Da se vrnem Loma tražeći neke mašine pronađoh domaću firmu juče izrađuju i prave CNC Znači domaći rad Pozvao sa ih čuo se sa dotičnim Gospodinom Zvonkom Iz Niša Cena je osamstopedesetak hiljada vodeno hlađenje ........... pobliže ako želite pogledati ovde http://www.kupujemprodajem.com/CNC-masi ... 2#photoBig Motor to jes Glava s vodenim hlađenjem petsto eurića !! Tako da Hak one mnogo mi je žao troduplo ti je skuplja mašina a za delove ovde na ovoj Emax čovek mi je doživotnu garanciju dao ako je kupim Takođe danas su u Loznici Zvao me je čovek da dođem da vidim i prisustvujem obuci kupca A takođe mi je rekao daje tri takve prodao u Novom Sadu znam za jednu gde se nalazi i pogledaću je Znači to je to. Plus Čovek nudi posao za tri D Dizajn možete ga pozvati pa ko želi i ima šeme u korelu i kedu ( traže mu mušterije ) neka iznese svoje ponude. Toliko Mapleman Hvala
----- !Zamolio bih administartora da izbirše poruku iznad jer nema smisla da zauzima mesto-----
Zdravo
Pa MapleMan koliko vidim tebe se bas ne svidje moja masinica.Najbolje da je ja bacim ,i da kupim neku po tvome meraku. Å alim se malo.
Bio sam ja medju prvima kod Zvonka Pavlovica iz Niša.Mogu vam reći izuzetan čovjek.Razgovarali smo o njegovoj ponudi,koja je imala mnogo povoljnu cijenu,ali po mene previse nedostataka,za neko ozbiljno razmišljanje o kupovini.Zvonko pravi masine sa DC servo sistemom,drajvere sastavljaju njegovi majstori,sa tranzistorima i zastarelim komponentama.ne kazem da su losi,ali je to vec zastareo sistem.Aluminijumski most i glavne nosece komponente,mene nijesu ulivale povjerenje.Nezasticeni nosaci mosta,Z-osa vreteno direktno zakaceno na osovinu motora,tako da motor direktno trpi maksimalno opterecenje,jer je Z osa najpokretljivija.
Glave sa vodenim hladjenjem su zaista oko 500€ treba dodati jos i frekventni regultor za svaku obradnu glavu,plus razlicite vrste caura,tako da to nije vise 500€.Mada i Zvonko prodaje svoje masine bez obradne glave.
Ovo je već previse razloga, barem za mene da odustanem od jeftine varijante masine.
E sad da jos malo hvalim moju masinu.
Sada ima tri obradne glave,trecu jos nijesam montirao.Ubrzo treba da dobijem dodatno resenje za montazu jos tri obradne glave.Tako da ce istovremeno sinhronizovano raditi 4 ili 6 obradnih glava,zavisno od velicine obradjivanog komada .Sa 4 glave velicina obrade je 1000x600x150mm,dok je sa 6 glava velicina obrade 1000x400x150mm.Četvrta osa moze obradjivati 1900x Fi500mm.
Ja jos masinu nijesam ugasio ,staje samo kada mijenjamo djelove za obradu.Opet kazem,trazio sam stabilnu i pouzdanu masinu,mislim i da sam je nasao.
MapleMan ti ako budes kupovao kupi jeftiniju varijantu,ja još nijesam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari.
Da sam se vodio rezonom cijena naspram kvaliteta,ne bih je kupovao ovdje vec u Kinu.Kada sam bio prosle godine poslovno u Gungzao,svracao sam u jednu od vecih fabrika masina,izmedju ostalih i CNC masina.Cijene za masinu 2100x1200x200mm se krecu od 7000$ pa navise ,zavisno sto Kinezi ugrade u nju.
Kada su mi pustili u rad masinu od nekih 9-10.000$, po G-kodu koji sam im ja donio,od pocetka do kraja razlika u reljefu je bila oko 3mm,na obradak od 400x400.Nije po mene imala neki prefinjen rad,brzine obrade su dosta male,sve u svemu mene se nije svidjela.
Da vam ispricam jednu anegdotu sa masinom od jednog mog druga iz Kotora koji je masinu kupio kod Luke u Petrovcu na Mlavi.Platio je oko 40.000€Masina je za mermer.
Posle bezbroj kvarova stajanja i ko zna cega,Lukina izjava je bila nijesi nivelisao masinu,nema sto drugo da bude.
Ja da ne bih imao tih problema,platio sm koliko sam platio,ali moja masina i pod nagibom radi kao na ravnom,i nema nepredvidjenih problema,losa elektronik,nije podmazana,losi senzori i sto ja znam sto sve lose.
