Potrebna pomoć za izradu kombinovanog stola

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

He :) moji BUP-ovi su od poliamida ne znam sta bi tek za njega rekao sto se tice obrade. Doduse ja ga obradjujem na strugu.

Ove stegice si pogresno sekao. Vlakna idu popreko, a treba da idu uzduz. Ovako je stega daleko slabija, to jest moze da se rascepi na sredini mnogo lakse nego kad bi vlakna isla duzinom.
Mada iskreno, ja bih tu stavio neki Al ili celicni flah (zasrafis po drvenu kockicu na svaki kraj). Svaka cast drvetu, al ipak to treba da drzi poveliku i potesku glodalicu, koja ce jos trpeti pritisak od materijala koji guras preko nje. A "odbegla" ukljucena glodalica uopste nije za zezanje.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

He, video sam smer vlakana tek kada sam pripremao fotke za forum i samo sam čekao ko će prvi da primeti. Å ta ćeš, bio sam ponet onom krivinom na drvetu. Vidi se početnik sa kilometra :D. Slažem se da drvo nije najbolji izbor, ali hrastovih cepanica imam 5 m3 na dohvat ruke :), a i taman da malo vežbam i učim (i bio sam nestrpljiv). Sada kada imam glodalicu u stolu, već će neke stvari biti lakše i napraviću nove stegice, opet od drveta, malo radi vežbe, malo radi testiranja. A što se tiče odbegle glodalice, skratiću joj povodac ;). Hvala ti za savete, mnogo znači kada ti neko sa iskustvom ukazuje na greške.

Pozdrav.
Sinisha
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Sto za glodalicu je danas imao vatreno krštenje - trebalo je useći kanal u delu za ubodnu.
Kao firnung poslužio je komad od 28 mm MDF-a koji je preostao od materijala za sto, a radjeno je paralelno na jednoj otpadnoj dasci radi kontrole mera.

Image

Za one koji su primetili šaru na dasci i koji bi da pitaju u vezi nje - da, ja sam je radio, povremeno odradim neku pirografiju.

Tako je uspešno završen i sto za ubodnu.

Image

Probano je sečenje uz firung i veoma sam zadovoljan, ne vuče ni u jednu stranu, rez je baš kako treba.

Image

Pozdrav.
Sinisha
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Posle kraće pauze zbog raznih obaveza, nastavljam dalje izradu stola. Nisam još naručio ploču za cirkular, voleo bih da mi neko kaže da li može ovako kako sam zamislio. Evo ga crtež:

Image

Braon je Fe ploča od 6 mm, žuto je mesto gde će da nalegne stopa od cirkulara, velika bela površina je otvor za BUP, crni kružići pored ivica stope su M6 šrafovi za pričvršćenje stope za ploču, a beli su otvori za M6 šrafove kojima će Fe ploča da se pričvrsti za MDF ploču od stola.

Računam da sa 19 mm slobodnog dela Fe ploče ima sasvim dovoljno površine koja će da nalegne na MDF. Å rafove za pričvršćenje stope (crni kružići) za ploču planiram da zavarim za ploču, a pričvrščenje da uradim sa navrtkama sa podloškom.

Image

Belo je MDF, narandžasto je Fe ploča, žuto je stopa cirkulara, crno je M6 šraf, a zeleno je navrtka sa podloškom. E sad, ili da uzmem original ili da navarim sam neku veću podlošku, pošto original ima relativno malu:

Image

Razmišljam i da evenutalno šraf nagnem malo prema stopi kako podloška ne bi mogla da sklizne sa stope.

Da li je ovo moje rešenje dobro?

Pozdrav.
Sinisha
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Taj sraf sa druge slike ce se verovatno kriviti posto je rastojanje od ploce do matice prilicno veliko, a matica je oslonjena samo jednom ivicom.
Mozda je bolja varijanta da napravis malo siru plocu, pa da stavis П komad koji ce matica pritiskati na sredini. Tako ce sraf biti opterecen samo na kidanje a ne i na savijanje.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Imao sam u glavi tu П varijantu, a rekoh da ne komplikujem ako ne treba, ali se slažem sa tobom da će šraf da trpi silu na savijanje. OK, nije neki problem da napravim taj П komad.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 31 Oct 2013 14:08, edited 1 time in total.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Sada mi pade nešto na pamet, ali kao prvo, shvatam zašto misliš da će šraf da trpi veliku silu na savijanje - jer nisam ovo nacrtao u proporciji, crtao sam na brzinu ovde na poslu, a imam neki matori komp sa malo RAM-a i LINUX-om, pa preko WINE-a te se SKETCHUP malko blesavi.

Elem, ta vertikalna ivica od stope cirkulara je relativno mala, zajedno sa Fe pločom je to mnogo manje od 28 mm pa razmišljam da MDF "ostružem" do nivoa ivice stope tu gde je taj crni šraf pa preko postavim jednu podlošku i time imam poravnatu podlošku sa obe strane, a ujedno pričvrstim i ploču za MDF pa mi nisu potrebne one (bele) rupe za šrafove kojima bih pričvrstio Fe ploču za MDF. Zvuči komplikovano, ali je jednostavno za izvodjenje. Nacrtaću večeras u razmeri.

