Pomoc pri odabiru stolnog cirkulara

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

ropee wrote:Kupi stolni cirkular koji ti se sviđa ( obično je to onaj koji si prvo i gledao:)

indukcijski motor , to i je prednost takvih cirkulara, ne samo zbog buke, nego i zbog boljih karakteristika elektromotora .
Za početak rada sa drvetom , sasvim dobar stroj .
Pjero, post ti je ohrabrujuci, ali dal' se secas one teme o einhell crkularu, sto je pre godinu dve postavljao neko iz Dubrovnika ? Pisao je kako mu je crko i da su mu u servisu za popravku trazili vise nego sto kosta nov.

@zugs:
"Ispada da trazim ne znam sta - opremu za izradu svemirske tehnologije.."

ne ispada nista, forum i sluzi da ćakulamo :)
zugs
Šegrt

Post by zugs »

Definitivno sam odustao od Einhella i svih slicnih proizvodjaca. Bio sam jucer u Zagrebu, pa sam usput obisao bau centre da malo u zivo vidim sto se nudi. Einhell je toliko klimav da je to porazavajuce. Pogledao sam i Bosch PTS 10 napokon i izgleda bolje, ali sam ipak ocekivao malo vise (ne znam zasto). Uglavnom, ispod tog Bosha mislim da necu ici. Razlog sto sam isao u Zagreb je sto sam nasao u oglasniku polovni banzek Metabo BAS 260 Swift, bila je dobra prilika, pa vas bar necu s time gnjaviti.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Jučer sam malo gledao stolni cirkular od Makite model MTL 100 , cijena oko 4200 kn ili 550€ . Ima produžetke i proširenja radne ploče , čvrst i kompaktan , mislim da je puno bolji izbor nego Bosch, uostalom Makita je profi , dok Bosch PTS je hobby linija ( profi je GTS - tamno plavi i puno skuplji )
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
zugs
Šegrt

Post by zugs »

Da, znam, ali je i cijena skoro duplo veca, mada mislim da je i to vise hobi verzija. Profi bi bio model 2704, koji ima malo jaci motor (1650W), mislim da cak i manju plocu, ali kosta oko 350 eura vise.
Last edited by zugs on 06 Oct 2014 10:12, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

zugs wrote:Da, znam, ali je i cijena skoro duplo veca.
? Puno veća od čega ?

Makita je cjenovno cca 150€ skuplja od prvog cirkulara koji si gledao .
Bosch GTS je negdje 800 + € i to ni meni nije u užem izboru , dok ova Makita je sasvim solidan strojček za pristojnu lovu .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
zugs
Šegrt

Post by zugs »

Od Boscha. Pogledaj ovdje, npr: https://www.mimovrste.com/namizne-zage/ ... mizne-zage
Ovi mi mogu tog Boscha poslati u Metliku, koja mi je 30-ak km daleko. Blize nego da idem u Zagreb. Makitu jos nisam vidio u zivo, ali vjerujem da je bolja od tog Boscha i ljudi su manje ili vise zadovoljni s njom (barem po onome sto sam procitao). Kazu da je isto klimava (vjerojatno nije klimava u rangu Einhella), ali za hobi da je ok. Skupljam lovu, pa cu vidjet sto ce na kraju biti.
mrdjenovac
Precizni šegrt

Post by mrdjenovac »

Pozdrav
Ukoliko vam je interesantno, imate u Bosni na PIK-u dva Inca mala cirkulara reda cene 150 e - asinhroni motor (mislim da je 1,5 kw), secenje pod uglom, livena ploca, postolje - nisu veliki i mogli bi stanu u gepek auta ili da se posalju autobusom ... smatram da su daleko bolja/kvalitetnija opcija od svih pomenutih i daleko jevtinija ... ne secam se tacno gde su tj. koliko vam je to zgodno za dobaciti. Eto, moj mali doprinos temi ...
zugs
Šegrt

Post by zugs »