Ali dobro ,kada budem narucivao sledecu masinu,jer mi je vec u planu,ako pogodim jedan posao,sa 12 obradnih glava,pozvati cu te da mi predlozis neku,jer koliko sam vidio,razumijes se ekstra u CNC masine,pa da ne bačam dzabe pare.
Izvinite baš sam vas udavio.
Pozdrav
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
jeli bogati hak1 jesi li ti uvek ovako ljut ili je to samo po nekad.
Bio sam u Podgoricu kraj Juna i početak Jula. Pred polazak smislih da malo virnem u posao tamošnjih majstora. Javim se Saši a htedoh i tebi kad sam već u Podgoricu (rekoše mi da je Podgorica predgrađe Titograda) al mi sve nešto ne dade da se najavim.
sad kad nagrdi ovog mog komšiju čini mi se da je bolje što te ne potražih iako sam imao volju da vidim pravu mašinu u radu
Nijesam uopste ljut.Samo vidim da MapleMan hoce da mi dokaze da sam kupio losu masinicu za skupe pare.Samo sam pokusao objasniti sto sam ja trazio.I pokusao da objasnim čovjeku da postoje razlike u masinama.Nije svaka CNC ista.Zavisi ko se sa cima zadovoljava,i kakve su mu potrebe.To je isto kao Auto.Å irok pojam.Ima fića,reno,pežo,mercedes...Sve su to auta,Ali različite klase.Isto kao da ja uzmem čovjeku koji je kupio CNC masinu 120.000€ i da mu drzim predavamje kako ima 10 puta jeftinijih a boljih.Pošto je on sebe dao slobodu da me savjetuje kako sam nešto 3 puta skuplje platio,red je bilo i da pokušam da odgovorim ,mada i nijesam morao.
Sloba10 mogao si se javiti,ne vidim sto nagrdih tvoga komsiju,samo sam odgovorio.
Sledeci put kad budes u Podgoricu javi se ,da svratis da vidis kako radi masina,i da se malo osvjeziš uz pivo,sok.
A što se tiče Titograda,tako mi je nekako ljepše,rodio sam se u Titograd,ostala navika.
pozdrav
Uff pazi da se ljutim što si izkomentarisao i obrazložio neke stvari Nepada mi napamet zato i služi ovaj forum pobogu. No lepo je sve i još lepše kad se neko otvori sa punim znanjem o jednoj mašini i dugogodišnjom praksom mada da se ispravim koliko njih idalje misli možda da je puno 20 soma evra dati za mašinu mislim nisam ni ja bio jedini koji u to neveruje naravno ali ti si sada obrazložio upravo to zašto ona vredi mada puno nas nezna o CNC-ima Eto recimo i taj Zvonko je trgovac prirodno nahvalo je svoju robu, ali meni je opet i sam reko koliko su prodali mašina po Srbiji i reko bih da je mali broj Å to je u suštini i samim tim jedna činjenica kolko je stolara u opšte upoznato sa tim no nije on jedini koji ih prodaje .A što se tiče mog znanja i mog ličnog mišljenja o CNC-ima ja opet ostajem iza toga da sve to toliko nemora da vredi i košta, pa i ta Zvonkova koju si imo lično primera da vidiš, ali sa druge strane nekažem da neko možda neće napraviti CNC domaći koji će moći da se nosi u rangu sa tvojom a da čak i nebude skuplji od tvoje ? A oko znanja tu nema puno druže filozofije sve je na dlanu putem Net-a sve se nađe jedino što nemože je iskustvo u izradi i puna pažnja prema svim elementima Ti si bio na času što bi neki rekli jer si kupovao gledo si šta plaćaš normalno No evo nešto što mislim da će ti pomoći pa sam vidi dali ti je neto ovako potrebno uz stalni rad na CNC po meni mislim da je Odlično i da vredi svaku paru !!! http://www.nextengine.com/
Ne kazem ja da Zvonko pravi loše mašine.Ali ja sam obracao paznju na sve detalje,koji mogu da zaškripe u toku rada.Mada me je i odbilo to što daje doživotnu garanciju.Konkretno vretena,matice ,klizači fabrika koja ih proizvodi daje garanciju od 10-20000 kilometara zavisno od kvaliteta.A toliku kilometražu mašinu u stalnom radu predje za nekih po mojoj racunici oko 4-5 godina.Možda sam i previše cjepidlačio,ali sam vodio računa najviše o stvarima zbog kojih na svim mašinama dolazi do zastoja.Mašina je u potpunosti napravljena prema mojim specifičnim zahtjevima,jer sam ja i kada sam je naručivao,zahtjevao mogućnost ugradnje još 3 obradne glave,dodatak četvrte ose u kojoj mogu raditi skulpturu u prirodnoj veličini,i još mali milion nekih dodataka.
