Womax POSTOLJE ZA GLODALICU W-WB 004

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Postolje vredi više nego koliko se plaća, a za onoga ko nema vremena da pravi drveno postolje, odnosno drveni sto, bilo kakvo postolje je pravi pogodak.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

metabo wrote:Po struci sam hemičar...
H CH3
! !
-C - C -
! !
H C - O - CH3 (pleksiglas)

Znao sam, tačno sam znao, vezano je za struku :)

Vidite kako je kod nas mašinaca jednostavnije: Č.0361 (što će reći "Lim") u odnosu na strukturalnu formulu monomera trgovačkog naziva PLEKSIGLAS ?

Ipak bih Vas zamolio da mi date tip gde se ovde u Beogradu kupuje pleksiglas ? Meni je potreban za izradu nekih alata u vezi izrade gitare.
Kuku nama ako nas "uhvati" Bojan sa ovakvom prepiskom (nadajmo se da spava) ?:cool:
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:....
Ipak bih Vas zamolio da mi date tip gde se ovde u Beogradu kupuje pleksiglas ? Meni je potreban za izradu nekih alata u vezi izrade gitare.
Imas gore link "Trazenje", pa stavi klirit... dobices par threadova, medju njima i ovaj:
viewtopic.php?id=163
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za sada ne mogu da se odlučim oko debljine radne ploče (18, 19, 22 ili 25 mm) ?
18 ili 19 ke dovoljna debljina za manje stolove (recimo nesto tipa 60X60). Ako pravis nesto vece onda idi na 25.
Ceo trik je da se ploca ne uvija, odnosno da bude dovoljno kruta.
Uvek mozes dodatno da je ukrutis sa recimo dodatnom "letvom" od MDF-a zalepljenom duz sve 4 ivice.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

mbole wrote:18 ili 19 ke dovoljna debljina za manje stolove (recimo nesto tipa 60X60). Ako pravis nesto vece onda idi na 25.
Ceo trik je da se ploca ne uvija, odnosno da bude dovoljno kruta.
Uvek mozes dodatno da je ukrutis sa recimo dodatnom "letvom" od MDF-a zalepljenom duz sve 4 ivice.
Pa odprilike će i biti ta dimenzija.
Limena ploča na kojoj "visi" glodalica je dimenzije = 3x180x250 mm. Na postolju glodalice izbušio sam (i kroz fiber ploču) nova četiri otvora fi 5,5 mm. Glodalicu vezujem za lim inbus vijcima ferzenkovane glave dim. M5 i samo-osiguravajućim navrtkama. Podrazumeva se da limena ploča ima ferzenkovane otvore rasporeda kao i na glodalici.
Limena ploča je sa radne strane ispolirana do visokog sjaja.
Visina radnog stola (nakon sada definisane debljine MDF) biće za kompletnu visinu glodalice + vijak za podešavanje visin bita. Odnosno da mogu bez muke manipulisati tim vijkom.
Na radnoj površini postojaće i nut za vođicu te iz tog razloga ipak mislim da bi primerenija bila debljina samo radne ploče u dijapazonu od 22 ili 25 ?
Videti ranije poslati post na: viewtopic.php?id=535
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

yetta wrote:Na postolju glodalice izbušio sam (i kroz fiber ploču) nova četiri otvora fi 5,5 mm.
Moj je predlog da te rupe na postolju glodalice budu M6, ali, pošto ste mašinac, mislim da bi bilo dobro i ne preterano komplikovano da se u te rupe narežu unutrašnji navoji i da se glodalica šrafi odozgo, sa gornje strane lima, pa kroz glodalicu. Za samo šrafljenje bi bili dobri imbus šrafovi M6, sa ravnom konusnom glavom za koje je potrebno u limenoj ploči upustiti konusne otvore.

Å to se debljine radne ploče tiče i u MDF-u 19mm se sasvim lepo mogu napraviti kanali dubine 10mm i da to uopšte ne utiče na statiku. Naravno, deblje ploče su robusnije, ali i teeeeeže.

BTW, Å ta je to frezenkovanje?
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

metabo wrote:
yetta wrote:Na postolju glodalice izbušio sam (i kroz fiber ploču) nova četiri otvora fi 5,5 mm.
Moj je predlog da te rupe na postolju glodalice budu M6, ali, pošto ste mašinac, mislim da bi bilo dobro i ne preterano komplikovano da se u te rupe narežu unutrašnji navoji i da se glodalica šrafi odozgo, sa gornje strane lima, pa kroz glodalicu. Za samo šrafljenje bi bili dobri imbus šrafovi M6, sa ravnom konusnom glavom za koje je potrebno u limenoj ploči upustiti konusne otvore.

