Skupo, jeftino, dobro, lose, moj tata je jaci od tvog tate itd

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Pa podigni malo motor (ko sto rece metabo).

Drugim recima nemoj bas da do karaj ispostujes ovaj deu iz uputstva: Odvrnite zateznu polugu 25 i podesite maksimalnu dubinu sečenja.
Odnosno nemoj da podesis bas maksimalnu dubinu, vec malo manje, kako bi ostalo prostora izmedju motora i podlozne ploce.
Baš tako!
Ja sam svoj list podešavao sa 2/3 maks. dubine. Tada motor može slobodno da se naginje +/- u odnosu na 90 stepeni. Kad namestiš 90, onda slobodno možeš da podešavaš dubinu na maksimalnu.

I jedan savet:
NIKAD nemoj koristiti maksimalnu dubinu ukoliko obradak nije debeo (maks. dubina - 5mm) Dubina rezanja uvek treba da bude samo 3-5 mm veća od dubine obratka. Tad je rez najprecizniji (najmanje krzanja), a i maksimalno se izbegava mogućnost povratnog udara.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

mbole wrote:Pa podigni malo motor (ko sto rece metabo).

Drugim recima nemoj bas da do karaj ispostujes ovaj deu iz uputstva: Odvrnite zateznu polugu 25 i podesite maksimalnu dubinu sečenja.
Odnosno nemoj da podesis bas maksimalnu dubinu, vec malo manje, kako bi ostalo prostora izmedju motora i podlozne ploce.
Pokusao i tako, ali sad vise motor nije zapreka vec drugi dijelovi pile (oni po kojima se pila naginje, nema mjesta da ju se nagne u da tako kazem - kut). Nisam napisao, trebam nagnuti pilu u - kut a ne u +. Da je u plus ne bi bilo frke i moglo bi se to postelati, ovako nejde. Uglavno nista od postelavanja :|

Ovo mi je prvi cirkular koji sam kupio i nadam se ne zadnji, samo sto cu kod sljedeceg znati na sto treba paziti.

Gledao sam i cirkular od jedne firme namjerno ne govorim koje, ali taj mi je kao pocetniku koj jos nista nije napravio bio preparen. Danas je supruga dobila prvu vazu za cvijece pa mozda nabavka novog cirkulara i nije vise tako nedostizna :lol:
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

djuro2 wrote:Pokusao i tako, ali sad vise motor nije zapreka vec drugi dijelovi pile (oni po kojima se pila naginje, nema mjesta da ju se nagne u da tako kazem - kut). Nisam napisao, trebam nagnuti pilu u - kut a ne u +. Da je u plus ne bi bilo frke i moglo bi se to postelati, ovako nejde. Uglavno nista od postelavanja
Ovo mi je malo neverovatno. To znači da osovina motora na koju se kači list nije paralelna sa podložnom pločom i podlogom. Ipak se radi o profi seriji kojoj to ne bi smelo da se desi. Doduše, kakva su vremena došla...

P.S.
A kako si proveravao preciznost reza? Možda ta merka nije dobra :rolleyes:
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

metabo wrote:
djuro2 wrote:Pokusao i tako, ali sad vise motor nije zapreka vec drugi dijelovi pile (oni po kojima se pila naginje, nema mjesta da ju se nagne u da tako kazem - kut). Nisam napisao, trebam nagnuti pilu u - kut a ne u +. Da je u plus ne bi bilo frke i moglo bi se to postelati, ovako nejde. Uglavno nista od postelavanja
Ovo mi je malo neverovatno. To znači da osovina motora na koju se kači list nije paralelna sa podložnom pločom i podlogom. Ipak se radi o profi seriji kojoj to ne bi smelo da se desi. Doduše, kakva su vremena došla...

P.S.
A kako si proveravao preciznost reza? Možda ta merka nije dobra :rolleyes:
Imam kutnik koji do sada nije pravio probleme odnosno sigurno je u 90 stupnjeva.
Tocnost sam proverio na sljedeci nacin:
uzeo drvo debljine 12cm i zapilio na dubinu 5,5cm te provjerio okomitost reza - nije
uzeo kutnik te prislonio na podloznu plocu i provjerio okomitost - nije okomito

Dakle da ponovim jos jednom, dvije pile imaju isti problem vec iz ducana ne pile pravi kut.
Eto ako je netko kupio u zadnje vrijeme GKS 65 CE mozda da podijeli svoja iskustva, ostalima upozorenje ako planirate kupiti doticni model pripazite na to.

Bas me zanima sto ce servis reci na problem jer je problem ocit a isto tako lako provjerljiv.

Kada sam se vec raspisao ima li netko iskustva sa BOSCH servisom u RH?

