Koje alate i masine koristite?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

O Makiti mogu da kazem sve najbolje. Izdrzljive su ko mazge. Imao sam pre ovog festa njihovu baterijsku busilicu/odvijac. Jos uvek veselo radi kod burazera (mada je krajnje vreme da joj se promene baterije). A naradila se i kod mene i kod njega. Postavili smo njom barem jedno 3Km (kilometra) plasticnih kanalica za razvod racunarske mreze. Nacesce direktnim busenjem samourezujucim vijkom u alu profile, mada je bilo i dosta tiplovanja.
Sa druge strane, nemaju festovu preciznost i siroku upotrebljivost, posto je izbor dodatnog pribora daleko manji (barem ja nisam uspeo da ga nadjem ni na internetu, a kamoli u prodavnici). Recimo to je glavni razlog sto sam menjao njihovu glodalicu za daleko skuplji festo.
Recimo da bih Makitu uvek preporucio za grublje radove, a festo za fine koji zahtevaju veliku preciznost.
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

Drago mi je sto sam pronasao sajt sa stolarskim majstorijama.Iz hobija se bavim stolarstvom vise godina.Isto tako bavim se i pcelarstvom te tako sve moje potrebe resavam sam sa svojim hobi alatom.
Moje pitanje i dilema vezana je za glodalicu.Ovih dana kupio sam "Budget"glodalicu po snizenoj ceni na akciji.Planiram da kupim i sto i pronasao sam u "Woby".Molim sve vas za sugestiju i savet.
Pozdrav.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Ako misliš na Womax-ov sto za glodalicu, mogu da ti kažem da ja imam takav, i veoma sam zadovoljan. Kada sam ga kupio odmah sam u njega turio einhell glodalicu, ali mi se ona malo raspala a i inače je bila slaba za takav posao. Zatim sam uz neke prepravke uspeo da ubacim Bosch, i sada samo šljaka.
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

Da bas mislim na Womax-ov sto za glodalicu.Njegova cena je oko 3.500din.
Hvala ti na odgovoru.Javljam se cim ga kupim.
Pozdrav.
Stojkov
Precizni šegrt

Post by Stojkov »

Evo i spisak mog alata:

- Iskra aku bušilica 12v sa 2 baterije i jednosatnim punjačem. Za nekih 50€ na popustu, vrlo sam zadovoljan, posebno brzim punjačem. Mane su što sa dužim burgijama dosta šeta na vrhu (npr sa 12 za drvo na vrhu oscilira bar 1mm) pa nije za baš precizne radove i stezna glava koju sam zamenio sa buvljačkom koja je doduše malo teže od originalne.
- Pijačna "Zelena Bosch" 500w električna bušilica. Dosta lagana i praktična. Zamenuo sam joj originalni kabl dužim i dosta dobio na upotrebljivostu. Ovog leta sam je uništio skidanjem korozije sa kapije, tako da glava sada dosta oscilira.
- Burgije Metabo, pro za beton 6-8-10, komplet za drvo, komplet malih za metal i dosta jeftinih "enihell" za šarke... Metabo sam počeo da kupujem pošto su mi jeftine trajale svega nekoliko rupa. Zaista se isplati.
- Einhell trouglasta brusilica. Za te pare odlična.
- B&D brusilica, ona jeftina 135w. Dosta trese i nije za dužu upotrebu ali je za te pare dobra.
- Metabo rotaciona FSX 200. Posle ovih hobi alata, ovo je kao spejs šatl.
- B&D frezer XTW 1500 EKA. Ovo sam uzeo čim je izašao pre nekih godinu dana, sada je stigao i ovde. Odlična mašina sa dosta pribora.
- Stona testera Einhell TKS 15/250 1500w. Dok sam namestio ogradu da bude paralelna sa sečivom osedeo sam.
- Ubodna Iskra, stara najmanje 20 godina.
- Ručna testera Iskra, otišli ležajevi.
- Električna heftalica Womax, odlična za te pare. Ako nekome treba, pasuju joj heftalice Lux tip 66!
- Kekserica Womax. Dosta precizna za tu cenu, mada se dosta greje.
- Fen 2000w Einhell.
- tuce nekih sitnih pomagala, stega, šablona...

Planiram da uzmem onaj Womax abrihter/diht, pa ako imate iskustva sa ovim pišite.

