maktec

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

ti odlicno stojis :) , nemas potrebe nista nadopunjavat
meni je ideja da od svih rucnih alata jedino bi rucnu glodalicu ugradio u sto
zato maktecova ulazi u izbor ,zbog one 12mm i jacine naravno i kvaliteta izrade,bas je profi
i kad je vec u sto ugradzena onda regulator je zanemarljiv,neznam mozda i gresim
ali ima da se nacekam,a i ne treba mi jos uvek
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To dal je u stolu ili nije nema veze sa potrebom za regulatorom.
Regulacija je tu prvenstveno zbog razlicitih precnika glodala (sto vece glodalo to manji broj obrtaja i obrnuto), i eventualno razlicitih materijala (neces istim brojem obrtaja obradjivati drvo i pleksiglas).
Toma
Precizni šegrt

Post by Toma »

ako je u stolu onda mozes kupit regulator zasebno.Samo bolje ovu b&d mozda zbog 12,7mm prihvata.Cijenom je dosta povoljna
http://www.edigital.hr/Glodalice/Black_ ... 75037.html

http://www.ebay.com/itm/2000W-Adjustabl ... 4868b05cac
http://www.ebay.com/itm/AC-110V-4000W-S ... 43ceb84f8c
SSmajstor
Šegrt

Post by SSmajstor »

Evo da kazem moje dvogodisnje iskustvo s glodalicama, a rada i po 10-20 sati tjedno.
Uzeo sam maktec glodalicu i koristo je jedno godinu i pol.
Apsolutno neugodna za rad vise od nekih sat vremena i ima puno nedostataku u radu koje kasnije shvatite.
Definitivno nije namjenjena za rad ispod stola - to sve govorim za model od 900 W.
Onda sam zapazio ovu od 1650W ili koliko vec, bila je ponovo ne cijelovito rjesenje i sve review su bili s azijskog i australskog trzista i pokoja je bila s ruskog trzista.
Tada sam se malo ohladio od nje i vidam makitu 700W s svim onim dodacima u kogeru, kako vesto koristena za CNC masine. Najbolj kupnj ikad i ne moze se mjeriti s ovom maktec s cak osnovnim nacinom glodanja, a kolicina nastavaka vam garantira da je skoro s tom glodalicom sve moguce.
Onda je prije 2 mjeseca bila akcija makitine 2300, pa sam pitao tu ekipu i dobio dobre preporuke i nju uzeo za 3000kn u odnosu na redovnu cijenu 4300 kn.
Nakon sveg tog iskustva od hobi do ovih, definitivno bi preporucio ovo 700W iskljucivo s svim nastavcima, jer odradi 90% svih poslova kupio za 1800 cca 230€, najbolja kupovina od svih alata.

Zelja mi je kad tad napraviti stol, on ce doci, ali nakon tek nekolicine projekata na kojima sam naucio sto i kako zelim, vec sam napravio 2 polustola ali niti jedan nije ono sto zelim.
Tako isto s alatom, ne treba meni to sve, nema nikakve racunice u tome, ali volim alat i sve je to neki hobi i mogu si to priustiti jer niti pijem niti pusim niti nesto jos djeca ne traze puno love za svoje sportske/drustvene akrobacije.
Jos sam i teoretski potkozen u nekim stvari tako da tu ima i profesionalne deformacije.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa dobro, jel bar juris zenske?
Mislim, kakav si to stolar ako nemas ni jednog poroka. :)

Salu na stranu, vec smo pricali o tome par puta, mislim da mi jako brkamo pojmove amater i hobista.
Amater je covek koji po nesto ume da uradi, i ne libi se toga. Napravice sebi kuhinju, okacice sliku, promeniti slavinu... al on to radi kad mu zatreba i u principu jednom do dva puta godisnje ili jos redje. I on u tome ne vidi nikakvo zadovoljstvo, to je samo jos jedan posao koji treba da se odradi, a racuna da mu je jeftinije da ga odradi sam kad vec ume, nego da zove majstora (pa cak i ako kupi poneki alat za to).

Hobista je covek koji uziva u necemu (u ovom slucaju u stolariji), i to radi kad god mu njegovo slobodno vreme dozvoli. Daklem, daleko cesce nego amater.
Pri tom, njemu to treba da bude uzivanje, a ne napor, ne ekstra posao, ne nesto sto "mora" vec nesto sto "zeli".
Hobi je strast, ljubav, emocija... a ne moranje.

A kad dodjemo do emocija, cena i isplativost su nebitne stavke. Utroseno vreme takodje. Nisi ti utrosio vreme, ti si uzivao u tom vremenu.

