Dobra i povoljna šrafilica/bušilica na struju?
Kao i obicno sve zavisi od toga sta ces da radis.
Udarna srafilica (ova makita), je prvenstveno namenjena za "ozbiljnije" poslove. Daklem ko sto je BR koristi za uvijanje povelikih i podugackih srafova u tvrdo drvo. Po meni, vise tesarski nego stolarski alat.
Za plocaste materijale, i maltene sve sto moze da ti dodje pod ruku u stanu, obicna srafilica/buslica (daklem ne udarna), je vise nego dovoljna, i po mom misljenju zgodnija. Imam malu makitu DF030DFE sa nekih relativno slabackih 24 Nm, vec nekih 7 godina, i od kad sam je kupio, samo par puta sam se uhvatio za festo posto ova malecka nije imala dovoljno snage da recimo zavije sraf fi 6mm, duzine 10-tak cm u tipl u betonskom zidu.
Sva srafljenja u iverici, bilo kog srafa koji tu ima ikakvog smisla staviti je odradila bez ikakvih problema.
Oko 100Nm je za malo pa moment kojim se zavija glava motora na zastavi 101
Fica bese oko 80Nm. A to je ozbiljan kljuc sa dugackom ruckom, i dobro ima da se zapne.
Naravno udarna ima svoje prednosti na svom terenu, ali mislim da bi meni ona ipak bila druga alatka, tek ako se pokaze da mi za neki pojedinacni veliki posao (tipa postavljanja krova), ili pocnem da se bavim necim tako "kabastim", pa da mi bas treba toliki moment.
Ovo sa snimka jeste interesantno, al ajde da ne postavljamo stvari naopako. Koliko cesto ce prosecan (pa i nadprosecan) stolar busiti rupu precnika 20 i kusur milimetara u debeloj gredi? Tesari su vec druga prica, i ovo bi zanjih bila maltene idealna alatka. Kako bi stvari izgledale kad bi tu bila burgija od 3 ili 4 milimetra kakva se u stvari ustolariji najcesce koristi?
Malo tanja burgija... bojim se da ce da zavrsi u vecnim lovistima, ili gde vec idu izlomljene burgije, ako impact samo jednom okine.
Ne kazem da udarnom nije moguce busiti, ali jednostavno to nije nesto zasta je ona predvidjena.
Lepo je imati top (ih sto bih voleo jedan, pa jos ako je okacen na tenak
), al je malo nezgodno iz njega gadjati prase. A i ako ga pogodis, cesto se neces bas najesti prasetine 
Udarna srafilica (ova makita), je prvenstveno namenjena za "ozbiljnije" poslove. Daklem ko sto je BR koristi za uvijanje povelikih i podugackih srafova u tvrdo drvo. Po meni, vise tesarski nego stolarski alat.
Za plocaste materijale, i maltene sve sto moze da ti dodje pod ruku u stanu, obicna srafilica/buslica (daklem ne udarna), je vise nego dovoljna, i po mom misljenju zgodnija. Imam malu makitu DF030DFE sa nekih relativno slabackih 24 Nm, vec nekih 7 godina, i od kad sam je kupio, samo par puta sam se uhvatio za festo posto ova malecka nije imala dovoljno snage da recimo zavije sraf fi 6mm, duzine 10-tak cm u tipl u betonskom zidu.
Sva srafljenja u iverici, bilo kog srafa koji tu ima ikakvog smisla staviti je odradila bez ikakvih problema.
Oko 100Nm je za malo pa moment kojim se zavija glava motora na zastavi 101

Naravno udarna ima svoje prednosti na svom terenu, ali mislim da bi meni ona ipak bila druga alatka, tek ako se pokaze da mi za neki pojedinacni veliki posao (tipa postavljanja krova), ili pocnem da se bavim necim tako "kabastim", pa da mi bas treba toliki moment.
