Pristojna brusilica za ne tako velike pare

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Antirost ide tek na kraju, kad je mehanicki ociscena sva "debela" rdja.
On je u sustini kiselina (fosforna koliko me secanje sluzi), i reaguje sa rdjom tako da na kraju od nje dobijes gvozdje fosfat, koji je stabilan i dobra je podloga za dalje farbanje. Ali radi lepo samo na tankim slojevima rdje.

Sama rdja je porozna i da tako kazem "supljikava", meka i krta, cim je u iole debljem sloju. A to nije bas dobra podloga za dalji rad.
Gvozdje fosfat je opet prilicno tvrd, pa se teze mehanicki skida od same rdje.
Ali je zato odlican za onu finu, povrsinsku rdju koju je tesko skinuti, a ne dokaciti ostatak zdravog metala.

Jedna od prednosti cetke je sto osim mehanickog skidanja rdje, prilicno zagreje mesto mikro kontakta (ne previse reda 100-tinak stepeni), pa crvenu rdju prevede u "crnu rdju", koja je stabilna (u sustini ta crna rdja je brun). Verovatno se desilo svima koji su radili da povrsina koju prodju cetkom postaje tamno siva ili cak potpuno crna. A crna rdja, sama po sebi je stabilna, i dobra je podloga za dalji rad.
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

Skoro mi je rođendan :)
bosch 850 ce a možda u nekom ludilu i uz veliku sreću gore pomenuta makita 1400w.
Za koje poslove mi treba 1400w, tj. preko 850w?
Metal?
Keramika?
Za obradu bukve ponekad malo sa lepezom je dosta 850w?
Mada malo je relativan pojam. Recimo napravim kućicu od čamovine za svoju decu i krenem da je sređujem nepravilno...

Za prvo vreme a verovatno i kasnije se ne bih baš usudio da koristim one lancelote i slične zezancije, jer sam ipak amater za puno drvo...

Još jednom, hvala svima puno. Ovi saveti su više nego korisni.
Pogotovu bezbednost.
Imam masku i koristim uvek i za sve...
Last edited by geronimo on 07 Aug 2015 15:35, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Veca snaga u ovim dimenzijama obicno znaci da ces moci da u duzem periodu radis ono sto i inace radis, a da ne pregrejes masinu.

Maska kod brusilice i manje i vise (naravno mnogo ju je bolje imati), ali naocari obavezno.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Итруди се да се не утопиш у већину нас који смо скинули штитник са брусилице "јер се то мени неће десити"= да полете којекоји ситни ђаволчићи и "поред толиког ду*ета" баш у око улете
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

Izgleda da je spisak povređenih sa brusilicom beskonačan. Drug je krpio tetivu ruke na VMA i opet trni sve to...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Brat od tetke je docekao penziju kao varilac u zelezari.
kako kupi brusilicu, prvo sto uradi je da sa nje skine stitnik.
Imao je srece... do pre dve godine, kada je pukla ploca i dobra komadiska ga opalila po sred oka. I dalje je budala imala srece, pa ga je zveknuo pljostimice, i otprilike mu samo napravio "sljivu".
I on i dalje....

Najveca glupost koju ljudi urade je da skinu stitnik, kako bi mogli da stave vecu plocu "ma samo mi jos malo fali da je veca"...
A to sto veca ploca ne sme da se zavrti ni blizu koliko sme mala... ko jos cita sta pise na ploci
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

Ja bih ispricao jednu ali se plasim da mi necete verovati.
Ipak cu da ispricam.
Drug radi kod monaha sa brusilicom.
Ni manje ni više nego one fore što deru drvo kao cirkular.
Obukao neku staru propalu monahovu mantiju da bi se zaštitio od prašine pošto je posao trajao satima.
Cirnulo se par rakija i samo da se odseče još jedno malo parče.
Povratni udar, izleće brusilica iz ruku i zapetlja se u mantiju i gužva, gužva ali srećom staje bez ikakvih povreda.
Bez mantije bi ostao bez parčeta butine ili nešto još gore.
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

Narucio bosch 850 ce za 10400 na tri rate na mestu gde redovno kupujem okove i slicne stvarcice.
Makita jeste zmaj i sve one funkcije vrede ali je iznad mojih mogucnosti.
Nisam ni stolarsku radionicu formirao do kraja-fali mi i gera i jos nekih sitnica....

Javicu se kroz mesec ili dva kad pocnem da sredjujem moje metalne predmete :)
Bice igrarija i po drvetu.