Pozdrav.
Sinisha
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Završio sam juče "ukopavanje" cirkulara u sto i evo kako su tekli radovi.

Uz malo (više) posla i pažnje izglodao sam otvor za cirkular i to izgleda ovako:
Image
Kao što se vidi otvor nije prosti pravougaonik jer sam hteo da, malo radi vežbe ruke, malo radi eksperimenta, napravim otvor u koji će da se uglavi stopa tako da može da stoji u stolu i bez ploče. Ne zato što neću ploču već zato što će mi biti lakše da montiram na način koji sam zamislio.

Sa druge strane sam ukopao prostor u koji dolazi motor kada je podešena maksimalna visina rezne ploče.
Image

U otvor je ubačen cirkular:
Image
Prilično sam zadovoljan kako je sve to leglo, stopa je 6 mm ispod radne površine, a i sama testera je zadovoljavajuće paralelna sa ivicom stola; mereno priručnom metodom prednji kraj rezne ploče je oko 0,2 mm pomeren udesno što nije strašno, a ispraviću kada montiram Fe ploču koju su obećali da mi urade danas. Znači, ovo je samo proba, preko ovoga dodje još 6 mm Fe ploča za koju treba ukopati mesto u MDF-u. Uzeću od drugara komparator i nadam se da ću uspeti bez većih problema to lepo da poravnam.

Na kraju su ukopani kanali:
Image

Pozdrav.
Sinisha
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Juče stigla Fe ploča i juče i danas u slobodno vreme uspeo sam da to sve namontiram. Evo kako je sve teklo.

Ploča isečena plazmom na CNC mašini:
Image

Nakon ukopavanja rupe za nju, legla je taman kako treba:
Image

Zavario sam 4 šrafa M6 kojima se Fe ploča pričvršćuje za MDF. Sam cirkular nije ničim pričrvšćen ni za MDF ni za Fe jer se nalazi u sendviču izmedju njih, a lufta nema jer je sve izglodano veoma pažljivo i precizno (uf, beše mučno, ali se isplatilo).
Image

Kod varenja sam napravio jedan lagani previd pa sam jedan šraf pomerio za 1 mm što je dovelo do nemogućnosti montaže pa je taj nesrećni šraf morao da bude skraćen za glavu i ponovo varen. Posle toga sve je leglo kako treba uključujući i BUP od 6 mm MDF-a. Maksimalna visina reza je 79 mm sa original pločom od fi 230 mm.
Image

I na kraju prvi rez!
Image

Jasno se vide tragovi paljenja što znači da je rezna ploča tupa(va) - zanima me da li se isplati nositi je na oštrenje pošto je u pitanju HILTI "mutlicut" ploča, ali je i ona sama crna na par mesta (i malo iskrivljena); terali su je da reže do iznemoglosti, očigledno.

E da, uz par sitnih intervencija uspeo sam da uglavim i ploču od 250 mm tako da se visina reza povećala na 89 mm.

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 05 Nov 2013 23:53, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lepo je to ispalo.

Ostrenje listova je u principu jeftino, pogotovu za tako mali broj zuba (reda 200-300 dinara), tako da ako list nije bas upropascen isplati se. Odnesi pa ce ti ostrac reci da li je upropascena ili je vredi ostriti.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Red je da nastavim sa izradom stola pa opet imam par pitanja. U medjuvremenu sam odradio ugaonu vodjicu; nije baš ispalo previše lepo, nisam ni 100% zadovoljan nekim detaljima, ali bi trebalo da je precizna, što mi je u ovom trenutku jako bitno. Najvažnije da lufta prakitčno nema, za razliku od BOSCH-ove koju sam video na nekim njihovim video-reklamama i to kod profi uredjaja kao što je GTS 10 XC.

Image

Image

A evo i pitanja:

1. U medjuvremenu sam nabavio polovan ručni abrihter MAKITA 1911B (110 mm širina noževa) pa se pitam ima li svrhe i njega uglaviti u sto. Stvar je u tome što bih morao prednji deo ploče na koji komad prvo nailazi da "izdubim" kako bi zadnji deo abrihtera bio u ravni sa stolom. U slučaju ubacivanja još jedne ploče za sto za ovaj abrihter, mislim da bi bilo pametno ubaciti ga levo od cirkulara (ubodna i glodalica su desno od njega), kako bi se povećala radna površina sa leve strane.

2. Mislim da bi noseća konstrukcija za sto trebalo da bude od čamovine jer nema smisla kupovati skuplje drvo za tu namenu, ali u Smederevu od sušene čamovine jedino sam uspeo da nadjem štafle 10 X 8 cm i to je sasvim u redu za nogare, ali šta ću sa "suknjicom"? Ako uzmem sirove daske i montiram, da li će da se pokrivi toliko da mi poremeti geometriju konstrukcije? I kako da pričvrstim suknjicu za noge? Da li lastin rep, prosto preklapanje spolja pa šrafovi, ili nešto treće?
Last edited by rsinisa on 14 Nov 2013 22:53, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa raseci tu 10X8 da dobijes dve 10X3.8. Ako ti treba isra, posle zalepi po dve uzduz. Imas cirkular koji hvata preko 5cm dubine, Raseces sa jedne strane, okrenes pa raseces sa druge. Ostavi jedno milimetar na sredini da ne bi pala polovina na kraju reza, to lako razdvojis i poravnas.