Ovo sa snimka jeste interesantno, al ajde da ne postavljamo stvari naopako. Koliko cesto ce prosecan (pa i nadprosecan) stolar busiti rupu precnika 20 i kusur milimetara u debeloj gredi? Tesari su vec druga prica, i ovo bi zanjih bila maltene idealna alatka. Kako bi stvari izgledale kad bi tu bila burgija od 3 ili 4 milimetra kakva se u stvari ustolariji najcesce koristi?
Malo tanja burgija... bojim se da ce da zavrsi u vecnim lovistima, ili gde vec idu izlomljene burgije, ako impact samo jednom okine.
Ne kazem da udarnom nije moguce busiti, ali jednostavno to nije nesto zasta je ona predvidjena.
Lepo je imati top (ih sto bih voleo jedan, pa jos ako je okacen na tenak

Drugari, hvala svima na odgovorima! Bio sam kod dva ovlašćena distributera za Makitu (Belanović i Vermax) i na oba mesta su mi potvrdili da udarna šrafilica na struju nije alat koji odgovara mojim potrebama i da nije namenjen za stolarske radove sa ivericom i medijapanom, već za jače radove uglavnom sa metalom, i da je moguće da bi pravila probleme sa sitnim burgijama i šrafovima. Slično Mboletovom predlogu, predložili su mi Skil 6221, te sam poslušao savete i opredelio se za taj model (6400 RSD, oko 53 EUR).
Kad sam to prevazišao, da li možete da mi preporučite neki set nastavaka boljeg kvaliteta za ovu šrafilicu?
Hvala svima još jednom i svako dobro!
Kad sam to prevazišao, da li možete da mi preporučite neki set nastavaka boljeg kvaliteta za ovu šrafilicu?
Hvala svima još jednom i svako dobro!
Taj koji ti je to rekao nema pojma. Sa ovom Makitom nemas sta da radis sa mtalom, niti je ona tome namenjena. Ona je napav;ljena samo za zavrtanje srafova u drvetu, kao i svi impact diveri, bilo na struju bilo na batrije, sa istom snagom. U svetu se Impact driver smatra naprednijim resenjem od klasicne srafilice, i svi proizvodjaci imaju citav niz modela, bas kao ova makita, + citavu gomilu batrijskih impact drivera, namenjenih jedino srafljenu drveta. U zadnjih 5 godina svi casopisi su posveceni objasnjavanju razlika, i prednsoti Impact drivera nad srafilicom.
Za sitne poslove samo ne pitisnes okidac do kraja., i imas relativno mali momenat za busenje malih rupa. Teg koji poizvodi otaciju se aktivira samo glavljnjem glave usled nedostatka obrtnog momenta, i ne radi non stop.
Moracu da porazgovaram sa prijateljem u Vermaxu, koji ce da crkne od smeha kada cuje sta su ti rekli njegovi dezurni prodavci. .
Za sitne poslove samo ne pitisnes okidac do kraja., i imas relativno mali momenat za busenje malih rupa. Teg koji poizvodi otaciju se aktivira samo glavljnjem glave usled nedostatka obrtnog momenta, i ne radi non stop.
Moracu da porazgovaram sa prijateljem u Vermaxu, koji ce da crkne od smeha kada cuje sta su ti rekli njegovi dezurni prodavci. .
Moguće je da nisam dobro razumeo, u svakom slučaju su mi rekli da služi za zavrtanje velikih šrafova u metal (verovatno i u drvo), gde je potrebna jaka sila, i da je taj model prejak za sitne šrafove i burgije, koji se koriste pri sastavljanju nameštaja. Prodavac je bio i više nego korektan, još jednom naglašavam da je moguće da nisam dobro razumeo. Moj prvi izbor je bila ta Makita, ali sam odustao jer nisam bio siguran da će moći da mi služi za te potrebe. Ti si ranije napisao da šrafiš spaxove od 7 cm u hrastovinu, što odgovara snazi ove Makite, pa sam zaključio da je prejaka za ivericu. Ako sam se prevario, kad ovaj Skil izdahne, probaću sa Makitom...
