Koji ger koristite
To uglavnom i jeste problem.
Ta sredina je postala retka biljka.
Ili imas jeftino i kilavo, ili skupo i (uglavnom) kvalitetno.
Ono izmedju, sto bi rekli za ozbiljnijeg hobi majstora, jednostavno ne postoji na trzistu, ili ako postoji onda ga ima u tragovima.
A ima ponesto i u tome sto su nam novcanici otanjili, pa je 100 evrica cena koja nam vec deluje kao da je u srednjoj klasi, a ustvari se radi o reltivno jeftinom alatu. Oni matoriji se prisecaju da su recimo Iskrine busilice imale sasvim ozbiljne cene kad se preracunaju u DEM, ali su i nase plate bile takodje mnogo ozbiljnije kada se preracunaju u DEM.
Koliko me pamcenje sluzi, recimo B&D trakastu sam neke 1989-90 platio reda 500 marona (plata mi je bila oko 800, radio sam u srednjoj skoli).
Ta sredina je postala retka biljka.
Ili imas jeftino i kilavo, ili skupo i (uglavnom) kvalitetno.
Ono izmedju, sto bi rekli za ozbiljnijeg hobi majstora, jednostavno ne postoji na trzistu, ili ako postoji onda ga ima u tragovima.
A ima ponesto i u tome sto su nam novcanici otanjili, pa je 100 evrica cena koja nam vec deluje kao da je u srednjoj klasi, a ustvari se radi o reltivno jeftinom alatu. Oni matoriji se prisecaju da su recimo Iskrine busilice imale sasvim ozbiljne cene kad se preracunaju u DEM, ali su i nase plate bile takodje mnogo ozbiljnije kada se preracunaju u DEM.
Koliko me pamcenje sluzi, recimo B&D trakastu sam neke 1989-90 platio reda 500 marona (plata mi je bila oko 800, radio sam u srednjoj skoli).
To u stvari i jeste problem, jer ja iskreno nemam računicu da dajem 400-500 evra za mašinu koju ću da upalim 10 puta godišnje, a sramota me više da idem kod singera :smejanje: , jednog dana čovek će samo da me :pun:mbole wrote:A ima ponesto i u tome sto su nam novcanici otanjili, pa je 100 evrica cena koja nam vec deluje kao da je u srednjoj klasi, a ustvari se radi o reltivno jeftinom alatu. .
Dobra giljotina dobro i kosta. Moj komsija staklorezac je jednu malu masinicu platio oko 5000 DM pre jedno 12-13 godina, ali kad sastavi ram, ne mozes da mu nadjes ni jednu primedbu. Sve ovo jeftinije sto mi gledamo i koristimo za povremene amaterske potrebe moze "da posluzi", ali nije na nivou industrijskih masina. Kolko para toliko i muzike naravno.
Evo ovako nesto valja (svega 290 kila):

Evo ovako nesto valja (svega 290 kila):

