Hajde da kažem nešto i o Optimusu na kojem se radi.Generalno, uopšte nije loša mašinica. Nažalost, primerak koji je meni zapao, a koji sam kupio na osnovu fotografija sa net-a i usmenog "obećanja" prodavca da je bušilica u savršenom redu, blago je reći - potpuno uništen. Oglas i broj tel su nestali istog dana. Ja mogu da razumem da je bušilica radila, a da je neko tako uništi, bilo je teško i sa namerom.
Napravljena je kompletno nova osovina prenosa sa remenice na pinolu. Osovina ima 2 dela, a jedan od tih delova ima četvrast otvor celom dužinom pa je to bilo moguće uraditi samo na erozimatu.
Svi lageri uništeni - zamenjeni novim.
Remenica na motoru razvaljena i pritegnuta šrafovima. Napravljena je nova.
Motor je na sreću menjan pa je stavljen od jačeg modela - umesto 350w sada imam 450w full power Kineski motor

Kućište motora tj. nosač razlokan pa motor stoji ukrivo. Trenutno se pravi novi.
Elektronika spržena. Zalivena u kućište pa je nisam mogao popraviti. Stavio od obične bušilice samo za probu. To tek treba da se sredi.
Sada vam je jasno zašto je toliko posla u pitanju. Da mi je zapao očuvan primerak, sigurno se ne bih ovoliko žalio. Realno, Optimus iliti Quantum jesu podosta bolji od ostalih Kineza, ali su i 3-4 puta skuplji. Novi se uopšte ne isplati kupovati, ali dobro očuvan polovan za pristojnu cenu, svakako da.
Ova tema je mnogo puta pokretana. Jednostavno, nemamo pametnih opcija za malu stubnu bušilicu. Velika većina nas nema radionicu, već to radi u stanu ili na terasi ili u minijaturnom podrumu.
Vrlo često se ta bušilica pomera, tj. nema baš uvek fiksnu poziciju tako da ovaj BR predlog za livenu bušilicu treba uzeti sa velikom rezervom. Koliko sam ja gledao, neki manji modela Sarlaha ili Čakoveca imaju po 60kg i velika većina radi na 3-faznu struju. Ja recimo, nemam 3-faznu struju

. Gabarite i izgled da ne pominjem, žena bi me roknula kad bi to stavio na balkon. Kada bih imao kuću i radionicu, bila bi potpuno druga priča. Tada BR priča pije vodu. Hoćete da se zezate sa metalom pa kupite strug, glodalicu, stubnu bušilicu ... Sve to možete da kupite za 4000-5000 eur, staro, ali veoma kvalitetno i robusno. Za isti novac dobijate Kineske igračke koje treba dodatno sređivati i nikada neće biti istog kvaliteta. Razlika je u radnom prostoru - balkon ili garaža u prizemlju da viljuškar može da priđe

Bosh PBD 40 je trebalo da bude otkrovenje za sve hobiste, no nažalost, kvalitet izrade je katastrofalan pa smo opet na početku.