Hvala svima puno, dobih regulaciju sa ovom brusilicom u odnosu na pocetnu gws-7 za dodatne ,,malo vise para"-samo moj dzep zna koliko malo vise :)
Last edited by geronimo on 22 Aug 2015 11:00, edited 1 time in total.
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

Sto mu gromova, u uputstvu za brusilicu jasno piše da ne treba koristiti te nastavke koji liče na list cirkulara ili zube sa lanca sa motorke...
Last edited by geronimo on 27 Aug 2015 21:46, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

geronimo wrote:Sto mu gromova, u uputstvu za brusilicu jasno piše da ne treba koristiti te nastavke koji liče na list cirkulara ili zube sa lanca sa motorke...
Пише и на аутовусу "банка". Уђеш а они не дају кредит :smejanje:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stvar je u tome sto ima raznih listova tipa cirkulara i lancane.
A proizvodjac alata mora da se zastiti.

Imas kineze kojima izpadaju zubi kad ih zaletis malo brze, nemaju nikakv granicnik dubine koliko zub moze da zahvati, imas lancane koje su "prikovane" za disk, o stitnicima da ne pricam.
Ali imas i ozbiljne proizvodjace tipa arbortech-a ili lancelota. Naravno mi kao i obicno kupujemo jefino, posto "to isto tako izgleda, ovi bi samo da me oderu".

Da dodam nasu naviku skidanja stitnika, narocito zbog "ma da stavim malo veci list, taman mi za toliko fali"... i imas recept za problem.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Sa ovim "specijalnim" diskovima nemoj da se zezas, a i normalni nisu bezazleni. Na svakom disku na metalnoj sajbni ima datum mesec i godinu, to je rok upotrebe do tad proizvodjac diska garantira kvalitet posle toga???
Znaci kupuj samo "friske" a cuvanje u suvoj prostoriji, vlagu nekako ne podnose narocito oni tanki 1-2mm. Doduse nikad mi se nije slomio disk, ali nekako mnogo brzo se trosi
A ono sa umetnjem diska od 180mm ili 230mm nikako ne ide. Male brusilice se okrecu na 10-11000 o/min, dok velike idu do 6000o/min. Moze lako da se razleti na 10000o/min. A i nemoguce je naci disk od 230mm sa deklariranom brzinom od 11000 o/min. Ova moja od 2000w se okrece 6500 o/min i jedva sam nasao disk sa ovim obrtajima.
Naocare nemoj da zaboravis, posle minut-dva secenja, brusenja, pogledaj naocare pa ces shvatiti zasto ti ovo pisem.
riba
Pred-majstorsko zvanje

Post by riba »

Jucer je staru brusilicu (B&D) napustio bijeli dim i više ne pokazuje znakove života.
Trebam malu (115) brusilicu i u uzem izboru su mi Makita GA4530 ~55€ i Bosch GWS 7-115 ~75€ i eventualno Bosch ali s regulacijom ~90€
Nisam nikad koristil brusilicu s regulacijom obrtaja pa da ovdje pitam koliko je to bitno?
Još jedna stvar, koliko vidim Bosch ima poklopac sa zupčanicima plastični?? dok Makita ima metalni (Al)
Pred ~3 godine mi je mala Makita isto ispustila bijeli dim tak da trenutno nemam niti jednu malu brusilicu.
Koju da uzmem?
Ili neku treću?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice broja obrtaja, vec smo diskutovali upravo u ovoj temi. Pocni recimo od: viewtopic.php?pid=83579#p83579 pa sam zakljuci da li ti je bitno ili ne.

Sa slika gledano, moguce je (i vrlo verovatno) da je i na bosku taj poklopac metalni samo je ofarban u crno (na modelu sa elektronikom nije crn). Tesko da bi tu stravili plastiku, mada... ima raznih plastika.

Za slicne pare verovatno mozes da nadjes i model 850 koji ima disk od 125mm i malo vise snage. Pretpostvaljam da je to malo stariji model, pa ga nema na Bosch sajtu, ali ga ima po radnjama.
Nije velika razlika, ali tih 5mm dubine reza ume cesto da bude bas ono sto ti fali.

geronimo je skoro pazaro bas 850, pa moze da ti prenese utiske.
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

Model je 850 CE tacno za 90 eura, ali me uhvatila upala uva i grla zadnje dve nedelje.
Stigao sam da je probam samo na jednom parcetu parene bukve sa wurth lepezom i odusevljen sam, ali ja sam krajnje neiskusan da bih mogao da je poredim sa bilo kojom drugom brusilicom. Drug koji radi sve moguce ludorije sa brusilicama (lancelot na jednu a smirgla na drugu brusilicu i neprekida) je takodje probao na kratko i nije nasao manu.
Skidanje rdje koje sam planirao ce da ceka i ceka...
Post Reply