Moze li neki link ili slika? Hvala!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

ovako izgleda http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1335515
a imas ga i na sajtu PIK-a samo ne mogu da nadjem one od 150 eura, ovaj je malo skuplji, na prethodnoj strani od ove imas jos jednu incu (cena po dogovoru)
http://www.pik.ba/artikal/5705663/cikur ... -borkopom/
Montezuma
Šegrt

Post by Montezuma »

Nije baš u vezi temom, ali za sve koji budu razmišljali o stolnom cirkularu, evo malo zabave o tome kako ga sam napraviti, ili kako napraviti nedostajuće dijelove. Ipak ovaj forum služi razmjeni raznih iskustava...
http://woodgears.ca/homemade_tablesaw/index.html
zugs
Šegrt

Post by zugs »

To sam sve vec pregledao (nekoliko puta), youtube isto, a obzirom na neke neplanirane troskove, dok opet skupim lovu za malo bolji stolni cirkular, mislim da cu se ipak na kraju upustiti u izradu vlastitog. Rucni vec imam, posluzit ce. Vec sam skupio vecinu materijala. Na kraju me nece kostat koliko sam mislio da hoce.
Pero
Precizni šegrt

Post by Pero »

Dakle ovako... I ja razmišljam o kupovini stolne pile. Treba mi za amaterske/hoby projekte. Bilo bi dobro da stroj bude čim bolji, a opet mi ne treba "mercedes" među pilama, jer njegove mogučnosti nikada neću imati potrebe iskoristiti.

Ovo bi bili zahtjevi:
a) Priključak na 220V. Jer nemam priključak za 380V.
b) Čim veća snaga. Uglavnom namjeravam piliti jelovinu i iveral. I znam da mi za to ne trebaju neke ogromne snage... Ali tu i tamo će mi doći komad hrastovine debel 5 cm. Želim imati dovoljno snage da mogu prepiliti i takav komad. Koliko mi treba snage? 1.5 kW? 2 kW? Još više?
c) Spuštanje/podizanje pile.
d) Zakretanje pile.
e) Graničnik/vodilica. (c, d i e - sve to moja trenutna pila nema)
f) Mogučnost zamjene pile. Znam da svaki materijal zahtjeva derugačiju pilu, pa bih volio da je to moguće napraviti čim jednostavnije.
g) Mislim da bi stol trebao biti aluminijski. Jer takvi stolovi izgledaju čvršće. A u večini slučajeva imaju ugrađene vodilice. Stolovi napravljeni od lima ne izgledaju čvrsto i pouzdano. Da li sam u pravu?
h) Dobro bi bilo da ima vodilice.
i) Promjer pile. E tu sam totalni amater. Ali pretpostavljam da veća pila znaći da mogu prepiliti deblji komad drveta. Pretpostavljam: "više je bolje". Da li je 254 nekakav standard?
Da li sam nešto zaboravio?

Å to mi ne treba:
a) Fleksibilnost, sklopivost, kotači, itd... Ja nisam profesionalni stolar, i neću nositi pilu "na teren", pa da mi trebaju kotači, mogučnost sklapanja i rasklapanja, itd...

Ovih dana ću ići pogledati pile. Mislio sam do Bauhausa, Peveca i Alata Milić. Znate li još nekog distributera stolnih pila na području Zagreba?
Od vas bih rado čuo komentare.
Na što da obratim pozornost?

Ako netko ima preporuku za neki specifični model - samo naprijed.
Recimo da financije nisu problem (naravno do neke razumne mjere).
skoky
Zarezivač olovaka

Post by skoky »

@Pero.. i ostali..

i ja sam na istim mukama nabavke cirkulara za hobby potrebe.. a koliko vidim skoro da se slažemo u zahtjevima koje stroj mora zadovoljavati..
:D

malo sam obišao dućane i ovo je ušlo u uži izbor (sve se kreću oko 300-400 €):
(stavljam samo nazive jer nisam siguran da se smiju stavljati linkovi na forum)

metabo tkhs 315 c
bosch pts 10
Elektro maschinen TSEm 315 230V Profi Line

znalci će reći koje su im prednosti i mane i što je sasvim solidno za jednog početnika..

