Taj list je za secenje obojenih metala (odnosno metala koji nisu gvozdje ili celik).
Kod secenja profila, a pogotovu cevi je obavezan list sa negativnim uglom zuba (to je taj za metal koji pominjes), cak i ako profil nije od metala vec je recimo od plastike. List za drvo, sa pozitivnim uglom se sam "ukopava" u materijal, a to sa metalom i pogotovo profilom/cevi nije nimalo zgodno. Ovaj sa negativnim uglom moras ti da guras ka materijalu.
Pretpostavljam da je broj obrtaja koji je prilagodjen za drvo razlog sto nije preporuceno rezanje profila odnosno metala.
Ako budes rezao metal, obavezno list podmazi necim. Moze i obican WD-40.
Ger za potrebe uramljivanja
Evo da se javim, ako je tema još aktuelna. Profesionalno se bavim uramljivanjem oko 15ak godina. Prva mašina mi je bila Dewalt 707, još uvek je imam ODLIČNA SPRAVA. što se tiče testere, netreba brinuti, ima ih od par proizvodjača...dosta je precizan. Jedan predlog: ko se bavi uramljivanjem, NESME na geru da seče ništa drugo sem lajsni !!! vrlo brzo će doći do poigravanja testere i samim tim nepreciznog reza. Ako ger ima mogućnost izvlačenja testere NIKADA tu funkciju ne koristite !!! inače ćete opet dobiti nepreciznost ... Ger koji ima što manje dodatnih funkcija je kvalitetniji, u tome i jeste kvalitet OMGE, težak kao tuč i veoma jednostavan za korišćenje.
Ako neko ima interesovanja za ovaj posao a nema gde da se informiše kvalitetno, neka mi se slobodno javi na mail ceky75@yahoo.com a uskoro kreće i sajt www.ramovi.net , javite se i rado ću pomoći jer znam kako je meni bilo kada sam počinjao, pravili su se kao da osmišljaju atomsku bombu a ne ram za sliku
Veliki pozdrav i samo napred !!!
Ako neko ima interesovanja za ovaj posao a nema gde da se informiše kvalitetno, neka mi se slobodno javi na mail ceky75@yahoo.com a uskoro kreće i sajt www.ramovi.net , javite se i rado ću pomoći jer znam kako je meni bilo kada sam počinjao, pravili su se kao da osmišljaju atomsku bombu a ne ram za sliku

Veliki pozdrav i samo napred !!!
Razmisljala sam o pokretanju nove teme, ali s obzirom da tema vec postoji nadam se da nije problem da pisem u okviru ove bez obzira sto duze vreme nije aktuelna.
U planu imam da se bavim izradom ramova od drveta, pa mi je potreban konkretan savet za izbor testere. Citajuci postove predhodnika uvidela sam da od mnogo ceka zavisi pravilan izbor, da je vazan broj zuba, oblik zuba, ugao, tip testere, brzina rezanja, materijal koji se sece... Mene konkretno interesuje da mi preporucite testeru sa kojom bi sekla i gerovala elemente od bukve i oraha, dimenzije su okvirno debljine od 2 do 3cm, a sirine od 2 do 7cm, jedan ger bi mi sluzio samo za secenje na meru i za to sam spremila Villager ger od 1900W, na njemu ima testeru sa 100 zuba, negativan ugao zuba, kanali za odvodjenje strugotine, marke freud, trenutno su mi bile takve mogucnosti sto se tice gera, a za gerovanje na poklon dobijam Bosch gcm 10, tako da mi za taj ger treba kvalitetna testera.
Inace gledala sam kod ljudi koji proizvode gradjevinsku stolariju, prilikom rezanja elemenata za prozore , rez je tako savrsen, da nema krzanja ivica, bukvalno kao da je laserom iseceno, s tim da se radi o camovini, tako da su mi rekli da takva testera nije dobra za tvrdje tipove drveta.
Bas sam se raspisala... Eto ako je neko raspolozen, da mi preporuci konkretno testeru, tip i proizvodjaca, inace na geru je testera precnika 255mm.
Hvala unapred!
U planu imam da se bavim izradom ramova od drveta, pa mi je potreban konkretan savet za izbor testere. Citajuci postove predhodnika uvidela sam da od mnogo ceka zavisi pravilan izbor, da je vazan broj zuba, oblik zuba, ugao, tip testere, brzina rezanja, materijal koji se sece... Mene konkretno interesuje da mi preporucite testeru sa kojom bi sekla i gerovala elemente od bukve i oraha, dimenzije su okvirno debljine od 2 do 3cm, a sirine od 2 do 7cm, jedan ger bi mi sluzio samo za secenje na meru i za to sam spremila Villager ger od 1900W, na njemu ima testeru sa 100 zuba, negativan ugao zuba, kanali za odvodjenje strugotine, marke freud, trenutno su mi bile takve mogucnosti sto se tice gera, a za gerovanje na poklon dobijam Bosch gcm 10, tako da mi za taj ger treba kvalitetna testera.
Inace gledala sam kod ljudi koji proizvode gradjevinsku stolariju, prilikom rezanja elemenata za prozore , rez je tako savrsen, da nema krzanja ivica, bukvalno kao da je laserom iseceno, s tim da se radi o camovini, tako da su mi rekli da takva testera nije dobra za tvrdje tipove drveta.
Bas sam se raspisala... Eto ako je neko raspolozen, da mi preporuci konkretno testeru, tip i proizvodjaca, inace na geru je testera precnika 255mm.
Hvala unapred!
Koji ručni ger je Vaš savet. Meni će uskoro trebati za colaru lipu i to za ramljenje, dečije igračke itd...Marko Enter wrote:A zasto nebi uzo lepo rucni ger ??? ako radis samo tako za uramljivanje tu neces presecati velike grede, imas za cca 100 evra bas dobar i precizan ger, a ako oces na struju video sam jedan malecki od Elektra Beckum za 85 evra i on je dobar i precizan(to je inace metabo)
pozdrav
Marko
Po komentarima električni a precizan ispod 500e nov teško, a čak bi mi bilo zanimljivo da radim sa ručnim. Plus je lipa mekanija...
Hvala
Pozdrav