Pa dobro, jel bar juris zenske?
Mislim, kakav si to stolar ako nemas ni jednog poroka.
Salu na stranu, vec smo pricali o tome par puta, mislim da mi jako brkamo pojmove amater i hobista.
Amater je covek koji po nesto ume da uradi, i ne libi se toga. Napravice sebi kuhinju, okacice sliku, promeniti slavinu... al on to radi kad mu zatreba i u principu jednom do dva puta godisnje ili jos redje. I on u tome ne vidi nikakvo zadovoljstvo, to je samo jos jedan posao koji treba da se odradi, a racuna da mu je jeftinije da ga odradi sam kad vec ume, nego da zove majstora (pa cak i ako kupi poneki alat za to).
Hobista je covek koji uziva u necemu (u ovom slucaju u stolariji), i to radi kad god mu njegovo slobodno vreme dozvoli. Daklem, daleko cesce nego amater.
Pri tom, njemu to treba da bude uzivanje, a ne napor, ne ekstra posao, ne nesto sto "mora" vec nesto sto "zeli".
Hobi je strast, ljubav, emocija... a ne moranje.
A kad dodjemo do emocija, cena i isplativost su nebitne stavke. Utroseno vreme takodje. Nisi ti utrosio vreme, ti si uzivao u tom vremenu.
I kod amatera i kod profesionalca je upravo obrnuto.
Amateru je mnogo bolje da majstora nego raditi sam ako mu se to vise isplati. O profesionalnoj logici ne treba pricati, ona mora da bude svedena na "isplati se - radim, ne isplati se - ne radim", ili si prosto receno "puko".
E sad, da se malo vratim na temu nakon ovolkog uvoda

kakvo je to uzivanje, kad me alat sa kojim treba da radim zavitlava, ne ide onako kako treba, moram da "bajam" da bih znao gde ce da odeseca...