također zapeo mi je za oko i :

Blanja debljača Fervi 0686/200

pa molim komentar i za to..

hvala
zugs
Šegrt

Post by zugs »

Nisam se mislio javiti dok ne dodje, ali kad ima jos zainteresiranih, evo mog odabira. Prijavio sam se na Axminsterov newsletter i jos ranije sam ih kontaktirao u vezi tog modela, pa mi je pred jedno dva-tri tjedna (kako su se blizili bozicno/novogodisnji blagdani) dosla ponuda za Axminster TS200 (http://www.axminster.co.uk/axminster-ho ... -table-saw) prilicno snizena. Nakon sto sam u medjuvremenu gledao cirkulare po centrima (i nije mi se svidjelo nista sto sam vidio za te novce), odlucio sam da cu naruciti taj TS200 iz Engleske. Samo postarina je oko 120E, ali su cijenu stroja snizili za oko 130E, pa me zapravo doslo kao da sam je kupio ovdje. Jos sam uzeo ekstenziju za sirinu reza, snizena sa oko 130E na 50E i dodatne listove sa 48, odn. 64 zuba za oko 30E. Po forumima kazu da njihovi listovi pile nisu uopce losi, sto cu uskoro saznati koliko je tocno. Sve skupa je izaslo oko 450E, da bi me nekidan kontaktirali mailom i rekli da u toj ponudi ekstenzija dolazi gratis i da je nisam trebao posebno narucivati (sto se nije nigdje istaknulo, ali super), te su mi refundirali 50E natrag! Danas je poslana, racunam oko 7-10 dana da ce doci. Kad ju slozim, napisat cu kracu recenziju.

Za skokyja: i ja sam gledao sve navedene modele, ovaj metabo se cinio dobrim zbog velikog promjera lista pile, 2kw indukcijskog motora, ali kad sam ga vidio uzivo, nekako sam ostao razocaran, jer je ploca od presanog lima, iako je tezak oko 60kg, nekako mi se ne cini dovoljno cvrst. Npr. kad rukom malo jace pritisnes plocu, savija se, a i nasao sam na nekom forumu iskustvo nekog lika koji ju mislio doraditi da bude preciznija, ali se dosta izmucio. Bosch ima univerzalni motor i dosta je bucan (koliko sam procitao/cuo), sto mi se ne svidja previse, a uz to je i plastican. Elektromashinen je kopija tog metaba, a gledao sam jeftiniju verziju neki dan u Pevecu i isto sam se razocarao kako je to sve labavo i tanko.

Na kraju sam odlucio da mi ne treba preveliki list pile, jer vjerojatno necu pilit grede, a ako ce trebati nesto deblje, probat cu izrezati u vise prolaza. Kazu da ovaj Axminster nije savrsen, ali se moze podesiti da bude prilicno precizna masina. Ima na youtubu lik koji je doradio tu masinu, prosirio ju po sirini i cini mi se kao best buy za te novce. Evo i videa sa malo vise detalja o tom stroju: https://www.youtube.com/watch?v=n0yFbiJ ... B9B60A6726

Na zalost, mislim je ta akcija prosla, iako vidim da je jos snizen stroj za oko 20%. Razmisli i o tome, ili ako ti se ne zuri, pricekaj do Uskrsa, mozda ce opet imat snizenje. Prednosti tog stroja su ploca od lijevanog zeljeza i indukcijski motor, a nedostaci su nesto manje dimenzije i nesto manji promjer lista pile (200mm), a i ne moraju biti. Velicina ploce se moze prosiriti (kupiti ili napraviti sam), a debljina okomitog reza je prema specifikacijama 58mm. Za mene ce biti dovoljno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajd ko prvi komentar... upisi u profilu odakle si (polje lokacija. Pravila foruma.
A i zgodnije je da te posalju u radnju koja je bar u istoj drzavi :)

Stavi i linkove, lakse je, a i znacemo o kojim cenama se prica.
Post Reply