Protool

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Srećko wrote:Pa krovne grede su obično ne veće od 14/12 cm (najčešće 14/10 ili 12/10)!
Jest te dimenzije su za rogove 12x14 ili se ide i do 14x16,a prave grede se zovu podrožnice i one su veće 16x18 ili do 18x20 a te se grede stavljaju na zid i pričvršćuju šarafima za vijenac koji je betoniran na kraju ili na vrhu stolca odnosno zida koji diktira visinu tavana.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Ali te podrožnjače obično nisu vidljive, pa i nema neke svrhe završno ih obrađivati rendisanjem, obično se završno obrade malterisanjem uz postavljanje mrežice, da ne bi malter ispucao na spoju drvo-beton, ako je kalkan malterisan, ili jednostavnim postavljanjem gips-kartonskih ploča. Obično se na tom zidu koji diktira visinu tavana (kalkanski zid, on je obično pravougaonog oblika, kod četvorovodnog krova ga ima 4, a zabatni zid je onaj sa kosim stranama koje prate krovnu ravan, i kod dvovodnog krova ima 2 kalkana i 2 zabatna zida; prim. autora) stavljaju grede većeg preseka, i one nose krovnu konstrukciju koja formira krovnu ravan, a takoće i na krovnim stolicama, mada, kostruktivno gledano celi krovnu konstrukciju nosi sistem horizontalnih i vertikalnih armirani-betonskih serklaža, pa ne morate preterivati sa podrožnjačama od na pr. 20/18 ili 18/16...dakle, ako to nije neka etno kuća, obično se te grede (podrožnjače, venčanice i sl) ne vide, a vide se jedino one koje vire ispod strehe, ili na nekoj terasi, tremu, balkonu i sl...i njih treba rendisati. Osim ako neko nema specijalnih žellja, a specijalne želje imaju i specijalnu cenu ;) ...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prave se i konstrukcije od mnogo debljih greda. Secam se ciriskog aerodroma gde su grede bile jedno 30X30. Ustvari nisu bile grede, vec na primer 6 dasaka od po dva cola koje su sastavljene onim metalnim perforiranim plocama i prikucane nekim eksercinama. To se pravi na licu mesta, i trebalo ga je nekako ishoblovati. Skoro je neko postovao slike iz bese Viminacijuma.
Cesto su te gredurine toliko velike i debele da ih je jednostavno nemoguce postaviti na masinu, zbog tezine greda, ne zbog toga sto masina ne bi mogla da ih obradi. A i diht koji moze da primi 30cm debeo materijal nie bas za seljakanje.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Za tesare sasvim je dovoljno rende od 170sm.
Ja cu ga sigurno uskoro nabaviti, jer imam na leto u planu nesto malo gradnje.
Sto se tice greda obradjuju se pre montaze. Majstori se snalaze, i ja sam iznosijo abrihter napolje pa sam rendiso grede.
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

E, kad mene zovu da radim aerodrom u Zurichu, zasigurno ima da koristim Protool rende od 350 mm :cool: . I neće mi biti ni malo teško :lol: ...da tih 18.5 kg vozim po gredama :D ...kad pomislim na švajcarce, a tek na Å vajcarkinje :P , ima i ručnim rendetom da guslam ;) ...da se vidi ko je majstor :) ...
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Srećko wrote:majstori donesu mali abrihter/diht, kažem mali, zbog radne površine, tj širine noževa od 250-300 mm, a težine ohoho, par stotina kg, mada sam video i neke da nose Mio standard hobi, samo sa jačim motorom, stave ga na sred dvorišta (da vide komšije kako se pravi krov, cela drvna industrija je tu! :) ), .
Hehe, :) al jesi u pravu video sam do sada na mnogo mesta tako radu , jbg snalazu se ljudi cime imaju :)

pozdrav Marko :cool:
Bez znanja nema zanata :)
Post Reply