Sto se tice veze suknjice sa nogarima, cep i rupa, u nekoj od varijanti ("mortise and tenon" za trazenje po netu).

Sto se tice abrihtera, bojim se da je to "klanje vola za kilo mesa". Ako bas hoces da ga montiras u neki astal, boje za njega napravi poseban. 110 sirine i nije bog zna sta, a tebi kompletna prednja strana ploce treba da bude niza za onoliko koliko ce ti biti dubina reza. Naravno ta dubina reza je fiksirana.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Mnogo neiskustva... Ploca se ne vari nego se srafi, jer je var krivi. Drugo, ta blanja je teska i glomazna i vise je za tesarske radove. Ali, uvideces tokom vremena da sam u pravu, dok se malo namucis sa tim entuzijazmom. Stavljao si veci list, a nisi izracunao obodnu brzinu... Drvo ti se pali jer je, koliko se vidi sa slike, taj list za uzduzno rezanje a ne za poprecno.
Last edited by Pezzo on 15 Nov 2013 12:25, edited 1 time in total.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

mbole wrote:Pa raseci tu 10X8 da dobijes dve 10X3.8. Ako ti treba isra, posle zalepi po dve uzduz.
To mi je bila ideja, ali moje iskustvo sa drvetom je ravno nuli, a nije me sramota da pitam pa reko, bolje da dobijem odgovor od nekoga sa iskustvom.
Sto se tice veze suknjice sa nogarima, cep i rupa, u nekoj od varijanti ("mortise and tenon" za trazenje po netu).
U redu.
Sto se tice abrihtera, bojim se da je to "klanje vola za kilo mesa".
Nije mi ta opcija "pod moranje", više me zanimalo koliko je to pametno uraditi. Pre bih odradio onu varijantu koju sam stavio nedavno u "zanimljivi YT llinkovi": viewtopic.php?pid=69424#p69424

Pozdrav.
Sinisha
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Pezzo wrote:Mnogo neiskustva... Ploca se ne vari nego se srafi, jer je var krivi.
Za neiskustvo si 100% u pravu kada je drvo u pitanju, imam samo nešto malo iskustva sa pločastim materijalima.
Å to se tiče varenja, nemam ni tu mnogo iskustva, ali moj otac je dugogodišnji bravar tako da mi je preneo dosta njegovog iskustva i to za krivljenje mi je poznato, ali ovo su samo 4 vara na različitim krajevima ploče, radjeno je CO2 aparatom i više je ličilo na "pljuckanje" tako da materijal i nije imao mnogo mogućnosti za krivljenje.
Drugo, ta blanja je teska i glomazna i vise je za tesarske radove. Ali, uvideces tokom vremena da sam u pravu, dok se malo namucis sa tim entuzijazmom.
I za entuzijazam si potpuno u pravu. Kupio sam namerno širi jer sam proučavajući ovu materiju zaključio da je bolje imati širi abrihter nego uži, a i namera mi je da napravim neku varijantu dihta. E sad, znam ja jako dobro da je diht od 110 mm smešan, ali od nečega moram da počnem, a za hobi je to po meni sasvim ok. Jer ako je nekome 82 mm dobro, ne vidim zašto bi 110 mm bilo lošije. No, vrlo je moguće, moje neiskustvo je beskonačno (ako se uzme u obzir da je neiskustvo recipročna vrednost iskustvu) ;)
Stavljao si veci list, a nisi izracunao obodnu brzinu... Drvo ti se pali jer je, koliko se vidi sa slike, taj list za uzduzno rezanje a ne za poprecno.
Obodnu brzinu nije problem da izračunam, ali ne znam čemu mi taj podatak konkretno služi, tj. za koju priliku. Cirkular se vrti max. brzinom od 4500 o/min, a ploča koju sam stavio je predvidjena za max. 5600 tako da ne vidim da sam negde pogrešio. Molio bih te da mi pojasniš, ne bih voleo da upropastim cirkular zarad 1 cm dobitka u visini reza.

Drvo mi se palilo sa onom pločom koja je stigla uz cirkular na kojoj se vidi da je pocrnela dobrim delom što znači da je korišćena i preko svojih mogućnosti pa sam iz tog razloga stavio drugi list koji sam već imao (taj veći), i koji ima 80 zuba. A imam i ploču za ALU istog prečnika pa mi je zato bilo zgodno da uspem da "uglavim" 250 mm.

I još bih te molio da mi pojasniš kako da prepoznam koja je ploča za uzdužni, a koja za poprečni rez, voleo bih da i to naučim.

Još jednom hvala tebi, mboletu i svima koji mi pomažu i prenose svoje iskustvo, to mnogo znači. :tummenupp:

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 15 Nov 2013 13:28, edited 1 time in total.
Post Reply