Sjetih se ima jos jedan problem identican na obje pile. Jako losa zavrsna obrada podlozne ploce. Morao sam rubove brusiti simrglom jer mi je ostetilo vodilicu odnosno jako ju grebe.
Last edited by djuro2 on 29 Jul 2009 21:36, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Kinezi su cudo,mozda bi ti ona Hasta vise zavrsila poso.:D
Savetuje coveka kako da iz krsa izvuce maksimum, neide, greota za te pare. :rolleyes:
More mo se pravimo blesavi, ili prodaj testeru ili cekic u ruke. :lol:
To sto se Bosch bruka za 100-200 evra je obicno ciganisanje.
Aaaa nije im to prvi put imalu su oni reklamacije i to u Nemackoj i pre 15-ak god, no dobro.
Ja kada nesto kupujem kupujem i po 3 meseca ,vagam i biram itd bas da mi se nedesi djurin slucaj i opet promakne :mad:
Last edited by ArtCool on 30 Jul 2009 00:04, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Imam kutnik koji do sada nije pravio probleme odnosno sigurno je u 90 stupnjeva.
uzeo drvo debljine 12cm i zapilio na dubinu 5,5cm te provjerio okomitost reza - nije
Najlakši način ti je da uzmeš jednu običnu RAVNU dasku, presečeš je i zatim zarotiraš jedan kraj za 180 stepeni. Ako ima zazora (gore ili dole) onda rez nije pod 90 stepeni. Zazor dole = minus; zazor gore = plus.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

metabo wrote:
Najlakši način ti je da uzmeš jednu običnu RAVNU dasku, presečeš je i zatim zarotiraš jedan kraj za 180 stepeni. Ako ima zazora (gore ili dole) onda rez nije pod 90 stepeni. Zazor dole = minus; zazor gore = plus.
http://picasaweb.google.hr/djuroradja
Prva slicica - provjera kutnika i provjera pravog kuta na komadu radne ploce koja je ispiljena u pilani
Druga slicia - ta ista radan ploca prepiljena pilom i okrenuta za 180 stupnjeva. Jasno vidljiv zazor
Treca slicia - rez nejde do gume od vodilice vec pokraj nje

Zadnja slicica - da bih popravio krivi rez podlozna ploca mora ici jos blize motoru a vidi se da je vec ionako do njega, na slici se vidi da ima lufta jos ali zapravo ne moze blize doci ;)

Kada sam na vodilicu stavio 4 sloja powertape rez je skoro pa pod pravim kutom.
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Moje skromno iskustvo sa cirkularima, cak od iste firme, je da masinice sa podloznom plocom (tabanom) od lima imaju ponekad problem u startu sa uglom ploca-noz i mogucnoscu podesavanja istog. Takodje je kod ove vrste tabana vrlo tesko vratiti ugao u "nulu" posle pada ili loseg uskladistenja masine (krivljenje).Sa livenom plocom nikada nisam imao tu vrstu problema, jedino treba vise paziti, moguce je pucanje ploce pri padu, krivljenja nema.Ne bih ti savetovao da startujes sa "krpljenjem" nove masine.Bolje ponesi ugaonik u prodavnicu i kontrolisi ugao taban-noz na razlicitim dubinama.Takodje proveri i mogucnost otklona za ugao od 45 stepeni. Po meni to je prvi test.Moze da se desi da je kod istog tipa masine serijska geska.Takodje proveri paralelnost noza sa ivicom tabana ili "nutom"ukoliko je u pitanju vodilica.Postavi masinu na vodilicu,taban ne sme da ima "lufta" u odnosu na vodilicu, upusti noz do kraja, rastojanja izmedju prednjeg dela testere i "nuta" na vodilici i zadnjeg dela testere i "nuta" treba da budu ista.Naravno da je rez finalna provera.Neki proizvodjaci daju mogucnost finog podesavanja ugla konvergencije ali o tome ne bih sada.
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Videh na Internetu da tvoja masina ima liveni taban tako da moj prvi deo komentara otpada.Ako je tako onda sramota za Bosch.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Rece ja u nesto predhodnijem postu.
Sto rece neko ,Zivela kekserica pa makar i Einhel.
Last edited by ArtCool on 31 Jul 2009 18:20, edited 1 time in total.
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Mislim da je kod Kineza problem u zavrsnoj kontroli. Ja imam pet masinica od Makite (nemam veze sa Makitinim zastupanjem) svaka proizvedena u drugoj drzavi, Japan,Kina,Engleska i Brazil.Kvalitet kod svih ujednacen.Sto se tice Kineza oni ce po mom misljenju ko Japanci prvo proizvoditi djubre a posle ce doci kvalitet.Naprimer njihov JET vec po preciznosti i kvalitetu staje na crtu zapadnim proizvodjacima.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

siguran sam da i kinezi imaju kvalitetnu robu - samo je stvar u ceni - a kod nas se nudi i uvozi samo ono "sto jeftinije i sto vise"
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Potpuno se slazem.JET vec gura cenu za svoj stabilni cirkular od 3 KW, 2200 USD.Jos uvek 1000 USD manje od najboljeg Powermatic-a ali vec skuplji za 1000 USD od ostalih Kineza.Procitah negde da je na testu sa pet najpoznatijih masina u Americi osvojio prvo mesto po ravnosti ploce.Danas sam ga "mazio" u prodavnici.Stuc sto leti a podesavanje noza je perfektno. Podesavanje granicnika, cvrstina i ocitavanje isto jako dobri. Masina ne vibrira, ne mora da joj se stavlja dzak cementa, odvod strugotine dobar.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

.JET vec gura cenu za svoj stabilni cirkular od 3 KW, 2200 USD
Dajte neku sliku ili link da i ja znam o cemu komentarisete,molim vas. :)
stevan1846
Precizni šegrt

Post by stevan1846 »

Post Reply