Jel imate neku preporuku za set nastavaka i burgija? Npr. http://www.kupujemprodajem.com/49-kom-u ... -oglas.htm ili http://www.kupujemprodajem.com/71-kom-n ... -oglas.htm
Jel imate neku preporuku za set nastavaka i burgija? Npr. http://www.kupujemprodajem.com/49-kom-u ... -oglas.htm ili http://www.kupujemprodajem.com/71-kom-n ... -oglas.htm
moram da se prikljucim diskusiji oko srafilife pisali smo za bosovu malu srafilicu 10,8v ja sam je uzeo vec tri godine i od tad veliku srafilicu sam zaboravio gde se nalazi jer ova mala sve zavrsava od malog srafa do 6x 160 nema joj premca a skoro sam negde video na akciji u kartonu je 14500 din. A od skora sam od burazera iz Kanade dobio dewaltovu novu seriju 20 v sa elektricnom lamelom i uz nju impakt driver sa novim tipom motora bez cetkica i mogu vam reci da vise neuzimam nijednu drugu samo nju od malog srafa do najveceg i nema gde nemoze da zavrne sraf zmislis i zato ti savetujem da pre uzimanja dobro razmislis a moj ti je savet bosch 10,8v
smirglaj nikad dosta
Ne brini nece tako brzo da izdahneBorisav wrote:..... kad ovaj Skil izdahne, probaću sa Makitom...
Ja moj Skil imam oko 4 godine i pre par meseci sam mislio da je gotov. Stezna glave je proklizavala na poziciji za busenje, mislio sam da je problem ili glava ili lamele. Nisam imao vremena da je otvaram radio sam namestaj za moju kancelariju i odradio sam ga sa njom 2 plakara + 2 komode +2 radna stola pomocni stolovi za stampace itd. Pre mesec dana sam je otvorio bila je sitna prasina unutra, ocistio sam je sklopio i ponovo radi. Ako bi me pitao hocu li je opet kupiti odgovor je DA, mada mi je ona Makita zapela za oko.
Sto se bitova tice Makitina garnitura ima skoro sve i ima solidan kvalitet , a za drugu garnituru ti link ne radi.
Ja licno kupujem cistokrvne kineze kutijica PZ2 20 komada za 6 evra. Imam ostatke De walta, makite Irwina, Kito-a (mazda najbolji dosad) Razlog za jeftine bitove je to sto srafi i moj sin i nikako da nauci kako se srafi, uvek labavo drzi srafilicu i u trenutku zatazanja bit mu proslajfa i obicno bit nastrada retko sraf nastrada
I sam sam u jednom zivotnom trenutku odustao od baterijskih šrafilica,
kupio sam pomenuti skil koji ima i siromašnijeg brata(po mom misljenju lošiji kvalitetom i sa jednom brzinom) i prezadovoljan sam sa istim,mana mu je, makar kod mene,kablovi. kao da su truli vrlo brzo su nam ispucali i raspali,inače dužina od 5m sasvim dovoljna
A sada sam kupio na kupindu neki https://www.kupindo.com/Za-bastu/224140 ... led-dijoda dewalt za 40€ ruske(ili čije već) proizvodnje,malo je teži,ali smo za sada prezadovoljni.
Prvih dana je bilo gunđanja u radionici(ipak su se lako navikli na baterijske,koje smo samo i koristili),sada ih samo nose po terenu a u radionici se radi sa ovima na kabal.
kupio sam pomenuti skil koji ima i siromašnijeg brata(po mom misljenju lošiji kvalitetom i sa jednom brzinom) i prezadovoljan sam sa istim,mana mu je, makar kod mene,kablovi. kao da su truli vrlo brzo su nam ispucali i raspali,inače dužina od 5m sasvim dovoljna
A sada sam kupio na kupindu neki https://www.kupindo.com/Za-bastu/224140 ... led-dijoda dewalt za 40€ ruske(ili čije već) proizvodnje,malo je teži,ali smo za sada prezadovoljni.
