Bansek
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Iskreno, ne znam.
Vidim da je Mathias jurio brzinu od oko 7.5 m/s, sto je taman duplo sporije.
Takodje, cini mi se da su ti te remenice mnogo male, odnosno da ces imati veliko savijanje kaisa, i usled toga velike gubitke u snazi i verovatno vibracije.
Da bi sveo brzinu na 7.5 trebalo bi da imas remenice sa prenosom 1:3. Ako bi manja remenica na motoru bila recimo 60mm, veca remenica na tocku bi trebalo da bude 180mm, sto i nije tako veliko. Ili 80 - 240 uz naravno odgovarajucu promenu duzine kaisa.
Vidim da je Mathias jurio brzinu od oko 7.5 m/s, sto je taman duplo sporije.
Takodje, cini mi se da su ti te remenice mnogo male, odnosno da ces imati veliko savijanje kaisa, i usled toga velike gubitke u snazi i verovatno vibracije.
Da bi sveo brzinu na 7.5 trebalo bi da imas remenice sa prenosom 1:3. Ako bi manja remenica na motoru bila recimo 60mm, veca remenica na tocku bi trebalo da bude 180mm, sto i nije tako veliko. Ili 80 - 240 uz naravno odgovarajucu promenu duzine kaisa.
Биће ту других проблема.
По стандардима је за каиш од 13мм најмањи пречник ременице 90 мм ( https://bib.irb.hr/datoteka/321904.Remenski_pr.pdf па последња страна)
По стандардима је за каиш од 13мм најмањи пречник ременице 90 мм ( https://bib.irb.hr/datoteka/321904.Remenski_pr.pdf па последња страна)
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
To je bansek od drveta, a oni mali fabrickih izvedbi sa AL tockovima idu i duplo brze. U "Dinako" ima 2 modela, manji sa oko 12m/s i malo veci sa dve brzine, 12 i 15m/s, Makitin je 14, Einhel 16m/s. Nije mi bas sve iz price jasno, ni koje snage je motor, ni sta tacno zeli i sa kojim materijalima.mbole wrote:Vidim da je Mathias jurio brzinu od oko 7.5 m/s, sto je taman duplo sporije.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Ovako, motor je trofazni 1kw 1440 obrtaja/minutu. Konstrukcija izvarena od profila i metalnih ploca 8mm. tockovi su metalni 300mm precnika.Sistem pogona sam gore opisao da se ne ponavljam. Trenutno se na pogonskoj osovini donjeg tocka nalazi remenica koja je dupla(60mm i 80 mm ) sto mu daje mogucnost da radi na dve brzine. Sa ovom 60mm-15m/s,a sa 80mm -11.3 m/s.Na motoru se nalazi remenica 40mm.Kais je 13mmx600 mm. Hteo bih da secem tim bansekom max 8cm tvrdo drvo,a uglavnom bih sekao 5cm.Sluzio bi za uzduzno rasecanje dasaka i krivolinijsko secenje. Svi luftovi su mu sanirani,lezajevi promenjeni,tockovi obradjeni.On sece solidno, ali dosta vibracija ima.Imao sam prilike da vidim bansek koji je napravljen po uzoru Mathiasa Wandela(drveni) i neouporedivo manje vibrira. Da li bi i sta dobio promenom remenica? I kako bi se sve to odrazilo na snagu?
Sa vecim remenicama ces dobiti nesto vise snage (ne ozbiljno). Sto je remenica manja, to su gubici usled savijanja kaisa veci (treba smotati kais oko 40mm remenice, i to ti je cist gubitak).
Takodje sto su remenice vece to su i vibracije manje, opet zbog manjeg savijanja kaisa.
Jesu li tockovi balansirani ili samo obradjeni da budu glatki i okrugli? Posto je i debalans uzrok vibracija.
Probaj bar staticki da vidis jel su u balansu (imas kod matijasa kako).
Takodje sto su remenice vece to su i vibracije manje, opet zbog manjeg savijanja kaisa.
Jesu li tockovi balansirani ili samo obradjeni da budu glatki i okrugli? Posto je i debalans uzrok vibracija.
Probaj bar staticki da vidis jel su u balansu (imas kod matijasa kako).
