Ako smijem pitati - sto si to bolje nabavio i za koliko novaca? Gradjevinski cirkulari su mi interesantni zbog jakih indukcijskih motora. Sigurno se nece muciti s malo debljim daskama i pregrijavati nakon pola sata. Entuzijastican sam po pitanju dorade. Mislim da se moze, ali to je moje misljenje. Volio bi vidjeti nekoga ko je to zapravo i napravio.Damir 66 wrote:Zato sam odmah počeo skupljati lovu za nešto bolje i uspio sam to i nabaviti.Toliko o novom i jeftinom cirkularu.Koštao je 200 Eura.Å to se tiče cirkulara sa limenom gornjom pločom, oni su samo za grube građevinske radove i njihova prerada u nešto preciznije je bacanje para i gubljenje živaca.
Pomoc pri odabiru stolnog cirkulara
Zugs, kod Metaba paralelna vodjica vec hvata u dve tacke. I nije preterano cvrsta. Pri tome ploca hoce da se ugiba ako se ne pazi, bez obzira na to sto ima ojacanja, ipak je od aluminiuma. Problem Metaba j isti kao i kod svih masina lagane konstrukcije, cim stavis nesto teze na njega, on radi. Preciznost je sasvim dovoljna za plocaste materijale koji su vec poluiseceni, ali za masiv i secenje cvorova nije. Prav ugao na testeri nije prav, vec varira u zavisnosti od toga koliko j tereta na njoj i na kom cosku je oslonjen. Jedino resenje za to su sabloni, koji pokrivaju celu povrsinu ploce, klize po miter slotovima tako da imaju precizno vodjenje, ali i rasporedjuju tezinu preko cele povrsine ploce. I naravno stalno proveravanje presecenja.
Kod Axministra uopste nije problem rasecanje daske od 4m duzine, ako bacis vodjicu, i napravis sablon. Pri tome je ploca na axministru aleko kruca od bilo cega i za skoo duple pare, tako da je cela prica u startu mnogo preciznija. A sabloni su uvek preciniji i bezbedniji od firunga.
Kod Axministra uopste nije problem rasecanje daske od 4m duzine, ako bacis vodjicu, i napravis sablon. Pri tome je ploca na axministru aleko kruca od bilo cega i za skoo duple pare, tako da je cela prica u startu mnogo preciznija. A sabloni su uvek preciniji i bezbedniji od firunga.
Iskreno Br ne znam koji tako teski materijal moze da uvije plocu ovog Metaba, ako mislis na ogrevno drvo ili rasecanje trupce onda je ok. Samo pored toga sto je testera 315mm visina reza je samo 85mm, dakle za ovo nije namenjen, to su sasvim druge masine reda od par hiljade eura. Ploca nije aluminijumska nego celicna e ovo ide u prilog uvijanju ploce Rebrovani aluminijum kao na Einhelu se teze uvija http://www.metabo.com/Product-catalogue ... 6cb.0.html
Axminster da se slozimo nije los, ali sa svim dodacima uopste nije jeftin pogotovo za hobistu. A za 4 metarsku dasku trebace mu jos 2-3 rolera. Meni je bukova daska od 2.5m umalo preokrenula Einhelce.
Zugs dok skuplas pare prati ovu stranicu ebay-a ovde ima interesntnih masina , samo bolje marke uvek premase cifru od preko 250 evra
http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40 ... _Auction=1
Axminster da se slozimo nije los, ali sa svim dodacima uopste nije jeftin pogotovo za hobistu. A za 4 metarsku dasku trebace mu jos 2-3 rolera. Meni je bukova daska od 2.5m umalo preokrenula Einhelce.
Zugs dok skuplas pare prati ovu stranicu ebay-a ovde ima interesntnih masina , samo bolje marke uvek premase cifru od preko 250 evra
http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40 ... _Auction=1
Dikar,
Uvije ga bukova talpa dugacka 1.8 m, siroka 25 cm. Sasvim dovoljno da 90 stepeni ne bude 90 stepeni, i da na debljini reza od 5 cm dobijes odstupanje od 0.6 mm.
