STRUG ZA DRVO

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

da li je strug sa kopirom i linetom?
LACI
Precizni šegrt

Post by LACI »

evo mene kao prvo sretna 2009. kao drugo 1300 evra je JAKO puno svaka cast njemu ali pretero je. mene je moj strug kostao oko 400 evra i jedno milion evra zivaca al isplatilo se, imo sam nekih ponuda ali nije na prodaju, naj veca ponuda je bila 800e. pa 400 da zaradim cisto, to se sad popilo i pojelo za moj bozic , nova godina itd. ja dugo pratim sajtove o strugovima ti strugovi do 500e bez uvrede su samo lepi na oko a kvalitet izrade je ravan 0. mislim na nove fabricke! ja sam pomalo lud u onom smislu reci da sam svoj strug testirao na 2500 o/min sa metrasicom koja je bila sva grbava odnosno ne obradjena, malo i kriva. jesam pobego da nebi pogino ali nije izletela treslase cela radionica. obozavam da se zezam na njoj neradim nista za lovu al stalno nesto pravim. neke rucno pravljene stvari mogu biti bolje i od fabrickih na masine mislim. nemojte davati velike pare vi ste na ovom forumu svi dobri majstori alat u ruke i pravac u samogradnju sto mogu da pomognem pomocu poz.......
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

pajo namerno sam ovde postavio link sa strugom jer sam zainteresovan za kupovinun ali cena u limundu je najveća glupost koju sam dosada video na internetu 1300 evra je fatamorgana sa ili bez kopira , na svu sreću EINHEL MI Å ALJE SVOJE KATALOGE I NAÅ AO SAM JEDAN STRUGIĆ ZA 8500 DINARA, nije nešto ali meni će vršiti posao ja ne pravim stubiće i pletenice već čista hobistika.
pajja wrote:da li je strug sa kopirom i linetom?
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
LACI
Precizni šegrt

Post by LACI »

taj EINHEL nemoj uzimati bacices pare moj drugar je kupio i nemozes nista na njemu da radis ni male stvari!
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

nije bitno ali i ako ga prekopiram od tebe pa i 400 i 500 evra ne dajem od jednom malo po malo motor imam samo glava i polako gledam [ta si ti uradio ali 1300 nedam ni u snu
LACI wrote:taj EINHEL nemoj uzimati bacices pare moj drugar je kupio i nemozes nista na njemu da radis ni male stvari!
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

ja sam takođe dosta čuo o tom einhelu da je loš ,ali kako reko sigurno ću da ga kupim čisto onako da se malo vježbam na njemu.poslije možda kupim ovaj sa limunda.šalim se naravno.
a ja se lično nebih upuštao u pravljenje struga ne što nebih znao naprotiv mogao bi tu dosta stvri da uradim sam ,samo imam neki osjećj da bi tu uvjek nešto trebalo da se dorađuje ili tako nešto.
a takođe sam prisustvovao na jednoj sličnoj demonstraciji na jednom strugu ,đe smo takođe svi prisutni nagulili iz radionice kad je počeo zemljotres.ali srećom nije niko nastradao.i taj strug je takođe bio u izvedbi sam svoj majstor.
i to je još jedan razlog što nebih sam pravio neku mašinu,a pogotovo prepravljao.
mada nekažem da imam nešto protiv ručno rađenih mašina,jer to je posebno zadovoljstvo raditi na nečemu što si sam napravio.ali takođe zna biti noćna mora i patnja neviđena.
ko radi taj se i umori
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

nemoj da se zeznes i da uzmes Einhel, pa taj motor nema 600W - bacanje para
svojevremeno sam i ja hteo da ga kupim i kad sam ga video uzivo ... smesno
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

a ja se lično nebih upuštao u pravljenje struga ne što nebih znao naprotiv mogao bi tu dosta stvri da uradim sam ,samo imam neki osjećj da bi tu uvjek nešto trebalo da se dorađuje ili tako nešto.
a takođe sam prisustvovao na jednoj sličnoj demonstraciji na jednom strugu ,đe smo takođe svi prisutni nagulili iz radionice kad je počeo zemljotres.ali srećom nije niko nastradao.i taj strug je takođe bio u izvedbi sam svoj majstor.

