sa 1010 zbog veličine prihvata u startu se jako, jako ograničavaš za ozbiljan posao.Činjenica 1: Glodalica mu treba
Činjenica 2: Može i hoće da kupi kvalitet
Činjenica 3: Festool je bingo
Last edited by tomislavm on 13 Mar 2009 14:10, edited 1 time in total.
Kao što rekoh, voleo bih da se još neko javi sa mišljenjem...tomislavm wrote:Nisam siguran u čemu je to Festool bolji od Bosch-a za negko tko samo glodalicu kupuje. Pogotovo što sa 1010 zbog veličine prihvata u startu se jako, jako ograničavaš za ozbiljan posao.
Samo hoću malo čoveku da pojasnimo ovu činjenicu. Prihvat od 12 ili 12,7 mm treba da imaju samo snažnije mašine 1400+ W jer samo tada to ima smisla. Ozbiljan posao je relativna stvar. To može biti i pravljenje malih modela. Voleo bih da nabrojiš koje si to "ozbilne poslove" i koliko često radio sa glodalima od 12 /12,7 mm pa da čovek sam prosudi da li mu to treba ili ne.
Sa drge strane, jake mašine su mnogo teže, pa opet blum treba da se odluči o nameni.
Evo npr. čovjek skuži da mu treba opcija da radi nešto sa radnim pločama i želi u jednom prolazu dovršavati posao.
Ode tražiti glodalo za to i:
http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... KHW~652B~2
http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... BKHW~652~2
http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... 7/8/912B~2
Ups, nema takovog glodala za 8mm..što sad?
Ode tražiti glodalo za to i:
http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... KHW~652B~2
http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... BKHW~652~2
http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... 7/8/912B~2
Ups, nema takovog glodala za 8mm..što sad?
Potpuno se slažem i zato sam mu dao savjet da kupi nešto jeftinije dok ne shvati što mu treba.metabo wrote:Sa drge strane, jake mašine su mnogo teže, pa opet blum treba da se odluči o nameni.
Druga stvar je netko tko kupuje prvu glodalicu ali zna što mu treba i odmah kupi profi stvar.
Ozbiljne poslove sam se možda nespretno izrazio, mislio sam na poslove gje je potrebno veće glodalo ili veća snaga (ovo drugo nije tako kritično jer se stvar uvijek može u više prolaza odraditi)
Snađe se, pa odradi posao sa onim što ima (nekada i cirkular sasvim lepo i jeftinije može da poravna ivice ili da napravi utore).tomislavm wrote:Ups, nema takovog glodala za 8mm..što sad?
Konkretno, u tvojim primerima svi se poslovi mogu odraditi i sa "kraćim" glodalima, ali iz
više prolaza. Nije elegantno kao sa jednim prolazom, ali efekat je isti.
Velika, masivna glodala, kod kojih nema alternativnih rešenja su za "glomazne" profile gde se posao MORA završiti u jednom prolazu.
Ali tada, često, ni 1400W nije dovoljno.
Ne sporim, lepo je kad čovek ima mogućnost izbora, pa makar tu mogućnost nikad ne iskoristio