Å to se debljine radne ploče tiče i u MDF-u 19mm se sasvim lepo mogu napraviti kanali dubine 10mm i da to uopšte ne utiče na statiku. Naravno, deblje ploče su robusnije, ali i teeeeeže.

BTW, Å ta je to frezenkovanje?
Eto ga sad, kad sam progovorio "jezikom foruma" - nije jasno šta je ferzenkovanje :)

Svojevremeno sam poveo neku vrstu kampanje za ispravno tehničko izražavanje i dobio savete od više forumaša "da se treba izražavati terminima koje svi razumeju na forumu" !?!
Normalno bi bilo da sam rekao: "...otvore u limu sa konusnim upustom u koje dolaze (inbus) vijci sa upuštenom glavom sa šestostranom rupom JUS M.B1.126". To i jeste moja terminologija kad nisam na forumu a koliko vidim i Vaša ali kada ste na forumu !
I šta ja sada da činim ? :)
Ostaje mi samo da pitam (jer stvarno ne znam): Å ta je to ono "BTW" ???

OK ! Radiću od MDF - a 19 mm.

Razlog za nemogućnost rezanja navoja je u livenom postolju glodalice od Silumina. Na delu površine (koja je slobodna za vijčanu vezu sa limom) debljina materijala je svega 3 mm. Za Al ili Silumin noseća dužina navoja treba biti 1,8 od dimenzije navoja. To bi uslovilo minimalnu debljinu postolja od 9 mm a ja to nemam.
Nameravao sam ja da demontiram ploču od fibera i da koristim ta četiri navojna otvora. Međutim, vijci koji fiksiraju fiber ploču su M4 i dubina navoja na tim ojačanim mestima ploče je tek nešto oko 5 mm. A to bi tek bilo nepovoljno, jer bi vijci smanjenog preseka bili izloženi sili kidanja u plitkom navojnom otvoru !
Često i mi mašinci predimenzionišemo pri izboru vijke. Jedan vijak M5, klase materijala 10.9 kod osnog dinamičkog naprezanja dozvoljava silu od ca. 250 kg. a kod sile smicanja (koja se u ovom slučaju javlja) do 80 kg.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

yetta wrote:Å ta je to ono "BTW"
BTW = By the way (usput, na srpskom)

yetta wrote:Svojevremeno sam poveo neku vrstu kampanje za ispravno tehničko izražavanje i dobio savete od više forumaša "da se treba izražavati terminima koje svi razumeju na forumu" !?!
Normalno bi bilo da sam rekao: "...otvore u limu sa konusnim upustom u koje dolaze (inbus) vijci sa upuštenom glavom sa šestostranom rupom JUS M.B1.126". To i jeste moja terminologija kad nisam na forumu a koliko vidim i Vaša ali kada ste na forumu !
Å to se mene tiče "majstorske" varijante reči su primerenije forumu, a kad mi nije nešto jasno onda pitam. Ukoliko krenemo da se "frljamo" stručnim izrazima, svako iz svoje ne-stolarske struke, plašim se da to ne bi odvelo čitljivost poruka daleko od nule. Koliko vidim, frezenkovanje je upravo ono što sam ja opisivao u celom pasusu :).
Last edited by metabo on 25 Jul 2008 15:31, edited 1 time in total.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

metabo wrote:... Koliko vidim, frezenkovanje je upravo ono što sam ja opisivao u celom pasusu :).
:lol: A ma nije, ja sam napisao ferzenkovanje a ne frezenkovanje :lol:

Ili ste to namerno napisali zbog "nedelje glodara (frezera)" :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

primerenija bila debljina samo radne ploče u dijapazonu od 22 ili 25 ?
Od viska glava ne boli :)
19 je dovoljno, ali je 25 bolje (zene to odavno znaju :cool: )
Bice malo tezi stocic, ali po meni to je prednost, ako nista drugo bolje ce da upija vibracije.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

mbole wrote:
primerenija bila debljina samo radne ploče u dijapazonu od 22 ili 25 ?
Od viska glava ne boli :)
19 je dovoljno, ali je 25 bolje (zene to odavno znaju :cool: )
Bice malo tezi stocic, ali po meni to je prednost, ako nista drugo bolje ce da upija vibracije.
Predspostavio sam ja da je trebalo poslušati " starije " od mene i ne zaletati se.:)
Odoh da dokupim MDF - H6 dok ne zatvore i zalepim na onu iskrojenu od devetnaest mm. :lol:
Å alim se, još nisam započeo izradu stola. Zasad sam izradio samo limenu ploču ali ću poslušati savet jer sam i ja bio tog mišljenja zbog vibracija i stabilnosti.
A i bilo mi je sumnjivo što su mi kolege stalno sugerisale: ..." teško, preteško, te mnooogo teeeeško itd. "
Pročitali ljudi da sam veteran pa mislili - "daj spasavaj čiču da se ne ušine".