Ne zaboavi da je ploca na podlogu oslonjena u samo 4 tacke, a da je podloga plasticna.
KOd nem je to reseno na drugi nacin, ali sam pravio nov kuciste, i sve promenio na tom Metabu.
Naravno da su roleri potrebni, ali to je isto bez obzira koju masinu uzeo. To nije stvar komfora, vec bezbednosti.
Uvije ga bukova talpa dugacka 1.8 m, siroka 25 cm. Sasvim dovoljno da 90 stepeni ne bude 90 stepeni, i da na debljini reza od 5 cm dobijes odstupanje od 0.6 mm.
Ne zaboavi da je ploca na podlogu oslonjena u samo 4 tacke, a da je podloga plasticna.
KOd nem je to reseno na drugi nacin, ali sam pravio nov kuciste, i sve promenio na tom Metabu.
Naravno da su roleri potrebni, ali to je isto bez obzira koju masinu uzeo. To nije stvar komfora, vec bezbednosti.
Last edited by BR on 02 Oct 2014 07:31, edited 1 time in total.
Kod ovog nije tako. Paralelna vodilica se fiksira samo sprijeda. Metabo TKHS 315 C je gradjevinski cirkular, djeluje robusno (ima preko 60kg). Ima dosta veliku plocu, koja bi se jos mogla prosiriti. Evo i male demonstracije: https://www.youtube.com/watch?v=X3s5AQt0nWYBR wrote:Zugs, kod Metaba paralelna vodjica vec hvata u dve tacke. I nije preterano cvrsta. Pri tome ploca hoce da se ugiba ako se ne pazi, bez obzira na to sto ima ojacanja, ipak je od aluminiuma. Problem Metaba j isti kao i kod svih masina lagane konstrukcije, cim stavis nesto teze na njega, on radi. Preciznost je sasvim dovoljna za plocaste materijale koji su vec poluiseceni, ali za masiv i secenje cvorova nije. Prav ugao na testeri nije prav, vec varira u zavisnosti od toga koliko j tereta na njoj i na kom cosku je oslonjen. Jedino resenje za to su sabloni, koji pokrivaju celu povrsinu ploce, klize po miter slotovima tako da imaju precizno vodjenje, ali i rasporedjuju tezinu preko cele povrsine ploce. I naravno stalno proveravanje presecenja.
Bez obzira sto na kraju odlucim uzeti, ionako sam mislio napraviti sanjke za poprecno rezanje. Djeluju mi kao vrlo korisna stvar.BR wrote:Kod Axministra uopste nije problem rasecanje daske od 4m duzine, ako bacis vodjicu, i napravis sablon. Pri tome je ploca na axministru aleko kruca od bilo cega i za skoo duple pare, tako da je cela prica u startu mnogo preciznija. A sabloni su uvek preciniji i bezbedniji od firunga.
Last edited by zugs on 03 Oct 2014 01:12, edited 1 time in total.
koliko vidim, racunas da ti ta kolica posluze za gerovanje, ali ces na kraju i sam uvideti da to ne moze da zameni ger. A sa kolicima sa strane imas ovako nesto od 3 kw http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... irect_link
mada, sve zavisi od toga sta ces raditi, univerzalnu napravu koja ce dobro raditi sve i svasta i za malo para neces naci.
mada, sve zavisi od toga sta ces raditi, univerzalnu napravu koja ce dobro raditi sve i svasta i za malo para neces naci.