A ovj 3D skener je stvarno dobra stvar,pogotovo ako neko nije vičan modeliranju,mada se i ja kanim da nabavim jedan,da ne moram da se patim sa nekim već gotovim komadima.Ima neki David laser skener,koliko sam vidio nije loš.Ali otom potom.
A čisto sam ovom temom htio da pomognem nekome ukoliko riješi da kupuje CNC ,na koje stvari da obraća pažnju,bilo skuplju,jeftiniju ili hobi varijantu.Ali ima stvari pogotovo za ove mašine,ukoliko nijesu dobro riješene,mašina se svakog časa kvari,i brzo od malog robota postaje brdo gvožđa.
I ja sam se par godina edukovao,istraživao,gledao obilazio,sve u vezi mašine,i mislim da sam stekao neko solidno znanje o CNC-u.Daleko sam od eksperta,ali za neke značajne savjete koji će olakšati nekome izbor,ili rad na CNC-u ,mislim da u tom pravcu mogu pomoći.
Sto se tiče polemisanja oko moje mašine ovim ću ga postom završiti,da ne bih zamarao ostale članove.
Ukoliko nekome treba pomoć u vezi CNC-a slobodno neka se obrati,pokušati ći koliko mi obaveze budu dozvoljavale,svakome da izadjem u susret.
Pozdrav
lepo od tebe hak.
mislim da si jedini na forumu toliko zaglajsovao(pozitivno naravno)za CNC da ce tvoji saveti i tvoja iskustva itekako pomoci.
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Ljudi moji, nema tu puno filozofije. Neko voli da ide na sigurno, neko je spreman da rizikuje sa jeftinijom varijantom.
Sta se vise isplati?
Zavisi od puno fakrora, a jedan od najjacih je da li imate posla za masinu. Ako ga imate dosta, uvek ce se isplatiti robusnija, kvalitetnija i naravno skuplja varijanta. Zastoji na kraju uvek najvise kostaju.
Naravno ako je kolicina posla mala, onda se kompletna racunica menja. Trebace puno vise vremena da se masina isplati, verovatno zastoji nece biti toliko kriticni...
Opet, neko svoje poslovanje planira na dugacke staze, spreman je da ulozi u masine koje ce dugo trajati, biti efikasne, na kojima ce moci da se odradi vise, koje rade preciznije...
Nekome drugom, je posao "dok traje", pa ce sutra preci na prodaju krusaka, postavljanje kereamike, na nesto pedeseto. Njemu se verovatno nece isplatiti ulaganje u skupu i kvalitetnu masinu, posto ce je verovatno prodavati pre nego sto ona odsluzi svoj radni vek, a prodaja polovne masine nikad ne vraca njenu realnu radnu vrednost.
peradetlic wrote:pa to je i normalno za te mašine ako nemaš tržište nemoj ni ulaziti u taj biznis sa njima
Tržište sam praviš. Niko ne kupuje dok ne vidi šta kupuje. Prodaja zemlje na Mesecu je počela kada su ljudi mogli da vide satelitske snimke svog "imanja", a Mesec postoji već dosta dugo . U prevodu, sa kvalitetnim mašinama ćeš napraviti dobre komade koje ćeš moći da ponudiš. Kada potencijalni kupci počnu da se upoznaju sa tvojim proizvodom - eto tržišta!
U pravu ste .Kao i za sve ostale mašine,tako i za CNC ,najveći problemi su tržište,koje je mnogo izbirljivo,i guta samo kvalitet.Ja sam se opredijelio za kvalitet naspram kvantiteta.Zato svaki komad puštam u rad u najvecoj rezoluciji.A količinu povećavam dodavanjem obradnih glava.Ja sam konkretno ispitivao tržište duži vremenski period,sa pilot oglasima i došao do nekih zaključaka koji mi sada u potpunosti olakšavaju rad,jer više nijesam previše zaokupljen problemima ponude i prodaje.Kada sam naručio mašinu već sam imao pogodjenih poslova.Tako da 4 dana nedeljno izbacujem komade koji imaju svojeg kupca,a tri dana radim po svome izboru,da pokušam da raširim tržište.Mada i ova kriza dosta utiče na plasman,jer je i ljetnja sezona,što zbog krize,što zbog lošeg vremena podbacila,i malo mi je pokvarila planove za ljetnji program.Ali gdje bi nam bio kraj kada bi se sve kockice poklopile.
Pozdrav