Zvone wrote:Ovo je bio stari široki štok za vrata cca 30cm sirine. Posto mi je trebao jedao uski štok od 17cm rastavio sam ga, raspilao rucnim cirkularom (hitachi) i nakon toga ovom glodalicom napravio utore za lajsne iste kao na odrezanom dijelu. Takodjer sam oborio ivicu profilnim glodalom. Mjerio sam utor sad, za moj standard super, a mozda nekome ne valja nista. Tako da ovisi za sta cemo koristiti alat i koliko. Bas bih volio dokopat se kakve fine makite od 1500 W pa navise pa je ugraditi u stol ali nema se sredstava toliko. Ona crvena makec nije losa ali fixna joj je brzina to mi ne pase. Ima BDecker za cca 160 eura i 2 godine garancije, ali koliko cujem i on je macak u vreci...
Zvone, upravo potvrdjujes ono sto sam napisao i sto svo vreme provejava po ovom forumu u razlicitim temama. Ovo sto je tebi vrhunski dokaz da alat koji si kupio radi, u susutini ne predstavlja ozbiljan test glodalice.
Obe stvari mozes da uradis sa alatom koji sam napravis, uz relativno malo ulaganja. Stari noz od rendeta kod nas kosta nekoliko stotina dinara, a uz malo znanja i truda moze da se prepravi u alate kojima su se i ivice obarale i zljebovi pravili stotinama godina.
Ono za sta se glodalica zaista upotrebljiva je obrada po sablonima, pravljenje otvora za cepove, pravljenje lastinih repova, i slicne stvari. O sposobnostima ove gloddalice da uradi nesto tako nemamo nikakvu ideju. Niti kakav je prednji aksijalni lezaj, niti kako se bori sa potapanjem spiralnog glodala (koje kosta i u kineskoj verziji koliko i ceo taj set glodala iz lidla, da ne pominjemo ozbiljne verzije) a o centricnosti vodjice za sablone da ne pricamo. Sve su to mesta na kojima veliki procenat njih pada na testu.
Glavni problem je sto su prodavci ubedili one kojima treba da zavrse malo stvari da je za njih pravo resenje alat koji lici na pravi, ali je eto malo zakinut na performansama, kvalitetu, preciznosti. I da nema veze sto on nije pravi alat, ni amateri nisu pravi majstori.
A sve to sto amater ocekuje od glodalice moze da se zavrsi preciznije, sa manje sredstava, a jedina razlika je utroseno vreme. No, posto amater ne vodi racuna o vremenu, njemu to ne bi trebalo da bude problem.