eh što sad reć , pa i ja da se jednom složim sa Pezzom :smejanje: :pljesk:
Univerzalnu napravu nećeš naći . Prvo bi trebao sebi odrediti što te zanima , da li je to pločasti materijal , da li su to neke sitne đinđe ( ovo sam pokupio od ononog đunđeraja :rodna: ) , da li želiš raditi npr. vrata , prozore, stolove, .... te prema tome i birati slijedeći alat
Univerzalnu napravu nećeš naći . Prvo bi trebao sebi odrediti što te zanima , da li je to pločasti materijal , da li su to neke sitne đinđe ( ovo sam pokupio od ononog đunđeraja :rodna: ) , da li želiš raditi npr. vrata , prozore, stolove, .... te prema tome i birati slijedeći alat

danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Vec sam napisao sto mislim da cu raditi. Nekada ce trebati suziti dasku po duzini (ripping), nekada ju skratiti (cross-cutting), ocekujem da cu to sve moci sa jednim cirkularom. Za sada ne mislim raditi vrata i prozore, ali to se moze promjeniti u buducnosti. Vrtne stolove, ograde, klupe, kutije za zvucnike, police, nekakve ukrasne komade namjestaja, sta ja znam, takve stvari. Sto mi padne na pamet. Ali to ne znaci da mi nece trebati za nesto vece tu i tamo. Za manje stvari (maketarstvo) mislim koristiti banzek.ropee wrote:eh što sad reć , pa i ja da se jednom složim sa Pezzom :smejanje: :pljesk:
Zasto ne? Po youtubu vidim da uredno koriste sanjke za poprecni rez. Uzimam na znanje da sam pocetnik u radu s cirkularom i da vi sa vise iskustva znate bolje, ali vec vidjenim ne vidim razlog zasto se ne bi moglo. Nemam trofaznu struju, a takvih ima i od drugih proizvodjaca sa monofaznim motorima ali i kostaju puno vise od onoga sto si ja trenutno mogu priustiti. Da se razumijemo, meni nije problem doraditi mashinu da dobije dodatne funkcionalnosti. Ako ju treba poboljsati i to mi spada pod hobi, nemam ja pritisak posla, pa da mi je to gubljenje vremena.Pezzo wrote:koliko vidim, racunas da ti ta kolica posluze za gerovanje, ali ces na kraju i sam uvideti da to ne moze da zameni ger. A sa kolicima sa strane imas ovako nesto od 3 kw http://www.odigledolokomotive.rs/proizv ... irect_link
Radi se samo o tome da dobijem sto kvalitetniji stroj u startu za novce koje mogu dati. To znaci da se ne kvari precesto, da se ne rastimava precesto, idealno bi bilo da kad ga poslozim i postavim po zahtjevima, da tako i ostane. Jasno mi je da se dijelovi trose i da je servis potreban s vremena na vrijeme, ali to ne podrazumijeva da nakon svakog drugog rezanja moram nesto podesavati iz nova. Zato naginjem prvenstveno mashinama sa indukcijskim motorom, jer su po konstrukciji dugovjecniji od kolektorskih. Uz to su i tisi, sto je bonus. Ipak, to nije uvjet. Ako moze - super, ako ne moze, opet dobro. Cvrsca konstrukcija je uvjet, a ne da mi se rasklima nakon pola godine. Zato se onaj mali Axminster cini kao vrlo dobra ponuda, jer prakticki zadovoljava sve uvjete. Indukcijski motor, cvrsta ploca i vrlo pozitivni komentari. Nedostatak je djelomicno cijena, a djelomicno servis, jer bez obzira sto se "ne bi trebao kvariti", uvijek postoji mogucnost da bas naletim na kvarni primjerak. Sami cirkular + produzetak za stol + postarina je oko 530 eura.
Zato sam i trazio vasu pomoc, jer sam predpostavio da tu ima ljudi koji su radili sa raznim modelima, pa mi mogu dati savjet ili preporuku iz prve ruke. Do sada sam dobio preporuke za Bosh PTS 10, Makitu MLT100, a svidja mi se i taj Axminster. To je za sada i neki "uzi" izbor. Svi ostali prijedlozi su mi preskupi. Ovaj gradjevinski Metabo bi mogao dobiti za nekih 270 eura, ali bi ga morao poprilicno doraditi. Pitanje je samo da li bi uspio. Valjda sam sad bio jasniji.
Last edited by zugs on 02 Oct 2014 15:09, edited 1 time in total.
