Bosch GMF/GOF 1600

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Da dodam jos nesto, o cemu mozda nisi razmisljao. Da pocinjem sada, vrlo bih razmislio da li bih uzeo glodalicu sa idejom da je montiram u sto. Za iste pare moze da se uzme kompletan motor za CNC masinu, snage reda 2.2 KW. Kontrola obrtaja je frekventnim regulatorom (koji dolazi u kompletu) a hladjenje vodom (I pumpa dolazi u kompletu, koliko mi se cini i hladnjak) prihvat caura je standardni masinski ER20 tako da mozes da nabavis cauru u svakom precniku, a u setu dolazi i montaza koja je od livenog aluminiuma. Osrtaje da se napravi lift kako treba.

Ovakav sistem ima gomilu prednosti, pre svega nema protoka vazduha kroz masinu, a time ni prasine, sto je vrlo cest razlog za crkavanje glodalica koje su u stolu. Uz to, hladjenje je uvek optimalno, bez obzira sto ti recimo motor radi na manjem broju obrtaja, vuce veliku struju, a protok vazduha je manji, posto je manji i broj obrtajka na ventilatoru. Takodje, posto nema stope, nisi ogranicen sa velicinom glodala.

Naravno, uz to uzmes i nesto manje, daleko spretnije za rad izvan stola. Ceo ssitem je daleko bolji, ali i adekvatno skuplji.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

da, videh da ima linearni lezaj. obzirom na prvu godinu proizvodnje cudi me da jos neko to nije ubacio u svoje frezere. pretpostavljam da ti ovo nije jedini frezer? obzirom na snagu, tezinu i da delujes kao Makitin fan, da li imas rt0700 seriju? zapravo ne znam cime se bavis, stolar si hobista? ... spominjes laptopove...
rt0700 je lep primer razlike u ceni ovde i preko...
sto se tice laptopova, panasonic toughbook daje drugu notu tim napravama. Prvi kad sam uzeo u ruke mislio sam da je neka sprdnja, kad ono...
ta spidle varijanta o kojoj pricas mi je previse, podaleko sam od cnc-a, premalo slobodnog vremena za taj projekat, u ovom momentu bar
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sad, Makitin fan. Ista prica kao i za Veritas. Navikao sam da za bilo kakvu kupovinu uradim analaizu sta dobijam, koliko me to kosta, i kakav je odnos cena pare. Posledica posla kojim se bavim. U takvoj analizi Makita izlazi na sam vrh, i onda je prosto kupiti je bez mnogo razmisljanja. Isto kao i Veritas, mada ima izvikanijih modela.

Inace sam hobista, posao mi nema. nikakve veze sa drvetom. Racunari su samo alat, posto bez njih ovih dana ne moze nista da se uradi, no posto se radi o velikoj i ozbiljnoj firmi, onda se koriste samo brand name, a vidis ih na hiljade. A posao je vezan sa analizom podataka, i upravljanjem projektima, po raznoraznim mestima na svetu, uglavnom neprijatnim.

Thoughbook sam koristio po malo u dva modela, nekoliko godina. Najsrecniji sam bio kada nisam morao da ga koristim. Stvarno je bio thoough, ali samo po tomne sta moze da podnese, performanse su uvek bile niske u cenovnom rangu, a koriscenje brzo postaje maltretiranje. Prosle godine sam imao priliku da probam jedan 31, na par dana, ali ne bih dao 7000 dolara koliko kosta za to sto jeste, osim ako ne moram da ga koristim na RIB-u. A i tada je neko kuciste za racunar sa upola cene, a visih performansi bolja ideja.

Cisto kao anegdota oko analzia nabavke. Kada sam 2010 kupovao auto, napravio sam excell tabelu za analizu, koja je obuhvatala kompletno kostanje sa svim obacvezama, za upotrebni vek. Sa svim servisima, troskovima goriva, osiuguranja, registracije, zamene potrosnih delova (gume, plocice, sijalice), troskovima nabavke, koriscenja finansijske usluge, i verovatmno jso encim, sto sam sada zaboravio. Po njemu sam kupio auto i zaboravio na njega. Jedino sto sam ga dao kolegi, kome se svideo. Juce vidim svoj fajl kod drugog kolege, koji kupuje auto, i koji mi ga pokazuje, sa pricom vidi sta smislila neka budala :D

Nazadn na onaj fiksni motor. Nije mi bila ideja da se pravi CNC, nego da se montira u sto umesto rucne glodalice.

