Дуго пратим тему и могу рећи доста похвалних ствари. Занимљива тема, али нажалост у неком тренутку је почела да провејава тензија за којом нема потребе.
Нисам мајстор, нисам машинац, знање које имам о алатима је одговара ми не одговара ми, ради посао не ради посао и оно што слушам од људи у које имам поверење и који су из поменуте бранше. Да кренемо редом

Тема је алат и Линде и искуства са тим алатом. Доста нас се не држи теме алат из лидла већ се распише о неким својим жељама и тако даље.
Први део је ван теме, али потребно је људе навести да виде ширу слику.
Лидл је мултинационална компанија, која је доведена да сроза тржиште и узме паре од нас, а да након тога однесе из земље. Верујем да ће се патриоте сложити самном.
Оно што мом оку смета код Линде су локације. У Београду, конкретно, током првог таласа продавница су добили локације, које нико од нас не би могао да добије и да има паре. Ада, Железник ( други талас ), Видиковац, Трошарина итд. Дакле власт фаворизује страни ланац.
Е сад зашто је Лидл постао популаран. Честе акције, добре цене (тржишни просек квалитета ), јак маркетинг, ...
јма још доста ствари, али оно што је бар мени најбитиније је брига о купцу. Дакле купим патике дам ххх новца у некојрадњи, после тога они шаљу југоинспекту који уобичајено одбије па онда долази до свађе, претњи, али сте немоћни.
Својевремено сам купио сет за пса у линди. Пробао, не може да ошиша мог пса, вратио изволите новац, што не одговара, зато и зато, пријатно.
Гужве, у Аману, Максију, јдеи и многим другим трговинама као да си на царини. Свако од Вас је доживео да мора неко да виче каса, да би се сетили да отворе још неку. Овде има стандард, кад дође до тог броја пап следећа. У Темпу ми је једна фина госпођа провлачила исти артикал 10 пута лагано уз сву гужву. Мало изнервира човека

Овде ( питао сам људе из линде ) има ласер ( читач ) са свих страна и само шиба.
Е сад алат. Слажем се са појединим констатацијама да имамо комплекс поседовања, лично га имам и признајем. Волим да имам неку глупост, коју каткад или можда нећу искористити, али други порок немам па се тешим.
Ђто се квалитета тиче, а то је и тема. јма и доброг алата има и лошег. јма алата који не треба узимати да Вам поклоне, али напишите карактеристике а не неке субјективне оцене, које никоме не помажу. Слушам о неким маркама овде и како само то ваља.
Својевремено сам узео на бубњу нову брусилицу Валтер 125 мм. јмао сам намеру да радим чамац...сам. Ко има додира са наутиком зна шта је ошмирглати дунавац 6 м са кабином. Момак из марине који ради чамце дуги низ година је погледао шта сам узео и добронамерно рекао како он спали минимум једног Боша на чамцу као што је мој. Е сад, био сам млад, нисам знао што кажу д...да обришем. Уз брусилицу сам узео полирку

Машине су одмарале, ја сам запео као блесав. Када сам завршио, дошли су стари вукови и рекли, алал вера до метала сам га олизао. Нико није веровао да ће Валтер издржати.
Та брусилица и дан данас ради, колико има потребе, али само на том послу се исплатила а плаћена је 25 евра. Дакле некад се тако заломи.
Видим да мајстори причају о маркиранојроби. друштво, Ви код те робе осим квалитета, који је значајно опао, плаћате .....маркетинг и да не кажем још нешто.
Е сад испричаћу шта ја имам и моје утиске.
Ђрафилица, 12В у питању не знам ознаку.
Све препоруке, за кућну употребу боље вам не треба. Футер добар, лепо држи бургије. Лако се мења глава. Ограду сам постављао имао сам преко 500 шрафова, издржала је батерија без проблема. Карактеристике колико има нм и остало стварно не знам, али сигуран сам да је 20В још боља.
јма индикатор батерије, батерија од 2ах мислим да се напуни за неких 45 мин али стварно нисам мерио. Лед светло, корисно је, нема одложени рад на крају што је неко писао за Макиту чини ми се.
"Хилти" 1500в. Ђтемовано купатило са њом заједно са мајсторовом плавом Бош. Парксиде се мало више греје. јма снагу за који год је потребно материјал уз праву бургију. Од наставака има врв све стандардно ко и други уређаји овог тима. Лимитер дубине, навлаку против прашине, додатни футер.
Оно што је врло, мени бар битно код линдиних елетричних уређаја је дугачак кабл. Кад је кратак кабл, зна да изнервира.
Пумпа за претакање уља.
Катастрофа. Отварао сам је унутра. Врло лоше, да не кажем нешто ружније урађена глава са неким "летећим" плочицама. Мотор цркао, није радила 5 сати. Моја препорука је да избегнете, јер немам лепе речи. Због решења у глави, хтела је да ради само када се окрене наопако.
Електрична хефталица. ПХЕТ 15 Б1. За неке мале радове добра, али дефинитивно јојфали снага за неко дебље дрво. Можете да хефтате каблове по лајснама, ламперији. леђа од ормара, правио сам и волијеру за птице. Ето за те неке једноставније ствари ок, не више од тога. Колико пара толико музике. Мислим да је била 1200 динара. Нисам имао проблема са заглављивањем муниције како хефт тако ни ексера. Коректно
Добио сам на поклон малу ласерску либелу, хммм клинци су се поиграли и врло је брзо пукао један ногар, јер је урађено заиста лоше. Ногари су на споју који трпи танки и врло лако долази до пуцања. То је спојкод самог прстена.
Пријатељи су узели кључеве са рачвом окасте кад су били. Ð аде аутомеханику и задовољни су.
Делује ми гледајући неке тестове, да линда временом смањује квалитет алата па ће вероватно и то утицати на продају.
Ситни алат, који сам гледао, моторцангле, сечице, папагајке, далеко су ми деловале од квалитетног тако да сам то избегао у широком луку.
јма ствари које су у линди доста скупље него на тржишту, али то већ зависи од информисаности купца. Нпр скоро је био лед рефлектор мислим да је био 20 или 30 в чини ми се скоро 2000 дин. На тржишту имате да бирате 100в за те паре.
Човек који је један од главни дистрибутера алата ( професионалног ) у Србији, када сам га питао за Бош ( шта ћу тако сам учен, друго није било ) рекао ми је то није више то, а и Бош није неки прејак играч. Тада пре две године сам први пут и чуо за нпр. Милвоки за које ми је рекао све најбоље, као и за Девалт и још неке марке, које код нас нису толико популарне, али мајстори знају.
Хвала на оваквојтеми. Доста људи има знање, али га погрешно усмерава. Гледајмо да видимо позитивно једни у другима, а не да се боцкамо и заједљиво коментаришемо. Помозите и помозимо другима својим саветима, а на њима је да ли ће прихватити.