RYOBI

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

BODARA98 wrote:ma festool je vrh vrhova,ja kad budem kupio neću da radim snjim nego da se falim,jer dati tolike pare ---i još raditi snjim,ma nema šanse,:lol:ma ako ti je toliko izdržala baterija mislim 6-7 godina,to je više nego isplativo,a još kad znaš da te neće izdati,ma imal išta mrže kad srežeš šaraf a baterija nema snage ,a ti onu drugu pa onda zavrneš a za jedno pola sata i ova prazna a ona dopola puna,sve bi polupo ,e zato znam šta kupujem nije to festool,mada bi rado volio da ga imam,dewalt je isto jako dobar mislim aku program,ali makita je u tom makita
Imam i Dewalt i Makita aku bušilice i za mene je Dewalt puno robusniji i izdržljiviji alat. Iako pošteno gledajući sve je to vrlo slično, ne znam po kojem je to kriteriju Makita aku alat bolji. Znam da jedan uzorak nije reprezentativan, ali to je moje iskustvo.
Ali bez obzira na to, jedini alat koji je pravljen za stolarske potrebe specijalno, a ne za generalnu upotrebu je Festool...standard u Hrvatskoj je takav kakav je, kod vas možda još i lošiji, ali to ne znači da je taj alat skup. Njegova cijena je taman toliko viša koliko je bolji od ostalih marki, a iskustvo iz prakse je da kad jednom platiš poslje ti ni sekunde nije žao. A nasuprot tome kupio sam prije par mjeseci AlphaTools aku bušilicu za 30EUR i tih mi je novaca žao jer sam ih mogao pojesti u obliku ćevapa, a ne baciti u vjetar kao što sam napravio.
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

tomislavm wrote:
BODARA98 wrote:ma festool je vrh vrhova,ja kad budem kupio neću da radim snjim nego da se falim,jer dati tolike pare ---i još raditi snjim,ma nema šanse,:lol:ma ako ti je toliko izdržala baterija mislim 6-7 godina,to je više nego isplativo,a još kad znaš da te neće izdati,ma imal išta mrže kad srežeš šaraf a baterija nema snage ,a ti onu drugu pa onda zavrneš a za jedno pola sata i ova prazna a ona dopola puna,sve bi polupo ,e zato znam šta kupujem nije to festool,mada bi rado volio da ga imam,dewalt je isto jako dobar mislim aku program,ali makita je u tom makita
Imam i Dewalt i Makita aku bušilice i za mene je Dewalt puno robusniji i izdržljiviji alat. Iako pošteno gledajući sve je to vrlo slično, ne znam po kojem je to kriteriju Makita aku alat bolji. Znam da jedan uzorak nije reprezentativan, ali to je moje iskustvo.
Ali bez obzira na to, jedini alat koji je pravljen za stolarske potrebe specijalno, a ne za generalnu upotrebu je Festool...standard u Hrvatskoj je takav kakav je, kod vas možda još i lošiji, ali to ne znači da je taj alat skup. Njegova cijena je taman toliko viša koliko je bolji od ostalih marki, a iskustvo iz prakse je da kad jednom platiš poslje ti ni sekunde nije žao. A nasuprot tome kupio sam prije par mjeseci AlphaTools aku bušilicu za 30EUR i tih mi je novaca žao jer sam ih mogao pojesti u obliku ćevapa, a ne baciti u vjetar kao što sam napravio.
nema govora da sam rekao nešto ,,protiv dewalta,,ali meni ljpeše odgovara ili ti leži u ruci makita,,a dosta zavisi od modela,sad usporediti,neku makitu sa nekim dewaltom a da nisu u klasi je čista budaleština,što se dewalta tiče na njemu sam diplomirao,što se aku bušača tiče jer sam radeći po raznim ,,fabrikama ,, većinom radio sa dewaltom ,,a uz put imam nešto njihovog alata i nemam zamerku ni jednu za njihov rad.,, opet govorim meni je makita bolja,,što nemora i tebi da bude,.....festool možeš da kupiš ako ćeš ti da radiš sa njim jer ćeš da ga paziš.ali da dam tolike pare da ga koje kakve budale maltretiraju i prema njemu se ponašaju ko prema ,,einhelu,,nema ništa od toga,,pazi danas je teško naći radnika koji zna da radi i da čuva alat to jest da se savesno ponaša,jer takvi radnici već negdje rade,,nekažem čast izuzetcima,,ali danas ko god zavrne dva šarafa je majstor i misli da zna više od onog ko je pola svog života proveo baveći se tim poslom i uz to upijao znanje od velikih majstora ,običnih radnika ,i uvek slušao savet od svakoga pa sebi sam razlučivao šta da prihvati a što ne,što danas tako nije,i još se pita što ,,nečiji kolega radni ima platu veću 150 eura a rade zajedno,epa zato što kolega pazi alat koji zaduži a ti nepaziš,, što je neko naveo ja mislim ,,peđa,,kako se tek ponašam kad neko neuzme mjeru kako treba ili zaboravi produžni kabal,pa zamisli kad daš 250e za alat a magarac ga izgubi ili unosi prvo namještaj u stan a alat ostavi u kombiju pa neko lagano u prolazu odnese 500km,pa šta bi mu ti uradio,,sve što treba da se uradi kako treba moraš sam da uradiš,,a nemogu isto da svatim da neko uzme mjeru zida za kuhinju a da pritome neizmjeri gdje je koja utičnica ili odvod za sudoper,,pa onda moraš da 2 puta nešto mjeriš što izgleda sasvim amaterski što ja ne želim da radim,,,al ga opet razvuko brate al štaću muka pa moram nekom da kažem.
ko radi taj se i umori
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

