stolni cirkular

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

becka75 wrote:Taj jet mi vise lici na gradjevinski cirkular,kao sto metabo ima seriju tih cirkulara.
Dobro ti lici :)
Za njega i pise da je gradjevinski.

Ne znam meni ovaj sistem cirkulara ko sto je boschov/makitin nekako ic ne uliva poverenje. Barem ne za te pare. Imam nekako utisak ko da je "kineska" kopija pravog stabilnog cirkulara. Sve umanjeno, i stedelo se gde god je moglo. Recimo paralelne vodjice koje deluju tanano, tako da sumnjam da mogu da lepo drze (pa cak i da lepo potrefe) da budu paralelne sa listom. Dobro makita je bar uvela dodatnu bravu na drugom kraju vodilice, ali ipak mi je sve to nekako...

Ovi gradjevinski naravno pate od istih ili vrslo slicnih mana, ali i kostaju primereno tome.

Ko sto rekoh, ja bih pre nisanio neki polovan "pravi"
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Sve zavisi od raspoloživog mjesta u radionici.U svakom slučaju i ja sam za pravi stabilni cerkular i još k tome da mu možeš postaviti stol sa nekim valjcima da ti lakše ide daska i da ona cijela leži na tom stolu prilikom rezanja.Sve je to ljepo e onda se javlja mali problem kod takvih cirkulara podešavanje dubine reza i recimo rezanja pod kutem.Sada će netko reći pa dubinu možeš riješiti podbacivanjem neke dščice određene debljine ali se onda gubi na stabilnosti obradka a samim time i preciznosti.Opet ostaje pitanje rezanja pod kutem,istina jako se retko traže neki bjesni kutevi.To je uglavnom kut od 45 ° a za taj se kut opet da napraviti pomagalo , pa se iznova postavlja pitanje preciznosti i stabilnosti i naravno sigurnosti pri samom radu sa istim.Ako pak ideš sam da radiš cirkular možeš ga dosta jeftino da napraviš ali teško da ćeš napraviti utor za vodilicu za poprečno rezanje i još k tome da ona bude precizna.Po mom nekom skromnom iskustvu još su najprecizniji cirkulari koji su sastavni dio neke kombinirke naravno malo bolje i kvalitetnije a ne one jeftine i neke Kineske.Ovo je moje skromno razmišljanje i moje mišljenje u svezi cirkulara,iskreno ga nevolim vidjet jer mi je mama na cirkular sebi odrezala prste i bio sam prisutan tom događaju.Isto tako vidim na dosta mjesta kako se ljudi ZAJEBAVAJU sa cirkularom jer neznaju šta je pravi VRAG a on to doista jest.Stoga bez njega se u stolariji nemože i ako nije neka velika potreba za tim alatom ili strojem kako god hoćete teba gledati da se kupi ili napravi nešto sa čime je čovjek ili onaj ko će s njime raditi maksimalno zaštićen a prije svega upućen u samu mašinu i sve ono šta ista može i kako se ponašati prilikom rada.Jest da sada drobim malo i bez veze ali to su činjenice koje se kad tad dogode.Dakle dragi kolega ako nemaš previše mjesta uzmi stolni i napravi za njega stol tako da je on za stol fiksiran i nek je stol malo širi da si možeš rezati i šire stvari a da ti je lakše odnosno da je obradak postavljem na stolu da ga ti nemoraš prilikom rezanja i gurati i balansirati da se nebi sve prevrnulo.
Last edited by Strkic on 24 Jan 2009 03:00, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Å TRKIĆ wrote:Sve je to ljepo e onda se javlja mali problem kod takvih cirkulara podešavanje dubine reza i recimo rezanja pod kutem.
Zar danas nemaju svi stabilni cirkulari podesavanje dubine i ugla?

