Fein alati

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Mislim da je ljubisa mislio na taj univerzalni da moze da zavija i srafovcine velike i male , dok onaj gornji je samo za male srafove (rigips, kanali i sl .. 10 Nm valjda ima)

pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata :)
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Ovaj sauber ima 4000 obrtaja praznog hoda i pogodan je za metal iz tog razloga sto je brzina veca,a ovaj drugi ima 1900 max obrtaja i nekako je bolji za stolariju i razno.Sraf u metalu se drugacije ponasa,naravno i u gipsu.
Kod saubera poput ovog od 4000 obrtaja brzina i snaga su isti u momentu starta pa do stopa,dok kod ovih univerzalnih brzinu dodajes ili smanjujes,snaga pri kraju zavrtanja opada dako da mozes da smanjis ili povecas brzinu .Svi ovi sauberi su na principu da moras da pritisnes da bi poceo da srafi.Kod boscha ima oznaka gdr i gsr,oba recimo su 10,8v ali primenu imaju razlicitu kako sam gore naveo ,ovo se odnosi na bateriske saubere marke bosch,.
Last edited by ljubisa o on 14 Feb 2009 15:21, edited 1 time in total.
Rad je molitva.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Sada kad smo pomenuli one udarne ,ja o njima slabo znam mislim primenu ,dali bi neko mogao da mi objasni ,za te udarne,pa da ga znam prepoznati i naravno primeniti,.
Ja volim alat ali to ne znaci da sam neki strucnjak ,ja obicno kad naidjem na problem trazim odgovarjuci alat.
Mislim da prepoznajem kvalitetan alat,al tu ima mnogo da se vidi i nauci.
Rad je molitva.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U sustini se ponasaju kao oni pneumatski koje imaju vulkanizeri.
Ne znam tacan princip na kome rade elektricni, ali sustina je da imaju "impuls" odnosno udarac, i onda snaga zavijanja u sustini zavisi od broja udaraca.
Kod onih obicnih, ono sto nama lici na udarac (podeseno na glavi) je u sustini proklizavanje.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Da, ti sa udarcom su kao oni sto vulkanizeri koriste, imas da kupis te udarne glave koje se mecu i na obican srauber, zavijanje u drvetu je po meni mnogo lakse tim udarnim , nemoras ga mnogo pretiskati i retko kad se desi da ti bit prokliza u glavu od srafa i tako upropastis sraf i posle neznas kako da ga izvadis ili da ga zavijes do kraja :D to se verovatno svima nama desavalo :)
evo dacu ti da pogledas jedan video ,

http://www.youtube.com/watch?v=CdVsdmaA ... re=related

pozdrav
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

evo ti jos
http://www.youtube.com/watch?v=rI5xWTfq ... re=related
ridgid-ova ljuta masina :)
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

El ti je sada jasnije malo kako rade ti famozni cekicari :) ja sam radiosa njima a i imam jednu malu makitu, samo me malo nervira sto se mnogo cuje kad radi i ima vibracije na to mesto gde se zavija , neoseca se u ruci nista nego samo na obradku

pozdrav :cool:
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Marko šta si radio s tim,pločasti materijal ili puno drvo i kakvi su ti dojmovi o samom alatu,hoću pitati jel u praksi takav alat upotrebljiviji od običnog šraubera u radu s pločastim materijalima?
Čovijek sniva a Bog realizira!
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Jeste ovo je udarni mislim na sauber fein 4000 obrtaja,probao sam srafove bas kao ove koje je kolega ,prikazao na snimku male makite i de walta.ustvari sraf 10 mm glave.Kao u sir ide sto se tice tvrdog drveta ,nisam ga probao za plocaste materijale.
Ali ovaj drugi feinov univerzalni bas tako ga i zovu on je odlican radi kao i bateriski,samo mnogo brzi.
Rad je molitva.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Radio sam sa tim udarnim odvrtacima-zavrtacima, jaki ko zemlja, ali mi smeta buka i zvuk.Ko da se zubcanici lome i krse dok radi, sto je samo subjektivan stav.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Pa mislim da nije bas dobar za plocaste materijale, jos i u ivericu :) malo da ne pazis verovatno bi sraf proso sa sve glavu kroz zavijani deo :) jer oni nemaju kvacilo da oblaznu na odredjen moment nego ti popustis kad ocenis, moa mala makita je lomila glave na ovim jeftinijim srafovima znaci ladno pocne da zavija sraf i dodje do pola i pukne glava od srafa 5 cm , a gledao sam od make takvi na struju imaju obrtni moment preko 300 nm, tockove od automobila moze da odvija i zavija kao nista

pozdrav
Marko
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Kad sam razgovarao sa ljudima iz velikih i ozbiljnih fabrika koji rade ili koji su radili u tim firmama,govorim za dvojicu sa kojim sam razgovarao ,u mercedesovim fabrikama koriste feinov alat,u porseu isto tako fein.
Cuo sam ili sam naseg kolegu cuo da kaze da ga koriste u bentlijovim fabrikama.
Ako neko zna neku pouzdanu informaciju o primeni ovog alata nek kaze,napise.
Rad je molitva.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Prodao sam prijatelju,koji radi sa metalom ,to jest njegov posao je busenje rupa u metalu i to radi recimo po 8 do10 sati u danu ,naravno jedan deo posla obavlja brusilicama,ali najcesce busilicom radi.
Prodao sam mu fein ast 636 .za 60 eur.
Stariji model bez potenciometra,
Image
Covek radi sa njom svaki dan i prezadovoljan je,kad smo je probali probiljali smo celicnu plocu od 7 mm,burgijom 8mm,covek se zadivio nikad nije imao prilike da se susretne sa ovim alatom ,inace radio je samo sa makitom i boschom.Sad mi stalno trazi fein.Fein se slabo prodavao kod nas.vecina pravih majstora i nije cula za njega.
Rad je molitva.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ljubisa o wrote:Kad sam razgovarao sa ljudima iz velikih i ozbiljnih fabrika koji rade ili koji su radili u tim firmama,govorim za dvojicu sa kojim sam razgovarao ,u mercedesovim fabrikama koriste feinov alat,u porseu isto tako fein.
Cuo sam ili sam naseg kolegu cuo da kaze da ga koriste u bentlijovim fabrikama.
Bentli=Folksvagen=Porsche
Porse je vecinski vlasnik folksvagena, a folksvagen je vlasnik bentlia (bruka)
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Dobra su to auta nema sta,verovatno je i ceo svet u rukama nekoliko porodica,ali da je FEIN ozbiljan alat jeste,to i kazu oni koji su ga poznavali duze od mene.
Juce sam prodao ovaj udarni sauber za 60 eur ,u onom stanju koje ste videli na slikama,inace sam srafio ploce od toplog poda na jednoj metalnoj konstrukciju radio sam na visini drugog sprata.Znaci sraf mora da prodje kroz plocu od toplog poda koja je 120x100 priblizno,a zatim u metal,kad sam srafio konstrukcija kao da se trese,sto je rekao jedan od kolega buka velika ali brzina zasarafljivanja je bila takva da moj kolega je rekao da jos to nije sreo on se jadan mucio sa nekom velikom busilicom blacken deker ,a gazda kod kojeg smo radili mi je predlozio da mu prodam jer on ima ubodnu testeru a da mu se ovaj mali dzin svidja.prodao sam mu ,malo mi je zao ali naci cu u mojim lutanjima za alatom valjda jos neki.
Rad je molitva.
Post Reply