stoni abrihter

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To nam je inace najveca mana u trgovini (na nivou drzave). Uglavnom zaposljavaju devojcice sa dugim nogama, kratkim suknjama, i jos kracom pameti. Ne bitno da li je radnja sa racunarima, alatom, ili belom tehnikom. Izuzeci su retki, mada pocinju da se pojavljuju.
Posao trgovca je da poznaje robu koju prodaje, njene kvalitete i mane. Ne mora da zna da radi sa alatom, ali mora da zna cemu koji sluzi, zasto je jedna glodalica skuplja tri puta od druge itd.
Godinama sam radio u firmi koja se bavila prodajom racunara, i jedna od glavnih prednosti na trzistu nam je bila upravo tehnicka potkovanost, odnosno odlicno poznavanje robe (i to na veleprodajnom trzistu koje je po tom pitanju daleko manje zahtevno, posto se podrazumeva da bi trebalo nesto da znaju o robi koju kupuju)
No, doci ce i to na red. Prolazi vreme: "e brate, imam neku robu... ma lako cemo".
Ivan
Šegrt

Post by Ivan »

Nikola hajde javi kako mašina radi i ja bi hteo možda baš istu da uzmem. Kolika ja širina abrihtera, a koje širina i maksimalna visina dihta.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Ivan wrote:Nikola hajde javi kako mašina radi i ja bi hteo možda baš istu da uzmem. Kolika ja širina abrihtera, a koje širina i maksimalna visina dihta.
Na zalost, nikako da je uposlim. Nemam radionicu, a u podrumu mi se pere i susi ves, pa bi me moji ukucani u top stavili kada bih ukljucio abrihter u toj prostoriji. Sirina abrihter noza je 20cm (ili 220mm, cini mi se nesto preko 20cm), a visina dihta cini mi se da je 15cm. Cim budem isporbao, nadam se uskoro, javicu kako radi. S tim sto ja na drugom abrihteru nisam nikad radio, tako da mogu samo da kazem kolko sam zadovoljan sa ovim, neka poredjenja nisam u mogucnosti da napravim.
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Stojkov
Precizni šegrt

Post by Stojkov »

I mene zanima kako se taj abrihter ponaša.

Zna li neko da li je sa njim (tj tom dužinom stola) moguće dobiti daske od 1-1,5m spremne za spajanje?
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
Stojkov
Precizni šegrt

Post by Stojkov »

Jesi li ga probao?

Nikola wrote:
Ivan wrote:Nikola hajde javi kako mašina radi i ja bi hteo možda baš istu da uzmem. Kolika ja širina abrihtera, a koje širina i maksimalna visina dihta.
Na zalost, nikako da je uposlim. Nemam radionicu, a u podrumu mi se pere i susi ves, pa bi me moji ukucani u top stavili kada bih ukljucio abrihter u toj prostoriji. Sirina abrihter noza je 20cm (ili 220mm, cini mi se nesto preko 20cm), a visina dihta cini mi se da je 15cm. Cim budem isporbao, nadam se uskoro, javicu kako radi. S tim sto ja na drugom abrihteru nisam nikad radio, tako da mogu samo da kazem kolko sam zadovoljan sa ovim, neka poredjenja nisam u mogucnosti da napravim.
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Malo sam ga cackao, ali za vikend pravim drugaru neki sank pa cu dobro da ga namucim.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Stojkov wrote:I mene zanima kako se taj abrihter ponaša.

Zna li neko da li je sa njim (tj tom dužinom stola) moguće dobiti daske od 1-1,5m spremne za spajanje?
Uz malo domišljatosti, može se napraviti produžetak stola od iverice, i time uveliko povećati efikasnost bilo kojeg kratkog stola.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Nikola wrote:Malo sam ga cackao, ali za vikend pravim drugaru neki sank pa cu dobro da ga namucim.
El si ga namucio :) sta kazes kako radi el je dobar?

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Evo napokon sam ga testirao. Radio sam sa gredicom parene bukve 50x100mm oko 800mm duzine, i sa camovom daskom, colovom 200mm sirine i 1000mm duzine. Nisam radio na abrihteru ni na dihtu nikad ranije, ali mi ovaj deluje ok. Sto se tice jacine, sa parenom bukvom nije imao nikakvih problema, obradjuje je lako.
Abrihter radi odlicno, sa tom duzinom ploce ne moze bas da se radi daska od 2m, ali do 1-1,5m mislim da nije problem. Ali kao sto neko vec rece, ploca moze da se produzi.
Diht mi je malcice sumljiv. Nisam siguran da li je ploca dihta neravna, ili je samo problem u tome sto je prektratka. Kad se na nju polozi ivica daske koja treba da se stanji ostatak daske je u ruci. Kad se daska gurne u diht verovatno prvih oko 5cm udje ispod noza pod nekim uglom, dok je diht ne "uhvati" i ne pocne da je vuce, vodi. Tako da mislim da je potrebno da se produzi, nadogradi, ploca dihta kako bi se dobila veca preciznost.
Sve u svemu ja sam zadovoljan masinicom, za ono sto je meni potrebno, i za te pare.
Naravno dok budem radio pokazace se jos prednosti ili mana, pa cu da javim ako negde zapne.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Nikola wrote:Diht mi je malcice sumljiv. Nisam siguran da li je ploca dihta neravna, ili je samo problem u tome sto je prektratka. Kad se na nju polozi ivica daske koja treba da se stanji ostatak daske je u ruci. Kad se daska gurne u diht verovatno prvih oko 5cm udje ispod noza pod nekim uglom, dok je diht ne "uhvati" i ne pocne da je vuce, vodi.
Rekao bih da je problem takav kod svih dihtova. Daska mora da se ostavi malo duža kako bi se kasnije skratila, nakon prolaska kroz diht.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Video sam da na onom Makita valjda 1220 ima dodatna ploca koja se montira pre ulaska daske u diht. Tako nesto bi mozda pomoglo. Ali, u svakom slucaju, nije problem da se kasnije skrati za 5-10cm.
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

Nikola@ mozes staviti sliku (ili neki link n astranice) tog stroja I ja sam gledao neki low-budget takav stroj samo je einhell ali nekako sam mišljenja da je to sve isto samo ljepe druge najlepnice ;-)
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Stavicu, samo da uslikam ovih dana...
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Evo fotki, sa malim zakasnjenjem...

Image

Image

Image

Image

Evo i jedna fosna parene bukve koja je prosla 1-2 puta preko abrihtera i kroz diht:

Image

Image

Noz je 200mm, ploca je duzine oko 500mm. Ako jos nekih pitanja, postavite ih...
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Kako stoje stvari sa snagom motora, da li se guši prilikom dubljeg skidanja materijala, ili je sasvim dovoljan za posao. Drugo pitanje se odnosni na diht, isto pitanje, da li se guši kada staviš dasku celom širinom dihta. I da li ima valjke koji sami uvlače dasku, ili moraš da je guraš celom dužinom?
Post Reply