Womax POSTOLJE ZA GLODALICU W-WB 004
A može da se i polakira matica, kao što su to radili nekad. Ili zakuje.mbole wrote:Umesto po dve matice, mozes da koristis po jednu ali one samoosiguravajuce, koje imaju zaliven komad plastike na jednom kraju navoja. Nema ih bas u svakoj prodavnici, ali uz malo truda mogu da se nadju (ja sam ih skoro kupovao u jednoj radnjici pri vrhu Vojvode Stepe, blizu Trosarine).Na početku su mi se odvrtale matice od vibracija, dok nisam stavio još po jednu i lepo pritegao tako da sad nemam problema
Ajte ljudi dolas`te, samo će te (ali stvarno) od divnih ljudi dobiti kvalitetne informacije - garantujem !Bojan wrote:Ma vidim da izgiboste...
Nedelja glodara je tu zbog svih nas, a i za one koji nisu tu, i tek treba da dodju (?)...
Bojane, danas sam bio u Wobi Haus -u i tako sam se razočarao kad sam video onu limenu skalameriju od postolja za glodalicu. Pa ono je bruka od tehnike. To nije ni za hobi. Od svega je industrijski izrađena kutija sa sklopkom a ostalo je ko "babini zubi".
Moguće je da će te mi reći, a šta sam i očekivao za taj novac ?
Tačno - to toliko i vredi i još neku paru manje !
Činimi se da bi sve to skupa palo sa ponka ako bi pokušao nešto sa tim sklopom frezovati !?!
Nego, video sam tri stolna hobi banseka ali će mo o tom kad bude proglašena NEDELJA BANSEKA

Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
Mislis li mozda na one glodalice sto glodju uske proreze na drvetu "beskonacnim" trakastim glodalom... pa... pricali smo o tome ovde:yetta wrote:....
Nego, video sam tri stolna hobi banseka ali će mo o tom kad bude proglašena NEDELJA BANSEKA
viewtopic.php?id=329&p=3

Last edited by boggy on 24 Jul 2008 01:22, edited 1 time in total.
... i ja sam video da je to samo gomila plehayetta wrote:Bojane, danas sam bio u Wobi Haus -u i tako sam se razočarao kad sam video onu limenu skalameriju od postolja za glodalicu. Pa ono je bruka od tehnike. To nije ni za hobi. Od svega je industrijski izrađena kutija sa sklopkom a ostalo je ko "babini zubi".

Slično ovoj skalameriji koja ne vredi ni te pare je i stoni cirkular koji se može nabaviti za 5000-8000. Jedino što vredi je sklopka za struju, ali se, opet, uz pomomoć filmova i planova može napraviti dodatak pomoću koga i ta igračka može da posluži preciznijim poslovima.
Tačno to ali sad imaju i neku treću glodalicu sa "beskonacnim" trakastim glodalom a nije crvene boje.boggy wrote:Mislis li mozda na one glodalice sto glodju uske proreze na drvetu "beskonacnim" trakastim glodalom...
Zbudžili je između ostale opreme da nisam mogao ni naziv firme da joj pročitam (videću u subotu).
Mislite možda na stolnu kružnu glodalicu ?metabo wrote:Slično ovoj skalameriji koja ne vredi ni te pare je i stoni cirkular ...

Tačno je i to, obična skalamerija.
Nego kad smo na postu oko stolova, interesuje me vaše mišljenje oko debljine MDF koji bi činio radnu ploču ?
Ja sam juče izradio od lima debljine 3 mm pravougaonu noseću ploču za glodalicu. Istu bi ugrađivao (montirao) u frezom udubljen 3 mm otvor radne ploče stola od MDF-a. Ploča sa prišrafljenom glodalicom, na kojoj su zavarena 4 brezona, fiksirala bi se za radni sto preko podloški leptir navrtkama. Kompletno postolje bi imalo bočno zalepljene lajsne, kako bi ga (kad je u upotrebi) učvrstio za ponk pomoću stega.
Za sada ne mogu da se odlučim oko debljine radne ploče (18, 19, 22 ili 25 mm) ?
Podizanje bita neće mi biti velika gimnastika jer sam prepravio frezer ( videti na našem sajtu postovanje viewtopic.php?id=535 ) kao ni ukjlučivanje-isključivanje, jer sam na glodalici premostio originalni prekidač a na samom provodniku ugradio šiber prekidač.
Matrix i Guede, imas slike (slikano u WobyHaus, ja slik'oyetta wrote:Tačno to ali sad imaju i neku treću glodalicu sa "beskonacnim" trakastim glodalom a nije crvene boje.boggy wrote:Mislis li mozda na one glodalice sto glodju uske proreze na drvetu "beskonacnim" trakastim glodalom...
Zbudžili je između ostale opreme da nisam mogao ni naziv firme da joj pročitam (videću u subotu).
..........

ona crvena nije iz WobyHaus, nego iz Metro-a.
Tako je, to sam i napisao. Ali ta treća trakasta glodalica je nešto novo i košta cirka 5.000 i kusur.boggy wrote:Matrix i Guede, imas slike (slikano u WobyHaus, ja slik'o) na onom linku sto sam stavio, ali pri vrhu... najverovatnije da su to te glodalice
ona crvena nije iz WobyHaus, nego iz Metro-a.