Pa onaj mali sto ga je moj deda sam pravio tamo negde 60-i neke je imao podesavanje dubine. Nije imao podesavanje nagiba, al valjda se nesto promenilo za 40-tak i kusur godina.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Izvinjavam se ja sam mislio a i tako sam psao da je riječ o ručno rađenim velikim cirkularima.Moja greška u koracima.A to je točno danas svi imaju ,manje više podešavanje dubine i kuta.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

E moj majstore ala si ga odalamio ma bre bio sam u Beogradu neki dan I svratim u Wobi kod autobuske ( prekoputa) nije mogla moja jadna dobra ženica da me izvuće tri sata ala sam balavio kao beba kad sisa cuclu
Ma mi smo bre NULA spram Beogradsih prodavnica
Å trki pitam se samo ovi u Beogradu dal kad imaju vremena umesto u bioskop odu u WOBY
imate li i Vi tamo u HR nešto slično
Å TRKIĆ wrote:Izvinjavam se ja sam mislio a i tako sam psao da je riječ o ručno rađenim velikim cirkularima.Moja greška u koracima.A to je točno danas svi imaju ,manje više podešavanje dubine i kuta.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Čuj kod nas barem ovdje u Rijeci ima Pevec sad se doselila i jedna firma Građa koja ima nešto alata mislim ima dobar program BOSCHA , Makite nešto Perlesa i ovi neki bezvezni.Kod Peveca je nešto malo bolji izbor a i on ti je poput robne kuće imaš sve od igle do lokomotive.U zadnje vrijeme se je šta se tiče alata poboljšao i Elektromaterijal.Ali u Zagrebu ima još i Bauhaus i Baumax-X tamo nisam bio dugo mada svaki dan prođem mimo njih ali nemam vremena da svratim.U blizini ova dva je i jedna firma Man-al koji su zastupnici za DeWALT i Blkdeker i ima još jedan jak tip Milić alati e on pak je direktni za Makitu i BOSCH a ima i Fein.Å ta se tiče ovdje u Rijeci Mislim da je Pevec nekako najbogatiji alatom a i uvijeti plaćanja su mu dosta povoljni i ima stvarno sve.Koliko mogu vidjeti drži skoro sav proizvodni program Einhela.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

šarenko wrote:Å trki pitam se samo ovi u Beogradu dal kad imaju vremena umesto u bioskop odu u WOBY
Sta bi tek rekao da si navratio u recimo Mass (Festo, Proxon, Sata...) ili Dabs (Bosch) ili ebi ga ne znam kako se zovu ovi sto drze DeWalt i Stenli.
Generalno gledano Wobi (izuzev Metaba) je jefina radnja, sa jeftinom kineskom robom, niskog kvaliteta.
Bioskop... prica za malu decu. Ovo je igranka za veliku :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

ne znam kako se zovu ovi sto drze DeWalt i Stenli
profi-company

Zemun, Bežanijska
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Sada malo silazim sa teme ali nema veze.Nego dali ste vidjeli novi uranjajući ručni cirkular od DeWALT-a.Ima na njihovim originalnim stranicama i video prezentacije,pogledajte pa bih htio čuti malo vaše mišljenje.

Mbole i Metabo ako smatrate da bi se trebala otvoriti nova tema u vezi ovog cirkulara prebacite u novu temu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo je nova tema:
viewtopic.php?id=956
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

hvala na savjetima...mislim da cu uzeti plavi bosch (recenzije govore da je cak i bolji od makite) a dobijem 3 god garancije i pristojan popust, nažalost ja u Puli ne mogu nači dewalt ovi u Merkuru ga nemaju u katalogu...dali zna neko kou Hrvata drzi dewalt...mada sam cuo da taj dewalt iz Merkura bas i nije istikao onaj americki...
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

dewalt iz Merkura bas i nije istikao onaj americki...
Naravno da nije :) Ameri imaju stuju na 110 V, a mi na 220 V. Maaalkice se razlikuju motori.
Ono što nađeš u Merkuru, to je DeWALT za evropsko tržište.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

O DeWALT-u se možeš informirati kod firme Manal iz Zagreba a ima ga i Pevec.
Evo ti brojevi telefona Manal 01-34-66-400 ili probal Alati Milić info tel. 01-39-06-791.Probaj vidi pitaj pa možda dobiješ neke informacije ali niti ova odluka o Plavom BOSCH-u ti nije loša ( ali ja nisam kompetentam za davanje ocijene jer mi je BOSCH nekeko najdraži stoga ) .
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

huh sad neznam opet se mislim, vjerojatno bi bilo puno bolje i isplativije uzeti naku manju kombinirku - možda polovnu...gledao sam oglase ali našao sam samo onu mio standard koja ima i za mljeti kuruzu :) a nekako mi se čini da ta baš i nije ono šta tražim :)

imate kakav savjet di da pogledam za polovne ili nove eventualno ?
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ptraži na netu firmu Tehnokom i oni imaju rabljenih.
Post Reply