Proxxon stubna bušilica - iskustva?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Za podizanje na tockice sam kupio i lancanu dizalicu. A do mesta podizanja ce lako, na valjcima. Inace, ne planiram da guram prste pod nju, naucio sam lekciju :D
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Do pre 10-ak godina uopšte mi nije bio problem da to podignem. Očas posla navatam dvojicu-trojicu i gotovo. Sad su svi sa problematičnim diskusima, računajući i mene, pa to dizanje postade ozbiljan problem :(
Last edited by nlazovic on 18 Feb 2019 13:10, edited 1 time in total.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

BR wrote:Pogledaj ozbiljnu malu glodalicu. Ne poredi sa glodalicama igrackama.

Glodalice koje mozes da kupis za te pare su takodje kinezi, na nivou kineskih stubnih. Sa svim problemima. Gledao si i sam price o kineskim strugovima, sa glodalicama je ista prica. kod nas za pare koje das za kineza, mozes da kupis maltene Prvomajsku u prilicno dobrom stanju.

Ovo gore je ozbiljna mala stubna. Za razliku od kineza. Namerno sam skrenuo paznju na tezinu, skoro je dupla u odnosu na optimusa. Kada pocnes da busis bilo sta tvrdje, ili da se igras sa rupama veceg precnika u drvetu, ta dodatna masa itekako znaci.
Slažem se sa tim, vidi prethodne poruke koje sam napisao. Čovek pita za Proxxon-a , a to nema veze sa ovim gde smo završili.
Jedino što sam video tako malo, a da je dobro, bila je Flott TB 13 ST W Electronic bušilica. Daleko bolje od Proxxona, a cena polovne u super stanju je bila oko 400 eur.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Ne vredi... Posle svega viđenog, a obzirom na težinu i gabarite odustajem. Ja sam se nadao da postoji mala precizna stubna bez gomile dečijih bolesti, ali nema...

Napraviću neki sistem sa običnom bušilicom i onim klizačima kao što sam i razmišljao. Bušilica ima dve brzine - jedna sa najvećim obrtnim momentom za bušenje krunama i većim burgijama i druga je najveća brzina. Obe varijante se mogu regulisati potenciometrom, od svega par stotina obrtaja do 2600.

Ja obično i najviše bušim kutije i cevi i tu mi je bitno da gde uđe-tu i izađe, da mi šraf ne ide ukoso kroz kutiju. Dovoljno je da se za milimetar pomeri osa i ne mogu da ga ušrafim kad izađe iz kutije ili to ide uz veliku muku. Nije mi bitno da li će burgija 6mm bacanjem futera da napravi 6,1mm Neće ni posao ni svet propasti zbog desetog dela milimetra...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bio sam u giuzvi danas, pa ne stigoh da odgovorim...

Uzeo sam malog womax-a, 550W, znajuci za malu dubinu i sve ostale mane koje ima. Iz istog razloga koji je lazovic pmoenuo.
Meni je radionica u dnevnoj sobi, svaki cas se ta busilica podize i spusta. Sa 20-tak kila mogu da baratam, sa 60 je vec ozbiljan problem. Ne da ne mogu da ih podignem, ali to raditi 5-6 puta, kada je opsti picvajz unaokolo, pa ne mozes lepo ni da pridjes kamoli da da uhvatis... ne vredi.