Akio si hobista (proveri definiciju amatera i hobiste, imas po temama na forumu, mislim da mozes da nadjes pretragom) razmisli o radu rucnim alatima. Jeste sporije, ali je poprilicno zdravija prica, a vreme se lepse trosi.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

ma smucili mi se vise sve vrste book-ova, najradije bi pobegao u planinu uz 100 ovaca i 200 jaganjaca :)

elem, skapirao sam na sta si mislio sa spindlom, ali ne bih to u ovom momentu. Od rucnog rada (prosle godine) jos uvek imam sportski lakat, kao prolazi. Blanjao sam najkrivlje i najuvrnutije daske koje sam mogao da nadjem. Pravio sam neku ajmo reci bibliotekicu koja je ujedno i klupica. Ne bih to olako ponovio, sem za tezgu...mada sam skoro kupio diht, pa tesko.

Nego, da li vibrira tvoja makita na max. rpm?
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Jos ovo da dodam pa necu vise skretati sa teme, Br. najgore prodju oni sto na licnom iskustvu nauce, od 4 apple uredjaja sto sam imao 3 su isla na servis, srecom pod garanciju, mbp 13in late 2015 (placen 1400e) 5k iMac najjaca i5 verzija (2200e) i iPhone 7 (700e cim je izasao) jedino sa 6s nisam muke mucio. Nakon sto sam se svega resio rekao sam sebi apple nikad vise. Imao sam samsung galaxy s5,6,7 edge, note 3, note 4 i note 5, sad imam s8 a planiram note 8 da uzmem ovih dana, nikad nisam ni jedan jedini problem imao. A sto se tice laptopova, sve ih izbegavam i sklapam kucista jer sta god da crkne lako se zameni.

Kriviekser, ako budes isao u NS u skorije vreme, pusti mi na forumu poruku da razmenimo brojeve pa slobodno dodji do mene do radionice da probas Boscha pa vidi kako ti se cini.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

blagodarim, srecom pa mi posao takav da se svrckam po celoj zemlji. hvala jos jednom na ponudi

kad si spomenuo vec telefone, probao xiaomi? Najprijatnije iznenadjenje u skorije vreme....tople preporuke...sa samsungovih telefona na ovaj brend preslo vec par mojih drugara. Koristim ga za malo ozbiljnije potrebe, jos stucno nije.da cuknem vo drvo....
Last edited by kriviekser on 10 May 2018 22:21, edited 1 time in total.
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

E pa onda ako setas svuda, samo mi pusti ovde poruku kad budes dolazio za NS pa cemo se lako dogovoriti.
Malo sam se igrao sa xiaomi. Ne svidja mi se kod njih sto previse pretvaraju android u ios, ako me razumes, kopiraju vise nego sto treba. Ja sam najvise za stock android, al posto pixela kod nas nema toliko onda sam za samsung najpre zbog kvaluteta ekrana i same izrade, ma da tu xiaomi nije los, dobro prave telefone, lepo leze u ruci. A sto se tice software, samsung danas posle pixel (stock android) pravi ubedljivo najstabilnije i najbrze telefone, dok je u doba touchwiz-a bio mlate ne na poslednjem mestu. Meni je u skorije vreme najprijatnije iznenadjenje oneplus, imao 3 i 5t po mesec dana i samo reci hvale...
Last edited by winston1989 on 10 May 2018 22:49, edited 1 time in total.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

ponajvece iznenadjenje mi je bila baterija. Ne razmisljam da li ce izdrzati 24h sa ukljucenim gps-om (uz konstantno akanje softvera) pod 4g mrezom. kinezi su se uozbiljili nema sta.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Jel to neko plantar da kupi nešto što se zone boš?
Visok standard kod vas tamo cim se ima para za bacanje
Post Reply