dobra masina i lepa alatka

Image
Last edited by ljubisa o on 25 Nov 2008 21:15, edited 1 time in total.
Rad je molitva.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Sto jes jes , dobra je nema sta , i bas namenjena tislerima koji zaradjuju pare time
i za takve svrhe nije skupa
super stvarcica slatko se poslusas :):P

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma jest i ljepa i dobra.Možda,nisam siguran i ove aku bušilice nisu toliko skuplje od ostalih ali sam gledao cijene frezera i oni su dosta skuplji naravno šta je rekao i Mbole jednom prilikom da je FESTOOL dorađeniji oli ti precizniji sa više dodate opreme i tome slično ali ja vag govorim sa nekog svog stajališta kao hobi stolar (mada sam radio i sa profi majstorom) meni nema potrebe takav alat jest da bi ga volio kupiti i imati.Za usporedbu ću uzeti FESTOOL frezer onaj novi neznam napamet oznaku ali je snaga od 2000 w kod nas u HR košta oko 1000 eura nešto manje a npr BOSCH plavi isto 2000 w dođe skoro upola manje.Pa zar mi nije onda bolje kupiti BOSCH plavi stavim ga u stol i recimo jednu zelenu BOSCH glodalicu od 1400 w za 200 eura pa imam sve i za ozbiljan i teži rad i za nešto sitno iz ruke.
Čovijek sniva a Bog realizira!
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Å TRKIĆ wrote:Ma jest i ljepa i dobra.Možda,nisam siguran i ove aku bušilice nisu toliko skuplje od ostalih ali sam gledao cijene frezera i oni su dosta skuplji naravno šta je rekao i Mbole jednom prilikom da je FESTOOL dorađeniji oli ti precizniji sa više dodate opreme i tome slično ali ja vag govorim sa nekog svog stajališta kao hobi stolar (mada sam radio i sa profi majstorom) meni nema potrebe takav alat jest da bi ga volio kupiti i imati.Za usporedbu ću uzeti FESTOOL frezer onaj novi neznam napamet oznaku ali je snaga od 2000 w kod nas u HR košta oko 1000 eura nešto manje a npr BOSCH plavi isto 2000 w dođe skoro upola manje.Pa zar mi nije onda bolje kupiti BOSCH plavi stavim ga u stol i recimo jednu zelenu BOSCH glodalicu od 1400 w za 200 eura pa imam sve i za ozbiljan i teži rad i za nešto sitno iz ruke.
Sama gldoalica OF2200 košta manje od 1000 EUR, a plavi Bosch je oko 4200kn(slučajno jučer vidio cijenu u Pevec-u). Ta razlika u cijeni po meni ne da je opravdana nego bi mogla komotno biti i veća.
U svakom detalju Festool je kao alat i još važnije kao sustav daleko daleko ispred Bosch-a.
Kad sam nedavno prvi put ozbiljnije koristio Festool glodalicu, nakon dosta posla nisam imao gotovo ništa za čistiti, a prije nakon glodanja medijapana prašina je bila po CIJELOJ radioni.
Samo to čišćenje opravdava par tisuća kuna veću cijenu za mene da uopće ne govorimo o drugim stvarima.
Normalno da je teško nekome tko ne zarađuje sa tim alatom sam sebi opravdati tu cijenu, ali to ne mijenja činjenicu da u usporedbi Festool - Bosch dobiješ ono što platiš.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