Moze biti da i to izaziva vibracije, a dobro ti je napisao @Fenix, minimalni precnik bi trebao biti 90mm za klasicne stare remene. Ja bih prvo probao sa nekim zupcastim klinastim remenom ili sa 10mm koji bi takodje trebao da izdrzi 1kw na toj brzini.StolarBastovan wrote:Na motoru se nalazi remenica 40mm.Kais je 13mm
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Imas dva sistema:
1. Ako su ti lezajevi dovoljno mali (to jest malo je trenje u njima), otkacis tockove od prenosa i lista, zavitlas tocak rukom, pa zabelezis gde mu je dno kad se zaustavio. Ako se stalno zaustavlja na istom mestu, to znaci da mu je taj kraj tezi. Na suprotni kraj zalepi selotejpom nekakav tegic menjajuci mu tezinu dok ne postignes da se svaki put tocak zaustavlja na razlicitom mestu. Mada, tebi su tockovi relativno mali i lagani za ovakav pristup.
2. Drugi nacin je da skines tockove i u rupu od lezaja ubacis veliki kliker ili dovoljno veliku kuglu od lagera, tako da unutrasnji prsten lezaja bude oslonjen na kuglu, a kuglu onda oslonis o neku ravnu i glatku povrsinu (astal recimo). I onda gledas na koju stranu se naginje tocak pa na onu drugu dodajes. Pogledaj negde oko sredine strane "Balancing the impeller" http://woodgears.ca/siren/
3. Svratis kod lokalnog vulkanizera, i ako nekako uspete da lepo povezete tocak sa balanserkom, dobijes i dinamicko balansiranje
Ako nista drugo od njega mozes da pazaris tegove (one za alu felne), kad jednom ustanovis kolika tezina i na kom polozaju ti treba.
1. Ako su ti lezajevi dovoljno mali (to jest malo je trenje u njima), otkacis tockove od prenosa i lista, zavitlas tocak rukom, pa zabelezis gde mu je dno kad se zaustavio. Ako se stalno zaustavlja na istom mestu, to znaci da mu je taj kraj tezi. Na suprotni kraj zalepi selotejpom nekakav tegic menjajuci mu tezinu dok ne postignes da se svaki put tocak zaustavlja na razlicitom mestu. Mada, tebi su tockovi relativno mali i lagani za ovakav pristup.
2. Drugi nacin je da skines tockove i u rupu od lezaja ubacis veliki kliker ili dovoljno veliku kuglu od lagera, tako da unutrasnji prsten lezaja bude oslonjen na kuglu, a kuglu onda oslonis o neku ravnu i glatku povrsinu (astal recimo). I onda gledas na koju stranu se naginje tocak pa na onu drugu dodajes. Pogledaj negde oko sredine strane "Balancing the impeller" http://woodgears.ca/siren/
3. Svratis kod lokalnog vulkanizera, i ako nekako uspete da lepo povezete tocak sa balanserkom, dobijes i dinamicko balansiranje

Ako nista drugo od njega mozes da pazaris tegove (one za alu felne), kad jednom ustanovis kolika tezina i na kom polozaju ti treba.
Kupio sam jedan bansek, nemam trenutno slike od njega pošto sam u noćnoj smeni kao ni približno koliki su mu točkovi, znam sako da je testera od 4000 mm pa me interesuje koliki bi trebalo da je broj obrtaja na . Na njemu se nalazi monofazni motor od 1,5 kw i 1400 o/min. Sutra stavljam slike i ostale dimenzije točkova i remenice.
Last edited by savak on 11 Jan 2015 21:23, edited 1 time in total.
Izmerio sam točak od banseka i on je 52 cm, remenica sa druge strane točka je 32 cm dok je remenica na motoru 10 cm, motor je monofazni od 1,5 kw i 1400 o/min. Kaiš koji trenutno koristim je 13x1450 Li. Zanima me ako neko može da mi odgovori koji je trenutno broj obrtaja i koji je optimalan broj obrtaja za date parametre.
Бројобртаја мотора Х пречник ременице на мотору / пречник ременице на осовини =бројобртаја осовине (точка бансека.
Пречник точка (у метрима) Х 3,14159 =обим точка.
бројобртаја осовине Х обим точка = брзина тестере (метара у минути) - то подели са 60 = метара у секунди
оптимални бројобртаја је тема за дискусију
Пречник точка (у метрима) Х 3,14159 =обим точка.
бројобртаја осовине Х обим точка = брзина тестере (метара у минути) - то подели са 60 = метара у секунди
оптимални бројобртаја је тема за дискусију
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad: