Kvalitetnije burgije
Pa nije bas malo za glavu.
Mali konfirmat ima glavu fi 7mm dugacku 11.5mm, plus sam vrh glave fi 10.5 koji se upusta bas plitko (mada za njega bas i ne mora, obicno je univer dovoljno mekan da se sama upusti).
A za stablo se busi rupa fi 4 do fi 5mm.
Ovako: http://alatzasve.rs/proizvod/burgija-za ... -konfirmat
Kako god, lakse je i brze busiti sve odjednom, nego jednom pa drugom burgijom
Neznam mere za veliki, retko ga koristim.
Mali konfirmat ima glavu fi 7mm dugacku 11.5mm, plus sam vrh glave fi 10.5 koji se upusta bas plitko (mada za njega bas i ne mora, obicno je univer dovoljno mekan da se sama upusti).
A za stablo se busi rupa fi 4 do fi 5mm.
Ovako: http://alatzasve.rs/proizvod/burgija-za ... -konfirmat
Kako god, lakse je i brze busiti sve odjednom, nego jednom pa drugom burgijom
Neznam mere za veliki, retko ga koristim.
ja koristim 5x50 konfirmate za koje ne treba trostepeni borer.
ja isto izbušim rupu sa 4mm borerom kao bilježnik, ali ne koristim upuštač, ne znam čemu on služi kod tih običnih konfirmata, jer dio tijela koji nema navoj je iste širine kao i ovaj sa navojem.
a glava sa imbusom je jako tanka, tako da se sam poravna sa ivericom.
ja isto izbušim rupu sa 4mm borerom kao bilježnik, ali ne koristim upuštač, ne znam čemu on služi kod tih običnih konfirmata, jer dio tijela koji nema navoj je iste širine kao i ovaj sa navojem.
a glava sa imbusom je jako tanka, tako da se sam poravna sa ivericom.
Last edited by ninja on 02 Aug 2018 08:53, edited 1 time in total.
Tako je i kod mene samo je u pitanju navoj od 6.3mm, dio bez navoja je 5mm. Ja zavrtim s upustacem 2 puta i to je to, nekad mi jednostavno saraf nece uc unutra tj. nezdrobi taj dio iverice i riskiram da mi ispuca taj dio.
https://webshop.schachermayer.com/cat/h ... =konfirmat
B i C oznake bi trebale biti iste i u tom slucaju netreba trostepeno svrdlo
0,29kn - kom
Ovo bi bili ovi vasi sto ih spominjete (koristio ih i sam) - ili pak koristite neke druge - moj zakljucak je u ovom svemu bio da glava konfirmata koja je veca za tih 1mm (od busene rupe od 4mm) nebi trebala stvarat problem i da ona sama sebe moze nagurat u bok iverice, ali zbog razlike cijene od 5 lipa po komadu se nisam htio zamarat i uzeo ove gore navedene
0,24kn - kom
B i C oznake bi trebale biti iste i u tom slucaju netreba trostepeno svrdlo
0,29kn - kom
Ovo bi bili ovi vasi sto ih spominjete (koristio ih i sam) - ili pak koristite neke druge - moj zakljucak je u ovom svemu bio da glava konfirmata koja je veca za tih 1mm (od busene rupe od 4mm) nebi trebala stvarat problem i da ona sama sebe moze nagurat u bok iverice, ali zbog razlike cijene od 5 lipa po komadu se nisam htio zamarat i uzeo ove gore navedene
0,24kn - kom
Last edited by borism25 on 02 Aug 2018 09:27, edited 1 time in total.
A ja sam odustao pred par godina od konfirmata i sarafim 4 x 50. Niti cu postaviti pitanje prednosti jednih pred drugima jer svatko ima svoju pricu. Ja se na konfirmate ne bi vratio. Nije se raspao niti jedan element do sada.
A i netko je ovdje vec napisao prije ce pustiti iveral nego 4 x 50 a kamoli 5 x 50 konfirmat.
A i netko je ovdje vec napisao prije ce pustiti iveral nego 4 x 50 a kamoli 5 x 50 konfirmat.
Duboki navoj konfirmata je tu da bi drzao na vecoj povrsini u iverici koja je mekana. Kad istu silu rasporedis na vecu povrsinu, dobijes manji napon, to jest teze je iscupati ga.
Ista stvar je i sa sirokom glavom.
Drugo nikako ne razumem: "ali ne koristim upuštač, ne znam čemu on služi kod tih običnih konfirmata, jer dio tijela koji nema navoj je iste širine kao i ovaj sa navojem."
Kavi su "neobicni" konfirmati?
Telo dela sa navojem je 3.5mm, dok je glava dobrih 5.
Ili "na silu" uteras glavu u 1.5mm uzu rupu, ili manji deo navoja nego sto treba "hvata".
Ista stvar je i sa sirokom glavom.
Drugo nikako ne razumem: "ali ne koristim upuštač, ne znam čemu on služi kod tih običnih konfirmata, jer dio tijela koji nema navoj je iste širine kao i ovaj sa navojem."
Kavi su "neobicni" konfirmati?
Telo dela sa navojem je 3.5mm, dok je glava dobrih 5.
Ili "na silu" uteras glavu u 1.5mm uzu rupu, ili manji deo navoja nego sto treba "hvata".
Ja sam sad za vikend malo isprobavao bez upustaca i mogu rec da imam katastrofalne rezultate, 3 od 5 mi jednostavno provrte i nemoze povuc unutra glavu (dok kad imam upustenu glavu ovaj to povuce kao nista). Probao sam i punom brzinom do kraja, puna brzina i pred glavu usporim, znaci sve varijacije jednostavno nema pravila. Ona 2 koja mi i povuce mi naprave jos vecu glupost iako se ona nevidi toliko, ali mi povuce vecinu povrisnu iverice i vidi se kao malo udubljenje pored abs-a od 2mm. Tako da nisam nikako uspio bez upustaca odraditi te konfirmate da budem zadovoljan.
Nego kad smo vec u konfirmatima, dali stavljate vise sarafa na vece elemente recimo na donji element koji je cca 560mm dubine 4-5 kekseva i 2-3 konfirmata? (ovdje govorim o gornjoj i donjoj ploci koji su iz komada), ako su samo veznici onda ni nemoze vise od jednog keksa i konfirmata.
Dok cekam narucena svrdla, kupio sam i za probu Fisch iz SCH-a i prezadovoljan sam, izbusio sam sve ove rupe za police, svrdlo izbacuje sitnu "prasinu" van a unutra sve cisto kao suza. Ako bi gledali isplativost ono je samo sebe vec isplatilo, posto mi za svaku rupu uzmu cca 1kn + PDV, 4 elementa po 36 rupa, preko 130 rupa za manje od 3h. Evo i koja slika