QF2200 u Nemackoj je "gola" 786E, verzija "Set" je 1083E, ali se uz nju dobije kutija puna dodataka.
Yahoo kaze da je 4200Kn oko 580E, tako da ta razlika za golu masinu (a koliko znam Bosch dodje go), sad vise uopste nije tako velika.

Glavni "trik" kod festa uopste nije u samom alatu, bez obzira sto je on maksimalno kvalitetan, vec upravo u dodacima. Nijedna druga firma jednostavno ne pravi dodatke ni blizu u toliko varijanti (ili ja bar ne znam za to). A oni podizu upotrebnu vrednost daleko iznad one koju ima osnovni alat. Pogotovu kad je u pitanju glodalica, koja je "ko rodjena" za raznorazne sablone, i dzidza-bidze.

Slicno im je i sa ostalim alatima. Recimo za ovu akumulatorsku srafilicu/busilicu ciju je sliku postavio ljubisa postoji dodatak koji nikod koga drugog nisam video. Ko je probao da lepo i ravno uvije sraf na 10mm od unutrasnje ivice odmah ce da shvati cmeu sluzi:

Image
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma ljudi vi mene malo krivo svatiste.Ja sam rekao da ako neko živi od stolarstva i od alata taj u svakom slučaju treba da ima vrhunski alat znači FESTOOL a ja koji se ovim bavim za sada čisto iz hobija za mene je taj alat preskup čisto rječ o glodalici.Pak šta se tiče aku bušilice-šrafilice to je ok i imam u planu kupiti još jednu i to će najvjerojatnije biti festo naravno sa svim dodacima i baš zbog njih ću uzeti festo.Å ta se tiče ona razlika u cijeni frezera festo BOSCH i one prašine ja osobno bih tu razliku pretvorio u jedan usisavač industrijski i gledao sam od METABO dođe negdje 3400 kn pa imam za sav alat u radioni,to je moje mišljenje i kažem vezano za moje potrebe.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Å TRKIĆ wrote:Ma ljudi vi mene malo krivo svatiste.Ja sam rekao da ako neko živi od stolarstva i od alata taj u svakom slučaju treba da ima vrhunski alat znači FESTOOL a ja koji se ovim bavim za sada čisto iz hobija za mene je taj alat preskup čisto rječ o glodalici.Pak šta se tiče aku bušilice-šrafilice to je ok i imam u planu kupiti još jednu i to će najvjerojatnije biti festo naravno sa svim dodacima i baš zbog njih ću uzeti festo.Å ta se tiče ona razlika u cijeni frezera festo BOSCH i one prašine ja osobno bih tu razliku pretvorio u jedan usisavač industrijski i gledao sam od METABO dođe negdje 3400 kn pa imam za sav alat u radioni,to je moje mišljenje i kažem vezano za moje potrebe.
Sve to je osobno iskustvo svakog od nas i njegove potrebe, netko se time bavi profi 100%, netko ne, a netko kao ja koristi taj alat da tu i tamo nešto zaradi. Konkretno ja bi recimo baš prije kupio Festool glodalicu u usporedbi sa Bosch ili bilo kojom drugom nego aku bušilicu, aku bušilica mi služi primarno za zavrtanje šarafa, naravno da bi mi ponekad dobro došli ovi dodaci koji su raspoloživi za Festool, ali to je vrlo rijetko....a što se prašine tiče očito nemaš baš iskustva u radu sa glodalicom...nikakv usisavač ne pomaže ako glodalica nije dizajnirana za takav rad, a ako je obični usisavač za 500 kn radi savršeno.
Da ne govorimo o dodacima koji su raspoloživi za Festool glodalice a za Bosch nisu, da ne govorimo o spajanju na vodilice, šablonama za oblike...pogotovo da ne govorimo o izmjeni baza glodalice i izmjeni kopirnih prstenova bez ključeva samo na klik, šablonama za lastin-rep spajanja i slična, sistemu za izradu rupa za police i pante itd...
