Samogradnja stolnog cirkulara

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

u sustini i nije preterano bitno ali je bolje da se testera nagiba u desno od tebe(da ti ne zvizdi i ne baca piljevinu u glavu)

formatizer MARTIN T75 je jedina masina koja ima nagib testere +45-45*!!!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0sk7T0UVUFI[/youtube]

:)

ovo nakon 3.21 je proseravanje jer je nemoguce kvalitetno tako spojiti univer nego jedino sa cistim rezom pa onda :stolt:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da prvenstveno zavisi od polozaja firunga (ili kolica, ako ih imas).
Ono sto sam video uvek se naginje od firunga, odnosno od kolica. Jedan od razloga je ovo sto je singer naveo.
Drugi je sto ako bi se naginjao list ka firungu, onda bi vrh testere bio blize firungu, pa bi smanjio i onako tesan prostor kroz koji guras dasku.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

zavisi jesi levak ili dešnjak zbog guranja predmeta obrade
u globalu nema razlike
za sve je kriv Toma Sojer
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Još jedna nedoumica;

naime interesira me dali se može nož oliti list cirkulara staviti direktno na osovinu motora?

Na jednom malom cirkularu kojega imam nož se direktno stavlja na osovinu motora,ali sam čuo od jednog majstora da to nije najbolje rješenje iz niti njemu nepoznatih razloga.

Doduše ovaj motor koji je na ovom cirkularu kojega imam je nekakav kockasti i sav je od željeza i nema ventilator sa zadnje strane za hlađenje a niti onih rebarca po sebi za hlađenje,jest da radi sasvim ok ali mi je malo preslab i taj cirkular nema podešavanje po visini a kamoli nagib.

Znači dali mogu kačiti nož direkt na motor ili je bolje staviti osovinu?

Hvala na svakoj pomoći.
Čovijek sniva a Bog realizira!
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

viđao sam fabričke cirkulare da je list direktno na motoru ali su to specijalni motori za to namenjeni zbog obrtaja

obično kad je list na osovini je problem dubine reza lista zbog debljine motora motor oduzima koristan prostor koji bi se iskoristio za veću dubinu reza

zato je bolje kad je motor posebno
za sve je kriv Toma Sojer
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

U 99% slučajeva motor je odvojen od cirkulara ili remenskim prijenosom ili reduktorom ( manji cirkulari) Reduktor se može ugraditi direktno u kućište motora , tako da izgleda kao da list cirkulara pogoni direktno motor, ali u većini slučajeva je to preko reduktora.

Da bi samostalno pokretao motor mora biti iznimno jak i izdržati velika opterećenja .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Post Reply