Samogradnja bandseka

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sliku mehanizma za naginjanje imas kod matiasa.
U sustini nista preterano komplikovano. Ploca na kojoj je gornja osovina je okacena na sarku na gornjem kraju, a na donjem je sraf za podesavanje koji "gura" plocu od pozadi.
Sam list testere nateze sklop ploce i tocka tako da donji kraj tocka hoce da podje "ka nazad", a sraf gura od pozadi i na taj nacin podesavas nagib.
Pored toga tockovi su "bombirani", to jest povrsina po kojoj gazi list je blago zaobljena. Na taj naci se donekle list sam centrira na tocku (imas kod matiasa i objasnjenje kako i zasto).
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ranije je DeWalt pravio banseke sa 3 tocka, sada ih vise ne pravi, ali oni kod mini banseka imaju prednost sto na stolu ima mnogo vise mesta. Evo ovaj je iskopirao DeWalt-a: http://www.md-dario.com/segatrici/segat ... legno.html
Inace mislim da je glupo tu budziti zamajce, kad mogu da se stave aluminijumski tockovi, em su laksi, em vec gotovi i ne verujem da su skupi. Link sam stavio na temi od Zvecanca.
A sto se tice lista na tockovima, on naleze na tocak tako da mu zupci vire van tocka. Prakticno, moze to da radi i bez obloge od gume, samo sto tu postoji mogucnost izvesnog proklizavanja za vreme rada. Kod mene su tockovi bili ravni po obodu i nisam imao nikakvih problema, pa nisam bas razumeo razlog da taj obod mora biti zaobljen.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne mora, al je tako lakse podesiti gornji tocak.
A evo zasto: http://woodgears.ca/bandsaw/crowned_pulleys.html
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Mozda je to pogodno za uske listove, od 5-6mm. Mislim da to za siroke listove sigurno nije dobro, jer sta ako je list sirine 4 cm a da lezi samo na maloj ibocini tocka ?
Andrija Todorovic
Zarezivač olovaka

Post by Andrija Todorovic »

mbole wrote:Sliku mehanizma za naginjanje imas kod matiasa.
U sustini nista preterano komplikovano. Ploca na kojoj je gornja osovina je okacena na sarku na gornjem kraju, a na donjem je sraf za podesavanje koji "gura" plocu od pozadi.
Sam list testere nateze sklop ploce i tocka tako da donji kraj tocka hoce da podje "ka nazad", a sraf gura od pozadi i na taj nacin podesavas nagib.
Pored toga tockovi su "bombirani", to jest povrsina po kojoj gazi list je blago zaobljena. Na taj naci se donekle list sam centrira na tocku (imas kod matiasa i objasnjenje kako i zasto).
Ja sliku nisam uspeo da nadjem :( mada mislim da sam skapirao šta mi kažeš. Ali sada se mi se po glavi vrzma drugo pitanje. Da li točak mora pored toga što se naginje po vertikali da se naginje i po horizontali? I nešto mi se čini ali ponavljam čini da ako je sve u osi i vinkli ovaj detalj je nepotraban? Ili možda grešim? Mislim da bi mogao da ga jednostavnije napravim sa četiri šrafa u ćoškovima (koje rukavac već ima) i da ih otpuštam i zatežem prema potrebi dok ne dovedem testeru u osu?

A da li je neko do sada čuo ili video da se na banseku zatezanje testere obavlja preko španera? Nekako mi je lakše da napravim dva španera koji bi zatezali točak nego da pravim da se točak diže gore dole? Probaću da nacrtam da razumete o čemu pričam. Nešto sam sigurniji ako mi točkovi stoje fiksno bez mrdanja!
Pezzo wrote:Inace mislim da je glupo tu budziti zamajce, kad mogu da se stave aluminijumski tockovi, em su laksi, em vec gotovi i ne verujem da su skupi. Link sam stavio na temi od Zvecanca.
Ovo je tvoje mišljenje i do skora je bilo i moje :D mada sam ideju našao u jednoj knjizi "The Bandsaw Book" ima da se skine preko mikro programa (fajlovi koji počinju na T ;)) a mogu i da je okačim ovde (19MB) ali mislim da se time krši neko pravilo sigurno.

Elem, da se vratim... Aluminijumski točkovi možda jesu jeftiniji ali ako se uzme u obzir sve potrebno za aluminijumske točkove mislim da su skuplji od ovog, a probaću i da objasnim...

Zamajci (ja lično mislim da su od lade) su sledećih dimenzija R=25,5 (isto kao na Metabovom mini banseku) debljina točka ili H=2cm, težina oko 10-11kg.