Bosch je glodalica koja uoće u niti jednom detalju nije unaprijeđena u odnosu na standardnu glodalicu osim podešavanja visine preko vijka....vjerujem da je izdržljiva i trajna kao alat, ali za stvarnu upotrebu nije niti blizu Festool-u.
Ja igrom slučaja mogu nabaviti bilo koji plavi bosch alat sa rabatom 20% i bez PDV-a, pa opet nakon što sam malo razmislio radje sam kupio OF 1400 za 4400kn nego Bosch 1300 za 1800kn po koliko sam je mogao imati.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Gledaj možda neke glodalice i nisu tako konstruirane da se sva prašina posisa sa usisavačem ali uz malo dorade može puno više nego sama za sebe i naravno neusporedivo više nego bez ikakvog usisavača.A šta se tiče običnih usisavača za 500 kuna bez uvrede ali ti ih samo koristi.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Å TRKIĆ wrote:Gledaj možda neke glodalice i nisu tako konstruirane da se sva prašina posisa sa usisavačem ali uz malo dorade može puno više nego sama za sebe i naravno neusporedivo više nego bez ikakvog usisavača.A šta se tiče običnih usisavača za 500 kuna bez uvrede ali ti ih samo koristi.
Usisavač imam koji je predviđen za uisiavanje grubih stvar, ne kućni...ima utičnicu gdje se kopčaju alati i automatsko paljenje kad se upali prikopčani alat.
Već mjesecima ga koristim i radi savršeno...radionu gotovo da i ne moram čistiti više...napominjem da radim sa ručnim alatima...glodalica, kekserica i cirkular.
Platio sam ga 599kn i vrijedi svake lipe...
ZoranP je kupio jedan takav na moju preporuku i pitaj ga jel je zadovoljan...da ne govorim da sam nabavio dodatni krpeni filter za njega i sad mi se uopće ne štopa glavni filter i ne moram ga ispuhivati već samo svakih par dana izbacim 10-20 litara piljevine.
Evo jučer sam jednu veliku kuhinju pokeksao i napravio utore za leđa....čistio sam nakon toga jedno 5 minuta..prije nego sam imao taj usisavač piljevine je bilo toliko da se nije moglo očistiti nakon ovakvog posla.
Kad se stanem sa novcima malo kupiti ću si Festool usisavač, ali ovaj će ostati za grube stvari jer fenomenalno radi i nije ga šteta.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

OK kolega sve to stoji i drago mi je da si zadovoljan sa svojim alatom i usisavačem jer kao da isto to i ja sam imam stvarno mi je drago da je netko sretan i zadovoljan svojim alatom i može preporučiti nekome ono što vrijedi i valja.Nego koji je to usisavač?
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Å TRKIĆ wrote:OK kolega sve to stoji i drago mi je da si zadovoljan sa svojim alatom i usisavačem jer kao da isto to i ja sam imam stvarno mi je drago da je netko sretan i zadovoljan svojim alatom i može preporučiti nekome ono što vrijedi i valja.Nego koji je to usisavač?
Kao što sam već napisao većina nas na forumu je u različitim pozicijama što se ovog posla tiče...ja samo iznosim osobna iskustva.
Hercules...neka Bauhaus marka kupljeno na akciji u Bauhaus-u.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Hvala na informaciji.Nego dali si vidio moju zamolbu u vezi sajma na Jakuševcu?
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Å TRKIĆ wrote:Hvala na informaciji.Nego dali si vidio moju zamolbu u vezi sajma na Jakuševcu?
Jesam, samo ovaj vikend vjerojatno neću ići jer imam puno posla i u zaostatku sam..ako me ipak frendovi nagovore i odem s njima (oni svaki vikend prodaju aute) javim ti da li sam vidio nešto...
Post Reply