Zugs postavio sam ti link ebay.de. Tamo mozes da vidis i koliko kosta pravi gradjevinski cirkular Recimo Gude kineskog porekla kosta ovoliko
http://www.ebay.de/itm/Gude-Baukreissag ... 2341b6f8b8
za ogrevno drvo otprilike kosta ovoliko http://www.ebay.de/itm/Wipp-Tischkreiss ... 5605038?pt
E ono sto ce zadovoljiti tvoje hobi potrebe da rezes sve i svasta mozda bi bilo ova masina http://www.ebay.de/itm/28835-Jet-Tischk ... 1325605038
e da za univer pozeljno je da uguras pred rezac.
Dali ce i ova masina imati odstupanje od 0.6 mm veruj mi i nije bitno rezao hobi ili profesionalno trabace ti i abrihter koji to sredi u par sekundi. Znaci nema potrebe da kupujes felder ili atendorf (reda tolerncije od 0.1mm) od 5000 eura + Martin abrihter/diht od 7000 evra
Pezzo ja Elektromashinen namerno nisam postirao da ne bi bilo smesna diskusija, ispalo je da i Metabo ne valja. Ovu Em sam gledao bila je sasvim solidna (testera nije "zevala ni mm u odnosu na plocu) i imala je ok cenu sa dodacima 40% niza nego Metabo u "punoj ratnoj opremi)
Zugs sad sam primetio da si definirao potrebe, znaci kratki komadi od oko metar. Ovo mozes da odradis na bilo kojem stolnom cirkularu od 150 eura.
http://www.ebay.de/itm/Gude-Baukreissag ... 2341b6f8b8
za ogrevno drvo otprilike kosta ovoliko http://www.ebay.de/itm/Wipp-Tischkreiss ... 5605038?pt
E ono sto ce zadovoljiti tvoje hobi potrebe da rezes sve i svasta mozda bi bilo ova masina http://www.ebay.de/itm/28835-Jet-Tischk ... 1325605038
e da za univer pozeljno je da uguras pred rezac.
Dali ce i ova masina imati odstupanje od 0.6 mm veruj mi i nije bitno rezao hobi ili profesionalno trabace ti i abrihter koji to sredi u par sekundi. Znaci nema potrebe da kupujes felder ili atendorf (reda tolerncije od 0.1mm) od 5000 eura + Martin abrihter/diht od 7000 evra
Pezzo ja Elektromashinen namerno nisam postirao da ne bi bilo smesna diskusija, ispalo je da i Metabo ne valja. Ovu Em sam gledao bila je sasvim solidna (testera nije "zevala ni mm u odnosu na plocu) i imala je ok cenu sa dodacima 40% niza nego Metabo u "punoj ratnoj opremi)
Zugs sad sam primetio da si definirao potrebe, znaci kratki komadi od oko metar. Ovo mozes da odradis na bilo kojem stolnom cirkularu od 150 eura.
Last edited by dikar on 02 Oct 2014 21:28, edited 1 time in total.
Pa na to pitanje (i koja je razlika) bi ti mogao odgovoriti @Singer, jer ima solidan formatizer, ali ima i ger. Teorijski sve moze.zugs wrote:Zasto ne? Po youtubu vidim da uredno koriste sanjke za poprecni rez. Uzimam na znanje da sam pocetnik u radu s cirkularom i da vi sa vise iskustva znate bolje, ali vec vidjenim ne vidim razlog zasto se ne bi moglo.
U Pevecu je stajao jedan KITY 1619 toliko dugo da su mu smanjili cijenu za pola te me koštao 1050 Eura ali bez kolica.To je za nekoga puno love ali sada radim bez brige i sa voljom a to mi je najvažnije.Inače je to bio model za UK tržište sa listom pile od 270 mm i visinom reza od 90 mm.Niko mi nije znao reći kako se taj model našao kod njih jer se u Evropi prodavao sa pilom od 250mm.zugs wrote:Ako smijem pitati - sto si to bolje nabavio i za koliko novaca? Gradjevinski cirkulari su mi interesantni zbog jakih indukcijskih motora. Sigurno se nece muciti s malo debljim daskama i pregrijavati nakon pola sata. Entuzijastican sam po pitanju dorade. Mislim da se moze, ali to je moje misljenje. Volio bi vidjeti nekoga ko je to zapravo i napravio.Damir 66 wrote:Zato sam odmah počeo skupljati lovu za nešto bolje i uspio sam to i nabaviti.Toliko o novom i jeftinom cirkularu.Koštao je 200 Eura.Å to se tiče cirkulara sa limenom gornjom pločom, oni su samo za grube građevinske radove i njihova prerada u nešto preciznije je bacanje para i gubljenje živaca.