Nego kad smo vec u konfirmatima, dali stavljate vise sarafa na vece elemente recimo na donji element koji je cca 560mm dubine 4-5 kekseva i 2-3 konfirmata? (ovdje govorim o gornjoj i donjoj ploci koji su iz komada), ako su samo veznici onda ni nemoze vise od jednog keksa i konfirmata.
Dok cekam narucena svrdla, kupio sam i za probu Fisch iz SCH-a i prezadovoljan sam, izbusio sam sve ove rupe za police, svrdlo izbacuje sitnu "prasinu" van a unutra sve cisto kao suza. Ako bi gledali isplativost ono je samo sebe vec isplatilo, posto mi za svaku rupu uzmu cca 1kn + PDV, 4 elementa po 36 rupa, preko 130 rupa za manje od 3h. Evo i koja slika

Last edited by borism25 on 06 Aug 2018 09:24, edited 1 time in total.
Preko 130 rupa za desetak minuta, sve sa "tramakanjem" šablone i materijala: https://www.youtube.com/watch?v=QwgwvRVftekborism25 wrote:, preko 130 rupa za manje od 3h. Evo i koja slika
Last edited by BILJEŽNIK on 06 Aug 2018 13:40, edited 1 time in total.
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Ima on jos prednosti ali dovoljna je i ova jedna .ninja wrote:Koliko znam, jedina prednost konfirmata je što ima dublji navoj pa više puta možeš šarafiti bez da se spoj raspadne. Možda netko iskusniji može reći da li sam u pravu ili u krivu.
Prosto ne znam zasto izbegavate ove vece konfirmate ?
Uzmete stepenastu burgiju 5/7/10 i samo udri . . . . . . . . . . . jedne prilike sam bio dokon ( u firmi ) i zeleci da ispraznim aqu shrafilicu sam 49x
zavio-odvio jedan isti konfirmat u kant iverice .
Kao sto rekoste , ima dubok navoj (2mm ) veci od tela i slobodno zavijete do kraja a zatim imbus kljucem zapnete koliko treba ( nece da prokliza )
i poravnjate ( utopite ) glavu sa povrsinom univera.
Ukoliko je vidna strana stavite pvc kapicu koja bas idealno naleze ( tesko ispada ) i bog da vas vidi .
Inace svima bih preporucio ove stepenaste burgije sa vrhom ( ostricom ) od tvrdih metela .

nekada ih je proizvodila ( i slala postom ) firma WOOLF iz Subotice .
Inace ove manje konfirmate koje pominjete ima smisla jedino koristiti priliko sklapanja fioka ( ladica )
ako ih radite od univera ( iverice )
pozZz . . .
Last edited by LepoJeBitiFin on 06 Aug 2018 14:03, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
Ja sam na pocetku koristio velike.
U jednom trenutku sam radio nesto i nisam imao velikih vec samo manjih. Nije bilo primetne razlike u cvrstoci spoja (sto naravno ne znaci da je nema), a jednostavno mi lakse da izbusim manju rupu. I od tad koristim samo male, izuzev ako je neka bas opterecena konstrukcija (tipa orman za alat).
Plus, samu konstrukcijiu elemenata radim tako da je spoj srafom najmanje moguce opterecen, pa i mali prevazilazi potrebe.
U jednom trenutku sam radio nesto i nisam imao velikih vec samo manjih. Nije bilo primetne razlike u cvrstoci spoja (sto naravno ne znaci da je nema), a jednostavno mi lakse da izbusim manju rupu. I od tad koristim samo male, izuzev ako je neka bas opterecena konstrukcija (tipa orman za alat).
Plus, samu konstrukcijiu elemenata radim tako da je spoj srafom najmanje moguce opterecen, pa i mali prevazilazi potrebe.
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
mbole wrote:Ja sam na pocetku koristio velike.
U jednom trenutku sam radio nesto i nisam imao velikih vec samo manjih. Nije bilo primetne razlike u cvrstoci spoja (sto naravno ne znaci da je nema), a jednostavno mi lakse da izbusim manju rupu...............................

Sa cim busis tu manju ( pilot ) rupu ?
Last edited by LepoJeBitiFin on 07 Aug 2018 13:49, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis