Redosljed kupovanja mašina za rad sa drvetom

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

mbole wrote:
Još ako netko može iz iskustva napisati da li se tračna pila može realno korisiti za izradu debljeg furnira
Ja je na zalost nemam, pa ne mogu da pisem iz sopstvenog iskustva.
Al sam zato gledao filmic kako to neko drugi radi.

Ne secam se koja je tacno epizoda u pitanju, al pogledaj video zapise na: http://thewoodwhisperer.com/

Cini mi se da je ova epizoda: http://thewoodwhisperer.com/episode-16- ... re-veneer/
To sam gledao već...tu sam i inspiraciju dobio za razmišljati o kupovini strojeva...:(:(

Sve skupa znači ne gine mi ulaganje u jednu dobru kombinirku ili par odvojenih strojeva plus dodatno tračna pila...
Naravno ako mislim raditi sa drvetom ozbiljnije.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

U svakom slučaju ako namjeravaš ozbiljnije raditi moraš nešto kupiti a sad ti je pitanje prostora i tvojih planova za ubuduće.Å ta sam mislio reći,da možda jednog dana zaposliš nekog stolara ili pomoćnog radnika pa ako su ti strojevi posebno imaš veće kapacitete obrade ono jedan na hoblarici i debljači jedan na frezeru i tako dalje ko zna šta nosi dan a šta noć,jel tako?:/
Last edited by Strkic on 01 Dec 2008 11:49, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kad dodje do zaposlajvanja radnika, verovatno ce biti vise nego dovljno posla, pa sa njim i para. A onda nije problem kupiti sve sto je potrebno, i eventualno prodati stare masine (masinu).

Ne znam, ja sam uvek pristalica toga da se ide postupno u poslu.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

I ja se slažem s tobom mbole samo sam htio napisati da čovjek dobro zgrunta sam sa sobom i svojom glavom a i sa mogućnostima koje su tu negdje dali u skoroj budućnosti ili dalje.Inače ja sam nekako pristalica kombinirke jer zauzima manje mjesta a imaš sve,ali to je moje mišljenje.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

mbole wrote:Kad dodje do zaposlajvanja radnika, verovatno ce biti vise nego dovljno posla, pa sa njim i para. A onda nije problem kupiti sve sto je potrebno, i eventualno prodati stare masine (masinu).

Ne znam, ja sam uvek pristalica toga da se ide postupno u poslu.
Stvar je u tome da ja imam drugi (čitaj prvi) posao kojim se bavim puno radno vrijeme, taj posao ne mislim ostavljati radi stolarije.
Ali s obzirom da već sada imam dosta posla vezano uz stolariju razmišljam kako u budućnosti proširiti i eventualno legalizirati posao.
Nije toliko problem u novcima, ali ne želim se zaletavati i gomilati alat koji mi realno ne treba.
Da bi dobra kombinirka sebe otplatila kroz posao potrebno je s njom raditi puno radno vrijeme, a trenutno to ne mogu jer nemam radnika nego sam sam (plus što na tom polju tek trebam naučiti jako puno stvari).
Zato ću kao što mbole i kaže pristupiti problemu polako, pričekati još par mjeseci, snalaziti se kako znam i umijem, pa ćemo vidjeti.
Inače našao sam stolarsku radionu u blizini koja će mi zasad odrađivati posao koji sam ne mogu...privremeno će to biti ok.
Još trebam kupiti nešto kvalitenog ručnog alata a s obzirom na cijene Festoola treba još dosta posla odraditi da bi se to platilo.
Last edited by tomislavm on 01 Dec 2008 16:25, edited 1 time in total.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Poštovani kolega i ova stoji.Imaš gdje odraditi ono šta ti treba malo ćeš zaraditi steći iskustvo (nemoj me krivo shvatiti) a jednog dana ko zna i na kraju svi sretni i zadovoljni(ono vuk sit a ovce na broju).
Post Reply