Prvih dana je bilo gunđanja u radionici(ipak su se lako navikli na baterijske,koje smo samo i koristili),sada ih samo nose po terenu a u radionici se radi sa ovima na kabal.
dule kupi ovaj dewalt pa ces videti sta je srafilica> http://www.dewalt.com/tools/cordless-im ... 886d2.aspx
smirglaj nikad dosta
Ja sam sebi kupio komplet od DeWALTA-a bušilica i ova šrafilica ali od 12 V i odlična je stvar jer sam popravljao neke stolice u stanu i tako nešto za po kući savršeno SAMO šta je ovdje cijena drastično manja u odnosu na cijene na prostorima ex JU.
Redovna cijena ovdje je bila u Canadian Tiers (jedan lanac trgovina sa svime i svačime) 280+ dolara a ja sam ga uhvatio na akciji za 130 dolara.
A za tebe Dule imam jedan prijedlog možda glupo možda ne neznam odvagni sam.
Naime kupiš ovako nešto znači kvalitetno i ZADUŽIÅ taj alat jednom od majstora ili neznam kolko ih imaš znači svaki majstor svoju šrafilicu i mislim da je pošteno da se taj alat recimo otpisuje nakon 2 godine (za naše uvjete u našim zemljama),naravno majstore sjebeš platiš ipak je to alat koji i tebe hrani a ne samo mene kao gazdu vlasnika firme.
Nemojte me sada proganjati i proklinjati ali mislim da bi se ipak malo više pazilo tako na alat a i imali bi kvalitetu.
Redovna cijena ovdje je bila u Canadian Tiers (jedan lanac trgovina sa svime i svačime) 280+ dolara a ja sam ga uhvatio na akciji za 130 dolara.
Naime kupiš ovako nešto znači kvalitetno i ZADUŽIÅ taj alat jednom od majstora ili neznam kolko ih imaš znači svaki majstor svoju šrafilicu i mislim da je pošteno da se taj alat recimo otpisuje nakon 2 godine (za naše uvjete u našim zemljama),naravno majstore sjebeš platiš ipak je to alat koji i tebe hrani a ne samo mene kao gazdu vlasnika firme.
Nemojte me sada proganjati i proklinjati ali mislim da bi se ipak malo više pazilo tako na alat a i imali bi kvalitetu.
Čovijek sniva a Bog realizira!
- miloscale
- Majstor majstora
slazem se sa strkijem ali opet je radnik radnik nema od toga nista malo njih vode racuna o alatuStrkic wrote:Ja sam sebi kupio komplet od DeWALTA-a bušilica i ova šrafilica ali od 12 V i odlična je stvar jer sam popravljao neke stolice u stanu i tako nešto za po kući savršeno SAMO šta je ovdje cijena drastično manja u odnosu na cijene na prostorima ex JU.
Zaduzivanje alata je bila sasvim normalna praksa u svakoj firmi u kojoj sam radio.
"Radnik nema nista od toga"... ne bih se bas slozio. Ako nema nista, da mu damo srafciger pa nek se pati.
Alat je nesto sa cim on treba da radi, a ne da ga baca unaokolo i nema nikakvog obzira prema njemu.
Jednostavno, to je imovina firme, i svaki zaposleni je obavezan da o njoj vodi racuna i da se sa njom domacinski ponasa.
Ne vidim nikakvu razliku izmedju nekoga ko je nemaran, i nekoga ko uzme macolu i krene da razbija stolove unaokolo.
"Radnik nema nista od toga"... ne bih se bas slozio. Ako nema nista, da mu damo srafciger pa nek se pati.
Alat je nesto sa cim on treba da radi, a ne da ga baca unaokolo i nema nikakvog obzira prema njemu.
Jednostavno, to je imovina firme, i svaki zaposleni je obavezan da o njoj vodi racuna i da se sa njom domacinski ponasa.
Ne vidim nikakvu razliku izmedju nekoga ko je nemaran, i nekoga ko uzme macolu i krene da razbija stolove unaokolo.