Kada se uzme u obzir da se zamajac na kolima lako vrti do nekih 6000-7000 obrtaja (na zastavi i do 10000 probao sam kada sam bio mladji i ludji) i da su savršeno izbalansirani i da će ih na svakom otpadu dati skoro pa džabe ako ne i džabe onda dolazimo i do toga da su u startu jeftiniji.

Druga stvar pravljenje konusa na zamajcu. To je sada stvar izbora i ja smatram da treba ali... opet se vraćam na centriranje celog banseka, sam zamajac ima jednu pogodnost koja mu ide u prilog a ja se razmišljam da je iskoristim, a to je jedan mali prsten ili venac ili kako god od jedno par milimtera (nacrtaću da vidite o čemu govorim) i nadam se da će taj detalj držati testeru od spadanja sa zadnje strane odnosno kada ja pritisnem o tu testeru! E sada to je druga tema o kojoj sam hteo da prodiskutujem sa nekim a to su točkovi banseka, odnosno tip. Kopajući po netu našao sam da neki točkovi umesto "konusa" imaju kanal po celom obimu točka? Ovo mi se čini nekako ni sam ne znam kako... sa jedne strane ok a sa druge glupo zato što će testera da udara o ivicu kanala pa ili će da ga iseče ili će da uništi testeru, ali prave ljudi i tako pa reko da pitam.

Treća stvar zašto su po meni bolji točkovi od čelika je taj što se dosta dobija na obrtnom momentu kod banseka, odnosno zašto ja (i pisac knjige) mislim da je to dobra stvar, sečeš neko panjče sa bansekom i naiđeš na čvor?! Mislim da bi bansek sa aluminijumskim točkovima izgubio nešto na brzini dok bansek sa čeličnim točkovima ne bi ni osetio. E sada ima neka formula po kojoj se to računa ali nekako zdravo razumski mi se čini da je to manje više bolja kombinacija, e sada što to niko ne stavlja na male banseke to je druga stvar ali ja iskreno mislim da njima nije ni kraj pameti da se mali bansek pravi za rasecanje bukove i hrastove građe nego da se secne neka čamova daska ili gredica.

Četvrta stvar ili zašto su bolji aluminijumski od čeličnih točkova je vreme zaustavljanja banseka. Aluminijumski točkovi se zaustavljaju mnogo brže od čeličnih baš zbog te manje težine a čeličnim točkovima treba ohoho vremena pa je preporučljiva ugradnja kočnica za zaustavljanje .

Možda ja grešim ali videćemo za sada ću da uradim sa ovim pa ako se pokaže glupo reći ću ostalima da se ne bi z......i kao ja.
Džabe se čuvaš u životu i ovako se nećeš živ izvući :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bombaza je veoma mala na tockovima,. Nesto reda 0.5mm na 4-5cm. Tako da testera lezi celom povrsinom a ne samo na malom delu.

Spaner ima dva problema:
1. ako je postavljen kao sto je uobicajeno, to jest da potiskuje list testere "ka unutra" to jest ka osi koja prolazi kroz centre gornjeg i donjeg tocka, smanjuje ti radnu sirinu i istovremeno izaziva dodatno savijanje testere sada na suprotnu stranu i time njeno brze pucanje.
2. ako je postavljen tako da vuce list "ka napolje" to jest vuce ga od ose tockova, tada smanjuje nalezucu povrsinu na pogonskom tocku.

Nadalje, uz spaner bi imao problem sa mehanizmom za naginjanje.

Posto list lezi samo na gornjoj polovini gornjeg tocka, nema potrebe za podesavanjem levo-desno (dovoljno je da osovine ne odstupaju bas previse).

Kad bi bilo moguce postaviti sve apsolutno u vinklu, i da testera bude apsolutno ravna, ovo podesavanje ne bii bilo potrebno, ali... jednostavno je nemoguce postici apsolutnu preciznost, a o testeri da ne govorimo.

Elem, sto se konstrukcije tice, moj ti je savet da ne izmisljas "toplu vodu", posto je sve to vec odavno prezvakano. Uostalom, 99% banseka koje vidis na trzistu imaju identicnu konstrukciju i razlikuju se samo u detaljima. Igraj se sa materijalom i dimenzijama, izaberi neko od boljih umesto neko od jeftinijih resenja.

Glavni razlog za koriscenje Al tockova kod fabrickih banseka je sto je njihova proizvodnja jeftinija nego celicnih. Takodje lezajevi mogu tada da budu manje dimenzionisani, balansiranje je lakse (manje su razlike u masama) itd itd

Sa celicnim tockovima neces dobiti na obrtnom momentu (to je sasvim druga velicina, i zavisi samo od motora i precnika remenica), ali ces tobiti na momentu inercije tocka (nisi mnogo promasio ipak je neki moment u pitanju :)), a posledica je upravo ovo sto si pisao, da ce rad biti nesto ravnomerniji (ne mnogo), posto velika masa tocka sluzi kao "amortizer". Glavna prednost zamajca je cena, posto mozes da ga dobijes maltene dzabe.

