Proxxon stubna bušilica - iskustva?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

BR wrote:
nlazovic wrote:Dođosmo na to da ti trebaju 2 bušilice :)
Prosto je neverovatno kako je teško naći kvalitetnu stubnu bušilicu manjih gabarita.
Vrlo često imaš polovnih Proxxon uređaja po ceni 100-150 eur. Stanje im je lutrija, ali i da ga preprodaš kad se izigraš, nećeš izgubiti mnogo.
Ja bi ih okarakterisao kao OZBILLJNE IGRAČKE :)
Uopste nije tesko. Samo sto mi nemamo para da je priustimo :D

Imas kod Axminstera idealnu masinu, sada na popustu. Prihvatra burgije do 6mm, motor 375 w, kao prihvat ER 11 caura. Gde ces bolje, ako ti ne treba veci precnik burgije (a treba naravno)

Cena sa svime kod nas, preko 1200 eura.

Imas i ozbiljnu stonu busilicu, Jet-ovu. Opet cena sitnica, tamo 800 funti, ovde 1500 eura. I salju za Srbiju, bez problema.
BR Misliš na ovako nešto?

https://www.axminster.co.uk/jet-jdp-15b ... ill-102508

Kad se doda carina 9500 din. + porez 20800 din. izlazi više od 1000 eura
Jbg, ne možeš bez hiljadarke da kupiš ništa pismeno...
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Ima i ova metabo kopija(pretpostavljam pošto je nema na njihovom sajtu, a i nigde na netu)

https://www.kupujemprodajem.com/Alati-i ... -oglas.htm

A opet, ima i ova:

Za Holzman mi je neko pričao da imaju dobre mašine...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Taj Jet. 180-2700 obrtaja. Vredi svaku kinut, tamo. Pogledaj tezinu, podmah ce ti biti sve jasno.

Optimus vazi za najvisu klasu kineza. Kada mu pridjes blizu, nije u klasi starih evropskih busilica. pojedini elementi su tanki. Trebao bi da bude nesto ispod Jeta, ali sa drugs strane, ovi sto prave od babe devojku ovde na forumu, rade to od optimusa, i opet, menjaju sve redom. Bolje da se oni jave, posto nisam gledao ispod haube.

E sad, preturajuci po poglasima, natrcim i na moju busilicu. Ne istu, nego bas moju, okacio covek slike sa oglasa, kada sam je kupio, pre nekih 5 godina. I stavio iste podatke, sa greskom.

Zao mi je sto ne mogu da ga pozovem, i da mu se mame maine prevarantske. Od sada cu da stavljam watermark prek0o cele slike, na sve sto postavljam.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Da, zaboravio sam da je Mbole rekao kako je taj optimus neki bolji kinez, ali nedovoljno dobar za sređivanje...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovaj je preskup da bi se sredjivao.
Mnogo para ako treba jos da radim na njoj.
Ako cu vec da sredjujem, onda cu da kupim Womax. Sto sam i uradio :) videcemo na sta ce da izadje.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Upravo tako. Ako bacas pola delova, i pravis nove, bolje ne platiti bacene delove previse.

Sa druge strane, ipak mislim da je neki stari Sarlah, za ne previse para, najbolja gradja za kasnije sredjivanje. Ako nista drugo, samo liveni delovi vrede.

Ko nije probao ozbiljnu stubnu, ne shvata kolika je razlika u svemu. Na kraju, do toga da su rupe centricne, i tacnog precnika. Meni se desavalo da ne mogu da provucem civiju 6.32 kroz rupu izbusenu kvalitetnom burgijom 6.35, bez uterivanja silom. U komadima bagrema. Na kraju je sve leglo, i radi savrseno.

A nije prvi put da imam takve probleme. Sa kinezom, svaki pokusaj se zavrsi time sto civija propadne kroz rupu. Sa istom burgijom.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Mbole, jel ideš na varijantu kompromisa u smislu da ćeš se odreći recimo dubine bušenja, ali će bar biti precizna(ili obrnuto) ili pak ideš na varijantu da mu j... mamu maminu i napraviš nešto u klasi stubnih od 2000e za recimo 500e ili 700e

Ako je ovo drugo, siguran sam da bi bio pooooduži red onih koji bi sad doleteli kod tebe sa novim Womaxom! Ja prvi, naravno! :)
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

elektrolog wrote:Ima i ova metabo kopija(pretpostavljam pošto je nema na njihovom sajtu, a i nigde na netu)

A opet, ima i ova:

Za Holzman mi je neko pričao da imaju dobre mašine...
D tog lika iz Ruskog Krstura nemoj da kupuješ ništa. Čovek prodaje Kineske kopije. To nije videlo ni M od Metaba. Pogledaj mu druge oglase pa ćeš da vidiš, pogotovo Makita originale za 60 eur :)
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Hajde da kažem nešto i o Optimusu na kojem se radi.Generalno, uopšte nije loša mašinica. Nažalost, primerak koji je meni zapao, a koji sam kupio na osnovu fotografija sa net-a i usmenog "obećanja" prodavca da je bušilica u savršenom redu, blago je reći - potpuno uništen. Oglas i broj tel su nestali istog dana. Ja mogu da razumem da je bušilica radila, a da je neko tako uništi, bilo je teško i sa namerom.

