Testera za Cirkular - tipovi - modeli - preporuke

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

daleko wrote:Bem ti tastaturu
а прстићи су како треба - сваки тачно куцка где треба:happy:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

@ Gde se snabdevaju i sta kupuju ponosni vlasnici Makite sp6000 i festool ts55?

Sad baš gledam za uzdužni rez za atf 55 a to je prethodnik ts55.
12 zuba za grublje i brze secenje

CMT 290.160.12H

kao i Freud LP20M 007P F03FS03615
160 2,4 1,6 20 12 2/6/32

ili
24 zuba

CMT
291.160.24H

160 20 2/6/32 24 2,5 1,6 15° 15° ATB

Ili FREUD LP30M 007P
160 2,4 1,6 20 24 2/6/32 LP30M 007P F03FS03643
Za finije uzduzno secenje a moze i za poprecno, mada ja ne bih, jer vec imam za poprecno.

FESTOOL na svom sajtu ima iste ili slicne testere. Za ovu drugu, samo sa 28 zuba tvrdi da pravi ,,glue ready" rez. Dakle, ne treba abrihter radi spajanja.
Ovde https://www.festoolusa.com/power-tool-a ... ity=561556
Vredi pogledati sve i uporedi karakteristike. Testere su jako jako slične. Cmt i freud alati su super a deluju mnogo jeftinije od festoola.
Meni stari cebnovnik za CMT daje da su ove testere izmedju 15 i 20 eura ali je najbolje okrenuti predstavnistva.........

Evo deo iz uputstva za izbor testera za Festool atf 55 a verujem da je slicno i za ts 55.
3.4 Changing the saw blade Check regularly whether the saw blade is in good condition. Saw blades which are cracked or have changed shape should no longer be used, but changed immediately! When selecting the saw blades it is essential that the following points are observed: - Do not use saw blades made of high alloy high speed steel (HSS circular saws), as otherwise there is a great danger of recoil. - Use only saw blades that have an outside diameter of 160 mm. - The bore diameter of the saw blade holder should be 20 mm. - Use only saw blades with a fundamental thickness of max. 1.8 mm and a cutting width of 2.2 to 3.0 mm. The ATF 55 E was tested with Festool saw blades listed in the Festool catalogue. For your own safety, we recommend that you use only those saw blades. To change the saw blade, place the circular saw on the saw bench so that the saw blade protrudes a few millimetres beyond the edge of the bench.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja jos uvek imam tri originalne (12, 28, 48 zuba).
Inace za festo testere kao i vecinu ostalog reznog alata pravi Leitz. Cini mi se da imaju nekog predstavnika kod nas.
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

I naveden je malo iznad - http://uniline.rs
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Imaju i neke Klein kod Dictuma (made in Italy). Cini mi se da je neki rebrand poznatog proizvođača.
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

Proveriti i u Beokalu http://furniri.rs da nemaju mozda u toj velicini. Drze Gopol.
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

Drug iz Matis-a bio u Leitz-u.
Tradicija, masine su im... , kvalitet i sve to, ali na kraju procesa ipak sedi jedan iskusnjak i samo malo rucno doradi gde treba :)
Last edited by geronimo on 13 Jul 2016 22:00, edited 1 time in total.
BlackStecker
Šegrt

Post by BlackStecker »

Pozdrav, da dodam na temu jedno pitanje... popravio sam drugaru Bosch PKS 40 rucni cirkular, promer je 130mm 16 precnik. Trazio sam CMT, Freud ili Bosch listove za njega, ali sam samo nasao Bosch 36 zuba (traze oko 50e), a CMT i Freud ne mogu naci iznad 20 zuba.

Da li je moguce naci kvalitetan list od 130mm u Srbiji da moze da sece plocaste materijale ili da mu kazem da uzme od 20-24 zuba i da sa tim sece samo drvo (uzduzno)?

Hvala unapred!
Last edited by BlackStecker on 15 Sep 2016 19:09, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

36 zuba je i nije tako malo na tako malom listu. Jednostavno tesko je da ih spakujes vise u tako mali precnik.
Druga solucija ti je da uzmes neki sa rupom 20mm i da se stavi redukcija (bosch prodaje upravo takav list sa 40 zuba).
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

36 zuba na tom listu od 130mm je ekvivalent testeri precnika 250mm sa 70 zuba. A to je vise nego dovoljno za svaki plocasti materijal.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Evo da se ja upisem :D

jutros testera(fi 300,96 zuba) presekla sraf u univeru(4x30)-bilans-31 polomljeni zub :sjuk:

Ko je rekao da LIH-LIN srafovi ne valjaju :o:o:o:pucko:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja.
Vidis da kidaju testere :)
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ma bice da je losa testera, idi ti to reklamiraj :)
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

Pozdrav svim majstorima, potreban mi je savet oko izbora testere za rucni cirkular. U pitanju je Bosch pks46 koji koristim kao stoni cirkular za povremene hobi potrebe par puta godisnje. Testera je trenutno originalna na njemu, masina je kupljena u Svajcarskoj pre desetak-petnaest godina i posto planiram da napravim drugi, bolji sto za cirkular zelim i da kupim novu testeru. Iscitao sam malo o ovoj temi i vidim da preporucujete Freud, Omas, Pilana i sl., medjutim potrebna mi je preporuka za testeru koja ce biti dobra za drvo do 5cm debljine, camovina prvenstveno i u isto vreme i za ivericu, ali da naglasim prvenstveno za drvo jer u krajnjem slucaju ivericu mogu isecenu da kupim...Cirkular nosi testeru oznake 150x16x1,4x2,2 8FZ, i ima 8 zuba. Cirkular ima zastitu od kickback-a koja ce i ostati. Po radnjama u Krusevcu ili nemaju niosta ili mi nude neke testere za 500 dinara sa adapterom sa 20na16mm za osovinu, a po vasim misljenjima to su kineske testere i ne bih bilo sta koristio. Na netu nadjoh da za moj cirkular odgovara ovakva testera https://www.freud.rs/shop/lp30m-004p/ pa me interesuje da prokometarisete sta znaci ova oznaka ATB i da li debljina zuba 2,4 u odnosu na moju od 2,2mm ima neke veze? Preopsirno, ali takav sam, hvala unapred :)
Ništa na silu, samo veći čekić...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajd eprvo popuni u profilu odakle si (polje lokacija, pravila foruma a i pise velikim slovima na vrhu stranice).

ATB je alternate top bevel, to jest zubi koji su ostreni naizmenicno ukoso.
ta konkretno je "nit smrdi nit mirise" to jest, pokusaj da se napravi univerzalna i za uzduzni i za poprecni rez.
Zato ima mali broj zuba, pa daje grub poprecan rez, a zato sto ima koso ostrene zube, sporo sece uzduz.

Ne moze "sve u jedan" a da valja:)
Tako da list koji ce lepo da radi i drvo i univer i popreko i uzduzno ne postoji. Postoje samo oni koji ce da rade manje lose neku od varijanti, al ce istovremeno raditi i losije osnovnu (frizider sa usisivacem, nit je dobar frizider, nit je dobar usisivac :)).
Popreko i univer jos i mogu da se spoje, i na tom precniku to bi bilo nesto reda 40-tak zuba isto ATB, sa nekim manjim grudnim uglom.
Za uzduzni fini rez, nesto reda 15-tak zuba, flat brusenih.

2.2 i 2.4 nije problem.
Post Reply