" MLADIĆI " - ovaj veteran je već preko trideset godina džudista i još i danas je tri dana u nedelji na treningu a ostale dane u stolarskoj radionici tek da se zna :)
Nego, moram malo prekinuti sa izradom stola jer pod hitno moram izmeniti kompletnu vodovodnu instalaciju u kupatilu - procurelo komšijama. Å to će reći, skidanje pločica, štemovanje, kupovina pa ugradnja tuš-kabine itd. itd.
I sve to će raditi jedan stolar - to jest ja.
Last edited by yetta on 26 Jul 2008 15:01, edited 1 time in total.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Konačno da se i ja uključim u ovu temu pitanjem pošto sam pogledao brdo crteža, šema, detalja oko stola ali i dalje me interesuje iskustvo ostalih pošto nigde nisam našao da se o tome raspravlja.
Naime, interesuje me, pošto nameravam i ja da napravim ovaj sto za glodalicu, da li se otvor na stolu za glodalicu gde se montira glodalica sa donje strane, kolikih god da je dimenzija ploča stola, postavlja na sredini stola ili pak bliže u u neku od dužih strana stola pošto sam i takav slučaj vidjao na nekim crtežima.
Nadam se da razumete šta sam hteo da pitam.

Pozdrav svima.
Last edited by saša on 05 Sep 2008 19:42, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

saša wrote:Naime, interesuje me, pošto nameravam i ja da napravim ovaj sto za glodalicu, da li se otvor na stolu za glodalicu gde se montira glodalica sa donje strane, kolikih god da je dimenzija ploča stola, postavlja na sredini stola ili pak bliže u u neku od dužih strana stola pošto sam i takav slučaj vidjao na nekim crtežima.
U principu može na sredinu, ali uobičajeno je da jednoj strani bude bliže za 10-ak cm kako bi bilo mesta i za šinu za vođenje. Naravno, po drugom paru paralela stavlja se na sredinu.
mtadic
Precizni šegrt

Post by mtadic »

Pozdrav svima. Pomno pratim ovu temu ali sada se prvi put obracam ostalim forumasima jer imam jedan problem sa ovim stolom za glodalicu. Kupio sam pre nekoliko meseci zeleni Bosh glodalicu od 1400 W i ona savrseno radi ali sam najzad zeleo da je postavim na Womax POSTOLJE ZA GLODALICU W-WB 004 ali tu sam naisao na veliki problem zbog kojeg trazim vasu pomoc. Postolje gde treba da se zakaci glodalica je liveno i odredjenih je dimenzija i moja glodalica ne moze da udje u taj krug gde je predvidjeno da se stavi jer je malo sira. Procitao sam u ovoj temi da je taj problem resen pa me interesuje na koji nacin. Da li je nesto potrebno skidati sa glodalice kako bi se ona postavila na to mesto ili samo treba postaviti je u taj krug i zategnuti sa 4 srafa koja su u kompletu. Zeleo bih da mi neko malo vise opise kako da resim ovaj problem.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Ljudi doživeo sam razočaranje. Kupio sam frezer marke FERM od 1200w i hteo da ga ugradim u sto za glodalicu koji sam napravio sam i koji nije tako loše napravljen (zadivio sam samog sebe) kad ono međutim...Ova glodalica ima hod neverovatnih 32 mm tako da je to katastrofa.
Zamislite, kada je glodalo van stola na mašini ima dubinu zahvata od svega 14 mm iako je sečivo na glodalu dugačko 20 mm jer ostalih 6 mm ne izlazi iznad odnosno ispod postolja i nikada ne može da dođe do materijala! Ako mi je za utehu ploča na stolu mi je od lima debelog 3 mm i na tome ne gubim ništa jer je upravo toliko debela plastika na stopalu frezera.
Jedini način da celom dužinom ima kontakt sa materijalom je da se glodalo ne zabije u prihvat do kraja, a to je čini mi se opasno...ili možda ima noževa za glodalice koji imaju dužu osovinu ili nešto treće što ja ne znam...ili je pak ovo normalan hod kod frezera?
Napominem da sam imao ranije einhell koji je imao hod od 42 mm i ja sam mislio da je bar toliki hod normalan kod svih frezera...kad ono...
Jer je ovo nepremostiva prepreka?
Ne čudite se mnogo na pitanje. Ja sam početnik u ovom poslu tj. hobiju...
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Post Reply