Napravljena je kompletno nova osovina prenosa sa remenice na pinolu. Osovina ima 2 dela, a jedan od tih delova ima četvrast otvor celom dužinom pa je to bilo moguće uraditi samo na erozimatu.
Svi lageri uništeni - zamenjeni novim.
Remenica na motoru razvaljena i pritegnuta šrafovima. Napravljena je nova.
Motor je na sreću menjan pa je stavljen od jačeg modela - umesto 350w sada imam 450w full power Kineski motor :)
Kućište motora tj. nosač razlokan pa motor stoji ukrivo. Trenutno se pravi novi.
Elektronika spržena. Zalivena u kućište pa je nisam mogao popraviti. Stavio od obične bušilice samo za probu. To tek treba da se sredi.

Sada vam je jasno zašto je toliko posla u pitanju. Da mi je zapao očuvan primerak, sigurno se ne bih ovoliko žalio. Realno, Optimus iliti Quantum jesu podosta bolji od ostalih Kineza, ali su i 3-4 puta skuplji. Novi se uopšte ne isplati kupovati, ali dobro očuvan polovan za pristojnu cenu, svakako da.

Ova tema je mnogo puta pokretana. Jednostavno, nemamo pametnih opcija za malu stubnu bušilicu. Velika većina nas nema radionicu, već to radi u stanu ili na terasi ili u minijaturnom podrumu.
Vrlo često se ta bušilica pomera, tj. nema baš uvek fiksnu poziciju tako da ovaj BR predlog za livenu bušilicu treba uzeti sa velikom rezervom. Koliko sam ja gledao, neki manji modela Sarlaha ili Čakoveca imaju po 60kg i velika većina radi na 3-faznu struju. Ja recimo, nemam 3-faznu struju :( . Gabarite i izgled da ne pominjem, žena bi me roknula kad bi to stavio na balkon. Kada bih imao kuću i radionicu, bila bi potpuno druga priča. Tada BR priča pije vodu. Hoćete da se zezate sa metalom pa kupite strug, glodalicu, stubnu bušilicu ... Sve to možete da kupite za 4000-5000 eur, staro, ali veoma kvalitetno i robusno. Za isti novac dobijate Kineske igračke koje treba dodatno sređivati i nikada neće biti istog kvaliteta. Razlika je u radnom prostoru - balkon ili garaža u prizemlju da viljuškar može da priđe :)
Bosh PBD 40 je trebalo da bude otkrovenje za sve hobiste, no nažalost, kvalitet izrade je katastrofalan pa smo opet na početku.
Last edited by nlazovic on 18 Feb 2019 07:33, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Cisto za poredjenje, jedna ozbiljna mala stubna busilica.

https://www.alzmetall.de/alzmetall/inde ... 5tisch&L=1

Samo dva detalja. Visina preko svega 840mm, Tezina 110 kg.

Inace, moj pokretni orman za alat ima preko 150 kila. I pomeram ga po stanu. Tako da nije da ne moze.

A i kolica za stubnu su gotova. Jedino sto je ne pomeram, pa je zato i ne premestam na njih.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ja nisam mogao da se setim ali sam pitao kolegu pa evo odg o Proxxonu:

Kupljena je veca sa namerom da se na njoj rade plocice i rupe u AL hladnjacima (Al ploce 3 mm debljine)do 10 mm precnika.
To i nekako ali se nije bas volela sa AL.
Celicna ploce kucista za uredjaje do 6-9mm da prodje kip prekidac, potenciometar tesko dosta tesko.
Kad su se pojavile rupe 12 i 18+ mm za tastere kupilii smo malu stubnu.
Obe su otisle kao poklon.

Sad... snalazim se, imam dooobro postolje i staru bosch busilicu sa 2 mehanicke promene brzine i ako pazim i lepo odradim obelezavanje zavrsava mi posao.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

BR wrote:Cisto za poredjenje, jedna ozbiljna mala stubna busilica.

Inace, moj pokretni orman za alat ima preko 150 kila. I pomeram ga po stanu. Tako da nije da ne moze.

A i kolica za stubnu su gotova. Jedino sto je ne pomeram, pa je zato i ne premestam na njih.
Å ta je poenta te bušilice ? U nemačkoj košta 2500 eur, a u HR Sahermayer skoro 5000 eur ???
Za tu svotu kupiš glodalicu koja radi isti posao i još ti ostane za sitnu opremu.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

nlazovic wrote:
BR wrote:Cisto za poredjenje, jedna ozbiljna mala stubna busilica.

Å ta je poenta te bušilice ? U nemačkoj košta 2500 eur, a u HR Sahermayer skoro 5000 eur ???
Za tu svotu kupiš glodalicu koja radi isti posao i još ti ostane za sitnu opremu.
Pokretni orman na točkićima od 150 kg ? I ja gurnem auto od 1000 kg kad je na točkovima :D
Poenta je kad trebaš to da podigneš prvo na te točkiće :kapitulation:. Neki od nas se dobro sećaju kako si prošao kad si nosio granit od samo 30kg :groota:
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pogledaj ozbiljnu malu glodalicu. Ne poredi sa glodalicama igrackama.

Glodalice koje mozes da kupis za te pare su takodje kinezi, na nivou kineskih stubnih. Sa svim problemima. Gledao si i sam price o kineskim strugovima, sa glodalicama je ista prica. kod nas za pare koje das za kineza, mozes da kupis maltene Prvomajsku u prilicno dobrom stanju.

Ovo gore je ozbiljna mala stubna. Za razliku od kineza. Namerno sam skrenuo paznju na tezinu, skoro je dupla u odnosu na optimusa. Kada pocnes da busis bilo sta tvrdje, ili da se igras sa rupama veceg precnika u drvetu, ta dodatna masa itekako znaci.
Post Reply