Pezzo vrlo dobro si mi ovo objasnio...Do sada sam gledao samo ove velike gerove koji koriste testeru od 250 mm jer ovi sa testerom od 210 imaju kapacitet 30x50 mm kada seču 45/45 što mi se činilo malo. Posle ovoga posta sam propmenio mišljenje. Pa kada ću seći deblje štafne gerom...ako mi treba deblje štafne ću preseći kombinirkom. Pre neki dan sam sekao lajsne za ispunu za vrata kombinirkom jer nemam ger...Milijardu puta sam upalio i ugasio mašinu izašao iz jedne radionice u drugu i obratno tako da sam odlučno rešio da kupim ger makar jeo pekmez i hleba narednih dana...i to ne neki skupi jer sam video onaj skupoceni "zeleni bosch" i njegova uvrtanja. Za te pare ne samo da treba da bude bolji od jeftinih otprilike 20 puta nego treba da govori i dva svetska jezika.Pezzo wrote:Video sam i gerove koji ujedno mogu da budui cirkulati jer testere ima sa gornje strane ima plotnu i lineal (firung) pa bihvoleo da pitam da li neko ima iskustvasa takvim gerovima,njihovom preciznošću itd.
---------
Ako ces ga kupovati da ti sluzi i kao cirkular, onda se oprosti od dobrog reza pri gerovanju. Na geru treba list da bude dobro ostar i da sa njim ne rezes svasta nego da ga cuvas za ono cemu sluzi. Pa ni na cirkularu neces rezati sve istim listom. Onaj Radenkov je dobar ger, a svi ovi pokazani sto se uvrcu i izvlace da izigravaju ujedno i kratilice su zavisni od toga koliko ces ga dobro podesavati svaki put kad treba nesto da preseces i naravno, dok ne dobije lufta od upotrebe. Sto vise zglobova i prenosa ima na njemu, sve vise gubi na preciznosti. Ja ovu moju makitu nameravam da malo modifikujem iako je nova. Znam ja posto je i koji je dobar ger, ali mi se ne bacaju pare za hobi potrebe. I svaka masina koja je pravljena za vise operacija, znaj da na njoj nesto mora i da ne valja ili je dosta ogranicenih mogucnosti. Ti mozes u krajnjem slucaju da gerujes i na cirkularu uz pomoc oslonca pod uglom, ali ger je ger i kad tad ces ga kupiti jer ce ti dosaditi stalno ugadjanje neprecizno izrezanih uglova.
Pozz.
PS Ja sam izgleda ljubitelj einhell i womax alata...
Last edited by saša on 03 Oct 2013 23:29, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Ja sam pazario Gude diht pre oko godinu dana i nisam zadovoljan.Danas sam ga rasturio da bih pravio čaure za one osovine sa gumom,koje vuku materijal.Čaure su se pojele pa izvlakači ne vrše konstantan pritisak na materijal i tako noževi prave,bregove,šaru na materijalu.To je to za te pare.
"..Prodaj sve osim blanje i kreni,drugom stranom Jablane kreni.."
E moj Pezzo, pa sve vreme pricamo da je problem upravo u tome sto postoje ili te sa najnizim, ili one sa ozbiljno visokim cenama 
Kad bi bilo te "sredine" ne bi blo problema.
Ovako, snalazimo se kako ko moze. Ko moze pazari skupo, ko ne moze snalazi se i prepravlja, krpi... jeftino.
Npr, nije problem sto stoni diht nema motor od 5KW. Slabiji motor bi znacio samo da moze manje da se skine u svakom prolazu. Za hobi, ili profi rad gde to nije primarno, nista strasno. Samo traje duze. Ali jeste problem, sto nema varijante sa pristojnim lezajevima, sa plocom koja se ne uvija...

Kad bi bilo te "sredine" ne bi blo problema.
Ovako, snalazimo se kako ko moze. Ko moze pazari skupo, ko ne moze snalazi se i prepravlja, krpi... jeftino.
Npr, nije problem sto stoni diht nema motor od 5KW. Slabiji motor bi znacio samo da moze manje da se skine u svakom prolazu. Za hobi, ili profi rad gde to nije primarno, nista strasno. Samo traje duze. Ali jeste problem, sto nema varijante sa pristojnim lezajevima, sa plocom koja se ne uvija...
E da se i ja pohvalim, pazario sam ovo, http://www.boschalati.rs/feromerkur/pro ... _psb_28_re stim što je mene sve koštalo 16,400 dinara, a poklon sam odmah prodao za 6,000 rsd, tako da me je ovaj ger izašao manje od 100 jevreja što mislim da je dobar posao :stolt:
Last edited by -NIKOLA- on 04 Oct 2013 10:45, edited 1 time in total.
Neka te lepo služi,što kaže mbole svako se širi prema svojim mogućnostima.Svi mi znamo šta je dobro ali i da to debelo košta.Å to se tiče osovine onog Gude dihta nema mesta za ležaj o tome sam i ja razmišljo.Ne samo da se pojela čaura,što je najmanji problem,nego se i osovina iskrivila i pojela guma na srednjem delu.Ispravio sam osovinu,kliko je moglo,a gumu poravnao na stugu.Nisam još montirao tako da ne znam da li sam rešio problem.
"..Prodaj sve osim blanje i kreni,drugom stranom Jablane kreni.."
Bojim se da nisi, psoto ako si poravnao gumu, smanjio si precnik, pa ce jedna vuci jednom a druga drugom brzinom.
Jeidno ako si obe gume poravnao na istu meru. Ici ce malkice sporije al to nije problem, cak je i pozeljno, posto ih obicno prave prebrze, mada ta ce razlika biti minimalna.
Ima lezajeva i u "cudnim" dimenzijama, mada ne bas u svakoj radnji, daj mere, mozda iskopamo nesto
Jeidno ako si obe gume poravnao na istu meru. Ici ce malkice sporije al to nije problem, cak je i pozeljno, posto ih obicno prave prebrze, mada ta ce razlika biti minimalna.
Ima lezajeva i u "cudnim" dimenzijama, mada ne bas u svakoj radnji, daj mere, mozda iskopamo nesto