Saša
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Osim te ograde,kako se ponasa stoni cirkular,kako sece ivericu?
Stojkov
Precizni šegrt

Post by Stojkov »

becka75 wrote:Osim te ograde,kako se ponasa stoni cirkular,kako sece ivericu?
Dosta dobro, pošto se okreće na 5700 obrtaja. "Fabrički" dolazi sa sečivom od 24 zuba, ali čak i sa tom možeš fino da isečeš ivericu bez krzanja uz sporije sečenje.
Ja sam se prvi put zeznuo jer sam kupio testeru sa 60 zuba (400 dinara) na buvljaku, ali nažalost nije za tu brzinu. Freud je sada dosta povoljan, a takođe u Merkuru imaš Bosch testere za nekih 2500-3500 dinara.

Saša
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Koja testera bi bila najbolja za ivericu na tvom cirkularu?Planiram da kupim ili da napravim stoni cirkular.Spremio sam pare da kupim Makitu 5704 ali sam na zadnjoj kuhinji koju sam radio slomio staklo-keramicku ugradnu plocu,tako da je lova otisla za novu plocu.Gde u Beogradu sada mogu da nadjem stoni cirkular Einheil?
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Pa kako ti je pukla ploča, čovječe?
To ti je peh, ali može svakom da se desi.

U svakom slučaju ona sa što više zuba, ja sam kupio pilu za umjetne materijale s vidia zupcima (cca 80 eura).
Ulazni rez je čist i lijep, izlazni je malo iskrhan. Par poteza šmirglom i on isto izgleda uredno, ali to još uvijek nije ono za što bih mogao reći da je idealno.
Planiram izraditi stol za frezu.
Tako da ći otpiliti s nadmjerom od 2 mm i onda provući ivericu kroz frezer da dobijem savršen rez.

Mislim da je to najbolje rješenje za nas koji ne pilimo velike količine iverice, ali poveremeno to trebamo napraviti kako bi nešto pripasali na mm.
Stojkov
Precizni šegrt

Post by Stojkov »

Ja sam kupio u Metrou za nekih 10000 dinara. Inače više volim da kupujem u Woby haus-u, gde je sada ista cena.
Imaš Bosch testeru u Merkuru sa 60 zuba ~2500, 80 ~3500 dinara. Freud sa tankim telom je nekih 40-50 evra.

Sa ovim može dosta precizno da seče ivericu, ali nije naravno kao sa predrezačem.
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Pala mi je granc lajsna sa kuhinje pravo na plocu.Wobyhaus vise ne prodaje Einheil pa ne znam gde da kupim stoni cirkular,mislio sam da ga pravim ali ako einheil zavrsava posao(povremeno secenje iverice)najverovatnije cu ga kupiti ali tek na prolece kad zavrsim novu radionicu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta je "granc lajsna"?
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

becka75 wrote:Pala mi je granc lajsna sa kuhinje pravo na plocu.Wobyhaus vise ne prodaje Einheil pa ne znam gde da kupim stoni cirkular,mislio sam da ga pravim ali ako einheil zavrsava posao(povremeno secenje iverice)najverovatnije cu ga kupiti ali tek na prolece kad zavrsim novu radionicu.
EEEEE.... Pravimo radionicu? Daj neki masan detalj... :lol:
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

beckoj dobro ide kad može da si priušti novu radionicu, i još k tome novi einhel cirkular?'' :lol:
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

becka75 wrote:Pala mi je granc lajsna sa kuhinje pravo na plocu.Wobyhaus vise ne prodaje Einheil pa ne znam gde da kupim stoni cirkular,mislio sam da ga pravim ali ako einheil zavrsava posao(povremeno secenje iverice)najverovatnije cu ga kupiti ali tek na prolece kad zavrsim novu radionicu.
Imam ja einhell cirkular, kupljen u avgustu mesecu od 1600 W, pod garancijom do iduće godine u avgustu. Medjutim, kako ja sečem drvo, nije mi dovoljno jak za veće komade, tako da nisam mnogo sekao, pa sam isplanirao da ga prodam. Inače, seko sam ivericu sa njim baš skoro praveći neke fioke, i za istu je dobar. Pa ako ima zainteresovanih... :)
Post Reply