tomislavm wrote:BODARA98 wrote:ma festool je vrh vrhova,ja kad budem kupio neću da radim snjim nego da se falim,jer dati tolike pare ---i još raditi snjim,ma nema šanse,:lol:ma ako ti je toliko izdržala baterija mislim 6-7 godina,to je više nego isplativo,a još kad znaš da te neće izdati,ma imal išta mrže kad srežeš šaraf a baterija nema snage ,a ti onu drugu pa onda zavrneš a za jedno pola sata i ova prazna a ona dopola puna,sve bi polupo ,e zato znam šta kupujem nije to festool,mada bi rado volio da ga imam,dewalt je isto jako dobar mislim aku program,ali makita je u tom makita
Imam i Dewalt i Makita aku bušilice i za mene je Dewalt puno robusniji i izdržljiviji alat. Iako pošteno gledajući sve je to vrlo slično, ne znam po kojem je to kriteriju Makita aku alat bolji. Znam da jedan uzorak nije reprezentativan, ali to je moje iskustvo.
Ali bez obzira na to, jedini alat koji je pravljen za stolarske potrebe specijalno, a ne za generalnu upotrebu je Festool...standard u Hrvatskoj je takav kakav je, kod vas možda još i lošiji, ali to ne znači da je taj alat skup. Njegova cijena je taman toliko viša koliko je bolji od ostalih marki, a iskustvo iz prakse je da kad jednom platiš poslje ti ni sekunde nije žao. A nasuprot tome kupio sam prije par mjeseci AlphaTools aku bušilicu za 30EUR i tih mi je novaca žao jer sam ih mogao pojesti u obliku ćevapa, a ne baciti u vjetar kao što sam napravio.
nema govora da sam rekao nešto ,,protiv dewalta,,ali meni ljpeše odgovara ili ti leži u ruci makita,,a dosta zavisi od modela,sad usporediti,neku makitu sa nekim dewaltom a da nisu u klasi je čista budaleština,što se dewalta tiče na njemu sam diplomirao,što se aku bušača tiče jer sam radeći po raznim ,,fabrikama ,, većinom radio sa dewaltom ,,a uz put imam nešto njihovog alata i nemam zamerku ni jednu za njihov rad.,, opet govorim meni je makita bolja,,što nemora i tebi da bude,.....festool možeš da kupiš ako ćeš ti da radiš sa njim jer ćeš da ga paziš.ali da dam tolike pare da ga koje kakve budale maltretiraju i prema njemu se ponašaju ko prema ,,einhelu,,nema ništa od toga,,pazi danas je teško naći radnika koji zna da radi i da čuva alat to jest da se savesno ponaša,jer takvi radnici već negdje rade,,nekažem čast izuzetcima,,ali danas ko god zavrne dva šarafa je majstor i misli da zna više od onog ko je pola svog života proveo baveći se tim poslom i uz to upijao znanje od velikih majstora ,običnih radnika ,i uvek slušao savet od svakoga pa sebi sam razlučivao šta da prihvati a što ne,što danas tako nije,i još se pita što ,,nečiji kolega radni ima platu veću 150 eura a rade zajedno,epa zato što kolega pazi alat koji zaduži a ti nepaziš,, što je neko naveo ja mislim ,,peđa,,kako se tek ponašam kad neko neuzme mjeru kako treba ili zaboravi produžni kabal,pa zamisli kad daš 250e za alat a magarac ga izgubi ili unosi prvo namještaj u stan a alat ostavi u kombiju pa neko lagano u prolazu odnese 500km,pa šta bi mu ti uradio,,sve što treba da se uradi kako treba moraš sam da uradiš,,a nemogu isto da svatim da neko uzme mjeru zida za kuhinju a da pritome neizmjeri gdje je koja utičnica ili odvod za sudoper,,pa onda moraš da 2 puta nešto mjeriš što izgleda sasvim amaterski što ja ne želim da radim,,,al ga opet razvuko brate al štaću muka pa moram nekom da kažem.