I kod amatera i kod profesionalca je upravo obrnuto.
Amateru je mnogo bolje da majstora nego raditi sam ako mu se to vise isplati. O profesionalnoj logici ne treba pricati, ona mora da bude svedena na "isplati se - radim, ne isplati se - ne radim", ili si prosto receno "puko".

E sad, da se malo vratim na temu nakon ovolkog uvoda :)
kakvo je to uzivanje, kad me alat sa kojim treba da radim zavitlava, ne ide onako kako treba, moram da "bajam" da bih znao gde ce da odeseca...
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

zar se kod vas danas ne pravi ajvar :)
kod nas da :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ti si juznije, kod tebe stize pre :)
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

da,da ;)
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

nego profesore ne brkamo pojmove :P
kod nas za ,,amatera,, koji cacka sve po kuci ,zna da uradi ovo ili ono kazu da je domacin , islo to njemu po cef ili ne
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

ja znam da se oduvek onaj koji je ljubitelj necega zvao amater
recimo primer , nevezan za stolariju
http://www.ildobermann.it/ Italijanska asocijacija ljubitelja dobermana
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

amater ili ljubitelj moze u svoj dom da ima i profi alat
a da nema radionicu
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

e sad moze da dodze na red i hobista
ko sto kazes covek koji uziva u necemu , znaci covek koji je vec ,,sredio,, neki kutak u koji proces rada (od prvog koraka do finlnog dela) odvija na isto mesto .............itd itd nadovezujem se tvojoj prici
SSmajstor
Šegrt

Post by SSmajstor »

mr Holz wrote:zar se kod vas danas ne pravi ajvar :)
kod nas da :D
Ajvar htjele radit u garazi/radioni pa ih istjerao van i upalio reflektor, trajalo do 23:30 i to prije 2 tjedna.
Ne dirajte mi radionu bez pitanja, a za alat sjecem sake:-)
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

SSmajstor wrote:Evo da kazem moje dvogodisnje iskustvo s glodalicama, a rada i po 10-20 sati tjedno.
Uzeo sam maktec glodalicu i koristo je jedno godinu i pol.
Apsolutno neugodna za rad vise od nekih sat vremena i ima puno nedostataku u radu koje kasnije shvatite.
Definitivno nije namjenjena za rad ispod stola - to sve govorim za model od 900 W.
Onda sam zapazio ovu od 1650W ili koliko vec, bila je ponovo ne cijelovito rjesenje i sve review su bili s azijskog i australskog trzista i pokoja je bila s ruskog trzista.
Tada sam se malo ohladio od nje i vidam makitu 700W s svim onim dodacima u kogeru, kako vesto koristena za CNC masine. Najbolj kupnj ikad i ne moze se mjeriti s ovom maktec s cak osnovnim nacinom glodanja, a kolicina nastavaka vam garantira da je skoro s tom glodalicom sve moguce.
Onda je prije 2 mjeseca bila akcija makitine 2300, pa sam pitao tu ekipu i dobio dobre preporuke i nju uzeo za 3000kn u odnosu na redovnu cijenu 4300 kn.
Nakon sveg tog iskustva od hobi do ovih, definitivno bi preporucio ovo 700W iskljucivo s svim nastavcima, jer odradi 90% svih poslova kupio za 1800 cca 230€, najbolja kupovina od svih alata.

Zelja mi je kad tad napraviti stol, on ce doci, ali nakon tek nekolicine projekata na kojima sam naucio sto i kako zelim, vec sam napravio 2 polustola ali niti jedan nije ono sto zelim.
Tako isto s alatom, ne treba meni to sve, nema nikakve racunice u tome, ali volim alat i sve je to neki hobi i mogu si to priustiti jer niti pijem niti pusim niti nesto jos djeca ne traze puno love za svoje sportske/drustvene akrobacije.
Jos sam i teoretski potkozen u nekim stvari tako da tu ima i profesionalne deformacije.
druze skidam kapu,glodalica puna ostava;)

nego probaj i oznaku masinice da navedes kad pominjes gomilu alata
video sam onu maktec od 900w mt361 , to bi preskocio u svakom slucaju
ideja mi je bila 1650W MT362 sto je i Toma pomenuo, ali bolje ovde razmeniti koju rec , nego posle lupati glavu u glodalicu ;)
a zanima me ovaj makitin model sto si pomenuo od 700w , nije tema ali aj ,,iskopaj,, oznaku
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

ja se izvinjavam ako opet ne pazim na razmak
ali po navike mora veci razmak da bi se smajlic video :)
inace ostaje ovo:)
Post Reply