Nabavka cirkulara u Makedoniji (jedno iskustvo)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pogledao sam i nije tako komplicirano treba samo idealno poravnat sablon.
Upravo tako. Imaš dva rešenja, pa biraj :) Kad budeš počeo da radiš, videćeš gde "škripi" pa ćeš lako da napraviš svoj sistem. Bitno je da znaš principe za rešenje problema :) Bitno je samo da paziš da ti neki metalni deo (šraf, ekser, podmetači...) ne dođe na udar noževa dihta.

Kod drugog rešenja možda možeš da prođeš i bez one gomile šrafova za nivelaciju ukoliko gornju površinu šablona prekriješ nekom grubljom brusnom hartijom 80-120 po kojoj daska koju ravnaš sigurno ne može da kliza i beži.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

U vezi JET JTS 10 dobilu su u Skoplju cena sitnica 390 eur, a u svetu je oko 220-230 eur. Ljudi moji znate li kako se ovde u Makedoniji osecam diskriminovan. Prvo sam ovo osetio kad sam se pre desetak godina uklucio na internet s'to god sam zeleo da kupim vazilo je samo za USA i Kanada, ostatak sveta kao da nije postojao. A sad i ovo .
Mbole znas da sam vec poceo da razmisjlam u vezi Woby Hausa da ih donesem ovde.
Jer inace izbor mi se svodi na polovni Hobi 83 sa 3 operacija+ jaki dodaci za melenje kukuruza (300-380EUR) , onda onaj drugi Hobi sa 4 ili5 operacija (nasao sam jedan za 450 eur veoma malo koristen)
Pozdrav svima
a sad ajde da vidim sta cu sa Wobijem
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I ovde je to slicno, odnosno cene su dosta vece nego napolju za mnoge stvari.
U sustini samo zavisi od ponude/potraznje na trzistu (kapitalizam jelte).
Ponuda mala => marze visoke
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

Balkanska varijanta kapitalizma!
Svi hoće da se obogate u roku od godinu dana.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma ta je varijanta svuda (sistem kome u sustini lezi sebicluk, ne moze drugacije da funkcionise), samo su se trzista stabilizovala, dok ova nasa divljaju, i koliko vidim nece skoro da se smire.
U oblastima gde je vec doslo do stabilizacije trzista cene su "normalne" pa cesto i nize nego napolju. Recimo racunarska oprema je u sustini sredjeno trziste, i prati svetsko.
Ponuda rucnih elektricnih alata nije daleko od stabilizacije. Ali zato ponuda stabilnih masina je katastrofalna.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ovih 3-4 dana sam surfao malo po Kini nasao sam svasta ali nije tako jeftino.
Bole sto se tice klasicnih masina nasao nesto onako za srce kad je samo pogledas radna ploca sija ogledalo obaska feni i firung .Tip mi je poslao slike, ali ne mogu da ih okacim i rekao mi da je u klasi Feldera. Prodaju ih u Japan i USA ali cena 1350$ FOB Shangaj Mislim da imam Bojanov mail pa neka ih on okaci.
Cene nisu im tako skupe ali prodaju na kvote od 20-200 komada, koliko staje u 20"kontejner Samo mi jedan ponudio rezervne delove 1% na sumu narudjbe. Puno sam se potrosio zadnje 2 godine oko kuce inace vredi ozbilnjije razmisliti o ovome i o stolarskoj radionici - komerc.

Sto se tice Vaseg trzista nemojte mnogo da se zalite Wobi haus ima umerene cene, ako Vam posajlem ove moje trgovce ne znam gde cete da bezite.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto ne mozes da okacis slike?
Evo ga uputstvo ovde: viewtopic.php?id=893

Ili posalji meni na mail, ako ne uspevas da se snadjes (samo klikni na "E-mail" na levoj strani ove poruke)
Proleter
Zarezivač olovaka

Post by Proleter »

Danas mi je prijatelj koji uvozi masine ponudio ovakvu masinicu:
Image
cena - 711 eura. Ganc nova.Inace masina je Kinez