Vidio sam, hvala.dikar wrote:Zugs postavio sam ti link ebay.de.
Ne iskljucivo. Najvjerojatnije ce takvih komada biti najvise, ali bit ce sigurno i duzih i sirih. Mozda koja osb ploca. Tesko mi je unaprijed reci sto i koliko cega. Trazim nesto da si mogu dovoljno precizno izrezati i poprecno i uzduzno, a ne da mi bjezi po par mm. Ispada da trazim ne znam sta - opremu za izradu svemirske tehnologije..dikar wrote:Zugs sam sam primetio da si definirao potrebe, znaci kratki komadi od oko metar. Ovo mozes da ofdradis na bilo kojem stolnom cirkularu od 150 eura.
Kao i obicno procitate nesto do pola, i cim vidite broj koji je manji od jednog milimetra sleduje "to ti ne treba"dikar wrote:Dali ce i ova masina imati odstupanje od 0.6 mm veruj mi i nije bitno rezao hobi ili profesionalno trabace ti i abrihter koji to sredi u par sekundi. Znaci nema potrebe da kupujes felder ili atendorf (reda tolerncije od 0.1mm) od 5000 eura + Martin abrihter/diht od 7000 evra

Ajde jos jednom procitaj sta je BR napisao. Naravno da nije problem ako sirina daske bude veca za 0.6mm. Ali ako je raseces, pa je donja strana uza od gornje za 0.6mm, posto se ploca uvila, pa ivica nije pod 90 u odnosu na donju povrsinu daske, e to jeste problem.
A trebace ti ozbiljan abrihter sa bas ozbiljnom i visokom vodjicom, da bi to doveo u vinklu.
Pod uslovom da uopste imas abrihter

To mozda deluje malo, al spoj 6 takvih dasaka zalepi ih u plocu, pa pogledaj na sta ce to da lici. Neko ce reci da u tom slucaju mozes da koristis trikove, pa da ih okreces. Naravno, ali to je jedan od slucajeva gde postoji "lek". Sta cemo sa ostalima? I zasto peglati prostu stvar kao sto je secenje u vinklu?
Kupi stolni cirkular koji ti se sviđa ( obično je to onaj koji si prvo i gledao:) ) , svaki će odraditi posao , a kako ti budu rasli apetiti ili kako se bude skupljala lova ( ako budeš radio nešto za prodaju) lako ćeš ulagati u veći, jači stroj .
Da smanjimo malo apetite i cijene , nešto poput onog prvog što si postavio , imaš u Bauhausu ( u biti mislim da je isti , samo Herkules ) .
Ono što si ti naveo kao pozitivnu stvar - indukcijski motor , to i je prednost takvih cirkulara, ne samo zbog buke, nego i zbog boljih karakteristika elektromotora .
Za početak rada sa drvetom , sasvim dobar stroj . Za fina podešavanja morati ćeš ga malo prilagođavati svojim potrebama, no radom ćeš sigurno brzo otkriti i otkloniti mane .
Da smanjimo malo apetite i cijene , nešto poput onog prvog što si postavio , imaš u Bauhausu ( u biti mislim da je isti , samo Herkules ) .
Ono što si ti naveo kao pozitivnu stvar - indukcijski motor , to i je prednost takvih cirkulara, ne samo zbog buke, nego i zbog boljih karakteristika elektromotora .
Za početak rada sa drvetom , sasvim dobar stroj . Za fina podešavanja morati ćeš ga malo prilagođavati svojim potrebama, no radom ćeš sigurno brzo otkriti i otkloniti mane .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.