Nikakav kanal ne moze da spreci list da spadne kada ti pritisnes o njega. Jednostavno prevelike su poluge (rastojanje od ose tocka do stola, prema sirini testere, sto dodje jedno 20-30 puta). Za taj deo su zaduzene vodjice testere (dva lezaja sa strane, i jedan od pozadi), koje postoje i iznad i izpod obratka. Donja vodjica je na fiksnoj visini, tik ispod radne ploce (sa dovoljno razmaka da ploca moze da se naginje), a gornja se podesava tako da bude sto j eblize moguce materijalu koji seces.
nickme
Precizni šegrt

Post by nickme »

Andrija, u slicnoj sam situaciji, radim na terasi(zastakljenoj) i radim iskljucivo za sebe. Nosim se mishlju da pravim bansek pa citam sada forume, gledam kanadjane :D.....
SKF lezajeve imas, posto vidim da si sa NBGD-a, kad krenes prema Surchinu, 2 stanica busa posle ledina, pre skretanja za aerodrom, sa desne strane, tabla SKF, koliko sam cuo lik ima svashta....
A za testeru na metar ima neki lik na kupujem-prodajem, koristi pretragu, naci ces sigurno. Cini mi se da li je 300 ili 600 din/m.
Nadam se da moze ovaj link dole da se stavi....
http://www.kupujemprodajem.com/tracna-t ... d=22127258
Last edited by nickme on 24 Mar 2013 23:36, edited 1 time in total.
Andrija Todorovic
Zarezivač olovaka

@ Nickme

Ma nešto sam stao sa izradom banseka, napravio sam sto i napokon montirao strug i zaglavio se sa mestom :( šta da ti kažem, imam velike apetite i sada sam u problemu fali mi 10m2 :) da se prostem ko čovek... Ovako se sve guram i saplićem, ponekad mislim da sam lud :forvonad:

Nego smislio sam idelano rešenje na sto, probaću da postujem slike možda nekom zatreba... Inače sto kao sto kutije 3x3 varene a sa "zadnje" strane dve kutije 3x3 od poda pa skoro do plafona zašrafljene na noge, e sada bitan detalj na "vrhu" nogu su one štelujuće stopice M10 pa sam sa time utegao sve za plafon i time dobio solidnu osnovu za smeštaj alata. Da ne dužim otvoriću novu temu pa ću da zakačim slike, kao šipka za zgibove samo vertikalno umesto horizontalno... ali da ne ide u OFF tema... Kao što rekoh postaviću slike sa opisom i razlogom...

Nekada bi najviše voleo da sam sa dve leve ruke i da dodjem kući i da sednem a ne ovako da se guram i smrzavam po terasi, ali to mi dodje kao neka droga, primetio sam da ako nešto ne rasturim/namestim/popravim nedeljno dobijem koprivnjaču :forbannad: sve me nešto žulja i svrbi i kao da mi stoji nad glavom... E da sam u penziji ala bi znao da uživam a ne kao ovi Penzioneri na Kalemegdanu što po ceo dan šetaju i igraju šah :D Ali nema veze izdržaću još samo 30 godina i odo u penziju i onda sloboda....

Å to se tiče informacije za testere, hvala našao sam na Kupujem - prodajem ali nisam još stigao da kontakiram čoveka u vezi toga, nešto mi se svidjaju testere iz Filosa, koliko sam uspeo da vidim kod njih, one ipak mogu da seku sve što ja zamislim a prodaju i na metar :)... Nisam ja klasičan stolar (kao i većina ovde koliko čitam) koji se bavi drvetom samo, jeste da je manje više radim i sa njim ali stotinu ideja meni pada na pamet tako da mi je drvo jedan od materijala sa kojim radim pored metala, plastike, stakla i sl... kao što kaže naš narod:"Dokon um djavolje igralište"!

A za ležajeve ću da odem da pogledam, baš bi trebao da zamenim na strugu glavni ležaj bučan u pm! Imam osećaj da se više on čuje nego cirkular kada seče dasku :) prosto je osećaj da drobi nešto u njemu... nemam pojma... On je neki stariji (konusan - nema kuglice nego rolnice) a pitaj boga koliko je već prešao tako da je on prvi na redu posle Prvog (mislim na finansije) :)

U svakom slučaju hvala na informacijama, pomoglo je...
nickme
Precizni šegrt

Post by nickme »

Vidim da smo negde slicnih godina. Ja bih voleo da sam neki ekonomista, tj da nemam nekog smisla za tehniku i koje-kakva budzenja....

