Dobra i povoljna šrafilica/bušilica na struju?
Hvala na odgovorima! Å ta mislite o ovoj Makiti http://www.kupujemprodajem.com/Busilica ... filter_id= ? Kakve su šanse da nije neka loša kopija? Da li ona može da služi i kao slabija bušilica?
Drugari, a šta mislite o ovoj? http://www.kupujemprodajem.com/Elektric ... filter_id=
I ovo je sasvim druga vrsta srafilice.
Ovo je namenjeno prvenstveno za rad sa gips kartonom (knaufom).
Em je prevelika za stolariju, em ne moze da busi.
Predlazem ti da zaobidjes kupujem-prodajem i slicne sajtove, posto ocigledno nemas iskustva, pa ce ti uvaliti macku u dzaku.
Bolje pronadji kvalitetan primerak u zvanicnoj prodavnici. Da ne bi bilo: jes jeftino, al sam ga placao dvaput.
Ovo je namenjeno prvenstveno za rad sa gips kartonom (knaufom).
Em je prevelika za stolariju, em ne moze da busi.
Predlazem ti da zaobidjes kupujem-prodajem i slicne sajtove, posto ocigledno nemas iskustva, pa ce ti uvaliti macku u dzaku.
Bolje pronadji kvalitetan primerak u zvanicnoj prodavnici. Da ne bi bilo: jes jeftino, al sam ga placao dvaput.
MBole, hvala na savetu, tako ću i da postupim. Jel možeš da mi kažeš još da li ona prva Makita (http://www.kupujemprodajem.com/Elektric ... -oglas.htm) može da zameni predloženi Skil, s obzirom da si mi napisao da je udarna? Kod Skila sam video da može i da buši, da li je isti slučaj i sa ovom Makitom? Hvala unapred!
Na slici izgleda da može i da buši http://www.kupujemprodajem.com/Elektric ... -oglas.htm ...
Ovih dana i ja trazim da kupim srafilicu na struju ali nemam iskustva o potrebnoj snazi tj. obrtnom momentu. Na specifikaciji pise npr. 10 Nm ili 27 Nm ili sl ali ja ne znam koliko je potrebno za uvijanje ivervijka ići srafa od 6 cm u camovinu. Vise od ovog mi ne treba a ujedno da srafilica bude sto manja. Ova makita ima 100 Nm ća se pitam kakvi su to srafovi i da li se zo uopste moze drzati jednom rukom...plasim se da srafilica ne okrene mene oko srafa.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Pa ova Makita je vise mehanicarska nego stolarska srafilica,sa 100Nm mozes solidno da zategnes srafove na auto felnama. Ipak je "impact wrench" klasa.
Ova moja Skil 6222 ima 27Nm i ako podesim moment glavu na vise od polovinu u univeru ne srafi nego busi sa srafom ( proslajfuje) Motor ima americku oznaku od 0.45 Ampera dakle matematicki 0.45 A x 220v= oko 100wati, dakle ne trosi neku struju. Ovo je potrosnja i za busenje, a sasvim solidno busi i gvozdje sa ф 10mm burgijom Kod buslica je standard 500wati doduse za Ф 13mm
Sta jos ima od elektricnih busilica sem Skil-a. Ima ponesto sa PRC poreklomod 200-300w koji retko prelaze 15Nm, a to je za stolariju(univer) dovoljno. Imas Woby kod Vas, a sigurno i Vilager ima nesto. Inace u Rusiji ih ima poodavno, pre pojave Skila 6222
Jedini problem sa njom mi je saplitanje sa gajtanom sto moze biti nezgodno ako je srafilica odlozena malo vise. Meni ja pala 10-tak puta ali ni Skil inzinjeri su verovatno i to "ukalkulisali" pa je plasticni oklop srafiilice sasvim solidan pa mi je srafilica jos uvek ok
Ova moja Skil 6222 ima 27Nm i ako podesim moment glavu na vise od polovinu u univeru ne srafi nego busi sa srafom ( proslajfuje) Motor ima americku oznaku od 0.45 Ampera dakle matematicki 0.45 A x 220v= oko 100wati, dakle ne trosi neku struju. Ovo je potrosnja i za busenje, a sasvim solidno busi i gvozdje sa ф 10mm burgijom Kod buslica je standard 500wati doduse za Ф 13mm
Sta jos ima od elektricnih busilica sem Skil-a. Ima ponesto sa PRC poreklomod 200-300w koji retko prelaze 15Nm, a to je za stolariju(univer) dovoljno. Imas Woby kod Vas, a sigurno i Vilager ima nesto. Inace u Rusiji ih ima poodavno, pre pojave Skila 6222
Jedini problem sa njom mi je saplitanje sa gajtanom sto moze biti nezgodno ako je srafilica odlozena malo vise. Meni ja pala 10-tak puta ali ni Skil inzinjeri su verovatno i to "ukalkulisali" pa je plasticni oklop srafiilice sasvim solidan pa mi je srafilica jos uvek ok
Ja imam tu makitu, i toplo je preporucujem. Itekako dobro radi i ako busilica, i kao srafilica. I nije udarna u smislu da je cekic busilica, nego impact srafilica, posto je udarac u pravcu rotacije. To sto je maksimalni momenat 100 NM uopste je ne cini manje stolarskom, naprotiv. Kod mene bez probleme zavrce Spaxove od 7 cm u hrastovinu, bez preteranog silovanja, a sa laganim pritiskom na prekidac srafi i najmanje i najtanje srafove. Ista prica i sa busenjem, na tankim burgijama mehanizam za povecavanje momenta se i ne ukljucuje, a sa njom sam busio i rupe od 30 mm u drvetu.
Moment se automatski podesava u zavisnosti od otpora srafa i pritiska na prekidac, tj broja obrtaja. Obrtaji se pronese preko koso zarezanog tega-cekica, , koji kada otpor zavrtanju poraste pocne da preskace, i u sledecem krugu udari u nakovanj, i nizom udaraca povecva momenat.
Jedina mana je sto ne podnosi lose bitove, i pojede ih ocas posla. No to je namanji problem.
U odnosu na Skil je svetlosne godine ispred.
Od mene topla preporuka.
Moment se automatski podesava u zavisnosti od otpora srafa i pritiska na prekidac, tj broja obrtaja. Obrtaji se pronese preko koso zarezanog tega-cekica, , koji kada otpor zavrtanju poraste pocne da preskace, i u sledecem krugu udari u nakovanj, i nizom udaraca povecva momenat.
Jedina mana je sto ne podnosi lose bitove, i pojede ih ocas posla. No to je namanji problem.
Od mene topla preporuka.
Imam od ranije Rohma 1-10mm sa dodatnim adapterom 1/4". Ali ti to ne treba, koristis burgije sa sestougaonim prihvatiom.
A sto se obrtanja ruke tice, evo dobre ilustracije.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_Dlt_9B6_zw[/youtube]
A sto se obrtanja ruke tice, evo dobre ilustracije.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_Dlt_9B6_zw[/youtube]
a samo 2 puta skuplja od Skila, ako jos jednom procitam tvoj post narucicu je.BR wrote:.......
Od mene topla preporuka.
Puno "djakonija" + znatno manja duzina od Skila i PRC drustva za 100-110 eura + ubedio si me
Last edited by dikar on 09 Oct 2015 22:25, edited 1 time in total.