Nego, man`mo se za sada trakastih glodalica da nas Bojan ne stavi u ćošak ili još nešto gore

Ja sam napravio od MDF-a 19 mm, 600x480 i radi posao bez uleganjana na sredini. Ovu ploču sam "kantovao" ABS-om sa svih strana i malo su me čudno gledali likovi u erinu kad sam im tražio da to uradeyetta wrote:Nego kad smo na postu oko stolova, interesuje me vaše mišljenje oko debljine MDF koji bi činio radnu ploču ?

Glodalica "visi" na 8mm pleksiglasu za koji sam, istom tom glodalicom, napravio pravougaonu rupu. Na bočnim rubovima te rupe sam, na svakoj strani, zalepio tanke silikonske gumice (one za staklena vrata) kako bi "pritezali" ploču. Takođe, na osloncima rupe, sa donje strane, su mi šrafovi čija uloga je da nivelišu frezu da bude u ravni stola. Sve to izgleda "šusterski" ali jako precizno završava posao.
Na radnoj ploči sam napravio i jedan kanal za vođicu.
Usput, ova ploča nije ni malo lagana...
Hvala Metabo za odgovor i opis. Predpostavljam da je kod Vas ploča na kojoj "visi" glodalica od pleksiglasa zato što ste možda po struci plastičar ?
Eto, kod mene je od metala (lim) zato što sam mašinac
Treća mogućnost za opravdanje što je od pleksiglasa je ta, što se kroz pleksiglas bolje vidi kad glodalica otpadne kod " šusterski" napravljene konstrukcije
I nije to "šusterski" napravljeno nego stolarski čim su stranice radne ploče kantovane.
Moramo biti oprezni da nebi smo uvredili nekog ko je stvarno šuster po profesiji a hobi mu je stolarija
pa će posle biti: "šta ste vi stolari bolji od nas šustera...itd. itd. "
Pazite, sve ovo napred je u šali rečeno ali je veoma interesantno koliko na ovom sajtu možete pročitati dobrih saveta ili sugestija. U skoro svakom odgovoru nazirete da ima među stolarima skoro svih profesija i to je dokaz stvarnog poštovanja prema stolarskoj struci.
Još malo pa će te videti da će neko u svom potpisu staviti ovakav tekst:
"Da se ponovo rodim i da stvarno postoji reinkarnacija, voleo bih da budem KEKSERICA"
Ja već pomišljam da u mom potpisu stavim tako nešto ali ne kekserica, nego BUÅ ILICA
:lol: pa dok se može !!
Eto, kod mene je od metala (lim) zato što sam mašinac

Treća mogućnost za opravdanje što je od pleksiglasa je ta, što se kroz pleksiglas bolje vidi kad glodalica otpadne kod " šusterski" napravljene konstrukcije

I nije to "šusterski" napravljeno nego stolarski čim su stranice radne ploče kantovane.
Moramo biti oprezni da nebi smo uvredili nekog ko je stvarno šuster po profesiji a hobi mu je stolarija

Pazite, sve ovo napred je u šali rečeno ali je veoma interesantno koliko na ovom sajtu možete pročitati dobrih saveta ili sugestija. U skoro svakom odgovoru nazirete da ima među stolarima skoro svih profesija i to je dokaz stvarnog poštovanja prema stolarskoj struci.
Još malo pa će te videti da će neko u svom potpisu staviti ovakav tekst:
"Da se ponovo rodim i da stvarno postoji reinkarnacija, voleo bih da budem KEKSERICA"

Ja već pomišljam da u mom potpisu stavim tako nešto ali ne kekserica, nego BUÅ ILICA

Last edited by yetta on 24 Jul 2008 15:11, edited 1 time in total.
Po struci sam hemičar, ali nikad u struci nisam radio. Već 25+ godina se bavim računarima, ili bolje, programiranjem na bazama podataka i WEB aplikacijama.yetta wrote:Hvala Metabo za odgovor i opis. Predpostavljam da je kod Vas ploča na kojoj "visi" glodalica od pleksiglasa zato što ste možda po struci plastičar ?
Pleksi sam izabrao jer sam ga (1) imao