Terasa je mala 1.5 X 4, stim sto nije cela moja....zhena kada prostre vesh ja ne mogu da radim nishta...
Inace po struci sam elektronichar, serviser nekih aparata... Nemam neke veze sa drvetom ;)
IMas i u Merkuru na Bezaniji testere, 1700 dinara, nesto izmedju 2 i 3 metra, za onu neku testeru shto su imali, neki kinez... ne secam se koja je marka..

Najgore mi je sto kada sam na poslu smislim nesto i dodjem kuci i reko sad cu to da radim, kad ono cera od godinu dana spava.... :(
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

nickme wrote:....... Ja bih voleo da sam neki ekonomista, tj da nemam nekog smisla za tehniku i koje-kakva budzenja....
Nemoj da vredjas ;)
Last edited by dikar on 25 Mar 2013 17:08, edited 1 time in total.
nickme
Precizni šegrt

Post by nickme »

taman posla da vredjam :), kad vidim nekog(pogotovo muskarca) da ne zna da odvrne sraf muka me uhvati ! ili coveka koji je zavrsio elektrotehnicku a da ne zna da koristi unimer....

malo sam skrenuo sa teme :D
Andrija Todorovic
Zarezivač olovaka

nickme wrote:Terasa je mala 1.5 X 4, stim sto nije cela moja....zhena kada prostre vesh ja ne mogu da radim nishta...
Sudeći po veličini terase izgleda da smo u istom kraju :) Probaj da kupiš mašinu za sušenje veša, onda je terasa samo tvoja :D

nickme wrote:IMas i u Merkuru na Bezaniji testere, 1700 dinara, nesto izmedju 2 i 3 metra, za onu neku testeru shto su imali, neki kinez... ne secam se koja je marka..
Å to se tiče testera u Merkuru ima gledao sam, na stranu to što mi se ne uklapa dužina nego što nemaju uske testere za koje sam ja zainteresovan nego one "šire" od oka mi se čini da su testere od 12mm do 6mm. Å ire testere imaju mnogo veću silu zatezanja (nije mi tu knjiga) ali koliko me pamćenje služi nešto od 15000psi - 25000 PSI ili po formuli PSI u Kg/cm2 podeliti PSI sa 14,22 ispadne da mi treba slia zatezanja testere od 1000Kg/cm2 do 1800 Kg/cm2. Nešto mi se čini na prvu loptu da je to mnogo za neku kućnu radinost, mada treba uzeti u obzir da je to za testere veličine od 1" ili 2,5cm širine za ovu manju od 6 mm linerano gledano trebalo bi da sila zatezanja bude od 3750 PSI do 6700 PSI , ima tablica pa ću probati da je postavim večeras. Nekome može da zatreba.
nickme
Precizni šegrt

Post by nickme »

Imam masinu za susenje al' kaze zena lepo je vreme da je ne palimo bzvz !

Video sam danas u Bijeljini, neki Fis centar, Einhell Tracne testere, nisam ni znao da oni to prave. Imali su od 6, 9, 15 mm, recimo 2400 mm duzine a kostaju oko 15 Eura.
Takodje imaju i testere za cirkular 3 komada u paketu od 205 mm kosta recimo 20 E ?

Da li je neko radio/video Einhell-ove testere?
Pretpostavljam da je neki kinez....:/
PS, nekada sam bio u NBGD, sada Munze :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kao i sve ostalo iz Einhell-a, naravno da je Kinez.
Oh da, pise "made in Germany", al pise i na tarabi...

U sustini Einhell je medju prvima primenio formulu: firma u nemackoj, proizvodnja u Kini.

Sto se tice njihovih listova za testere, posto prodaju banseke moraju da imaju i odgovarajuce listove u ponudi. Da li ih prave sami, ili kupuju od nekog, zaista ne znam, ali pretpostavljam da ih kupuju i pakuju pod svojim imenom, posto to isto rade i daleko vece i poznatije firme (naravno, one to rade od "malo" vecih i poznatijih dobavljaca).

Nemam bansek, pa ih naravno nisam nikada ni probao, ali po onome sto sam mogao da vidim, lice na odgovarajuce womax i drustvo. Najprostije receno, cena sve govori: Koliko para, toliko i muzike.
caco
Precizni šegrt

Post by caco »

mbole wrote:Bombaza je veoma mala na tockovima,. Nesto reda 0.5mm na 4-5cm. Tako da testera lezi celom povrsinom a ne samo na malom delu.
Dali moze ovo oko bombaze malkice da se pojasni?
Ako sam dobro razumeo tih 4-5cm je sirina gazista tocka, a tih 0,5 visina sredine gazista tocka u odnosu na ivicu tocka?
Last edited by caco on 27 Mar 2013 18:20, edited 1 time in total.
Sve dok neprobam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!!!!!!!!!!
Post Reply