Za sada je odradjeno sledece:
1. Kako je stigla, direktno iz kutije je rastavljena u proste cinioce, sve ocisceno od spona, livackog peska, onog lepka koji kinezi zovu mascu...
2. Zamenjeni svi lezajevi (SKF naravno)
3. Izmerena osovina, baca ispod 1 stote (bilo je spremljeno sve da se ispravlja ako treba).
4. Postolje koje je klackalo je obradjeno grubo na glodalici sa donje strane
5. Vec par nedelja se ravna gornja povrsina postolja, koja je kriva u PM... Posto nemam pristup glodalici, a sve glodace koje znam mrzi da se zajebavaju sa finim doterivanjem (valjda misle da ne mogu da naplate, iako nisu ni rekli cenu), ostalo je samo da se rucno zajebavam sa tim, pa tusiram celu povrsinu. Sizifov posao, al "iskopace njega Bili" :) Usput nije lose kao trening za tusiranje. Sama povrsina postolja ne bi bila tako tragicna, psoto se jako retko nesto postavlja na nju, ali je problem oslonac stuba, koji nije ravan. A da bih njega izravnao, moram da izravnam sve (ajd mozda ne bih bas morao, al kad je bal, nek je od maskama :))
6. Radi se granicnik dubine, precizan, sa podelom u 0.1mm.
7. Radice se tusiranje stola i njegova dorada.
8. U zavisnosti kako se bude ponasala pinjola, resavace se i ona.
9. Kupljen je adapter B16 na ER-20, i odgovarajuca garnitura caura (kinezi, daleko od perfektnog, al ko sto rece BR, daleko preciznije od bilo kog futera).

Za sad, to su glavne stavke.

PS
Vec dessetak godina je jako slican model kod mene (nije moj, vec od drugara), i na njemu moze da se uradi puno toga.
Dosta onoga sto radim na ovoj, na njoj je odavno uradjeno.
Najveca mana joj je bio visok najnizi broj obrtaja (oko 600). Ova ima oko 200.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Imas pivo za ovaj adapter B16 na ER. Ima visestruku upotrebu, na kraju cu na njega moci da prikacim MK2 B16 adapter i resim problem sa ER adapterima koji su za glodalice, pa nemaju cetvrtku za izbacivanje na kraju.

Meni se nekoliko puta javljala slicna ideja, da uzmem nekog jeftinog kineza i sredim ga, u ogranicenoj meri, da mogu da ga koristim u stanu. Ne bih sredjivao vezu sa bazom, posto mi tolika visina i ne treba uz drugu vecu, samo bih fiksirao sto, i napravio novu povrsinu na njemu od ALU plocevine, tako da mogu da je ustelujem da bude upravma koliko meni treba. Vec samo to i futer kostaju koliko i sama busilica.

E sad, ono sto me je sprecavalo je sto mi treba mala busilica, ali sa MK konusom. ER caura ima ogranicenje sa forstenerima koje imam, ali taj deo posla ionako mogu da radim i losim, posto bi glavna namena tako neceg bila da se skine sto veca masa drveta, a ostatk se ravna glodalicom.

Elem, kako nemam vremena, za sada nista od toga. Ionako planiram da i za Sarlaha napravim jos jedan nadsto, isto od ALU plocevine, sa idejama Pata Warnera, sa visokom preciznoscu u ponovljivosti, da bih busio spojeve za metalne rendice koje hocu da pravim. Zaludni pop i jarice krsti, al to valjda tako ide :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kakvo ogranicenje imas na ER sa Forstneirima?

PS
Stalno ga zoves ForstEner, a covek je Benjamin Forstner: http://www.datamp.org/patents/displayPatent.php?id=7965
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kvalitetni koje imam, Fisch, nemaju potpuno valjkasto telo, nego su na tri mesta ravne povrsine, da se spreci proklizavanje u standardnim futerima. ER to drzi relativno dobro, ali opet, nije najsrecnije resenje. Opet, bolje je nego da imam Colta sa rotastopom, koji mi je bio prvi izbor.

Colt ima ogromnu prednost kada imas busilicu sa MK konusom, posto postoji adapter rotastop na MK, direktno u pinolu, bez futera. I menjaju se lagano, rukom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako dobro vidim rotastop extension ima cilindricno telo.
Skratis ga na neku pristojnu duzinu ili skroz do prosirenog dela, i pravo u cauru.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Na srecu pa nemam Rotastop.. Imam fischa, koji ima debelo telo, pa uzi nastavak. Bilo koji da skratis, ostaje samo za ER cauru. Kod Rotastopa je prava steta, zato sto je rotastop odlicno resenje. Osim na jeftinom kinezu.

No, ko god budzi kineza, neve uzeti ni Colta, ni Fischa. Set je skuplji od busilice.
Post Reply