Pezzo wrote:Mnogo neiskustva... Ploca se ne vari nego se srafi, jer je var krivi.
Za neiskustvo si 100% u pravu kada je drvo u pitanju, imam samo nešto malo iskustva sa pločastim materijalima.
Å to se tiče varenja, nemam ni tu mnogo iskustva, ali moj otac je dugogodišnji bravar tako da mi je preneo dosta njegovog iskustva i to za krivljenje mi je poznato, ali ovo su samo 4 vara na različitim krajevima ploče, radjeno je CO2 aparatom i više je ličilo na "pljuckanje" tako da materijal i nije imao mnogo mogućnosti za krivljenje.
Drugo, ta blanja je teska i glomazna i vise je za tesarske radove. Ali, uvideces tokom vremena da sam u pravu, dok se malo namucis sa tim entuzijazmom.
I za entuzijazam si potpuno u pravu. Kupio sam namerno širi jer sam proučavajući ovu materiju zaključio da je bolje imati širi abrihter nego uži, a i namera mi je da napravim neku varijantu dihta. E sad, znam ja jako dobro da je diht od 110 mm smešan, ali od nečega moram da počnem, a za hobi je to po meni sasvim ok. Jer ako je nekome 82 mm dobro, ne vidim zašto bi 110 mm bilo lošije. No, vrlo je moguće, moje neiskustvo je beskonačno (ako se uzme u obzir da je neiskustvo recipročna vrednost iskustvu)
Stavljao si veci list, a nisi izracunao obodnu brzinu... Drvo ti se pali jer je, koliko se vidi sa slike, taj list za uzduzno rezanje a ne za poprecno.
Obodnu brzinu nije problem da izračunam, ali ne znam čemu mi taj podatak konkretno služi, tj. za koju priliku. Cirkular se vrti max. brzinom od 4500 o/min, a ploča koju sam stavio je predvidjena za max. 5600 tako da ne vidim da sam negde pogrešio. Molio bih te da mi pojasniš, ne bih voleo da upropastim cirkular zarad 1 cm dobitka u visini reza.
Drvo mi se palilo sa onom pločom koja je stigla uz cirkular na kojoj se vidi da je pocrnela dobrim delom što znači da je korišćena i preko svojih mogućnosti pa sam iz tog razloga stavio drugi list koji sam već imao (taj veći), i koji ima 80 zuba. A imam i ploču za ALU istog prečnika pa mi je zato bilo zgodno da uspem da "uglavim" 250 mm.
I još bih te molio da mi pojasniš kako da prepoznam koja je ploča za uzdužni, a koja za poprečni rez, voleo bih da i to naučim.
Još jednom hvala tebi, mboletu i svima koji mi pomažu i prenose svoje iskustvo, to mnogo znači. :tummenupp:
Pozdrav.
Sinisha