Dao mi je i linkove iz Laguna tools i Grizzly. Kaze da ta fabrika proizvodi za njih.
http://www.grizzly.com/products/10-3HP- ... nife/G0690
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sPJN5Ro6j08[/youtube]

Ali(uvek postoji ALI) nasao sam i ovo:

http://lumberjocks.com/topics/7685

Dali to cudo vredi 711 eura?
Buduci da je prilicna investicija za hobi iskoristavam sve resurse za savet :)
Last edited by Proleter on 07 Dec 2009 21:57, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Meni deluje sa slike da vredi te pare. Drugo je uzivo. Lose masine imaju veliku ne preciznost i nemogucnost podesavanja ili je potrebno cesto podesavanje (lako se razdese). Problem je sto takve stvari mogu da se vide samo u exploataciji.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Izgleda veoma dobro, samo uvek ima ALI sa kinezima. Najpre je probaj i proveri zazore i motor (za te pare treba da je indukciski). Svi kinezi kazu da proizvode za neku svetsku firmu i najcesce je tako ali neki sa samo hvale.
Za svaki slucaj proveri i Makweld oni su imali Metabo 315 ne mogu se sad setiti za model cena je bila 50.000 den. Ovaj kinez i Metabo su slicna klasa, hocu reci da exploatacija treba da im je preko 10 godina. Sumnjam da ce kinez izdrzati 10 godina svakodnevnog rada. I na kraju ako se resis da prodas Metabo lako se moze desiti i da zaradis :)=) Pogledaj samo pazar3.com

Ja sam poceo da sklapam stolni cirkular negde je oko 90% gotov, treba jos da zavrsim ugaonu vodilicu.

Pozdrav
ps okaci sajt firme tvog prijatelja ili tel. broj sugurno ima i drugih stvari
Last edited by dikar on 07 Dec 2009 19:41, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:Ovih 3-4 dana sam surfao malo po Kini nasao sam svasta ali nije tako jeftino.
Bole sto se tice klasicnih masina nasao nesto onako za srce kad je samo pogledas radna ploca sija ogledalo obaska feni i firung .Tip mi je poslao slike, ali ne mogu da ih okacim i rekao mi da je u klasi Feldera. Prodaju ih u Japan i USA ali cena 1350$ FOB Shangaj Mislim da imam Bojanov mail pa neka ih on okaci.
Evo slika:
Image Image
Ovo izgleda jako dobro
Proleter
Zarezivač olovaka

Post by Proleter »

dikar, on nema sajt, vec donosi po narudjbi(medju ostalim stvarima). Danas ga zovem da ga pitam za brand i neke detaljnije informacije o proizvodjacu, pa pisacu detaljnije.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Bole -hvala ti. kinez mi je rekao da je vreme exploatacije oko 10 godina
Last edited by dikar on 09 Dec 2009 16:51, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

evo jedan primer razlike(diskriminacije) cena USA
http://www.amazon.com/DEWALT-DW745-10-I ... 553&sr=8-2
i Evropska cena iste mashine
http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... ewalt.html
a koliko kosta na balkanu - ko zna?

*** mbole *** ispravljen drugi link
Last edited by mbole on 14 Dec 2009 02:24, edited 1 time in total.
Proleter
Zarezivač olovaka

Post by Proleter »

Evropa je sama kriva za to. Evropa namece(time i zemle koje asprisu za evropu) gomilu sigurnosnih i papirolsokih propisa da bi mogla da se masina uopce proda ovde. Tu su svakako i carine.
U sustini tih propisa je to sto Evropa stiti europske proizvodjace, posebno u masinskoj i elektroindustrii.
Postoji celi spisak dodatnih stvari koji masina mora da ima da bi bila u Euro verziji.

EDIT: Vazno je znati razliku izmedju CE kao u Conformité Européenne i CE kao u China Export. Oba izgledaju slicno ali jedan je vazeci a drugi ne. Vidi da i vikipedija je dokumentirala to: http://en.wikipedia.org/wiki/CE_mark
Last edited by Proleter on 13 Dec 2009 23:48, edited 1 time in total.
Post Reply