Neznam žašto imaš takvo mišljenje,jer ako dobro isplaniraš i imaš dobru ideju mislim nešto tako već napravljeno a u ovom slučaju imamo od LACIA strug koji je savršeno izveden nevidim problem pri izradi.Onaj tko se upusti u izradu strug njegov bi u ovom slučaju mogao biti još i bolji ,jer nam je LACI rekao da je možda malo prelagan stoga ćemo ga malo napraviti težeg i to je to a ruku na srce njegov ima sve potrebno,i kopir i da se radi iz ruke i zavojnice jednom riječi sve kompletan stroj.A i po čemu mi netko može garantirati da je tvornički stoj ( strug ) bolji od onog šta bih si sam napravio,jer kad radiš za sebe onda ćeš u većini slučajeva staviti veće osiguranje i bolji materijal nego u tvornici.Naravno to je moje mišljenje i šta god da sam izrađivao uvijek je bilo tako.
Čovijek sniva a Bog realizira!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

"zemljotres" pa sigurno je sa materijalom, prazan sigurno radi ko singerica
znaci sve zavisi od materijala, ako je debeo radi se na manjoj brzini, dali je uhvacen u centar itd. a akoje tanak i dugacak takodje dolazi do potresa jer se taj materijal "uvija"
imao sam priliku da radim stub koji je bio nalepljen od vise komada (fosni) i bez obzira sto je bio u centru bacao je zato sto su razlicite fosne bile razlicitih tezina i razlicite gustine materijala
LACI
Precizni šegrt

Post by LACI »

ljudi tu metrasicu kad bi stavio onakvu kakvu sam ja staviu u strug svaki bise treso i onaj 5000e to sam dao primer. ali istu tu metrasicu ja na 1200 o/min obradjujem smesno , ali posto je moj kolega kupio tu einhel i vido sam kakvo je to sranje u nju kad bi stavio tako nesto verovatno bi bio u vestima da sam pobio u krugu od 100m sve zivo oko sebe. mozda za olovke ili frule nije losa ali za ostalo hm. ako imas para za bacanje onda ok samo napred cujemo se posle prve probe, cao necu vise da diskutujem o einhelovom strugu , poz...!
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Upravo to da malo ve\bam jer nikada nisam radio na strugu a motor nije problem kao [to reko imam drugi pa ako napravim prenosnicu i remenicu namestim kai[ i gotovo malo bih radio ali bitno je imati ne[to ya u;enje
BODARA98 wrote:ja sam takođe dosta čuo o tom einhelu da je loš ,ali kako reko sigurno ću da ga kupim čisto onako da se malo vježbam na njemu.poslije možda kupim ovaj sa limunda.šalim se naravno.
i to je još jedan razlog što nebih sam pravio neku mašinu,a pogotovo prepravljao.
mada nekažem da imam nešto protiv ručno rađenih mašina,jer to je posebno zadovoljstvo raditi na nečemu što si sam napravio.ali takođe zna biti noćna mora i patnja neviđena.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Majstor LACI pusti mi link sa tvojim strugom da ga vidim
Jeste li Čului da se kod nas to Zove DREBANT
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

kod mene drebong
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Å arenko odi na POKAŽITE NAM SVOJE RADOVE i potraži temu MOJ STRUG i tamo ima dosta slika i teksta u vezi struga a i same izrade istoga.
Čovijek sniva a Bog realizira!
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Ma ti si živa krstarica pretraživač
odo
Å TRKIĆ wrote:Å arenko odi na POKAŽITE NAM SVOJE RADOVE i potraži temu MOJ STRUG i tamo ima dosta slika i teksta u vezi struga a i same izrade istoga.
Post Reply