Samogradnja stolnog cirkulara

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
čvorislav
Precizni šegrt

Post by čvorislav »

Damir 66 wrote:Namjeravam napraviti stolni cirkular, a glavni problem je, od kakvog materijala napraviti ploču cirkulara.Nedavno sam naišao na Woodworking for engineers i tamo tip objašnjava kako je od prijenosne Makite napravio stacionarni stroj pa između ostalog kaže da je ploču napravio i od "betona".To kaže google prevoditelj.Stavio sam link pa bi molio nekoga da to pogleda i kaže o čemu se zapravo radi.

http://woodgears.ca/reader/homemade_tablesaw.html
meni se ovde najviše svidela ideja da površinu postavi na ove preciznije vođice ( 4 komada) da bi izbegao bilo kakvo neplanirano pomeranje dela koji seče.

Image

to je i mathias ( kreator sajta woodgears) koristio kad je pravio vertikalno postolje za ruter

a ovaj je čovek nalio ploču od betona debljine 1 inč na 3/4 debelu šper ploču. prosto je ( ako se ne varam) "ošalovao" prethodno zaštićeni šper lestvicama od 1 inč, i nalio u taj prostor betonsku mešavinu ojačanu vlaknima.

to se koristi i kad se izradjuje ravnajući sloj (košuljica) da je pojača i spreči eventualno pucanje. nešto kao armiranje, ali vlaknima, ne gvožđem.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Beton je sasvim OK materijal za plocu (naravno ne bilo kakav beton).
Napolju se uz top modele cirkulara nudi opcija ploce od granita umesto metalne.
Granit (kao i beton, koji mu je u sustini slican), nudi bolje umirivanje vibracija, stabilnije dimenzije od metala (manje termicke dilatacije, i vecu krutost), i tvrdju povrsinu koja ne rdja, i teze se grebe.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Дођох, видех, побледех
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

pogledaj i ovo
http://www.youtube.com/watch?v=CSdMP965 ... _embedded#!
uz to ovi OJJ imaju intersantne dodatke na ostalim videama

http://www.youtube.com/user/seumas2
Last edited by dikar on 13 May 2010 21:58, edited 1 time in total.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Zanimljivo rješenje, ali mi se ne sviđa ona fora sa plexi staklom.Ne znam koliko je takav rez precizan.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pa pleksi staklo ima dovolnjo glatku povrsinu ne bi trebalo da ima nekih problema sa vodjenjem drva po njemu. Mozda mislis na savijanje pleksija i tu ne bi trebalo biti problema posto je rupa oko 20-25 cm i naravno uz odgovarajucu debljinu pleksija ovde je sigurno oko 8-10mm - na frezeru. Inace ima i plan za stol na
http://www.island.net/~macduff2/ a pdf plan kosta 10$
a za vibracije stola pogledajte ovo
http://www.youtube.com/user/seumas2#p/a/u/1/MJe06iBZxf8 vibracije dobro podnosi, ali na nekoliko kadrova (kad ukljucuje masinu) sam primetio kad malo jace dotice stol da se on drma :)
Last edited by dikar on 13 May 2010 23:11, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

cela fora ove ploce (stola) je na ovaj video http://www.youtube.com/user/seumas2#p/u/9/FGE9oHcla5k
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno receno, koncept mi se bas nesto i ne dopada.
U sustini tip umesto da pomera paralelnu vodilicu, pomera celu plocu stola.
To ima dve posledice:
1. Nepohgodno je dva puta vise prostora za istu maksimalnu sirinu reza
2. Da bi ploca mogla da bude pokretna mora da bude lagana. Usled toga mora da se stedi na krutosti ploce. Jednostavno ploca od livenog gvozdja ili aluminijuma ili granita/betona debela par cm mora da bude kruca nego ovo. Sto god je ploca kruca, to je preciznost veca. Takodje sta god on pricao o "nepostojanju vibracija", jednostavno fizika kaze da ploca manje mase losije apsorbuje vibracije (usput, nisam bas detaljno zagledao, ali na prvu ruku i na osnovu par scena, imam utisak da malo "vara" to jest da koristi trikove).

Price o sigurnosnim detaljima su cist marketing (glas sa snimka je fenomenalan: original tata iz "My big, fat, Greek wedding") posto sve to postoji i inace i u verzijama za "normalne" cirkulare.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Mislio sam za ploču uzeti tekstolit.1000x700x20 mm.Kvadrat ima 27kg. po 14.3 eura što bi bilo oko 270 eura.Teži je od aluminija a mogu ga i sam obrađivati ručnim frezerom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tezi jeste, ali je aluminijum daleko kruci (teze se savija). A krutost ploce je kriticna.
Znaci moraces da ga lepo podupres nekim recimo celicnim profilima. Otprilike da napravis resetku od kvadratnih profila, pa preko toga da stavis plocu.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Da, moram napraviti čeličnu konstrukciju da mogu montirati motor i osovinu.Biće tu dosta posla.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Damire 66 -Sto ne probas gusanom plocom na sasiju od profila, Mnogo je profesionalnih masina izradjeno od gusa.

Mbole -ove stvarcice iz OJJ ( i neko drugi je postavio site u rubrici "Linkovi sa zanimljivostima) sam i postavio najvise kao ideju i moram da priznam da imaju vise pomagala koje se lako izvode u smislu SAM iliti DIY , jednostavna i jeftina pomagala (ovo Metabo sigurno nije propustio ;) )
Sto se stola tice i sam sam primetio da u 2-3 kadra stol opasno klima kad ga tip dodirne prilikom uklucivanja masine (nema donje granicnike koji bi stabilizirali hod "gore-dole", a to se bar lako resava)
Sto se tice "komercijale" izem ti komercijalu koja nudi plan od 10$, a gotov proizvod nemaju, a definitivno svi jaki igraci pucaju na gotovom proizvodu, normalno tu je lova.
Last edited by dikar on 14 May 2010 17:15, edited 1 time in total.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Bilo bi dobro naći takvu ploču od nekog rashodovanog cirkulara, jer kad bi dao raditi mislim da bi to bilo preskupo.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pa ne moras bas od rashodovanog, ima dosta polovnjaka koji imaju solidne dimenzije ploce, platforme za secenje po 90 i 45 stepeni.
Obicno su u kombinaciji sa abrihterom, a ne kostaju mnogo. Ja kad sam trazio da kupim cirkular ovde u Makedoniji (tema nabavka cirkulara u Mkd) nalazio sam sve i svasta uglavnom portabl cirkulari koje sam nalazio kostali su od 300-400 eur(ali ne Makite, Bosch nego sve neki no name brendovi), a ozbiljne masine kostaju od 800-1500 eur(duzine od 1.2m do 2 m) Sad cene polovnjaka gore kod Vas ne znam, mozda jos drze cene
Posle sam krenuo u samogradnju, i to nije tako jednostavno, puno mi je pomogao jedan prijatelj metalostrugar.

Najpre definiraj za sto ces ga koristiti i kolika ti preciznost treba i najbitnije novac
Last edited by dikar on 14 May 2010 21:34, edited 1 time in total.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Jedno pitanje iskusnijih majstora i onih koji imaju cirkular sa nagibom noža:

Dali je bitno na koju se stranu naginje nož za rezanje pod kutem?

Ako ima neki razlog dajte objašnjenje molim Vas.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Post Reply